اسلام دین جامعی است که ابعاد مختلف انسان را در نظر گرفته و مناسب با حقیقت انسان، برای سعادت او برنامه ای ارائه داده است. اگر بخواهیم در کلامی کوتاه، کلیاتی از اسلام را معرفی کنیم، می توانیم بگوییم که اسلام برای جسم و روح انسان، بهترین برنامه ممکن را ارائه کرده است. پرورش جسم اسلام (تن پروری) به معنی (نفس پروری) و شهوت پرستی را شدیداً محکوم کرده است، اما پرورش بدن به معنی مراقبت و حفظ سلامت و بهداشت را از واجبات شمرده است و هر نوع عملی را که برای بدن زیانبخش باشد حرام شمرده است. اسلام آنجا که یک امر واجب (مانند روزه) احیاناً برای بدن مضر تشخیص داده شود تکلیف آن را ساقط میکند، بلکه چنین روزهای را حرام میداند. هر اعتیادی که برای بدن مضر باشد از نظر اسلام حرام است. آداب و سنن بسیاری در اسلام به خاطر بهداشت و سلامت بدن وضع شده است. ممکن است افرادی میان (پرورش بدن) که امری بهداشتی است و (تن پروری) به معنی نفس پروری که امری اخلاقی است فرق نگذارند و خیال کنند مخالفت اسلام با تن پروری، مخالفت با بهداشت بدن است، و در نتیجه در حفظ سلامت بی مبالاتی به خرج دهند. و حتی کارهایی که مضر به بهداشت و سلامت بدن است را انجام دهند. که به هر حال این یک اشتباه و خطا در فهم اسلام است. نفس پروری و شهوت پرستی در اسلام محکوم است، و روشن است که این نفس پروری بر ضد سلامت روح، و جسم انسان است. چون ریشه بسیاری از افراط های بسیار مضر در همین نفس پروری است. پرورش روح پرورش عقل و اندیشه و کسب استقلال فکری و مبارزه با اموری که بر ضد استقلال عقل است؛ مورد عنایت شدید اسلام است. نهی از تقلیدهای خلاف منطق، مثل پذیرفتن مطلب بدون دلیل از نیاکان، انسان های معروف، اکثریت و ... از نمونه های این مساله است. پرورش اراده و توان مند سازی برای تسلط بر هواهای نفسانی و آزادی معنوی مبنای بسیاری از عبادات اسلامی و سایر تعلیمات اسلامی است. پرورش حس حقیقتجویی و علم طلبی، پرورش عواطف اخلاقی، پرورش حس جمال و زیبایی طلبی، پرورش حس پرستش، هرکدام به نوبه خود مورد توجه عمیق اسلام است. البته سخن در باب اسلام بسیار است که می توانید برای مطالعه بیشتر به جلد دوم مجموعه آثار شهید مطهری مراجعه بفرمایید.
در معرفی اسلام به دیگران چه بگوییم؟
اسلام دین جامعی است که ابعاد مختلف انسان را در نظر گرفته و مناسب با حقیقت انسان، برای سعادت او برنامه ای ارائه داده است. اگر بخواهیم در کلامی کوتاه، کلیاتی از اسلام را معرفی کنیم، می توانیم بگوییم که اسلام برای جسم و روح انسان، بهترین برنامه ممکن را ارائه کرده است.
پرورش جسم
اسلام (تن پروری) به معنی (نفس پروری) و شهوت پرستی را شدیداً محکوم کرده است، اما پرورش بدن به معنی مراقبت و حفظ سلامت و بهداشت را از واجبات شمرده است و هر نوع عملی را که برای بدن زیانبخش باشد حرام شمرده است.
اسلام آنجا که یک امر واجب (مانند روزه) احیاناً برای بدن مضر تشخیص داده شود تکلیف آن را ساقط میکند، بلکه چنین روزهای را حرام میداند. هر اعتیادی که برای بدن مضر باشد از نظر اسلام حرام است. آداب و سنن بسیاری در اسلام به خاطر بهداشت و سلامت بدن وضع شده است.
ممکن است افرادی میان (پرورش بدن) که امری بهداشتی است و (تن پروری) به معنی نفس پروری که امری اخلاقی است فرق نگذارند و خیال کنند مخالفت اسلام با تن پروری، مخالفت با بهداشت بدن است، و در نتیجه در حفظ سلامت بی مبالاتی به خرج دهند. و حتی کارهایی که مضر به بهداشت و سلامت بدن است را انجام دهند. که به هر حال این یک اشتباه و خطا در فهم اسلام است.
نفس پروری و شهوت پرستی در اسلام محکوم است، و روشن است که این نفس پروری بر ضد سلامت روح، و جسم انسان است. چون ریشه بسیاری از افراط های بسیار مضر در همین نفس پروری است.
پرورش روح
پرورش عقل و اندیشه و کسب استقلال فکری و مبارزه با اموری که بر ضد استقلال عقل است؛ مورد عنایت شدید اسلام است. نهی از تقلیدهای خلاف منطق، مثل پذیرفتن مطلب بدون دلیل از نیاکان، انسان های معروف، اکثریت و ... از نمونه های این مساله است.
پرورش اراده و توان مند سازی برای تسلط بر هواهای نفسانی و آزادی معنوی مبنای بسیاری از عبادات اسلامی و سایر تعلیمات اسلامی است.
پرورش حس حقیقتجویی و علم طلبی، پرورش عواطف اخلاقی، پرورش حس جمال و زیبایی طلبی، پرورش حس پرستش، هرکدام به نوبه خود مورد توجه عمیق اسلام است.
البته سخن در باب اسلام بسیار است که می توانید برای مطالعه بیشتر به جلد دوم مجموعه آثار شهید مطهری مراجعه بفرمایید.
- [سایر] در معرفی اسلام به دیگران چه بگوییم؟
- [سایر] معرفی خوبی از اسلام و تشیع برای یک اروپایی داشته باشید.
- [سایر] لطفاً در زمینه تاریخ اسلام و تاریخ معاصر منابع جامعی معرفی بفرمائید؟
- [سایر] جهانی شدن و جهانی سازی که اسلام معرفی می کند چه امتیازاتی دارد؟
- [سایر] لطفاً منابعی پیرامون اسلام شناسی، امام زمان، نظر پیامبر و امامان دربارة زندگی شیعه واقعی را معرفی فرمایید؟
- [سایر] آقای مرادی همیشه مهربون سلام من مسلمون هستم اما اسلام رو خوب نمی شناسم از طرفی قدرت تحلیل کتاب های سنگین استاد های بزرگ اسلام رو ندارم باورهای قشنگی دارم که باید تقویت بشه تااز ایمانم لذت می برم . اما از کجا می شه شروع کرد؟ اگر مقدور هست ، کتاب هایی رو بهم معرفی کنید که اسلام واقعی معرفی بشه البته کلام سنگین نداشته باشه تازه کارم دیگه.
- [آیت الله سبحانی] فردی خود را مسلمان معرفی کرده، و با زن مسلمان ازدواج کرده است سپس خود را پیرو زرتشت خوانده و زن تقاضای ابطال نکاح نموده است چه مقدار مهر بدهکار است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر ما خودمان بدانیم که شخص کافر است ولی از نظر عرف مسلمان به حساب بیاید، مثلا در پرسش نامه خود را مسلمان معرفی کند آیا چنین شخصی را باید کافر دانست؟
- [سایر] آیا می توانید کتاب هایی درباره ازدواج و اعمال زناشویی از دیدگاه اسلام که به زبان انگلیسی ترجمه شده باشد، به من معرفی کنید؟
- [سایر] آیا تفاوتی در دیدگاه اهل کتاب با مسلمانان درباره معاد و قیامت وجود دارد؟ لطفا توضیح دهید.اگر کتابی در این زمینه وجود دارد معرفی نمایید؟
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معرّفی و اعلام، نیاز به هزینه داشته باشد مثل این که پیدا کننده به هر دلیلی قدرت اعلام نداشته باشد و باید به دیگری مزد بدهد تا اعلام کند یا کالای پیدا شده دارای اهمیّت باشد و باید به وسیله روزنامه یا نظایر آن آگهی و اعلام نماید میتواند هزینه معرّفی و آگهی را از صاحب آن بگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد ولی اگر اماره ای بر اسلام او نباشد و در بلاد اسلام هم نباشد، احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً زن مسلمان نمی تواند با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.