عزرائیل کلمه ای عبری است.[1] که نام فرشته قابض جان هاست. عزرائیل یکی از چهار فرشته برتر الهی است: پیامبر (ص) فرمودهاند: خداوند از از فرشتگان، جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل را برگزیده است.[2] که در هنگام برپایی قیامت آخرین موجودی است که فانی می شود: امام سجاد (ع) درباره روز فزع اکبر می فرمایند: (امر فرماید خداوند باسرافیل نفخه دیگری بدمد که از آن سری که بطرف زمین است صدائی بیرون آید و از آن صدا هیچ جنبندهای باقی نماند نه از بشر و نه از جن و نه از شیاطین و نه از غیر ایشان، و از آن سری که بطرف آسمان است صدائی خارج شود که در آسمان ذی روحی باقی نماند مگر آن کسانی که خدا بخواهد زنده بمانند و آنها عبارتند از جبرائیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل، پس خدای تعالی فرماید ای عزرائیل چه کسانی باقیماندهاند (و حال آنکه خودش میداند) گوید: أنت الحی الذی لا یموت، پروردگارا جبرائیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل، پس امر فرماید قبض کند روح جبرائیل و میکائیل و اسرافیل را، سپس فرماید چه کسی باقی مانده (و حال آنکه خودش میداند) ملک الموت گوید بنده ضعیف مسکین تو عزرائیل، خطاب رسد بمیر ای ملک الموت، پس ملک الموت صیحه زند که اگر این صیحه را مردم پیش از مردن میشنیدند همه میمردند و تلخی مرگ در دهانش پیدا شود و گوید اگر میدانستم در قبض ارواح چنین سخت و تلخست هر آینه مهربانی و مدارا میکردم بمؤمنین.)[3] عزرائیل تجلی اسماء قهریه الهی است و با بهره بردن از همین اسماء توانایی قبض ارواح را دارد. کما اینکه در دعا خدا را به حق عزرائیل می خوانیم و در توصیف او می گوییم که اسماء قهریه الهی در نزد او به ودیعت گذاشته شده است.[4] [1]. فرهنگ ابجدی عربی فارسی، متن، ص: 608. [2]. روضة الواعظین و بصیرة المتعظین، ج2، ص: 405. [3]. إرشاد القلوب إلی الصواب، ج1، ص54. [4]. أَسْأَلُکَ بِمَا أَوْدَعْتَهُ عِزْرَائِیلَ مِنْ أَسْمَائِکَ الْقَهْرِیَّةِ فَانْفَعَلَتْ لَهُ النُّفُوسُ بِالْقَهْر - بحار الأنوار، ج53، ص226.
عزرائیل چگونه موجودی است؟
عزرائیل کلمه ای عبری است.[1] که نام فرشته قابض جان هاست.
عزرائیل یکی از چهار فرشته برتر الهی است:
پیامبر (ص) فرمودهاند: خداوند از از فرشتگان، جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل را برگزیده است.[2]
که در هنگام برپایی قیامت آخرین موجودی است که فانی می شود:
امام سجاد (ع) درباره روز فزع اکبر می فرمایند: (امر فرماید خداوند باسرافیل نفخه دیگری بدمد که از آن سری که بطرف زمین است صدائی بیرون آید و از آن صدا هیچ جنبندهای باقی نماند نه از بشر و نه از جن و نه از شیاطین و نه از غیر ایشان، و از آن سری که بطرف آسمان است صدائی خارج شود که در آسمان ذی روحی باقی نماند مگر آن کسانی که خدا بخواهد زنده بمانند و آنها عبارتند از جبرائیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل، پس خدای تعالی فرماید ای عزرائیل چه کسانی باقیماندهاند (و حال آنکه خودش میداند) گوید: أنت الحی الذی لا یموت، پروردگارا جبرائیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل، پس امر فرماید قبض کند روح جبرائیل و میکائیل و اسرافیل را، سپس فرماید چه کسی باقی مانده (و حال آنکه خودش میداند) ملک الموت گوید بنده ضعیف مسکین تو عزرائیل، خطاب رسد بمیر ای ملک الموت، پس ملک الموت صیحه زند که اگر این صیحه را مردم پیش از مردن میشنیدند همه میمردند و تلخی مرگ در دهانش پیدا شود و گوید اگر میدانستم در قبض ارواح چنین سخت و تلخست هر آینه مهربانی و مدارا میکردم بمؤمنین.)[3]
عزرائیل تجلی اسماء قهریه الهی است و با بهره بردن از همین اسماء توانایی قبض ارواح را دارد. کما اینکه در دعا خدا را به حق عزرائیل می خوانیم و در توصیف او می گوییم که اسماء قهریه الهی در نزد او به ودیعت گذاشته شده است.[4]
[1]. فرهنگ ابجدی عربی فارسی، متن، ص: 608.
[2]. روضة الواعظین و بصیرة المتعظین، ج2، ص: 405.
[3]. إرشاد القلوب إلی الصواب، ج1، ص54.
[4]. أَسْأَلُکَ بِمَا أَوْدَعْتَهُ عِزْرَائِیلَ مِنْ أَسْمَائِکَ الْقَهْرِیَّةِ فَانْفَعَلَتْ لَهُ النُّفُوسُ بِالْقَهْر - بحار الأنوار، ج53، ص226.
- [سایر] آیا عزرائیل وحشتناک است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر قبض روح انسان به دست حضرت عزرائیل (ع) است در اینصورت اگر شخصی به قتل رسید نقش های قاتل و حضرت عزرائیل (ع) در این مورد چیستند؟
- [سایر] آیا ملک الموت جان هر موجود زندهای را میگیرد؟
- [سایر] آیا ملک الموت جان هر موجود زندهای را میگیرد؟
- [سایر] مرگ انسان به دست کیست؟ خدا یا عزرائیل؟
- [سایر] مرگ انسان به دست کیست ؟ خدا ، یا عزرائیل ؟
- [سایر] آیا ملک الموت جان هر موجود زنده ای را می گیرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در قرآن قابض الارواح سه نفر معرّفی شدهاند اوّل : خدا دوّم : ملک الموت و سوّم : عدّهای از ملائکه، حال در قرآن آمده که (اللّه الذی یتوفاهم) حال بفرمائید که خداوند جان انسانهای بد را میگیرد یا انسانهای خوب؟
- [سایر] آیا به هنگام قیامت کبری همه موجودات به جز خداوند میمیرند، حتی عزرائیل هم میمیرد؟
- [سایر] چگونه عزرائیل در یک زمان می تواند جان هزاران تن را بگیرد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که حساب جاری در بانکی دارد و پولی در ان گذاشته حق دارد هر مبلغی که بخواهد و بیشتر از موجودی او نباشد از ان حساب برداشت کند ولی گاهی بانک اجازه می دهد که مشتری او مبلغ معینی با نداشتن موجودی در حساب برداشت کند و این بر حسب اعتمادی است که به مشتری خود دارد و این را برداشت ازاد می نامند و بانک برای قرض دادن این مبلغ فایده می گیرد و این قرض دادن و گرفتن فایده جایز نیست
- [آیت الله خوئی] اگر قیمت جنسی که برای تجارت خریده بالا رود و به امید این که قیمت آن بالاتر رود، تا بعد از تمام شدن سال آن را نفروشد و قیمتش پایین آید، خمس مقداری را که بالا رفته بر او واجب نیست، بلکه مقدار خمس چه نسبتی بمجموع اصل و ربح داشته به همان نسبت از موجودی عیناً و یا قیمةً باید بدهد.
- [آیت الله بهجت] پولی را که انسان قرض میدهد، اگر سر سال، موعد وصول آن فرا رسیده باشد و وصول آن بدون عسر، ممکن باشد، به حکم موجودیِ اوست. در غیر این صورت، هر زمان آن را وصول کرد، با تحقق دیگر شرایط، باید خمس آن را بدهد و پولی را که انسان قرض میگیرد به اصل آن، خمس تعلق نمیگیرد، ولی منافع آن به حکم دیگر منافع است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر آب را به مصرف وضو یا غسل برساند بر خود یا دیگری بترسد، در سه صورت جایز یا لازم است تیمم کند: 1 - آن که اگر آب را در وضو یا غسل صرف نماید خودش - فعلاً یا بعداً - به تشنگیی بیفتد که باعث تلف یا مرض صعبالعلاج گردد، در این صورت لازم است تیمم کند و اگر تحمل تشنگی برای او مشقّت زیادی داشته باشد، میتواند تیمم کند ولی تیمم لازم نیست. 2 - آن که اگر آب را در وضو یا غسل صرف نماید، نتواند موجودی را که حفظش بر او واجب است حفظ کند که در این صورت لازم است تیمم کند. 3 - آن که بر غیر خود؛ چه انسان باشد یا حیوان، بترسد و تلف یا بیماری یا بیتابیشان برای او مشقّت غیر قابل تحمّل داشته باشد که در این صورت میتواند تیمم کند. و در غیر این سه صورت با داشتن آب تیمم جایز نیست.