اولا اسلام نگفته زنان خانه نشین باشند، بلکه حضور زنان در محیط های مختلط را دارای تبعاتی می داند و می خواهد محیط های مختلط کم تر باشد. ثانیا غیر مطلوب بودن محیط های مختلط برای شرایط عادی است و الا در شرایط خاص، در اسلام زن در وسط اجتماع و در حساس ترین موقعیت ها هم ایفای نقش می کند. و در تاریخ در کنار نقش تاریخی حضرت زهرا ( س) شاهد حضور دو زن در منصب رهبری نیز هستیم که حضرت زینب ( س) و عمه امام زمان در مقطعی رهبری شیعه را به عهده گرفتند. ثالثا خانه انسان، زندان نیست که با تعابیری القاء کننده حالت حبس آن را ناروا جلوه دهیم. بلکه خانه انسان محل آرامش و سکونت است که انسان بهترین و راحت ترین اوقاتش را در آنجا سپری می کند. و مردان نیز، مشتاقند کار روزانه شان تمام شود، تا به خانه خود بازگردند. بنابراین باید توجه کنیم که القائات فریبنده بر روی ما اثر نگذارد. رابعا باید بنگریم، آنان که اصرار دارند هر طور شده، زن را از خانه بیرون بکشند، به زن چه جایگاهی داده اند؟ اسلام با تاکید بر حجاب در بیرون از خانه، می خواهد زن در جامعه بدون جاذبه های جنسیتی وجود داشته باشد و به عنوان یک انسان فارغ از جنسیت به او نگاه شود، آیا نگاه و نظر کسانی که جایگاه اصلی زن را در بیرون از خانه تعریف می کنند، آن جایگاه را با جاذبه جنسیتی تعریف می کنند؟ و در عمل با زن چه کرده اند که تبدیل به ابزار جنسی شده است! خامسا اگر ارزش ها را این گونه تعریف کنیم که جایگاه افراد در جامعه، ارزش ساز است، چه جایگاهی بالاتر از آنکه زیر بنایی ترین نهاد اجتماع را می سازد، وجود دارد؟ آیا نقشی محوری تر از نقش مادری می توان در اجتماع یافت؟ آن هم در حالی که تمام افراد جامعه، آن گونه در جامعه نقش آفرینی می کنند که تربیت شان اقتضاء کرده و هیچ عنصری هم به اندازه مادر در تربیت موثر نیست.
اولا اسلام نگفته زنان خانه نشین باشند، بلکه حضور زنان در محیط های مختلط را دارای تبعاتی می داند و می خواهد محیط های مختلط کم تر باشد.
ثانیا غیر مطلوب بودن محیط های مختلط برای شرایط عادی است و الا در شرایط خاص، در اسلام زن در وسط اجتماع و در حساس ترین موقعیت ها هم ایفای نقش می کند. و در تاریخ در کنار نقش تاریخی حضرت زهرا ( س) شاهد حضور دو زن در منصب رهبری نیز هستیم که حضرت زینب ( س) و عمه امام زمان در مقطعی رهبری شیعه را به عهده گرفتند.
ثالثا خانه انسان، زندان نیست که با تعابیری القاء کننده حالت حبس آن را ناروا جلوه دهیم. بلکه خانه انسان محل آرامش و سکونت است که انسان بهترین و راحت ترین اوقاتش را در آنجا سپری می کند. و مردان نیز، مشتاقند کار روزانه شان تمام شود، تا به خانه خود بازگردند. بنابراین باید توجه کنیم که القائات فریبنده بر روی ما اثر نگذارد.
رابعا باید بنگریم، آنان که اصرار دارند هر طور شده، زن را از خانه بیرون بکشند، به زن چه جایگاهی داده اند؟ اسلام با تاکید بر حجاب در بیرون از خانه، می خواهد زن در جامعه بدون جاذبه های جنسیتی وجود داشته باشد و به عنوان یک انسان فارغ از جنسیت به او نگاه شود، آیا نگاه و نظر کسانی که جایگاه اصلی زن را در بیرون از خانه تعریف می کنند، آن جایگاه را با جاذبه جنسیتی تعریف می کنند؟ و در عمل با زن چه کرده اند که تبدیل به ابزار جنسی شده است!
خامسا اگر ارزش ها را این گونه تعریف کنیم که جایگاه افراد در جامعه، ارزش ساز است، چه جایگاهی بالاتر از آنکه زیر بنایی ترین نهاد اجتماع را می سازد، وجود دارد؟ آیا نقشی محوری تر از نقش مادری می توان در اجتماع یافت؟ آن هم در حالی که تمام افراد جامعه، آن گونه در جامعه نقش آفرینی می کنند که تربیت شان اقتضاء کرده و هیچ عنصری هم به اندازه مادر در تربیت موثر نیست.
- [سایر] آیا حملات موشکی حزب الله و کشتن بی گناهانی که در شهرک های صهیونیست نشین ساکن بودند با منطق اسلام سازگار بود؟
- [سایر] آیا آرایش زنان در خانه اشکال دارد؟
- [سایر] نقش زنان مسلمان درجنگهای صدر اسلام چه بوده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] فعالیّت زنان در خارج از خانه چگونه است؟
- [سایر] حجاب زنان قبل از ظهور اسلام به چه میزان بود و زنان قبل از اسلام در جزیزة العرب چگونه در اجتماعات ظاهر می شدند؟
- [سایر] جایگاه حضور اجتماعی زنان در اسلام چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب خانه ندارم و فعلا اجاره نشین هستم و عائله مند و کم درآمد هستم و مختصر حقوق و درآمدم را پس انداز کرده ام. ناچار هستم چند سال پس انداز کنم تا بتوانم زمین لازم برای خانه را بخرم یا خانه کوچکی خریداری کنم تا از اجاره نشینی نجات پیدا کنم، آیا به این پس انداز خمس تعلق می گیرد یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقدار پوشش زن مسلمان در برابر زنان غیر مسلمان را بیان فرمایید.
- [سایر] آیا زنان غیر مسلمان در صورت عدم بیان خصوصیات زن مسلمان، با آنان نامحرم هستند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بسمه تعالی پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) از زنان صدر اسلام چگونه بیعت گرفتند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، ولی مرد مسلمان می¬تواند با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری ازدواج کند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر یکی از صحرا نشین ها برای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتش سفر کند باید نمازش را تمام بخواند هر چند سفر او هشت فرسخ باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، همچنین مرد مسلمان نمی تواند بنابر احتیاط با زن کافر ازدواج دائم کند ولی ازدواج موقت با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] برای زنان بهتر آن است که نماز خود را در جائی بخوانند که از دیگر جاها در محفوظ بودن از نامحرم مناسبتر باشد ، خواه آن جا خانه باشد یا مسجد یا جای دیگر .
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد باید خمس آن را به حکومت اسلامی بدهد و همچنین اگر خانه یا مغازه و مانند اینها را بخرد باید خمس زمین آن را بدهد و اگر خمسش را ندهد و به مسلمان دیگری بفروشد و یا مسلمانی آن زمین را از او ارث ببرد، بر مسلمان واجب است که خمس آن زمین را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جماعتی که مردان و زنان شرکت دارند اذان و اقامه نماز جماعت را باید مرد بگوید، ولی در جماعت زنان اذان و اقامه زنان کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنها بهتر آن است که نماز را در خانه و اطاق اختصاصی خود بخوانند. ولی اگر نماز در مسجد به هر جهتی غیر از مسجد بودن فضیلت بر نماز در خانه را داشته باشد مثل این که در مسجد جماعت است یا حضور قلب بیشتری وجود دارد بهتر است زنان برای درک این فضیلت با حجاب کامل به مسجد بروند. و اگر راهی برای یادگرفتن احکام و مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است به مسجد بروند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کافر ذمی زمین را از مسلمان بخرد؛ باید خمس آن را از همان زمین یا از قیمت آن بدهد. و نیز اگر خانه و دکان و مانند اینهارا از مسلمان بخرد؛ باید خمس زمین آن را بدهد و در دادن این خمس قصد قربت لازم نیست بلکه حاکم شرع هم که خمس را از او می گیرد؛ لازم نیست قصد قربت نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر کافر ذمی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس آن را از همان زمین یا از مال دیگرش بدهد. و نیز اگر خانه و دکان و مانند اینها را از مسلمان بخرد، باید خمس زمین آن را بدهد و در دادن این خمس قصد قربت لازم نیست، بلکه حاکم شرع هم که خمس را از او میگیرد، لازم نیست قصد قربت نماید.