در ابتدا باید دید که آیا ملاک صحیحی برای علاقه خود در نظر گرفته اید یا اینکه ملاک علاقه و میل شما غیر عقلانی است. اگر بخواهید عقل را داور قرار دهید، مساله بسیار واضح است چون دینی که به بیان کارشناسان تنها یک سوم کتابش باقی مانده یا آن چنان دچار تحریف شده است که ازدواج با محارم را درون خود راه داده، صلاحیت تدیّن و ایمان را ندارد و نمی توان حقانیتی برای آن تصور کرد. اما شما سخن از علاقه می گویید. و علاقه بیش از آنکه به عقل مربوط باشد و تاب منطق را داشته باشد، تابع دل و خواسته های انسان است که ممکن است، کاملا خلاف منطق شکل گرفته باشد. مثل یک انسان معتاد که علاقه به مواد مخدر دارد، هر چند که کار خود را صد در صد غلط بداند! آن چه که امروز دلیلی برای زردتشتی گری، بیان می شود، صرفا ملی گرایی ای است که شما باید دل به خاک و چند مرز اعتباری و فرضی ببندید. مرزهایی که در عالم واقع وجود ندارند و صرفا در کاغذ آن را می کشیم و هر روز ممکن است دچار تغییر و تحول شود، بگذریم از اینکه آن آئین زردتشتی گری ای که مخصوص این مرز و بوم بوده، تغییر رنگ داده و تحریف شده و ... حال خود بنگرید که چنین مرزهایی ارزش دارد، یا آن مرزی که ملاک خود را در حقایق قرار می دهد و انسانیت را محور قرار می دهد. و ملیت را به خاک نمی داند بلکه به اعتقاد و ایمان گره می زند. اگر هم رضایت خدای تعالی را لازم می دانید باید متوجه باشید که ذره ای دور شدن از حق و حقیقت، دور شدن از خدای تعالی است. و کسی که حق را داشته و بعد به آن پشت کرده، بیشتر مورد غضب خدای تعالی قرار می گیرد. و از سویی هم باید علاقه را مد نظر قرار داد. چون هوی و هوس همیشه در درگاه الهی مذموم است. و بسیار ناپسند است که انسان مهمترین تصمیم های زندگی اش را بر طبق هوی و هوس بگیرد و ظاهرا علاقه ای که شما می فرمایید مشمول همین هوی و هوس است.
در ابتدا باید دید که آیا ملاک صحیحی برای علاقه خود در نظر گرفته اید یا اینکه ملاک علاقه و میل شما غیر عقلانی است. اگر بخواهید عقل را داور قرار دهید، مساله بسیار واضح است چون دینی که به بیان کارشناسان تنها یک سوم کتابش باقی مانده یا آن چنان دچار تحریف شده است که ازدواج با محارم را درون خود راه داده، صلاحیت تدیّن و ایمان را ندارد و نمی توان حقانیتی برای آن تصور کرد.
اما شما سخن از علاقه می گویید. و علاقه بیش از آنکه به عقل مربوط باشد و تاب منطق را داشته باشد، تابع دل و خواسته های انسان است که ممکن است، کاملا خلاف منطق شکل گرفته باشد. مثل یک انسان معتاد که علاقه به مواد مخدر دارد، هر چند که کار خود را صد در صد غلط بداند!
آن چه که امروز دلیلی برای زردتشتی گری، بیان می شود، صرفا ملی گرایی ای است که شما باید دل به خاک و چند مرز اعتباری و فرضی ببندید. مرزهایی که در عالم واقع وجود ندارند و صرفا در کاغذ آن را می کشیم و هر روز ممکن است دچار تغییر و تحول شود، بگذریم از اینکه آن آئین زردتشتی گری ای که مخصوص این مرز و بوم بوده، تغییر رنگ داده و تحریف شده و ...
حال خود بنگرید که چنین مرزهایی ارزش دارد، یا آن مرزی که ملاک خود را در حقایق قرار می دهد و انسانیت را محور قرار می دهد. و ملیت را به خاک نمی داند بلکه به اعتقاد و ایمان گره می زند.
اگر هم رضایت خدای تعالی را لازم می دانید باید متوجه باشید که ذره ای دور شدن از حق و حقیقت، دور شدن از خدای تعالی است. و کسی که حق را داشته و بعد به آن پشت کرده، بیشتر مورد غضب خدای تعالی قرار می گیرد.
و از سویی هم باید علاقه را مد نظر قرار داد. چون هوی و هوس همیشه در درگاه الهی مذموم است. و بسیار ناپسند است که انسان مهمترین تصمیم های زندگی اش را بر طبق هوی و هوس بگیرد و ظاهرا علاقه ای که شما می فرمایید مشمول همین هوی و هوس است.
- [سایر] آیا دین زردتشت، اولین دین مروج خدای مطلق است و باقی ادیان از آن کپی شده اند؟
- [سایر] نماد فروهر (سمبل دین زردتشت) معانی زیبایی دارد، آیا استفاده از آن ناپسند است؟
- [سایر] بعضیها میگن زردتشت پیامبر بود اما تا بحال پیامبری آمده که میگه دو تا خدا داریم که زردتشت به دو خدا اعتقاد دارند در ضمن به قولی میگن آنها آتیش را هم می پرستند، نتیجه زردتشت پیامبر بوده یا نه؟
- [آیت الله بهجت] مسلمانی که به دین دیگر بپیوندد، حکم دین در مورد او چیست و از لحاظ اخروی چه سرنوشتی دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] اگر شخصی که دین بهایی داشته و در تمام محافل رسمی کشور به بهائیت سابقه دارد و همین طور فامیل و برادر او همه بهایی هستند و نماینده او هم بهایی است اگر او پس از مرگ در قبرستان مسلمانان به خاک سپرده شود این دلیل مسلمانی اوست یا تدفین در قبرستان مسلمانان دین دنیوی او را عوض نمی کند؟
- [سایر] چرا اگر مسلمانی پس از تحقیق به آیین مسیح گروید، و دین جدیدش را تبلیغ کند محکوم به اعدام است؟
- [آیت الله سیستانی] مسلمانی که از نقصان دین و ایمان فرزندانش بیمناک است اقامت در کشورهای غربی بر او محرام می شود؟
- [سایر] چرا کسی که دین خود را عوض می کند مرتد خوانده می شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر مال مرهونه از مستثنیات دین باشد مانند خانه مسکونی آیا مرتهن می تواند با شرایطش آن را بفروشد و عوض دین، آن را بردارد، و آیا مستثنیات دین در رهن با سایر اموال تفاوت دارد؟
- [سایر] با سلام فرهنگی هستم رشته زبان انگلیسی و بسیار علاقه مند به کسب علم دین. با توجه به محدودیت ورود به حوزه توصیه شما چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین، یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثلاً واجببودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.
- [آیت الله بروجردی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود یا حکم ضروری دین یعنیحکمی را که مسلمانان جز دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز وروزه را انکار کند در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتدّ میشود.
- [آیت الله مظاهری] واجبات نماز باید به عربی صحیح گفته شود پس اگر طوری به عربی غلط بگوید که معنی عوض شود یا ترجمه آنها را بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] مسلمانی که منکر خدا یا معاد یا پیغمبر شود ، یا حکم ضروری دین ، یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند ، مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند ، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است و انکار آن ، انکار نبوّت پیغمبر ( صلّی الله علیه وآله ) است ، مرتّد است .
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقه هائی بوده باشد که در مسأله (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین؛ یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه؛ در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد می شود و احکامی که در مسائل آینده ذکر می شود بر او مترتب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که منکر شدن آن حکم، به انکار خدا یا پیغمبر برگردد مرتد می شود، و همچنین است اگر از خوارج و نواصب و غلات گردد.
- [آیت الله سبحانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که منکر شدن آن حکم; به انکار خدا یا پیغمبر برگردد، مرتد است.