ولایت تنها از آن خداست و کسانی که خداوند به آنها اذن داده، می توانند به ایفای این نقش در جامعه بپردازند. و مشروعیت ولایت هیچ راهی جز اذن خداوند ندارد. اما نصب خداوند به دو صورت انجام گرفته است. نصب خاص و نصب عام در نصب خاص خداوند شخص مشخصی را تعیین کرده است. مثل تعیین پیامبر و امامان (صلوات الله علیهم اجمعین) در این جا تنها کشف صاحب ولایت از جانب خدا موضوعیت دارد. اما در نصب عام، از جانب خدا صفاتی کلی بیان شده که می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد. هنگامی که امام زمان(عج) به نصب فقیه عادل برای ولایت می پردازد، این نصب فعل خداوندی بوده، و به دلیل اینکه مصادیق مختلفی برای آن موجود می باشد، باید با مکانیزمی عاقلانه به تعیین یکی از افراد واجد صلاحیت پرداخت. و یکی از مکانیزمی که مورد تائید عقلا است، رجوع به جمعی است که در تشخیص شخص واجد صلاحیت خبره باشند. پس با تعیین این جمع (اعضای مجلس خبرگان) به کشف بهترین شخص واجد صلاحیت می رسیم که مشروعیت او صرفا از جانب خداوند است و بندگان خدا تنها تشخیص می دهند که فرد واجد شرایط تعیین شده، کیست.
ولایت تنها از آن خداست و کسانی که خداوند به آنها اذن داده، می توانند به ایفای این نقش در جامعه بپردازند. و مشروعیت ولایت هیچ راهی جز اذن خداوند ندارد.
اما نصب خداوند به دو صورت انجام گرفته است. نصب خاص و نصب عام
در نصب خاص خداوند شخص مشخصی را تعیین کرده است. مثل تعیین پیامبر و امامان (صلوات الله علیهم اجمعین) در این جا تنها کشف صاحب ولایت از جانب خدا موضوعیت دارد.
اما در نصب عام، از جانب خدا صفاتی کلی بیان شده که می تواند مصادیق مختلفی داشته باشد. هنگامی که امام زمان(عج) به نصب فقیه عادل برای ولایت می پردازد، این نصب فعل خداوندی بوده، و به دلیل اینکه مصادیق مختلفی برای آن موجود می باشد، باید با مکانیزمی عاقلانه به تعیین یکی از افراد واجد صلاحیت پرداخت.
و یکی از مکانیزمی که مورد تائید عقلا است، رجوع به جمعی است که در تشخیص شخص واجد صلاحیت خبره باشند. پس با تعیین این جمع (اعضای مجلس خبرگان) به کشف بهترین شخص واجد صلاحیت می رسیم که مشروعیت او صرفا از جانب خداوند است و بندگان خدا تنها تشخیص می دهند که فرد واجد شرایط تعیین شده، کیست.
- [سایر] آیا خبرگان علاوه بر کشف و تعیین ولی فقیه به عنوان رهبر، وظیفه دیگری هم دارند؟
- [سایر] آیا خبرگان علاوه بر کشف و تعیین ولی فقیه به عنوان رهبر، وظیفه دیگری هم دارند؟
- [سایر] جایگاه مجلس خبرگان در تعیین ولی فقیه چیست؟ آیا طبق نظریه نصب هم جایگاهی دارد؟
- [سایر] آیا ولی فقیه می تواند خبرگان را منحل کند؟
- [سایر] اگر خبرگان ولی فقیه را منحل کند (به خاطر اختیارات قانونی خود) ولی فقیه نیز همزمان خبرگان را منحل کند (چون مشروعیت بخش خبرگان است) حق با کیست؟ آیا مشابه این اشکال در کشورهای دیگر نیز وجود دارد؟
- [سایر] اگر همزمان ولی فقیه مجلس خبرگان را منحل کند و خبرگان نیز رهبری را فاقد صلاحیت اعلام کنند تکلیف چیست؟
- [سایر] چرا ولایت فقیه فقط در ایران است و چرا باید ولی فقیه و نمایندگان خبرگان رهبری ایرانی باشند؟
- [سایر] آیا مجلس خبرگان میتواند مصلحتاً ولی فقیه را ابقا کند؟ آیا ولی فقیه در هر دوره فقط یک نفر است؟ آیا درست است بگوییم امام خامنهای؟
- [سایر] ولایت فقیه در عصر غیبت انتخابی است یا انتصابی؟ چه طور میشود انتصاب از طرف خدای متعال باشد در حالی که خبرگان انتخاب میکنند؟
- [سایر] چرا ولی فقیه با اینکه به وسیله خبرگان منتخب مردم ایران انتخاب شده است، بر تمام شیعیان جهان ولایت دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .معادنی که در اعماق هزاران متری زمین وجود دارد مانند معادن نفت، گاز و مواد معدنی دیگر جزء انفال است و استخراج آنها منوط به اذن امام معصوم(ع) یا ولیّ فقیه است.
- [امام خمینی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و بایدبه ماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غایب است مستحب می باشد. و احتیاط واجب آن است که آن را به جماعت نخوانند، ولی به قصد رجاء مانع ندارد. و چنانچه ولی فقیه یا ماذون از طرف او اقامه جماعت نماید،اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنجی پیدا شد که اثر سکه اسلامی دارد , یا معلوم شد که مال مسلمانی هست، حکم میراث (من لا وارث له )؛ یا حکم (لُقَطَه) را دارد و تمام آن مال، در اختیار امام(ع) یا ولیّ فقیه (در عصر غیبت) قرار میگیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در شکم ماهیِ خریداری شده از حوضچه های پرورشی و بخش خصوصی, اشیای قیمتی مانند انگشتر و غیره به دست آید، باید به مالکش معرفی شود ; چنانچه ادعای ملکیت کرد , مال اوست و اگر اظهار بیاطلاعی کرد، حکم مجهول المالک را دارد و باید به حاکم شرع و ولیّ فقیه مراجعه شود. خمس گنج پس از کسر هزینه ها
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّ ی، یک پنجم زمینی را که از مسلمان خریده بود، به ولیّ خمس (ولی فقیه یا حاکم شرع ) به عنوان خمس تحویل دهد ; سپس همان مقدار زمینی را که خمس بوده, دوباره بخرد، باز هم باید خمس این مقدار زمینی را که دوباره خریده است بپردازد. خمس زمین مبادله شده در فرض اسلام ذمّی
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند انسان می تواند از زکات زمینی را وقف کند یا قران یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید و می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد ولی ولایت مالک بر وقف و تعیین متولی بدون مراجعه به حاکم شرع محل اشکال است
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ملکی را وقف کنند که عایدی آن خرج تعمیر مسجد و امام جماعت و اذان گو و مانند آن شود، در صورتی که معلوم باشد برای هر کدام چه مقدار معین کرده باید به همان گونه مصرف کنند و اگر مقداری برای آن تعیین نشده باید مطابق نظر متولی آن طور که صلاح و مصلحت است عمل نمایند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان کسی را برای انجام تمام کارهای خودش وکیل کند صحیح است ولی اگر برای یکی از کارهای خود وکیل نماید و ان کار را معین نکند وکالت صحیح نیست مگر ان که تعیین را به نظر وکیل واگذار کند مثل این که بگوید تو وکیل هستی در فروش یا اجاره خانه هر کدام را که اختیار کردی
- [آیت الله بهجت] اگر امانتگذار جایی را برای حفظ امانت تعیین کند، باید امانتدار آن را آنجا بگذارد، و اگر آنجا نگذارد چنانچه امانت را در جایی گذاشته که در حفظ مال به حدّ جایی که مالک معین کرده نمیرسد، بنابر اظهر ضامن است. امّا اگر امانت را به جایی برده که در حفظ و نگهداری بهتر یا مثل جای تعیین شده است و امانتدار هم بداند که آنجا در نظر امانتگذار بهتر یا مساوی با جای معین شده است، بنابر اظهر، اشکال ندارد و در صورت تلف، ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] در وحدت یا تعدّد محل، نظر عرف تعیین کننده است؛ پس اگر در یک شهر قصد ده روز کند، رفت و آمد او به محلّههای آن شهر مانعی ندارد، هر چند آن شهر بزرگ باشد، مگر آن که محلّههای آن شهر به گونهای از یکدیگر دور و جدا باشند که چند محل حساب شوند و شخصی را که از یک محلّه به محلّه دیگر رفته، مسافر حساب کنند.