دو ماه است که نامزد کردهام. اخیرا متوجه شدهام که همسرم به نماز و روزه بی اعتقاد است. به ایشان گفتهام اگر میخواهد با هم ازدواج کنیم باید نماز خوانده و روزه بگیرد. اما هنوز نتوانسته تصمیمی بگیرد و به گمانم، نخواهد توانست چنین تصمیمی هم بگیرد. از طرفی دوستش دارم و از هر جهت پسر خوب و متعهدی است. اگر با ایشان ازدواج کنم گناه میکنم؟ من نمیخواهم از خدا دور شوم. بسمهتعالی ضمن عرض سلام و تحیت؛ هم تصمیم به ازدواج و هم تصمیم به اینکه با چه کسی ازدواج کنیم، از بزرگترین تصمیمهای زندگی یک فرد است، چرا که ممکن است مسیر و سرنوشت فرد را با تغییرات اساسی مواجه کند. به هر روی لازم است هر فردی برای خود معیارهایی برای انتخاب داشته باشد و بعد از اینکه این معیارها را اولویت بندی نمود، برحسب این معیارها و این اولویت بندی اقدام به انتخاب نماید. مثلا ممکن است فردی معیارهایی مانند، خوش رفتاری، انعطاف پذیری، تدین، تحصیلات، ظاهر و... را از جمله معیارهای خود بداند و در این میان تدین از جمله معیارهای درجه اول او باشد، طبیعی است که در اینصورت یا باید با فردی ازدواج کند که حتما دینمدار باشد و یا اینکه نسبت به اولویت چنین معیاری تجدید نظر نماید و یا از آن صرفنظر کند! در خصوص حضرتعالی هم همین قاعده صادق است، اینکه چنین شخصی را انتخاب کنید یا خیر به حضرتعالی و معیارهای حضرتعالی وابسته است. البته لازم است نقاط قوت و منفی این شخص را به صورت یک مجموعه ببینید و پس از تحلیل و بررسی روشن کنید که آیا نقاط منفی ایشان به نقاط مثبت غلبه دارد یا خیر؟ اینکه میگوییم غلبه منظور ما تعداد نیست. بلکه منظور ما جایگاه و اهمیت است. ممکن است فردی مثلا 4 خصوصیت منفی داشته باشد و 20 خصوصیت مثبت، لکن این خصوصیات منفی به اندازهای مهم و تاثیر گذار باشند که بر این 20خصوصیت مثبت غلبه پیدا کنند و یا بالعکس! نکته دیگر که لازم است به آن توجه گردد این است که در ازدواج لازم است مبنای انتخاب ما امور نقد و بالفعل باشد، نه امور بالقوه و نسیه! به این معنا که ما باید فرد را همانگونهای که هست بپذیریم و به این امید که او بعدا تغییر میکند ویا اینکه او را تغییر میدهیم، انتخاب نکنیم. با توجه به این نکات این حضرتعالی هستید که باید با مقایسه جهات مثبت و منفی ایشان و همچنین لحاظ اولویتها، انتخاب کنید. در پاسخ به بخش دوم سوال حضرتعالی که آیا ازدواج با فرد بینماز حرام است یا خیر، باید گفت چنین ازدواجی حرمت شرعی ندارد، به شرط اینکه خوف و بیم آن نباشد که دین شما در خطر بیفتد. در پناه خدای متعال موفق باشید.
دو ماه است که نامزد کردهام. اخیرا متوجه شدهام که همسرم به نماز و روزه بی اعتقاد است. به ایشان گفتهام اگر میخواهد با هم ازدواج کنیم باید نماز خوانده و روزه بگیرد. اما هنوز نتوانسته تصمیمی بگیرد و به گمانم، نخواهد توانست چنین تصمیمی هم بگیرد. از طرفی دوستش دارم و از هر جهت پسر خوب و متعهدی است. اگر با ایشان ازدواج کنم گناه میکنم؟ من نمیخواهم از خدا دور شوم.
بسمهتعالی
ضمن عرض سلام و تحیت؛
هم تصمیم به ازدواج و هم تصمیم به اینکه با چه کسی ازدواج کنیم، از بزرگترین تصمیمهای زندگی یک فرد است، چرا که ممکن است مسیر و سرنوشت فرد را با تغییرات اساسی مواجه کند.
به هر روی لازم است هر فردی برای خود معیارهایی برای انتخاب داشته باشد و بعد از اینکه این معیارها را اولویت بندی نمود، برحسب این معیارها و این اولویت بندی اقدام به انتخاب نماید.
مثلا ممکن است فردی معیارهایی مانند، خوش رفتاری، انعطاف پذیری، تدین، تحصیلات، ظاهر و... را از جمله معیارهای خود بداند و در این میان تدین از جمله معیارهای درجه اول او باشد، طبیعی است که در اینصورت یا باید با فردی ازدواج کند که حتما دینمدار باشد و یا اینکه نسبت به اولویت چنین معیاری تجدید نظر نماید و یا از آن صرفنظر کند!
در خصوص حضرتعالی هم همین قاعده صادق است، اینکه چنین شخصی را انتخاب کنید یا خیر به حضرتعالی و معیارهای حضرتعالی وابسته است. البته لازم است نقاط قوت و منفی این شخص را به صورت یک مجموعه ببینید و پس از تحلیل و بررسی روشن کنید که آیا نقاط منفی ایشان به نقاط مثبت غلبه دارد یا خیر؟ اینکه میگوییم غلبه منظور ما تعداد نیست. بلکه منظور ما جایگاه و اهمیت است. ممکن است فردی مثلا 4 خصوصیت منفی داشته باشد و 20 خصوصیت مثبت، لکن این خصوصیات منفی به اندازهای مهم و تاثیر گذار باشند که بر این 20خصوصیت مثبت غلبه پیدا کنند و یا بالعکس!
نکته دیگر که لازم است به آن توجه گردد این است که در ازدواج لازم است مبنای انتخاب ما امور نقد و بالفعل باشد، نه امور بالقوه و نسیه! به این معنا که ما باید فرد را همانگونهای که هست بپذیریم و به این امید که او بعدا تغییر میکند ویا اینکه او را تغییر میدهیم، انتخاب نکنیم.
با توجه به این نکات این حضرتعالی هستید که باید با مقایسه جهات مثبت و منفی ایشان و همچنین لحاظ اولویتها، انتخاب کنید.
در پاسخ به بخش دوم سوال حضرتعالی که آیا ازدواج با فرد بینماز حرام است یا خیر، باید گفت چنین ازدواجی حرمت شرعی ندارد، به شرط اینکه خوف و بیم آن نباشد که دین شما در خطر بیفتد.
در پناه خدای متعال موفق باشید.
- [سایر] ما باید از چه مصادیقی کمک بگیریم تا بفهمیم یک فرد که قصد ازدواج با وی را داریم ، به معتقدات دینی پایبند است یا خیر؟
- [سایر] اگر فرد بالغی با فرد بالغ دیگر گناه لواط را انجام دهد آن فرد میتواند با خواهر شخص لواط دهنده ازدواج کند؟ اگر جواب خیراست آیا شرع مقدس، راه حلی برای ازدواج بازگو شده دارد؟
- [سایر] آیا جواب سلام ندادن، گناهان فرد سلام گوینده را به فردی که پاسخ نداده منتقل میکند؟
- [سایر] شناخت فرد مقابل در ازدواج چگونه است؟
- [سایر] برای شناخت فرد مقابل در ازدواج، معیار مشخصی ندارم.چه کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در خصوص صله رحم، اگر فرد یا افرادی از بستگان اهل گناه باشند تکلیف صله رحم با آنان چیست؟
- [سایر] آیا عدم پوشش دختر دایی، دختر عمه، دختر خاله و دختر عمو - که تأثیری در فرد ندارد - گناه است؟
- [سایر] آیا با ازدواج موقت می توان به فرد، متأهل گفت؟
- [آیت الله سیستانی] اگر پدری جهت انجام فریضه نماز صبح فرزند بالغ خود را از خواب بیدار کند و این نوع بیدار کردن نوع بدی باشد که باعث ناراحت شدن فرزند شود آیا فرد بیدار کننده معصیت کرده است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرد لال میتواند نماز میّت بخواند و بر فرض جواز آیا نمازش اکتفاء از نماز میّت فرد صحیح میکند؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که باید نماز را بشکند، اگر نماز را تمام کند معصیت کرده ولی نماز او اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که باید نماز را بشکند، اگر نماز را تمام کند معصیت کرده و صحّت نماز او محلّ اشکال است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب به کسی که آشکارا مرتکب معصیت کبیره مانند ترک نماز و یا شرابخواری میشود، نمیتوان زکات داد، هرچند زکات را در معصیت مصرف نکند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در جستجوی آب نرود تا وقت نماز تنگ شود، معصیت کرده، ولی نماز او با تیمّم صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی در حال نماز جواب سلام را ندهد گناه کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نمازگزار جواب سلام را ندهد، معصیت کرده، ولی نماز او صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که باید نماز را بشکند، اگر نماز را تمام کند معصیت کرده ولی نماز او صحیح است اگرچه احتیاط مستحب آن است که دوباره بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که باید نماز رابشکند ، اگر نماز را تمام کند معصیت کرده ولی نماز او صحیح است اگر چه احتیاط مستحب آن است که دوباره بخواند .
- [آیت الله بروجردی] کسی که باید نماز را بشکند، اگر نماز را تمام کند معصیت کرده ولی نماز او صحیح است، اگر چه احتیاط مستحب آن است که دوباره بخواند.
- [آیت الله سیستانی] به سیّدی که خمس را صرف در معصیت میکند ، نمیشود خمس داد ، بلکه اگر دادن خمس کمک به معصیت او باشد احتیاط واجب آن است که به او خمس ندهند ، هر چند آن را صرف در معصیت ننماید . و همچنین احتیاط واجب آن است که به سیّدی که شراب میخورد یا نماز نمیخواند و یا آشکارا معصیت میکند خمس ندهند .