این مساله که آیا دختر خانم ها هم می توانند از فرد مورد علاقه خود خواستگاری کند، یک مسأله فرهنگی است نه یک مسأله شرعی و قانونی و حقوقی. برای همین در بعضی از کشورها مثل هندوستان در بعضی از مناطق مرسوم است که خانواده دختر به خانواده پسر پیشنهاد ازدواج می دهد یا حداقل از طرف خانواده دختر پیشنهاد می شود که ما آمادگی داریم که دخترمان را به ازدواج پسر شما درآوریم. در چنین فرهنگ هایی خواستگاری زن از مرد از منزلت زن کم نمی کندو حتی اگر جواب از طرف خانواده مرد منفی باشد باعث سرشکستگی خانواده دختر نمی شود و همچنین از نظر روانی برای دختر شکننده نیست. اما در کشورهایی که چنین فرهنگی وجود ندارد بلکه فرهنگ خواستگاری دقیقا برعکس هست، مثل کشور ما، خواستگاری مستقیم زن از مرد مورد علاقه، عوارضی دارد که در نهایت از نظر روانی و شخصیتی و حیثیت اجتماعی و خانوادگی به ضرر زن تمام می شود. به ویژه اگر زن در این رابطه پاسخ منفی بشنود. چون زنان از نظر عاطفی و هیجانی در عین حال که در سطح بالاتری از مردها هستند اما شکنندگی آنها هم به همین میزان از نظر عاطفی بیشتر از مردهاست. برای همین در این گونه مسائل باید با یک درایت خاصی عمل شود از جمله این که بعد از اطمینان نسبی از این که فرد مورد نظر در کلیات و اصول مهم زندگی با شما هماهنگ است و با ملاک های اولیه شما سازگار است از یک واسطه مورد اعتماد استفاده کنید آن هم واسطه ای که از نظر تعهد، دلسوزی و رازداری مورد اعتماد باشد. این فرد می تواند به صورت کاملا محرمانه کار را پیگیری کند و فرد مورد نظر را تشویق و ترغیب به ازدواج کند و بعد از این که آمادگی و رغبت به ازدواج در او ایجاد شد به او جهت دهی کند و او را به سمتی سوق بدهد که از دختر خانم مورد نظر خواستگاری کند. با این شیوه هم دختر از حق انتخاب خود به خوبی استفاده کرده و هم با واسطه و به صورت غیر مستقیم از فرد مورد نظر خواستگاری کرده و همچنین از آسیب های خواستگاری مستقیم در امان مانده است.
این مساله که آیا دختر خانم ها هم می توانند از فرد مورد علاقه خود خواستگاری کند، یک مسأله فرهنگی است نه یک مسأله شرعی و قانونی و حقوقی. برای همین در بعضی از کشورها مثل هندوستان در بعضی از مناطق مرسوم است که خانواده دختر به خانواده پسر پیشنهاد ازدواج می دهد یا حداقل از طرف خانواده دختر پیشنهاد می شود که ما آمادگی داریم که دخترمان را به ازدواج پسر شما درآوریم. در چنین فرهنگ هایی خواستگاری زن از مرد از منزلت زن کم نمی کندو حتی اگر جواب از طرف خانواده مرد منفی باشد باعث سرشکستگی خانواده دختر نمی شود و همچنین از نظر روانی برای دختر شکننده نیست.
اما در کشورهایی که چنین فرهنگی وجود ندارد بلکه فرهنگ خواستگاری دقیقا برعکس هست، مثل کشور ما، خواستگاری مستقیم زن از مرد مورد علاقه، عوارضی دارد که در نهایت از نظر روانی و شخصیتی و حیثیت اجتماعی و خانوادگی به ضرر زن تمام می شود. به ویژه اگر زن در این رابطه پاسخ منفی بشنود. چون زنان از نظر عاطفی و هیجانی در عین حال که در سطح بالاتری از مردها هستند اما شکنندگی آنها هم به همین میزان از نظر عاطفی بیشتر از مردهاست.
برای همین در این گونه مسائل باید با یک درایت خاصی عمل شود از جمله این که بعد از اطمینان نسبی از این که فرد مورد نظر در کلیات و اصول مهم زندگی با شما هماهنگ است و با ملاک های اولیه شما سازگار است از یک واسطه مورد اعتماد استفاده کنید آن هم واسطه ای که از نظر تعهد، دلسوزی و رازداری مورد اعتماد باشد. این فرد می تواند به صورت کاملا محرمانه کار را پیگیری کند و فرد مورد نظر را تشویق و ترغیب به ازدواج کند و بعد از این که آمادگی و رغبت به ازدواج در او ایجاد شد به او جهت دهی کند و او را به سمتی سوق بدهد که از دختر خانم مورد نظر خواستگاری کند. با این شیوه هم دختر از حق انتخاب خود به خوبی استفاده کرده و هم با واسطه و به صورت غیر مستقیم از فرد مورد نظر خواستگاری کرده و همچنین از آسیب های خواستگاری مستقیم در امان مانده است.
- [سایر] مرد تا چه اندازه میتواند به بدن زن، هنگام خواستگاری نگاه کند (البته با رعایت شرایط خاص خود )؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مصداق تقلید نادرست چیست؟
- [سایر] راه حل فراموش کردن علاقه نادرست چیست؟
- [سایر] با سلام چگونه متوجه شیم در خواستگاری که طرفمون(مرد)شکاک و بددل هست با نه؟
- [سایر] پاسخ نادرست به نیازهای بنیادین چه نتایجی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] هرگاه شخصی به خواستگاری دختری برود و بگوید همسر و فرزندی ندارم و دختر با این شرط آماده ازدواج با او شود و بعد از عقد معلوم شود که مرد دروغ گفته است آیا زن حق فسخ دارد؟
- [سایر] نوع نادرست شفاعت، چگونه است و چرا مردود است؟
- [سایر] علت تبعیض قائل شدن والدین بین فرزندان چیست و آیا این کار نادرست است؟
- [آیت الله خامنه ای] صدور گواهی نادرست از طرف پزشک برای بیمار، سهواً یا عمداً، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] رقص محلی مرد برای مرد و زن برای زن و یا مرد در بین زنان و زن در بین مردان، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] رقصیدن و کفزدن که شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام، و فرقی نیست که زن برای زن و یا مرد برای مرد و یا زن و مرد برای یکدیگر باشد، و اگر زن و مرد نامحرم باشند حرمت مضاعف میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وکالت مرد از طرف زن، یا زن از طرف مرد، برای خواندن صیغه مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] لباس زنانه برای مرد و لباس مردانه برای زن، وقتی حرام است که زن بخواهد شبیه مرد یا مرد شبیه زن شود، ولی اگر تشبّه نباشد، نظیر اینکه زن برای رفع سرما کت و شلوار مرد را بپوشد و یا مرد برای ستر عورت پیراهن زن را بپوشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] بنابر احتیاط واجب اگر مأموم یک مرد باشد، قدری عقبتر طرف راست امام بایستد و اگر یک یا چند زن باشد، پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند مرد طرف راست امام قدری عقبتر بایستد و یک زن یا چند زن پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و یک یا چند زن باشند، آنچه مرد است عقب امام و زنها پشت سر مردها بایستند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد با زن خود نزد حاکم شرع (لِعان) کند، آن زن برای همیشه بر آن مرد حرام میشود.
- [آیت الله بهجت] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحب است طرف راست امام بایستد، و اگر یک زن باشد، مستحب است پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن، یا یک مرد و چند زن باشند، مستحب است مرد طرف راست امام و بقیه پشت سر امام بایستند، واگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحب است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد و چند زن باشند، مستحب است مردها پشت سر امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله سیستانی] مرد نمی تواند زن نا محرم را غسل بدهد ، و همچنین زن نمی تواند مرد نامحرم را غسل بدهد ، و زن و شوهر میتوانند یکدیگر را غسل بدهند .
- [آیت الله وحید خراسانی] نگاه کردن مرد به بدن مرد دیگر و زن به بدن زن دیگر به قصد لذت حرام است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحبّ است طرف راست امام بایستد و اگر یک زن باشد، مستحبّ است پشت سر او بایستد، و اگر یک مرد ویک زن یا یک مرد و چند زن باشند مستحبّ است مرد طرف راست امام وباقی پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحبّ است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد وچند زن باشند، مستحبّ است مردها عقب امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بنا بر احتیاط واجب اگر ماموم یک مرد باشد؛ طرف راست امام بایستد و اگر یک یا چند زن باشد؛ پشت سر امام بایستد و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند؛ مرد طرف راست امام بایستد و یک یا چند زن پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و یک یا چند زن باشند؛ آنچه مرد است عقب امام و زنها پشت مردها بایستند.