پاسخ نادرست به نیازهای بنیادین چه نتایجی دارد؟ پرسش های بنیادین اساس جهان بینی انسان و فلسفه حیات اوست . سوالاتی چون راز آفرینش و هدف زندگی از مهمترین پرسشهای بنیادین است . این پرسشها ریشه در اعماق فطرت و جان آدمی دارد؛ از این رو از بنیادیترین، دیرینترین و پایاترین پرسشهای آدمی است. هر یک از ما از خود میپرسیم: از کجا آمدهایم؟ آمدنمان بهر چه بود؟ به کجا میرویم؟ چه سرنوشتی فراروی ما قرار دارد؟ خوشبختی ما در چیست و چگونه میتوان به آن رسید؟ مولای رومی به خوبی این سؤال برخاسته از درون همگان را به نظم درآورده است: روزها فکر من این است و به شبها سخنمکه چرا غافل از احوال دل خویشتنم ماندهام سخت عجب کز چه سبب ساخت مرایا چه بوده است مراد وی از این ساختنم از کجا آمدهام، آمدنم بهر چه بودبه کجا میروم آخر ننمایی وطنم مرغ باغ ملکوتم نیم از عالم خاکچند روزی قفسی ساختهاند از بدنم ای خوش آن روز که پرواز کنم تا بر دوستبه هوای سر کویش پر و بالی بزنم محمد تقی جعفری، شرح و نقد و تفسیر مثنوی، ج 1، ص 184. یافتن پاسخ درست این پرسشها، زندگیساز است و انسان را به فلسفه اساسی هستی و حیات مسلح می کند. در مقابل ناکامی و اشتباه در آن زندگیسوز. دانستن راز آفرینش از طرفی تأمینگر حس جست و جوگری و حقیقتطلبی انسان است و از طرف دیگر جهت نمای زندگی و پیوند دهنده بین اکنون و فرداهای دور و نزدیک است. آگاهی از هدف زندگی و حیات بشری، آرمانساز، مسئولیت آفرین، شوقانگیز، حرکتزا، آرامش آفرین است و گم کردن آن رنج آور، اضطراب زا، تخدیرکننده، مسئولیتگریز و... جهت آگاهی بیشتر نک: حمیدرضا شاکرین دینشناسی (قم، معارف، 1386).. بارتلمی سنت هیلر، دانشمند فرانسوی در مقدمه علم الاخلاق از ارسطو نقل میکند: (آن کس با خود به مبارزه برخاسته است که نمیخواهد بداند از کجا آمده است و چیست آن ایدهآل مقدسی که بایستی نفس خود را برای رسیدن به آن ایدهآل تربیت نماید) جعفری، محمدتقی، تفسیر و نقد و تحلیل مثنوی، ج 1، ص 588 . به قول استاد همایی: گیتی است (سنا) گلشنی آراسته لیکنما جز علف هرزه از این باغ نچیدیم کارل یوستاویونگ، در رابطه با اهمیتِ یافتنِ هدف زندگی و نقش دین در این عرصه میگوید: (در میان همه بیمارانی که در نیمه دوم حیاتم با آنها مواجه بودهام، یکی هم نبوده که مشکلش در آخرین وهله، چیزی جز مشکل یافتن یک نگرش به حیات نباشد. با اطمینان میتوان گفت که همه آنان از آن رو احساس بیماری میکردهاند که چیزی را که ادیان زنده هر عصر، به پیروان خود عرضه میدارند، از دست دادهاند و هیچ یک از آنان قبل از یافتن بینش دینی خود، شفای واقعی نیافته است) پیتر آلستون، ملتون بیکر، محمد لگنهاوزن، دین و چشم اندازهای نو، ترجمه غلامحسین توکلی، (ص 163، قم: انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1376)..
پاسخ نادرست به نیازهای بنیادین چه نتایجی دارد؟
پاسخ نادرست به نیازهای بنیادین چه نتایجی دارد؟
پرسش های بنیادین اساس جهان بینی انسان و فلسفه حیات اوست . سوالاتی چون راز آفرینش و هدف زندگی از مهمترین پرسشهای بنیادین است . این پرسشها ریشه در اعماق فطرت و جان آدمی دارد؛ از این رو از بنیادیترین، دیرینترین و پایاترین پرسشهای آدمی است. هر یک از ما از خود میپرسیم: از کجا آمدهایم؟ آمدنمان بهر چه بود؟ به کجا میرویم؟ چه سرنوشتی فراروی ما قرار دارد؟ خوشبختی ما در چیست و چگونه میتوان به آن رسید؟
مولای رومی به خوبی این سؤال برخاسته از درون همگان را به نظم درآورده است:
روزها فکر من این است و به شبها سخنمکه چرا غافل از احوال دل خویشتنم
ماندهام سخت عجب کز چه سبب ساخت مرایا چه بوده است مراد وی از این ساختنم
از کجا آمدهام، آمدنم بهر چه بودبه کجا میروم آخر ننمایی وطنم
مرغ باغ ملکوتم نیم از عالم خاکچند روزی قفسی ساختهاند از بدنم
ای خوش آن روز که پرواز کنم تا بر دوستبه هوای سر کویش پر و بالی بزنم
محمد تقی جعفری، شرح و نقد و تفسیر مثنوی، ج 1، ص 184.
یافتن پاسخ درست این پرسشها، زندگیساز است و انسان را به فلسفه اساسی هستی و حیات مسلح می کند. در مقابل ناکامی و اشتباه در آن زندگیسوز. دانستن راز آفرینش از طرفی تأمینگر حس جست و جوگری و حقیقتطلبی انسان است و از طرف دیگر جهت نمای زندگی و پیوند دهنده بین اکنون و فرداهای دور و نزدیک است.
آگاهی از هدف زندگی و حیات بشری، آرمانساز، مسئولیت آفرین، شوقانگیز، حرکتزا، آرامش آفرین است و گم کردن آن رنج آور، اضطراب زا، تخدیرکننده، مسئولیتگریز و... جهت آگاهی بیشتر نک: حمیدرضا شاکرین دینشناسی (قم، معارف، 1386)..
بارتلمی سنت هیلر، دانشمند فرانسوی در مقدمه علم الاخلاق از ارسطو نقل میکند: (آن کس با خود به مبارزه برخاسته است که نمیخواهد بداند از کجا آمده است و چیست آن ایدهآل مقدسی که بایستی نفس خود را برای رسیدن به آن ایدهآل تربیت نماید) جعفری، محمدتقی، تفسیر و نقد و تحلیل مثنوی، ج 1، ص 588 .
به قول استاد همایی:
گیتی است (سنا) گلشنی آراسته لیکنما جز علف هرزه از این باغ نچیدیم
کارل یوستاویونگ، در رابطه با اهمیتِ یافتنِ هدف زندگی و نقش دین در این عرصه میگوید: (در میان همه بیمارانی که در نیمه دوم حیاتم با آنها مواجه بودهام، یکی هم نبوده که مشکلش در آخرین وهله، چیزی جز مشکل یافتن یک نگرش به حیات نباشد.
با اطمینان میتوان گفت که همه آنان از آن رو احساس بیماری میکردهاند که چیزی را که ادیان زنده هر عصر، به پیروان خود عرضه میدارند، از دست دادهاند و هیچ یک از آنان قبل از یافتن بینش دینی خود، شفای واقعی نیافته است) پیتر آلستون، ملتون بیکر، محمد لگنهاوزن، دین و چشم اندازهای نو، ترجمه غلامحسین توکلی، (ص 163، قم: انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، 1376)..
- [سایر] با توجه به جاودانگی دین اسلام، قوانین محدود و ثابت آن چگونه پاسخ گوی نیازهای نامحدود و متغیر بشر است؟
- [سایر] اگراسلام پاسخ گوی همیشگی نیازهای انسان است،چراجوامع اسلامی عقب مانده ولی دنیای مسیحیت به علم، صنعت و تکنولوژی و بهداشت و ... دست یافته است؟
- [سایر] ولایت تکوینی دارای چه نتایجی است ؟
- [سایر] علت بنیادین مقابله ما با دولت آمریکا چیست؟
- [سایر] تأخیر انداختن نماز از اول وقت چه نتایجی دربردارد؟
- [سایر] تقابل اصل تقصیر با اصول بنیادین حقوق کیفری، اصل تقصیر و تقابل آن با اصل برائت چگونه قابل رفع است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مصداق تقلید نادرست چیست؟
- [سایر] تأخیر انداختن نماز از اول وقت چه نتایجی دربردارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از سلول های بنیادین برای تولید اسپرم و تخمک چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا خواستگاری زن از مرد نادرست است؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی که در عدّه وفات به سر میبرد، میتواند از خانه خارج شود و برای رفع نیازهای خود رفت و آمد کند، ولی احوط آن است که شب را در همان خانهای که در زمان حیات همسرش زندگی میکرده بماند.
- [آیت الله اردبیلی] سزاوار است هر یک از زن و مرد قبل از وصلت یا قبل از پاسخ به خواستگاری، آزمایشات پزشکی مربوطه را انجام دهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] این که بعضی در جواب سلام می گویند: (سلام از من) کافی است، امّا بهتر است به آن قناعت نکرده، و پاسخ سلام را جداگانه بگویند.
- [آیت الله اردبیلی] همانگونه که در احکام انفال گفته شد، هر مالی که عرفا مالیّت داشته ولی مالک نداشته باشد و منفعت آن متعلّق به عموم مردم باشد، جزء انفال است و برای تصرّف در انفال در عصر غیبت امام معصوم علیهالسلام ، بنابر احتیاط باید از حاکم شرعی اجازه گرفته شود؛ ولی برای تصرّفاتی که معمولاً مردم بدون اجازه انجام میدهند و سیره در مورد آنان وجود دارد مثل ماهیگیری برای رفع نیازهای شخصی و یا چراندن دام در مراتع اجازه گرفتن لازم نیست و این گونه موارد در حکم مباحات میباشند.
- [آیت الله اردبیلی] انسان نباید در حال نماز به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید به گونهای پاسخ دهد که سلام مقدّم باشد، مثلاً بگوید: (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ) و نباید (عَلَیْکُمُ السَّلامْ) بگوید و احتیاط واجب آن است که اجزای جواب سلام، مانند اجزای خود سلام باشد، مثلاً در جواب (علیکم السلام) باید بگوید: (السلام علیکم) و نمیتواند در جواب آن بگوید: (سلامٌ علیکم) و یا (السلام علیک).
- [آیت الله اردبیلی] اگر به عدّهای سلام کند و کسی که بین آنان مشغول نماز است شک کند که سلام کننده قصد سلام کردن به او را نیز داشته یا نه و همچنین اگر بداند قصد او را نیز داشته، ولی دیگری جواب سلام را بدهد، نباید پاسخ بدهد، امّا اگر بداند که قصد او را نیز داشته و دیگری جواب ندهد، باید جواب او را بگوید. * هفتم: از مبطلات نماز، خنده با صدا و عمدی است و چنانچه لبخند بزند یا سهوا با صدا بخندد به گونهای که صورت نماز به هم نخورد، نماز او باطل نمیشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر گوشت، پیه و چرم را از سرزمینی تهیه کرده باشد که برخلاف نظر شیعه برخی از اقسام مردار را پاک میدانند؛ مثلاً از سرزمین حنفیان و شافعیان که عقیده دارند پوست مردار با دباغّی پاک میشود، در صورت اول و دوم که در مسأله پیش گفته شد باید از فروشنده سؤال شود که آیا این گوشت یا چرم از حیوانی که به دستور شرع ذبح شده گرفته شده است یا خیر؟ در صورتی که پاسخ مثبت باشد، احکام پاک بودن را بر آن گوشت و چرم میتوان جاری و از آن گوشت خورد و در آن چرم نماز خواند، ولی نمیتوان به مجرّد گفته فروشنده، به دیگران خبر داد که این گوشت یا چرم از حیوانیست که به دستور شرع ذبح شده است و همینطور اگر کسی که این گوشت یا چرم در دست اوست در چنین سرزمینی بگوید که از حیوانیست که به دستور شرع ذبح شده، نمیتوان به مجرد گفته او این مطلب را به دیگران گفت، اگر چه میتوان احکام پاک بودن را بر این گوشت یا چرم جاری کرد.