حدود چند ماه پیش همسایه طبقه سوم ما فوت کرد. حال پس از چند ماه این فکر به ذهنم رسیده که نکند گوش کردن آهنگ با صدای بلند بنده، باعث سکته و فوت ایشان شده باشد؟ همه اش عذاب وجدان می گیرم و آرامش از من سلب شده است؟ موضوعی که شما مطرح فرموده اید یک نوع وسواس فکر و نشخوار ذهنی شدیدی است که ریشه در اضطراب و استرس شما دارد البته با نگاهی به خود و اطرافیان اضطراب، دلشوره، بی قراری و استرس را مشاهده خواهید کرد. معمولا افرادی که دچار اضطراب و استرس هستند بستگی به موقعیتی خاص دچار وسواس عملی و یا فکری می شوند. برای خلاص شدن از این افکار به نکات زیر دقت فرمایید: 1. تغییر شناخت نسبت به این گونه افکار: از آنجا که هیچ تغییر و تحولی بدون اذن خداوند اتفاق نمی افتد از طرفی هیچ رابطه ای بین آلودگی صوتی با سکته قلبی ندارد مگر اینکه فرد زمینه سکته را داشته است. 2. از آنجا که هجوم اینگونه افکار در زمان ها و مکان های پر استرس زیاد است سعی کنید وقت ها و مکان های خودتان را مدیریت کنید تا از هجوم افکار وسواس گونه مبارزه کنید. 3. سعی کنید در طول روز برای کاهش اضطراب و استرس که زیر بنای تمام این گونه افکار است به صورت منظم ورزش و تحرکات بدنی را انجام دهید. 4. سه بار در روز صبح، ظهر و شب در یک مکانی بنشینید و با کنترل خود و تدریجی همراه با شل کردن عضلات به مدت 8 ثاینه دم و 8 ثانیه بازدم را تمرین کنید. 5. هنگام هجوم افکار منفی و وسواس گونه بدون پرورش این گونه افکار به طور ناگهانی افکارتان را قطع کنید و با گفتن کلمه بس است تمرکز و توجه خودتان را به موضوع دیگری جلب نمایید مثلا صحبت با یک فردی به منظور فرار از یک فکر و یا تغییر موقعیت فیزیکی. 6. سعی کنید لیستی از نقاط مثبت و خوبی های خودتان را نوشته و هر روز مرور کنید. 7. به خود احترام گذاشته و به هیچ وجه خودتان را به دلیل این مشکل، سرزنش نکنید. 8. سعی کنید افکار وسواس گونه را به هیچ وجه در ذهنتان نگه دارید و همه آن ها را روی کاغذی به صورت پیوسته و مدام بنویسید و بعد از نوشتن آن کاغذ را از بین ببرید.
حدود چند ماه پیش همسایه طبقه سوم ما فوت کرد. حال پس از چند ماه این فکر به ذهنم رسیده که نکند گوش کردن آهنگ با صدای بلند بنده، باعث سکته و فوت ایشان شده باشد؟ همه اش عذاب وجدان می گیرم و آرامش از من سلب شده است؟
موضوعی که شما مطرح فرموده اید یک نوع وسواس فکر و نشخوار ذهنی شدیدی است که ریشه در اضطراب و استرس شما دارد البته با نگاهی به خود و اطرافیان اضطراب، دلشوره، بی قراری و استرس را مشاهده خواهید کرد. معمولا افرادی که دچار اضطراب و استرس هستند بستگی به موقعیتی خاص دچار وسواس عملی و یا فکری می شوند. برای خلاص شدن از این افکار به نکات زیر دقت فرمایید:
1. تغییر شناخت نسبت به این گونه افکار: از آنجا که هیچ تغییر و تحولی بدون اذن خداوند اتفاق نمی افتد از طرفی هیچ رابطه ای بین آلودگی صوتی با سکته قلبی ندارد مگر اینکه فرد زمینه سکته را داشته است.
2. از آنجا که هجوم اینگونه افکار در زمان ها و مکان های پر استرس زیاد است سعی کنید وقت ها و مکان های خودتان را مدیریت کنید تا از هجوم افکار وسواس گونه مبارزه کنید.
3. سعی کنید در طول روز برای کاهش اضطراب و استرس که زیر بنای تمام این گونه افکار است به صورت منظم ورزش و تحرکات بدنی را انجام دهید.
4. سه بار در روز صبح، ظهر و شب در یک مکانی بنشینید و با کنترل خود و تدریجی همراه با شل کردن عضلات به مدت 8 ثاینه دم و 8 ثانیه بازدم را تمرین کنید.
5. هنگام هجوم افکار منفی و وسواس گونه بدون پرورش این گونه افکار به طور ناگهانی افکارتان را قطع کنید و با گفتن کلمه بس است تمرکز و توجه خودتان را به موضوع دیگری جلب نمایید مثلا صحبت با یک فردی به منظور فرار از یک فکر و یا تغییر موقعیت فیزیکی.
6. سعی کنید لیستی از نقاط مثبت و خوبی های خودتان را نوشته و هر روز مرور کنید.
7. به خود احترام گذاشته و به هیچ وجه خودتان را به دلیل این مشکل، سرزنش نکنید.
8. سعی کنید افکار وسواس گونه را به هیچ وجه در ذهنتان نگه دارید و همه آن ها را روی کاغذی به صورت پیوسته و مدام بنویسید و بعد از نوشتن آن کاغذ را از بین ببرید.
- [سایر] کبوتری را بر اثر عصبانیت به طور غیر عمد کشتم، حالا بسیار ناراحت هستم و دچار عذاب وجدان شدم. حکمش چیست؟ برای رهایی از این عذاب وجدان چه باید کرد؟
- [سایر] چرا انسان پس از توبه و پشیمانی از گناه باز احساس سنگینی و عذاب وجدان دارد؟
- [سایر] بعد از توبه چطور از ناامیدی و عذاب وجدان رها شویم؟
- [سایر] متأسّفانه کلاس های این ترم ما در دانشگاه، با نماز جمعه مقارن شده؛ به همین دلیل نمی توانم در نماز جمعه شرکت کنم و عذاب وجدان دارم، آیا برای جبران آن راهی هست که انجام دهم؟
- [سایر] گاهی در ایمان به خدا گرفتار شک و تردید می شوم و خیلی نگران می شوم و عذاب وجدان می گیرم، مرا راهنمایی کنید چگونه می توانم به یقین برسم؟
- [سایر] سلام خسته نباشید خوشهالم که به توصیه دوستان با شما مشورت میکنم دختری 19 ساله هستم که به خواستگارم(پسر دایی مامان)تهمت زدم الان دچاره عذاب وجدانم و رابطه فامیلی ما بهم ریخته شده غرورم اجازه نمیده معذرت خواهی کنم مخصوصا اینکه بهشون جواب رد دادم حالا با این عذاب وجدان چی کنم چون طرف گفته تا اخر عمر نمی بخشمت ممنون میشم راهنماییم کنین
- [سایر] تفاوت وجدان با فطرت چیست؟
- [سایر] اهمیت وجدان کاری در اسلام چقدر است؟
- [سایر] سلام مادری داشتم که به یک نفر صیغه شده بود آن مرد معتاد بود و در خانه بساط پخت مشروب مشاهده کرده بودم من به کمک دامادمون آن ها را از هم جدا کردیم الان من عذاب وجدان دارم که آیا گناهی بر من آمده یا نه لطفاً مرا راهنمایی کنید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] من بر خلاف ضوابط و مقرّرات در کنکور شرکت کرده، و در رشته پزشکی قبول شده ام. مثلاً مشمول بوده و دفترچه آماده به خدمت تهیّه نکرده ام، یا سرباز فراری بوده و با جعل پایان خدمت امتحان داده ام، یا از این قبیل، ولی در امتحانات تقلّبی نکرده ام، و اکنون دچار عذاب وجدان شده ام، وظیفه شرعی من چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماهی های کوچک زنده اشکال دارد، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب, درمان بیمار را به صورتی سرپرستی کند مثلاً به او دارو دهد یا وی را تزریق کند یا دستور خوردن دارو یا انجام دادن کاری را به او بدهد و در این طبابت اشتباه نماید و به بیمار زیان برسد یا بمیرد, ضامن است و اگر به هیچوجه دستور ندهد, بلکه فقط راه درمان بیماری را در مقالهای بنویسد یا در تدریس بیان کند و بیمار شخصاً به درمان خود اقدام نماید و آسیب ببیند، طبیب ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] ضامن نبودن پزشک به وسیله نصب اطّلاعیه در محلّ درمان یا اعلان در رسانهها ثابت نمیشود، بلکه باید خود بیمار یا ولیّ او پس از آگاهی از کیفیّت درمان شرط عدم ضمان را به صورت کتبی یا شفاهی قبول کند و چنانچه قبول شرط از روی اضطرار و ناچاری باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر اجبار و اکراه در بین باشد، پزشک ضامن است.
- [آیت الله جوادی آملی] .زخمهای متعدد در بدن, گاهی به هم نزدیکاند که به همه آنها یک زخم گفته می شود، در این صورت , تا همگی درمان نشدند , نمازگزاردن با خون آنها در بدن یا لباس بیاشکال است و زمانی از هم دورند که هرکدام زخم جدا شمرده میشود; در این فرض خون هرکدام بعد از درمان, اگر بیش از درهم باشد, مانع صحت نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] در مورد عیب عنّین بودن مرد، اگر احتمال درمان او را بدهند، زن باید به حاکم شرع مراجعه کند و حاکم شرع یک سال برای آزمایش و درمان به مرد مهلت دهد؛ پس اگر در این مدّت مرد هیچ نتوانست با زنی آمیزش نماید، زن حقّ فسخ دارد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق خون انسانی به انسان دیگر برای درمان بیماری یا جراحی یا نجات جان او جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] قی کردن از روی عمد روزه را باطل می کند، هرچند برای نجات از مسمومیت و درمان بیماری و مانند آن باشد، ولی قی کردن بدون اختیار یا از روی سهو روزه را باطل نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.