چرا انسان پس از توبه و پشیمانی از گناه باز احساس سنگینی و عذاب وجدان دارد؟
در پاسخ به این پرسش توجه به چند مطلب ضروری است: 1. عذاب وجدان علامت بسیار خوبی است. حاکی از وجود ایمان در درون قلب است. حکایت از وجدان بیدار و حضور فعال نفس لوامه است. فکر گناه، مانند کابوس وحشتناکی بر روح گناه کار سایه می‌افکند. زنجیر اعمال گذشته همچون طوق سنگینی بر دست و پای او پیچیده است. احساس گناه و ندامت محصول ندای وجدان است. شاید سخن امام علی(ع) ناظر به این حالت نفسانی باشد که فرموده است: (یک ساعت شهوت‌رانی اندوه طولانی را در بر دارد). برای رهایی از شکنجة وجدان، اسلام درهای توبه و استغفار و کفارات را به روی گناهکاران گشوده است. 2. انسان های پاک و خدا جوی پس از عمل اشتباهی که انجام می دهند، نگران می شوند و در پی رفع اشتباه و خطای خود بر می آیند. کسی که در گذشته گناهی مرتکب شده، می تواند مدام به این فکر کند که در گذشته خام بوده و دچار اشتباه گشته است و با این افکار مدام خود را آزار دهد! و از طرفی می تواند با عبرت از گذشته و قرار گرفتن در مسیر درست به جبران آنچه اتفاق افتاده اقدام کند و از این مسیر خود را هرچه بیشتر به خدا نزدیک کند، زیرا به فرموده قرآن کریم، خداوند توبه کنندگان را بسیار دوست می دارد. حال به نظرشما کدام یک از دو روش بالا منطقی و خدا پسند است؟ 3. احساس گناه، بدون سعی کردن در جهت جبران خطا و باز سازی روحیه آسیب دیده، دام دیگری است از سوی شیطان و این حالت یکی از مضرترین حالتهای ممکن برای انسان است، و اسلام نیز از آن با عنوان ناامیدی (قنوط از رحمت الهی) از درگاه خدا وند یاد کرده وآن را گناهی نابخشودنی می‌داند. لذا برای پیشگیری از آسیب های فوق، ابتدا باید کوتاهی خود را پذیرفت و با توبه به درگاه الهی از این حالت خارج شد و آرامش خود را باز یافت، زیرا همانطور که ذکر شد خداوند توبه کنندگان را دوست می دارد. و برای به آرامش رسیدن باید به وعده خداوند اعتماد داشت و قلبا بپذیریم که خداند اشتباه ما را به خاطر توبه پذیرفته است، اگر این حس و این اعتماد را کسب کنیم حتما به آرامش می رسیم. /266/
عنوان سوال:

چرا انسان پس از توبه و پشیمانی از گناه باز احساس سنگینی و عذاب وجدان دارد؟


پاسخ:

در پاسخ به این پرسش توجه به چند مطلب ضروری است:
1. عذاب وجدان علامت بسیار خوبی است. حاکی از وجود ایمان در درون قلب است. حکایت از وجدان بیدار و حضور فعال نفس لوامه است. فکر گناه، مانند کابوس وحشتناکی بر روح گناه کار سایه می‌افکند. زنجیر اعمال گذشته همچون طوق سنگینی بر دست و پای او پیچیده است. احساس گناه و ندامت محصول ندای وجدان است. شاید سخن امام علی(ع) ناظر به این حالت نفسانی باشد که فرموده است: (یک ساعت شهوت‌رانی اندوه طولانی را در بر دارد). برای رهایی از شکنجة وجدان، اسلام درهای توبه و استغفار و کفارات را به روی گناهکاران گشوده است.
2. انسان های پاک و خدا جوی پس از عمل اشتباهی که انجام می دهند، نگران می شوند و در پی رفع اشتباه و خطای خود بر می آیند. کسی که در گذشته گناهی مرتکب شده، می تواند مدام به این فکر کند که در گذشته خام بوده و دچار اشتباه گشته است و با این افکار مدام خود را آزار دهد!
و از طرفی می تواند با عبرت از گذشته و قرار گرفتن در مسیر درست به جبران آنچه اتفاق افتاده اقدام کند و از این مسیر خود را هرچه بیشتر به خدا نزدیک کند، زیرا به فرموده قرآن کریم، خداوند توبه کنندگان را بسیار دوست می دارد.
حال به نظرشما کدام یک از دو روش بالا منطقی و خدا پسند است؟
3. احساس گناه، بدون سعی کردن در جهت جبران خطا و باز سازی روحیه آسیب دیده، دام دیگری است از سوی شیطان و این حالت یکی از مضرترین حالتهای ممکن برای انسان است، و اسلام نیز از آن با عنوان ناامیدی (قنوط از رحمت الهی) از درگاه خدا وند یاد کرده وآن را گناهی نابخشودنی می‌داند. لذا برای پیشگیری از آسیب های فوق، ابتدا باید کوتاهی خود را پذیرفت و با توبه به درگاه الهی از این حالت خارج شد و آرامش خود را باز یافت، زیرا همانطور که ذکر شد خداوند توبه کنندگان را دوست می دارد.
و برای به آرامش رسیدن باید به وعده خداوند اعتماد داشت و قلبا بپذیریم که خداند اشتباه ما را به خاطر توبه پذیرفته است، اگر این حس و این اعتماد را کسب کنیم حتما به آرامش می رسیم.
/266/





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین