سیره و روش پیامبر و امامان (ع) در برخورد با نامحرمان چگونه بوده؟
می خواستم بدونم حضرت محمد (ص) و بقیه امامان (ع) دقیقا چطور با نامحرم برخورد می کردند؟ مثلا نحوه سلام و احوال پرسی شون با نامحرم چطور بود؟ آیا یک سلام خشک و خالی بود یا گرم و صمیمی؟ لطفا با جزییات بفرمایید.   در سیره معصومین(علیهم السلام) این گونه نبود که بطور مطلق بین زن و مرد نامحرم هیچ گونه ارتباط کلامی برقرار نباشد.بلکه آنچه مورد توجه و حساسیت خاصی داشت تعیین حریم روابط و رعایت جدی در رعایت این حریم بوده است.  به سیره معصومین - علیهم السلام - توجه کنید: در حدیثی آمده حضرت علی علیه السّلام کراهت داشت تا به زنان جوان آغاز به سلام کند.  ایشان درباره  حکمت آن فرمود: (ترس از آن دارم که تحت تأثیر صدای او واقع شوم و ضرر آن از ثوابی که از سلام می‌برم بیشتر شود).[1] * از شوخی با نامحرم بپرهیزید: در حدیثی پیرامون شوخی و مزه‌پرانی زن و مرد نامحرم آمده است: (ابوبصیر می‌گوید: به زنی در روخوانی قرآن می‌دادم کمی با او شوخی کردم؛ وقتی خدمت امام باقر علیه السّلام رسیدم به من فرمود: چه چیزی به زن گفتی. رنگم پرید و خجالت کشیدم. بعد فرمود: دیگر به طرف آن زن مرو و درس مده).[2] همچنین احادیثی درباره عذاب کسانی آمده که با زنان نامحرم شوخی و خوش طبعی می‌کنند.[3]  رهنمود رسول خدا صلی الله علیه و آله به حضرت علی و فاطمه زهرا(سلام الله علیها)در مورد تقسیم کار، یکی دیگر از مواردی است که از اهتمام آن حضرت به حفظ حریم زنان مسلمان حکایت می کند. هنگامی که آن دو بزرگوار از محضر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تقاضای تقسیم کار کردند، پیامبر کارهای داخل منزل را به فاطمه و کارهای بیرون منزل را نیز به علی سپرد. پس از این داوری واقع بینانه، حضرت زهرا فرمود: (فلا یعلم ما داخلنی من السّرور الاّالله با کفائی رسول الله تحمل رقاب الرجال؛ خدا می داند که چقدر از این تقسیم کار خوشحال شدم؛ چرا که رسول خدا صلی الله علیه و آله مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، معاف نمود و مرا وادار نکرد که دوشادوش مردان نامحرم به کار بپردازم).[4] پی نوشتها: [1] . ری‌شهری، محمد، میزان‌الحمة، (چاپ اول، دفتر تبلیغات اسلامی قم، 1362) ج 4، ص 540. [2] . حر عاملی، محمد ن حسن، وسائل الشیعه (چاپ 6، دارالکتب اسلامیه، تهران 1403 ه‌) ج 14، ص 144، ب 106، مقدمات نکاح، حدیث 5. [3] . همان، ج 14، ص 143، ب 106، مقدمات نکاح. [4]. مستدرک الوسائل، ج 13، ص 48.
عنوان سوال:

سیره و روش پیامبر و امامان (ع) در برخورد با نامحرمان چگونه بوده؟


پاسخ:

می خواستم بدونم حضرت محمد (ص) و بقیه امامان (ع) دقیقا چطور با نامحرم برخورد می کردند؟ مثلا نحوه سلام و احوال پرسی شون با نامحرم چطور بود؟ آیا یک سلام خشک و خالی بود یا گرم و صمیمی؟ لطفا با جزییات بفرمایید.
 
در سیره معصومین(علیهم السلام) این گونه نبود که بطور مطلق بین زن و مرد نامحرم هیچ گونه ارتباط کلامی برقرار نباشد.بلکه آنچه مورد توجه و حساسیت خاصی داشت تعیین حریم روابط و رعایت جدی در رعایت این حریم بوده است.
 به سیره معصومین - علیهم السلام - توجه کنید:

در حدیثی آمده حضرت علی علیه السّلام کراهت داشت تا به زنان جوان آغاز به سلام کند.  ایشان درباره  حکمت آن فرمود: (ترس از آن دارم که تحت تأثیر صدای او واقع شوم و ضرر آن از ثوابی که از سلام می‌برم بیشتر شود).[1]

* از شوخی با نامحرم بپرهیزید:

در حدیثی پیرامون شوخی و مزه‌پرانی زن و مرد نامحرم آمده است: (ابوبصیر می‌گوید: به زنی در روخوانی قرآن می‌دادم کمی با او شوخی کردم؛ وقتی خدمت امام باقر علیه السّلام رسیدم به من فرمود: چه چیزی به زن گفتی. رنگم پرید و خجالت کشیدم. بعد فرمود: دیگر به طرف آن زن مرو و درس مده).[2]

همچنین احادیثی درباره عذاب کسانی آمده که با زنان نامحرم شوخی و خوش طبعی می‌کنند.[3]

 رهنمود رسول خدا صلی الله علیه و آله به حضرت علی و فاطمه زهرا(سلام الله علیها)در مورد تقسیم کار، یکی دیگر از مواردی است که از اهتمام آن حضرت به حفظ حریم زنان مسلمان حکایت می کند. هنگامی که آن دو بزرگوار از محضر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تقاضای تقسیم کار کردند، پیامبر کارهای داخل منزل را به فاطمه و کارهای بیرون منزل را نیز به علی سپرد. پس از این داوری واقع بینانه، حضرت زهرا فرمود:

(فلا یعلم ما داخلنی من السّرور الاّالله با کفائی رسول الله تحمل رقاب الرجال؛ خدا می داند که چقدر از این تقسیم کار خوشحال شدم؛ چرا که رسول خدا صلی الله علیه و آله مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، معاف نمود و مرا وادار نکرد که دوشادوش مردان نامحرم به کار بپردازم).[4]

پی نوشتها:
[1] . ری‌شهری، محمد، میزان‌الحمة، (چاپ اول، دفتر تبلیغات اسلامی قم، 1362) ج 4، ص 540.

[2] . حر عاملی، محمد ن حسن، وسائل الشیعه (چاپ 6، دارالکتب اسلامیه، تهران 1403 ه‌) ج 14، ص 144، ب 106، مقدمات نکاح، حدیث 5.

[3] . همان، ج 14، ص 143، ب 106، مقدمات نکاح.

[4]. مستدرک الوسائل، ج 13، ص 48.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین