عارف شدن، یعنی این که انسان با عمل به وظائف خود بتواند نفس خود را به درجه ای از اعتدال و کمال برساند که شایستگی دریافت فیوضات الهی را داشته باشد. عارف شدن یعنی تربیت نفس به گونه ای که تا حد امکان روح انسان تمایلات، خواستها و احساسات او با روح انسانهای کامل شباهت پیدا کند. شرط اول در این توبه از گناهان گذشته، و پس از آن ترک گناه به طور کلی است. پس از این دو شرط روح آماده می شود تا از برکات و فیوضات الهی بهره مند شود. سخن ما ترجمان روایت "من أصبح لله أربعین صباحا یجری الله الحکمة من قلبه علی لسانه" است. کسی که همه سعی و تلاش او بر این باشد که گناه نکند نور هدایت در دل او می تابد و باعث ترک خطاهای دیگر، و رشد و تعالی روحی و معنوی، و انجام واجبات و وظائف دیگر او می شود. حضرت علی(ع) می فرمایند: (ما جفت الدموع إلا لقسوة القلوب، و ما قست القلوب إلا لکثرة الذنوب) چشم ها گرفتار خشکی نمی شوند مگر در اثر قساوت قلب، و قلب گرفتار قساوت نمی شود مگر در اثر گناه زیاد. (بحارالانوار، ج7، ص55) گریه در فرهنگ روایات نشان از آمادگی برای کسب فیوضات رحمانی است. این مضمون در روایات معصومین(ع) آمده که هر گناه مانند نقطه سیاهی است که بر روی صفحه سفید دل قرار می گیرد، و این نقطه سیاه بوسیله توبه پاک می شود. اما اگر گناهان کسی زیاد شود و به دنبال آن توبه نکند، صفحه سفید دل به صفحه ای سیاه تبدیل شده و مانع رسیدن و تابیدن نور هدایت بر قلب و دل می شود. تنها پس از پاک کردن دل از سیاهی و زنگار گناه است که می شود آن را با فضائل اخلاقی آذین نمود. آدمی پس از پاک کردن نفس از ناپاکی ها به اصطلاح اهل عرفان، تخلیه (پاکسازی) می تواند در وادی کسب فضائل اخلاقی و به اصطلاح اهل عرفان، تحلیه (زینت دادن) قدم بردارد. انسان در این مرحله باید وارد شود، تا فضائل نیکو به مرحله عمل درآید، و آنقدر ادامه یابد تا به صورت ملکه درآمده و همه اعمال و افکار انسان مزین به آن فضائل گردد. اما این که چگونه می توان در این راه قدم برداشت، تقوا و تقوا و تقوا؛ و سپس راهنمایی گرفتن از علمای اخلاق، و البته پشت کار و همت بلند. در شروع، برای آشنایی اجمالی با راه و کسب اشتیاق برای پیمودن آن، مطالعه در حالات و زندگی عرفا می تواند بسیار سودمند باشد. /206/
عارف شدن، یعنی این که انسان با عمل به وظائف خود بتواند نفس خود را به درجه ای از اعتدال و کمال برساند که شایستگی دریافت فیوضات الهی را داشته باشد.
عارف شدن یعنی تربیت نفس به گونه ای که تا حد امکان روح انسان تمایلات، خواستها و احساسات او با روح انسانهای کامل شباهت پیدا کند. شرط اول در این توبه از گناهان گذشته، و پس از آن ترک گناه به طور کلی است. پس از این دو شرط روح آماده می شود تا از برکات و فیوضات الهی بهره مند شود. سخن ما ترجمان روایت "من أصبح لله أربعین صباحا یجری الله الحکمة من قلبه علی لسانه" است.
کسی که همه سعی و تلاش او بر این باشد که گناه نکند نور هدایت در دل او می تابد و باعث ترک خطاهای دیگر، و رشد و تعالی روحی و معنوی، و انجام واجبات و وظائف دیگر او می شود.
حضرت علی(ع) می فرمایند: (ما جفت الدموع إلا لقسوة القلوب، و ما قست القلوب إلا لکثرة الذنوب)
چشم ها گرفتار خشکی نمی شوند مگر در اثر قساوت قلب، و قلب گرفتار قساوت نمی شود مگر در اثر گناه زیاد. (بحارالانوار، ج7، ص55)
گریه در فرهنگ روایات نشان از آمادگی برای کسب فیوضات رحمانی است.
این مضمون در روایات معصومین(ع) آمده که هر گناه مانند نقطه سیاهی است که بر روی صفحه سفید دل قرار می گیرد، و این نقطه سیاه بوسیله توبه پاک می شود. اما اگر گناهان کسی زیاد شود و به دنبال آن توبه نکند، صفحه سفید دل به صفحه ای سیاه تبدیل شده و مانع رسیدن و تابیدن نور هدایت بر قلب و دل می شود. تنها پس از پاک کردن دل از سیاهی و زنگار گناه است که می شود آن را با فضائل اخلاقی آذین نمود.
آدمی پس از پاک کردن نفس از ناپاکی ها به اصطلاح اهل عرفان، تخلیه (پاکسازی) می تواند در وادی کسب فضائل اخلاقی و به اصطلاح اهل عرفان، تحلیه (زینت دادن) قدم بردارد. انسان در این مرحله باید وارد شود، تا فضائل نیکو به مرحله عمل درآید، و آنقدر ادامه یابد تا به صورت ملکه درآمده و همه اعمال و افکار انسان مزین به آن فضائل گردد.
اما این که چگونه می توان در این راه قدم برداشت، تقوا و تقوا و تقوا؛ و سپس راهنمایی گرفتن از علمای اخلاق، و البته پشت کار و همت بلند.
در شروع، برای آشنایی اجمالی با راه و کسب اشتیاق برای پیمودن آن، مطالعه در حالات و زندگی عرفا می تواند بسیار سودمند باشد.
/206/
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] آیا در سیر و سلوک نیاز به استاد است ؟
- [سایر] مراحل سیر و سلوک به چه چیزهایی بستگی دارد ؟
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] آیا ترس به عنوان یک حجاب در سیر و سلوک است؟
- [سایر] چگونه یک طلبه می تواند برنامهریزی موفق در دروس و سیر و سلوک داشته باشد؟
- [سایر] آیا بدون استاد امکان شروع، ادامه و اتمام سیر و سلوک وجود دارد؟
- [سایر] آیا برای بهشت رفتن باید اهل سیر و سلوک و عرفان باشیم؟
- [سایر] راه سیر و سلوک عرفانی چگونه است؟ لطفا به طور کامل تشرییح فرمایید؟
- [آیت الله مظاهری] رابطه گریه بر امام حسین(سلاماللهعلیه) و سیر و سلوک الی الله چیست؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد برای کفّاره یک روز شصت فقیر را سیر نماید نمیتواند یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید ولی میتواند هر یک از عیالات فقیر را گرچه صغیر باشند سیر نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حسن سلوک و رفتار مسلمان با بیگانه و مسلمان، باید بر اساس تعالیم اسلام در نهایت اعتدال و خیرخواهی برای همه خلق باشد.
- [آیت الله بهجت] غذا خوردن در حال راه رفتن و همچنین به اندازه سیر شدن مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که باید برای کفّاره یک روز، شصت فقیر را طعام بدهد اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هرکدام از آنها بیشتر از یک مد که تقریباً ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی میتواند برایهر یک از عیالات فقیر اگرچه صغیر باشند یک مد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که باید برای کفارهی یک روز، شصت فقیر را طعام بدهد، اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هر کدام از آنها بیشتر از یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی میتواند برای هر یک از عیالات فقیر، اگر چه صغیر باشند یک مُد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که به واسطه پیری نمیتواند روزه بگیرد، یا برای او مشقّت دارد، روزه بر او واجب نیست ولی در صورت دوم باید برای هر روز یک مدّ که تقریباً ده سیر است، گندم یا جو ومانند اینها به فقیر بدهد و بهتر آن است که تقریباً ده سیر گندم بدهد و به احتیاط واجب در صورت اوّلی.
- [آیت الله مظاهری] در قتل خطا و قتل شبه عمد، قاتل باید علاوه بر دیه، شصت روز روزه بگیرد و اگر نتواند، شصت فقیر را سیر نماید، و در قتل عمد اگر ورثه مقتول عفو کنند یا با قاتل بر دیه توافق نمایند، قاتل باید شصت روز روزه بگیرد و شصت فقیر را هم سیر نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که باید برای کفار یک روز شصت فقیر را طعام بدهد، نمیتواند به هر کدام از آنها بیشتر از یک مد که تقریباً ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، و زیادی را از کفاره حساب نماید ولی میتواند برای هر یک از عیالات فقیر اگرچه صغیر باشند یک مد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه سوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر معصیتکار، به زبان خوش و کلام حسن، ترک معصیت نکرد، با غلظت و کلام خشن و تعییر و سرزنش، امر و نهی کند با مراعات ترتیب درجات زبری و خشونت.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذردارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن وآشامیدن کاملاً خود را سیر کند.