چند وقتی با خانم بیوه ای آشنا شدم چون همسر دارم راضی به صیغه نمیشود؛ الان یک ماهی است با هم در تماسیم، تلفنی یا یک ساعتی با هم بیرون میرویم. ولی هیچ نظر بدی نبوده ومثل 2 دوست بودیم. آیا از نظر شرعی ایراد دارد؟ نیاز به هم زدن رابطه هست باید توبه کرد؟ اگر ضرورتی ایجاب نمیکند حتّی الامکان چنین روابطی با نامحرم برقرار نشود. اینکه در احکام شرعی میفرمایند در غیر ضرورت مکروه است مرد با زن هم صحبت شود، مخصوصا مرد و زن جوان، به این دلیل است که چه بسا همین هم صحبت شدنها، غرایز جنسی افراد را تحریک کند و یک اُلفت و محبّت شهوانی بین مرد و زن ایجاد گردد و نقطه آغازی برای غوطه ور شدن در انحراف شود. در هر حال انسان باید دقیقا درون خود را بکاود و باطنش را عمیقا مطالعه کند که مثلاً صحبت کردن با افراد نامحرم چه ضرورتی برای او دارد. ثانیا: در صورت ناچاری و ضرورت، روابط با نامحرم تا آنجا که به شکستن حریم احکام الهی منجر نشود، اشکالی ندارد. بنابراین، گفتگو و نگاههای متعارف بدون قصد لذّت و ریبه، اشکالی ندارد. امّا با این حال، حتی الامکان لازم است به گونه ای باشد که کمترین اختلاط پدید آید و در برخورد و گفتگو، هنجارهای شرعی زیر باید رعایت شود: 1 از گفتگوهای تحریک کننده پرهیز شود. شوخی و خنده با نامحرمان جایز نیست و اگر موجب فتنه و فساد شود قطعا حرام است. 2 از نگاههای آلوده و شهوانی خودداری شود. 3 حجاب شرعی رعایت شود. 4 قصد تلذّذ و ریبه در کار نباشد. 5 دو نفر نامحرم در محیط بسته، تنها نمانند. 6- هنگام صحبت کردن با نامحرم به او نگاه نکند و به هیچ قسمتی از بدن او خیره نشود. 7- در همه حال، خدا را ناظر بر اعمال و رفتار خود بدانید و عفّت و حیا را فراموش نکنید. روشن است که هر فرد خود بهتر میتواند تشخیص دهد که کجا از مرز فراتر رفته است. (بَلِ الْإِنسَانُ عَلَی نَفْسِهِ بَصِیرَةٌ؛ آدمی بر نفس خود آگاه و بیناست)[1] در این مورد خاص ، با توجه به نامحرم بودن تان احتمال وخوف گناه ومعصیت می رود از اینرو باید از ادامه این ارتباط خودداری نمایید. [1]- سوره قیامت، آیه 14.
چند وقتی با خانم بیوه ای آشنا شدم چون همسر دارم راضی به صیغه نمیشود؛ الان یک ماهی است با هم در تماسیم، تلفنی یا یک ساعتی با هم بیرون میرویم. ولی هیچ نظر بدی نبوده ومثل 2 دوست بودیم. آیا از نظر شرعی ایراد دارد؟ نیاز به هم زدن رابطه هست باید توبه کرد؟
اگر ضرورتی ایجاب نمیکند حتّی الامکان چنین روابطی با نامحرم برقرار نشود. اینکه در احکام شرعی میفرمایند در غیر ضرورت مکروه است مرد با زن هم صحبت شود، مخصوصا مرد و زن جوان، به این دلیل است که چه بسا همین هم صحبت شدنها، غرایز جنسی افراد را تحریک کند و یک اُلفت و محبّت شهوانی بین مرد و زن ایجاد گردد و نقطه آغازی برای غوطه ور شدن در انحراف شود. در هر حال انسان باید دقیقا درون خود را بکاود و باطنش را عمیقا مطالعه کند که مثلاً صحبت کردن با افراد نامحرم چه ضرورتی برای او دارد. ثانیا: در صورت ناچاری و ضرورت، روابط با نامحرم تا آنجا که به شکستن حریم احکام الهی منجر نشود، اشکالی ندارد. بنابراین، گفتگو و نگاههای متعارف بدون قصد لذّت و ریبه، اشکالی ندارد. امّا با این حال، حتی الامکان لازم است به گونه ای باشد که کمترین اختلاط پدید آید و در برخورد و گفتگو، هنجارهای شرعی زیر باید رعایت شود:
1 از گفتگوهای تحریک کننده پرهیز شود. شوخی و خنده با نامحرمان جایز نیست و اگر موجب فتنه و فساد شود قطعا حرام است.
2 از نگاههای آلوده و شهوانی خودداری شود.
3 حجاب شرعی رعایت شود.
4 قصد تلذّذ و ریبه در کار نباشد.
5 دو نفر نامحرم در محیط بسته، تنها نمانند.
6- هنگام صحبت کردن با نامحرم به او نگاه نکند و به هیچ قسمتی از بدن او خیره نشود.
7- در همه حال، خدا را ناظر بر اعمال و رفتار خود بدانید و عفّت و حیا را فراموش نکنید. روشن است که هر فرد خود بهتر میتواند تشخیص دهد که کجا از مرز فراتر رفته است. (بَلِ الْإِنسَانُ عَلَی نَفْسِهِ بَصِیرَةٌ؛ آدمی بر نفس خود آگاه و بیناست)[1]
در این مورد خاص ، با توجه به نامحرم بودن تان احتمال وخوف گناه ومعصیت می رود از اینرو باید از ادامه این ارتباط خودداری نمایید.
[1]- سوره قیامت، آیه 14.
- [سایر] اگر در ماه رمضان با دختر نامحرم همراه باشیم و رابطه فقط در حد صحبت کردن باشد روزه باطل می شود یا نه؟
- [سایر] رابطه با نامحرم چه حکمی دارد؟
- [سایر] چرا رابطه مجازی با نامحرم اشکال دارد؟ شرح اگر روابط با نامحرم فقط از طریق نامه، تلفن، اینترنت و صرفا یک رابطه مجازی باشد، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] در ارتباط پنهانی حد متعارف رابطه چقدر است ؟
- [سایر] چندحدیث در مورد نهی کردن رابطه پسر و دختر نامحرم می خواستم؟
- [سایر] رابطه دختر و پسر نامحرم چه اثرات بدی در عالم برزخ برای آنها دارد؟
- [سایر] در مقابل رابطه تلفنی دخترم با نامحرم چه واکنشی نشان دهم؟
- [آیت الله سیستانی] رابطه با یک دختر نامحرم اگر یک رابطه سالم و بدون سوء ظن باشد و تصمیم به ازدواج داشته باشند آیا اذن پدر لازم است؟
- [سایر] آیا حد و مرز ارتباط با نامحرم در دنیای واقعی و مجازی فرق می کند؟
- [سایر] تا چه حد باید از همسر خود توقع رابطه زناشویی داشت؟
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن مرد نامحرم به صورت و یا دستهای زن نامحرم از انگشتها و کف دست و روی دست اگر جالب و محرّک نباشد و مفسده، بلکه ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی باید دانست که نگاه نامحرم به یکدیگر، تیری از تیرهایشیطان است و همچنین نگاه زن به سر و گردن و دستها تا مچ مرد. صفحه 384
- [آیت الله مظاهری] زینت زن برای نامحرم و یا نشان دادن به نامحرم حتّی بوی خوش و انگشتر و ساعت و حلقه، حرام است، شهوتانگیز و مفسده انگیز باشد یا نباشد، و همچنین است زینت کردن مرد برای زن نامحرم، ولی نشان دادن زینت نظیر ساعت و انگشتر و مانند اینها، حرام نیست، مگر شهوتانگیز باشد و یا مفسدهای در برداشته باشد. ه. حفظ عفّت در لباس
- [آیت الله جوادی آملی] .ارزش گنج یافت شده , اگر به حدّ نصاب رسید، خمس دارد و کمتر از حدّ نصاب گنج، خمس ندارد.
- [آیت الله مظاهری] حرف زدن مرد نامحرم با زن نامحرم اگر جالب و محرّک نباشد و ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی سزاوار نیست که بیشتر از ضرورت با یکدیگر حرف بزنند.
- [آیت الله اردبیلی] استفاده زنها از کلاه گیسهای معمول مانعی ندارد اما از نامحرم باید پوشانده شود، زیرا کلاهگیس معمولاً برای زنها نوعی زینت حساب میشود و زینت زن باید از نامحرم پوشیده باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر نمازگزار پس از رسیدن به حدّ رکوع و آرام شدن بدن، سر بردارد و دوباره به قصد رکوع به حدّ رکوع برسد, نماز او باطل است و اگر بعد از رسیدن به حدّ رکوع و آرامش بدن, دوباره به قصد رکوع بیشتر خم شود، به صورتی که از حدّ رکوع خارج باشد و بار دیگر به حدّ رکوع برگردد، احتیاط واجب است که نماز را دوباره اقامه نماید.