رابطه بین دو نامحرم، بسیار گسترده است که مسلماً برخی از مصادیق آن بدون اشکال است. سؤال بیان شده دارای ابهام است ولی در چند زمینه به این سؤال پاسخ داده می شود. بیان روایت درباره روابط بین نامحرم: 1- در کافی به سند خود از سعد الاسکاف از امام باقر (ع) روایت کرده که فرمود: جوانی از انصار در کوچه‏های مدینه به زنی برخورد که می‏آمد- و در آن ایام زنان مقنعه خود را پشت گوش می‏انداختند- وقتی زن از او گذشت او را تعقیب کرد، و از پشت او را می‏نگریست، تا داخل کوچه تنگی شد، و در آنجا استخوان و یا شیشه‏ای که در دیوار بود به صورت مرد گیر کرده آن را شکافت، همین که زن از نظرش پنهان شد متوجه گردید که خون به سینه و لباسش می‏ریزد، با خود گفت: به خدا سوگند نزد رسول خدا (ص) می‏روم و جریان را به او خبر می‏دهم. جوان نزد آن حضرت رفت و رسول خدا (ص) چون او را دید پرسید چه شده؟ جوان جریان را گفت پس جبرئیل نازل شد[1] و این آیه را آورد:" قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِکَ أَزْکی‏ لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما یَصْنَعُونَ؛ به مؤمنان بگو چشمهای خود را (از نگاه به نامحرمان) فروگیرند، و عفاف خود را حفظ کنند این برای آنان پاکیزه‏تر است خداوند از آنچه انجام می‏دهید آگاه است‏"[2] 2- پیامبر اکرم(ص) می فرماید: در قیامت هر چشمی گریان است جز سه چشم، چشمی که از روی خشیت خداوند گریه کند و چشمی که بر حرام های خداوند بسته باشد(نگاه حرام به نامحرمان نداشته باشد) و چشمی که در راه خداوند، نخوابیده باشد.[3] 3- امام رضا (ع) می فرماید: بر مومنان حرام است که به موی زنان شوهر دار و غیر شوهر دار نگاه کنند چراکه موجب تحریک شهوت و کشیده شدن به فساد می شود.[4] نمایه های مربوط: سؤال 1044 (سایت: 1110) (اسلام و روابط سالم بین دختر و پسر). سؤال 6669 (سایت: 6745) (ارتباط پسر و دختر). [1] طباطبایی، محمد حسین،ترجمه المیزان، ج‏15، ص 160،دفتر انتشارات اسلامی،قم،1374ش . [2] نور، 30. [3] مشهدی، محمد،کنز الدقائق و بحر الغرائب، ج‏9، ص 278،سازمان انتشارات وزارت ارشاد،تهران،1368ش. [4] مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 101، ص 34،دارالوفاء، بیروت، بی تا.
رابطه بین دو نامحرم، بسیار گسترده است که مسلماً برخی از مصادیق آن بدون اشکال است. سؤال بیان شده دارای ابهام است ولی در چند زمینه به این سؤال پاسخ داده می شود. بیان روایت درباره روابط بین نامحرم: 1- در کافی به سند خود از سعد الاسکاف از امام باقر (ع) روایت کرده که فرمود: جوانی از انصار در کوچههای مدینه به زنی برخورد که میآمد- و در آن ایام زنان مقنعه خود را پشت گوش میانداختند- وقتی زن از او گذشت او را تعقیب کرد، و از پشت او را مینگریست، تا داخل کوچه تنگی شد، و در آنجا استخوان و یا شیشهای که در دیوار بود به صورت مرد گیر کرده آن را شکافت، همین که زن از نظرش پنهان شد متوجه گردید که خون به سینه و لباسش میریزد، با خود گفت: به خدا سوگند نزد رسول خدا (ص) میروم و جریان را به او خبر میدهم. جوان نزد آن حضرت رفت و رسول خدا (ص) چون او را دید پرسید چه شده؟ جوان جریان را گفت پس جبرئیل نازل شد[1] و این آیه را آورد:" قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِکَ أَزْکی لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما یَصْنَعُونَ؛ به مؤمنان بگو چشمهای خود را (از نگاه به نامحرمان) فروگیرند، و عفاف خود را حفظ کنند این برای آنان پاکیزهتر است خداوند از آنچه انجام میدهید آگاه است"[2] 2- پیامبر اکرم(ص) می فرماید: در قیامت هر چشمی گریان است جز سه چشم، چشمی که از روی خشیت خداوند گریه کند و چشمی که بر حرام های خداوند بسته باشد(نگاه حرام به نامحرمان نداشته باشد) و چشمی که در راه خداوند، نخوابیده باشد.[3] 3- امام رضا (ع) می فرماید: بر مومنان حرام است که به موی زنان شوهر دار و غیر شوهر دار نگاه کنند چراکه موجب تحریک شهوت و کشیده شدن به فساد می شود.[4] نمایه های مربوط: سؤال 1044 (سایت: 1110) (اسلام و روابط سالم بین دختر و پسر). سؤال 6669 (سایت: 6745) (ارتباط پسر و دختر). [1] طباطبایی، محمد حسین،ترجمه المیزان، ج15، ص 160،دفتر انتشارات اسلامی،قم،1374ش . [2] نور، 30. [3] مشهدی، محمد،کنز الدقائق و بحر الغرائب، ج9، ص 278،سازمان انتشارات وزارت ارشاد،تهران،1368ش. [4] مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 101، ص 34،دارالوفاء، بیروت، بی تا.
- [سایر] رابطه دختر و پسر نامحرم چه اثرات بدی در عالم برزخ برای آنها دارد؟
- [سایر] به چه علت رابطه دختر و پسر اشکال دارد؟
- [سایر] به چه علت رابطه دختر و پسر اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا می شود بین دختر و پسر نامحرم صیغه خواهر و برادری خواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا اگر پسر با دختر نامحرم درد دل کند، گناه است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دوست شدن دختر و پسر نامحرم بدون لمس گناه است ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در خصوص امر به معروف و نهی از منکر وظیفه جوانان چیست مثلا در دانشگاه خانمی بدحجاب میبیند و این جوان پسر هم مجرّد است اگر بخواهد تذکّر دهد احتمال فساد هست بهر حال آیا مرد مجرّد میتواند به زن یا دختر نامحرم امربه معروف یا نهیازمنکر نماید؟
- [آیت الله سیستانی] رابطه با یک دختر نامحرم اگر یک رابطه سالم و بدون سوء ظن باشد و تصمیم به ازدواج داشته باشند آیا اذن پدر لازم است؟
- [سایر] آیا با عشقهای خیابانی می توان انتظار ازدواجی موفق داشت ؟ رابطه دختر و پسر چگونه است ؟
- [سایر] آیا در رابطه دختر و پسر عشق مهمتر است یا خواندن جمله ای عربی؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد، سهم پسر میّت را میبرد ونوه دختری او اگرچه پسر باشد، سهم دختر میّت را میبرد مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود ویک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر ودو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت، اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میت را میبرد، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود، و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند؛ یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [امام خمینی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد مثلًا اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله بروجردی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوهی پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوهی دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پسر بدون اجازه پدر، روزه مستحبی بگیرد، و در بین روز پدر، او را نهی کند اگر در مخالفت نهی اذیت می شود، باید افطار نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میّت را میبرد و نوه دختری او اگر چه پسر باشد سهم دختر میّت را میبرد، مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد سهم پسر دختر 13 و سهم دختر پسر 23 خواهد بود و در صورت متعدّد بودن نوادگان، سهم پسر دو برابر سهم دختر است، بنابراین نوادگان دختری 13 سهم خود را به گونهای تقسیم میکنند که هر پسر دو برابر هر دختر ببرد و نوادگان پسری هم 23 سهم خود را به این شکل تقسیم میکنند.
- [آیت الله سبحانی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد، سهم پسر میت را می برد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد، سهم دختر میت را می برد مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر می دهند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت اولاد نداشته باشد نوه پسری او اگرچه دختر باشد سهم پسر میت را می برد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد سهم دختر میت را می برد مثلا اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد مال را سه قسمت می کنند یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر می دهند
- [آیت الله سیستانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد ، نوه پسری او اگر چه دختر باشد ، سهم پسر میّت را میبرد ، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد ، سهم دختر میّت را میبرد ، مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود ، و یک دختر از پسرش داشته باشد ، مال را سه قسمت میکنند : یک قسمت را به پسرِ دختر ، و دو قسمت را به دخترِ پسر میدهند . و در ارث بردن نوهها ، نبودن پدر و مادر شرط نیست . ارث دسته دوم
- [آیت الله نوری همدانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد ، نوة پسری او اگر چه دختر باشد ، سهم پسر میّت را می برد و نوة دختری او اگر چه پسر باشد ، سهم دختر میّت را می برد ، مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد ، مال را سه قسمت می کنند ، یک قسمت را به پسر دختر ، و دو قسمت را به دختر پسر ، می دهند . ارث دستة دوّم