مرحوم ملا احمد نراقی رحمه الله در کتاب (معراج السعادة) مال حرام را از بزرگترین عوامل هلاکت انسان و مهمترین موانع رسیدن به سعادت [دنیوی و اُخروی] معرفی میکند و میفرماید: (بیشتر کسانی که به هلاکت رسیدهاند، به سبب خوردن مال حرام بوده و اکثر مردمی که از فیوضات و سعادات محروم ماندهاند، به واسطه آن است... کسی که تأمل کند، میداند که خوردن حرام، اعظم حجابی است که بندگان را از وصول به درجه ابرار [باز داشته] و قویتر مانعی است برای اتصال به عالم انوار.) ایشان در ادامه میفرماید: (آری، دلی که از لقمه حرام روییده شده باشد کجا و قابلیت انوار عالم قدس کجا؟ و نطفه را که از مال مردم به هم رسیده باشد با مرتبه رفیعه انس با پروردگار چه کار؟ چگونه پرتو لمعات عالم نور، به دلی تابد که بخار غذای حرام، آن را تاریک کرده؟ و کی پاکیزگی و صفا از برای نفس حاصل میشود که کثافات مال مشتبه آن را آلوده و چرک نموده باشد؟) معراج السعاده، ملا احمد نراقی، انتشارات هجرت، قم، نهم، 1382 ش، ص 428.
لقمه حرام چه تاثیری در هلاکت انسان دارد؟
مرحوم ملا احمد نراقی رحمه الله در کتاب (معراج السعادة) مال حرام را از بزرگترین عوامل هلاکت انسان و مهمترین موانع رسیدن به سعادت [دنیوی و اُخروی] معرفی میکند و میفرماید:
(بیشتر کسانی که به هلاکت رسیدهاند، به سبب خوردن مال حرام بوده و اکثر مردمی که از فیوضات و سعادات محروم ماندهاند، به واسطه آن است... کسی که تأمل کند، میداند که خوردن حرام، اعظم حجابی است که بندگان را از وصول به درجه ابرار [باز داشته] و قویتر مانعی است برای اتصال به عالم انوار.)
ایشان در ادامه میفرماید: (آری، دلی که از لقمه حرام روییده شده باشد کجا و قابلیت انوار عالم قدس کجا؟ و نطفه را که از مال مردم به هم رسیده باشد با مرتبه رفیعه انس با پروردگار چه کار؟ چگونه پرتو لمعات عالم نور، به دلی تابد که بخار غذای حرام، آن را تاریک کرده؟ و کی پاکیزگی و صفا از برای نفس حاصل میشود که کثافات مال مشتبه آن را آلوده و چرک نموده باشد؟)
معراج السعاده، ملا احمد نراقی، انتشارات هجرت، قم، نهم، 1382 ش، ص 428.
- [سایر] اگر در صورت عدم آگاهی خوردن لقمه حرام اشکال ندارد؛ پس چرا انسان را قسی القلب میکند؟
- [سایر] اگر استماع موسیقی هیچ گونه تأثیری در انسان نداشته باشد، آیا باز حرام است؟
- [سایر] لقمه ی حرام چه اثری دارد؟
- [سایر] گذشتن از یک لقمه حرام، چقدر ثواب دارد؟
- [سایر] اثرات لقمه حلال و حرام در ایمان قلبی و نفاق قلبی چیست؟
- [سایر] پی آمدهای روحی و روانی لقمه ی حلال و حرام بر ایمان قلبی و نفاق قلبی چیست؟
- [سایر] عوامل هلاکت در احادیث؟
- [سایر] عوامل هلاکت در احادیث؟
- [آیت الله بهجت] گاهی هر دو الی سه ماه به منزل پدرم می روم و ایشان مقیّد به لقمه ی حرام و حلال نیست. آیا می توانم در مقابل هر وعده ی غذایی که در خانه ی پدرم می خورم، قیمت آن را به پدرم بدهم، مثل رستوران ها، تا این که از اثرات سوء لقمه ی حرام فرار کنم یا خیر؟
- [سایر] هم نشینی با دوستان چه تأثیری بر شخصیت انسان دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] خوردن چیزی که برای انسان ضرر دارد، حرام است.
- [آیت الله مظاهری] ازدواج با کسانی که با انسان محرم هستند حرام است.
- [آیت الله بروجردی] خوردن چیزی که برای انسان ضرر دارد حرام است.
- [امام خمینی] خوردن چیزی که برای انسان ضرر دارد حرام است.
- [آیت الله سیستانی] شخص کاسب سزاوار است احکام خرید و فروش در موارد محل ابتلاء را یاد بگیرد ، بلکه چنانچه بواسطه یاد نگرفتن در معرض ارتکاب حرام ، یا ترک واجبی باشد ، یاد گرفتن لازم است . و از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده است : کسی که میخواهد خرید و فروش کند ، باید احکام آن را یاد بگیرد ، و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند ، بواسطه معاملههای باطل و شبهه ناک ، به هلاکت میافتد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر موقعی که مشغول غذا خوردن است بفهمد صبح شده، باید لقمه را از دهان بیرون آورد و چنانچه عمداً فرو برد، روزهاش باطل میشود و به دستوری که در مسأله 1670 گفته میشود، کفاره نیز بر او واجب میگردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقعی که مشغول غذا خوردن است بفهمد صبح شده باید لقمه را از دهان بیرون آورد، و چنانچه عمداً فرو برد روزه اش باطل است، و بدستوری که بعداً گفته خواهد شد کفاره هم بر او واجب می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر موقعی که مشغول غذا خوردن است بفهمد صبح شده، باید لقمه را از دهان بیرون آورد و چنانچه عمداً فرو برد روزهاش باطل است و به دستوری که بعداً گفته خواهد شد، کفّاره هم بر او واجب میشود.
- [آیت الله بهجت] اگر موقعی که مشغول غذا خوردن است، بفهمد صبح شده، باید لقمه را از دهان بیرون آورد و چنانچه عمداً فرود برد روزهاش باطل است و به دستوری که بعداً گفته خواهد شد کفّاره هم بر او واجب میشود.