با استفاده از آیات و روایات، به روشنی ثابت میشود: روزه اگر چه عبادت مهمی است و دارای ثواب بسیار است؛ اما مقدمهای برای رسیدن به مرحله تقوا است: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ)[1]؛ (ای کسانی که ایمان آوردهاید! روزه بر شما مقرر شده است، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما [ بودند] مقرر شده بود، باشد که پرهیزگاری کنید). هدایت کامل متقین، وابسته به بهرهمندی از قرآن است: (الم ذلِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ)[2] ؛ (الم این کتابی است که در [ حقانیت] آن هیچ تردیدی نیست [ و] مایه هدایت تقواپیشگان است). از این رو فضیلت مهم ماه رمضان، به نزول قرآن در این ماه است: (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدیً لِلنّاسِ)[3] ؛ ماه رمضان [ همان ماه] است که در آن، قرآن فرو فرستاده شده است که مردم را راهبر است). از این رو رابطه خاصی بین قرآن و ماه رمضان وجود دارد. همان طور که در فصل بهار، عالم طبیعت و انسان شادابی خاص و حیات مجددی پیدا میکند، قرآن نیز بهار دلها است که با خواندن و یادگیری و فهمیدن معارف آن، دلها همواره زندگی ویژهای مییابد. امام علی علیهالسلام میفرماید: (تعلّموا کتاب الله تبارک و تعالی، فانه احسن الحدیث و ابلغ الموعظة، و تفقهوا فیه فانه ربیع القلوب)[4]؛ (کتاب خداوند تبارک و تعالی را یاد بگیرید؛ زیرا آن زیباترین گفتار و رساترین موعظهها است و فهم در قرآن پیدا کنید؛ زیرا آن بهار دلها است). بنابراین رابطه قرآن با ماه رمضان، خیلی عمیق است و انسان با خواندن و یادگیری قرآن و تدبیر و تعمیق در آن، در این ماه میتواند به حیات طیبه رسیده و شب قدر را که با حقیقت قرآن متّحد است درک کند و بنابر فرمایش رسول خدا صلیاللهعلیهوآله (در خطبه جمعه آخر ماه شعبان)، خواندن یک آیه از قرآن در ماه رمضان، معادل با ثواب یک ختم قرآن، در ماههای دیگر است[5]. [1]. بقره2، آیه 183. [2]. همان، آیه 1 و 2. [3]. همان، آیه 185. [4]. تحف العقول، ابن شعبة الحرانی، ص 150. [5]. عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 266.
با استفاده از آیات و روایات، به روشنی ثابت میشود: روزه اگر چه عبادت مهمی است و دارای ثواب بسیار است؛ اما مقدمهای برای رسیدن به مرحله تقوا است: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ)[1]؛ (ای کسانی که ایمان آوردهاید! روزه بر شما مقرر شده است، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما [ بودند] مقرر شده بود، باشد که پرهیزگاری کنید).
هدایت کامل متقین، وابسته به بهرهمندی از قرآن است: (الم ذلِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ)[2] ؛ (الم این کتابی است که در [ حقانیت] آن هیچ تردیدی نیست [ و] مایه هدایت تقواپیشگان است).
از این رو فضیلت مهم ماه رمضان، به نزول قرآن در این ماه است: (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدیً لِلنّاسِ)[3] ؛ ماه رمضان [ همان ماه] است که در آن، قرآن فرو فرستاده شده است که مردم را راهبر است).
از این رو رابطه خاصی بین قرآن و ماه رمضان وجود دارد. همان طور که در فصل بهار، عالم طبیعت و انسان شادابی خاص و حیات مجددی پیدا میکند، قرآن نیز بهار دلها است که با خواندن و یادگیری و فهمیدن معارف آن، دلها همواره زندگی ویژهای مییابد. امام علی علیهالسلام میفرماید: (تعلّموا کتاب الله تبارک و تعالی، فانه احسن الحدیث و ابلغ الموعظة، و تفقهوا فیه فانه ربیع القلوب)[4]؛ (کتاب خداوند تبارک و تعالی را یاد بگیرید؛ زیرا آن زیباترین گفتار و رساترین موعظهها است و فهم در قرآن پیدا کنید؛ زیرا آن بهار دلها است). بنابراین رابطه قرآن با ماه رمضان، خیلی عمیق است و انسان با خواندن و یادگیری قرآن و تدبیر و تعمیق در آن، در این ماه میتواند به حیات طیبه رسیده و شب قدر را که با حقیقت قرآن متّحد است درک کند و بنابر فرمایش رسول خدا صلیاللهعلیهوآله (در خطبه جمعه آخر ماه شعبان)، خواندن یک آیه از قرآن در ماه رمضان، معادل با ثواب یک ختم قرآن، در ماههای دیگر است[5].
[1]. بقره2، آیه 183.
[2]. همان، آیه 1 و 2.
[3]. همان، آیه 185.
[4]. تحف العقول، ابن شعبة الحرانی، ص 150.
[5]. عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 266.
- [سایر] رابطه بین قرآن و ماه رمضان چیست؟
- [سایر] ماه مبارک رمضان با قرآن چه رابطه ای دارد؟
- [سایر] رابطه قرآن و ماه رمضان چگونه است و چرا این ماه (بهار قرآن) نامیده شده است؟
- [سایر] چرا در ماه رمضان قرآن میخوانیم؟
- [سایر] فلسفه روزه در ماه مبارک رمضان از نظر قرآن چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] غلط خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] غلط خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان، مبطل روزه است؟
- [سایر] لطفاً اهمیت روزه و رمضان را در قرآن و احادیث بیان کنید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا غلط خواندن قرآن، در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند یا خیر؟
- [سایر] لطفاً اهمیت روزه و رمضان را در قرآن و احادیث بیان کنید.
- [آیت الله مظاهری] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیّت روزه غیر رمضان کند روزه ماه رمضان حساب میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزی را که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان، واجب نیست روزه بگیرد و اگر بخواهد روزه بگیرد نمیتواند نیّت روزه رمضان کند و اگر نیّت کند که اگر رمضان است روزه رمضان و اگر رمضان نیست و روزه قضا یا مانند آن باشد روزه او احتیاطاً صحیح نیست ولی اگر به نیّت قربت مطلقه روزه را گرفته است روزه او صحیح است و چنانچه بعد معلوم شود رمضان بوده، از رمضان حساب میشود.
- [آیت الله بروجردی] روزی را که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان، واجب نیست روزه بگیرد و اگر بخواهد روزه بگیرد نمیتواند نیت روزهی رمضان کند، یا نیت کند که اگر رمضان است روزهی رمضان و اگر رمضان نیست روزهی قضا یا مانند آن باشد، بلکه باید نیت روزهی قضا و مانند آن بنماید و چنانچه بعد معلوم شود رمضان بوده از رمضان حساب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزة غیر رمضان کند ، نه روزة رمضان حساب می شود و نه روزه ای که قصد کرده است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بداند که ماه رمضان است، و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، نه روزه رمضان حساب می شود، و نه روزه ای که قصد کرده است.
- [آیت الله خوئی] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، بنابر احتیاط واجب نه روزه رمضان حساب میشود و نه روزهای که قصد کرده است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بداند ماه رمضان است و عمدا نیّت روزه غیر رمضان کند، نه روزه ماه رمضان حساب میشود و نه روزهای که قصد کرده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بداند ماه رمضان است وعمداً نیّت روزه غیر رمضان کند نه روزه رمضان حساب میشود ونه روزهای که قصد کرده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، نه روزه رمضان حساب می شود و نه روزه ای که قصد کرده است.
- [آیت الله بروجردی] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزهی غیر رمضان کند، نه روزهی رمضان حساب میشود و نه روزهای که قصد کرده است.