رابطه قرآن و ماه رمضان چگونه است و چرا این ماه (بهار قرآن) نامیده شده است؟ با استفاده از آیات و روایات، به روشنی ثابت می شود: روزه اگر چه عبادت مهمی است و دارای ثواب بسیار است؛ اما مقدمه ای برای رسیدن به مرحله تقوا است: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ)؛ بقره(2)، آیه 183.؛ (ای کسانی که ایمان آورده اید! روزه بر شما مقرر شده است، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما [ بودند] مقرر شده بود، باشد که پرهیزگاری کنید). هدایت کامل متقین، وابسته به بهره مندی از قرآن است: (الم ذلِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ)؛ همان، آیه 1 و 2. ؛ (الم این کتابی است که در [ حقانیت] آن هیچ تردیدی نیست [ و ]مایه هدایت تقواپیشگان است). از این رو فضیلت مهم ماه رمضان، به نزول قرآن در این ماه است: (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدیً لِلنَّاسِ)؛ همان، آیه 185. ؛ ماه رمضان [ همان ماه ]است که در آن، قرآن فرو فرستاده شده است که مردم را راهبر است). از این رو رابطه خاصی بین قرآن و ماه رمضان وجود دارد. همان طور که در فصل بهار، عالم طبیعت و انسان شادابی خاص و حیات مجددی پیدا می کند، قرآن نیز بهار دلها است که با خواندن و یادگیری و فهمیدن معارف آن، دلها همواره زندگی ویژه ای می یابد. امام علی علیه السلام می فرماید: (تعلّموا کتاب الله تبارک و تعالی،فانه احسن الحدیث و ابلغ الموعظة، و تفقهوا فیه فانه ربیع القلوب)؛ تحف العقول، ابن شعبة الحرانی، ص 150.؛ (کتاب خداوند - تبارک و تعالی را یاد بگیرید؛ زیرا آن زیباترین گفتار و رساترین موعظه ها است و فهم در قرآن پیدا کنید؛ زیرا آن بهار دلها است). بنابراین رابطه قرآن با ماه رمضان، خیلی عمیق است و انسان با خواندن و یادگیری قرآن و تدبیر و تعمیق در آن،در این ماه می تواند به حیات طیبه رسیده و شب قدر را - که با حقیقت قرآن متّحد است درک کند و بنابر فرمایش رسول خدا صلی الله علیه وآله (در خطبه جمعه آخر ماه شعبان)، خواندن یک آیه از قرآن در ماه رمضان، معادل با ثواب یک ختم قرآن، در ماه های دیگر است عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 266.. (پرسش و پاسخ دانشجویی، دفتر ویژه ماه مبارک رمضان، گروه مؤلفان، کد: 9/500009)
رابطه قرآن و ماه رمضان چگونه است و چرا این ماه (بهار قرآن) نامیده شده است؟
با استفاده از آیات و روایات، به روشنی ثابت می شود: روزه اگر چه عبادت مهمی است و دارای ثواب بسیار است؛ اما مقدمه ای برای رسیدن به مرحله تقوا است: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ)؛ بقره(2)، آیه 183.؛ (ای کسانی که ایمان آورده اید! روزه بر شما مقرر شده است، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما [ بودند] مقرر شده بود، باشد که پرهیزگاری کنید).
هدایت کامل متقین، وابسته به بهره مندی از قرآن است: (الم ذلِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فِیهِ هُدیً لِلْمُتَّقِینَ)؛ همان، آیه 1 و 2. ؛ (الم این کتابی است که در [ حقانیت] آن هیچ تردیدی نیست [ و ]مایه هدایت تقواپیشگان است).
از این رو فضیلت مهم ماه رمضان، به نزول قرآن در این ماه است: (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدیً لِلنَّاسِ)؛ همان، آیه 185. ؛ ماه رمضان [ همان ماه ]است که در آن، قرآن فرو فرستاده شده است که مردم را راهبر است).
از این رو رابطه خاصی بین قرآن و ماه رمضان وجود دارد. همان طور که در فصل بهار، عالم طبیعت و انسان شادابی خاص و حیات مجددی پیدا می کند، قرآن نیز بهار دلها است که با خواندن و یادگیری و فهمیدن معارف آن، دلها همواره زندگی ویژه ای می یابد. امام علی علیه السلام می فرماید: (تعلّموا کتاب الله تبارک و تعالی،فانه احسن الحدیث و ابلغ الموعظة، و تفقهوا فیه فانه ربیع القلوب)؛ تحف العقول، ابن شعبة الحرانی، ص 150.؛ (کتاب خداوند - تبارک و تعالی را یاد بگیرید؛ زیرا آن زیباترین گفتار و رساترین موعظه ها است و فهم در قرآن پیدا کنید؛ زیرا آن بهار دلها است). بنابراین رابطه قرآن با ماه رمضان، خیلی عمیق است و انسان با خواندن و یادگیری قرآن و تدبیر و تعمیق در آن،در این ماه می تواند به حیات طیبه رسیده و شب قدر را - که با حقیقت قرآن متّحد است درک کند و بنابر فرمایش رسول خدا صلی الله علیه وآله (در خطبه جمعه آخر ماه شعبان)، خواندن یک آیه از قرآن در ماه رمضان، معادل با ثواب یک ختم قرآن، در ماه های دیگر است عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 266.. (پرسش و پاسخ دانشجویی، دفتر ویژه ماه مبارک رمضان، گروه مؤلفان، کد: 9/500009)
- [سایر] رابطه بین قرآن و ماه رمضان چیست؟
- [سایر] رابطه بین قرآن و ماه رمضان چیست؟
- [سایر] ماه مبارک رمضان با قرآن چه رابطه ای دارد؟
- [سایر] چرا ماه مبارک رمضان ماه خدا است؟
- [سایر] در ابتدا حکم روزه در اسلام چند روز یا ماه بود؟ و در کدام سوره از قرآن وصف ماه رمضان آمده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به عنوان پاداش از زحمات انسان در رابطه با مسابقات قرآن، سکّه بهار آزادی بدهند، آیا به این سکّه خمس تعلّق میگیرد؟
- [سایر] چرا در ماه رمضان قرآن میخوانیم؟
- [سایر] آیا ماه مبارک رمضان ماه مناسبی برای باردار شدن است؟
- [سایر] میهمانی خداوند در ماه رمضان چیست؟ چگونه در ماه رمضان برنامه ریزی کنیم تا بهتر از برکات این ماه بهره ببریم؟
- [سایر] فلسفه روزه در ماه مبارک رمضان از نظر قرآن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر بخواهد غیر روزه رمضان روزه دیگری بگیرد، باید آن را معین نماید، مثلاً نیت کند که روزه قضا یا روزه نذر می گیرم مگر آنجا که روزش معیّن باشد مانند روزه اول ماه، از این جهت در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم، بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید، و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن، نیّت کند و بهتر است که شب اوّل ماه هم نیّت روزه همه ماه را بنماید.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن نیت کند بهتر آن است که شب اول ماه هم نیت روزه همة ماه را بنماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به واسطه مرض یا حیض یا نفاس روزه ماه رمضان را نگیرد و پیش از تمام شدن ماه رمضان یا بعد از تمام شدن ماه و قبل از تمکن از قضا بمیرد روزه هایی را که نگرفته قضا ندارد
- [آیت الله سبحانی] باید در هر شب از ماه رمضان داعی بر امساک فردا را داشته باشد و بهتر است که شب اول ماه هم نیت روزه همه ماه را بنماید.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند در هر شب از ماه رمضان رای روزة فرادی آننیت کند و بهتر است که شب اول ماه هم نیت روزة همة ماه را بنماید .
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن نیّت کند و بهتر است که شب اوّل ماه، نیّت روزه همه ماه را نیز بنماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان برای فردای آن نیت کند و بهتر است که شب اوّل ماه هم نیت روزهی همهی ماه را بنماید.
- [امام خمینی] انسان می تواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن نیت کند بهتر است که شب اول ماه هم نیت روزه همه ماه را بنماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زندانی راهی برای ثبوت ماه رمضان نداشته باشد باید به گمان از هر طریقی که میسر است عمل نماید و اگر ان هم ممکن نباشد هر ماهی را که احتمال می دهد ماه رمضان است روزه بگیرد صحیح است ولی باید بعد از گذشتن یازده ماه از ماهی که روزه گرفته دوباره یک ماه روزه بگیرد و اگر بعد از ان روشن شود که انچه را که گمان کرده یا اختیار کرده ماه رمضان نبوده چنانچه معلوم شود ماه رمضان قبل از ان ماه بوده کفایت می کند و اگر معلوم شود بعد از ان بوده باید قضا نماید