در مورد اولین آیاتی که بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد سه دیدگاه وجود دارد:1. پنج آیه اول سوره علق، 2. سوره مدثر، 3. سوره فاتحةالکتاب. بنا بر شواهد و روایات معتبر، اولین آیات نازل شده پنج آیه ابتدای سوره علق بوده و سوره حمد پنجمین سورهای است که بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد. بنابر قولی این سوره اولین سوره کاملی است که نازل گردید. در مورد آخرین آیات نازل شده نیز اختلافاتی وجود دارد، طبرسی در مجمعالبیان در جمع بین اقوال مختلف مینویسد: مفسران میگویند: وقتی آیه (إِنَّکَ مَیِّتٌ وَ إِنَّهُمْ مَیِّتُونَ)؛ زمر (39)، آیه 30. بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد، فرمود: ای کاش! میدانستم این زمان چه وقتی است؟ بعد خداوند متعال سورههای (فتح) و (نصر) را نازل کرد و از آن پس پیامبرصلی الله علیه وآله در بین تکبیر و قرائت سکوت میکرد و میفرمود: (سبحاناللَّه و بحمده استغفرالله و اتوب الیه). مردم به رسول خداصلی الله علیه وآله عرض کردند: چنین ذکری را نمیگفتید؟ فرمود: این ندا و فریاد جان و روان من است و آن حضرتصلی الله علیه وآله پس از نزول این سوره، یک سال در قید حیات بود. وقتی که برای حجةالوداع از مدینه خارج شدند، آیه کلالهنساء (4)، آیه 176. و سپس در حال وقوف در عرفات آیه (الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ)؛ مائده (5)، آیه 3. نازل گردید و پس از آن رسول خداصلی الله علیه وآله هشتاد روز در قید حیات بود. بعد به ترتیب آیه ربابقره (2)، آیه 278 - 280. در واپسین مرحله (وَ اتَّقُوا یَوْماً تُرْجَعُونَ فِیهِ إِلَی اللَّهِ)؛ همان، آیه 281. به عنوان آخرین آیه نازل شد. آخرین سورهای که بر پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله نازل گردید، سوره توبه است. البته آخرین سورهای که یکباره و به طور کامل نازل شده، سوره نصر است. ترتیب زمانی نزول آیات نیز به ترتیبی که الان در قرآن وجود دارد، نبوده؛ بلکه به مقتضای حوادث و رویدادهای مختلف گاهی یک آیه یا چند آیه و گاهی نیز یک سوره کامل بر پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله نازل میشد؛ ولی ترتیب و چینش فعلی آیات قرآن کریم به اتفاق همه مسلمین و به دلیل روایات متعدد و اسناد محکمی که وجود دارد به دستور پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله بوده است.ر.ک: حجتی، سید محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن.
اولین آیاتی که بر پیامبر(ص) نازل شده است چه بوده؟
در مورد اولین آیاتی که بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد سه دیدگاه وجود دارد:1. پنج آیه اول سوره علق، 2. سوره مدثر، 3. سوره فاتحةالکتاب.
بنا بر شواهد و روایات معتبر، اولین آیات نازل شده پنج آیه ابتدای سوره علق بوده و سوره حمد پنجمین سورهای است که بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد. بنابر قولی این سوره اولین سوره کاملی است که نازل گردید.
در مورد آخرین آیات نازل شده نیز اختلافاتی وجود دارد، طبرسی در مجمعالبیان در جمع بین اقوال مختلف مینویسد: مفسران میگویند: وقتی آیه (إِنَّکَ مَیِّتٌ وَ إِنَّهُمْ مَیِّتُونَ)؛ زمر (39)، آیه 30. بر پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شد، فرمود: ای کاش! میدانستم این زمان چه وقتی است؟ بعد خداوند متعال سورههای (فتح) و (نصر) را نازل کرد و از آن پس پیامبرصلی الله علیه وآله در بین تکبیر و قرائت سکوت میکرد و میفرمود: (سبحاناللَّه و بحمده استغفرالله و اتوب الیه). مردم به رسول خداصلی الله علیه وآله عرض کردند: چنین ذکری را نمیگفتید؟ فرمود: این ندا و فریاد جان و روان من است و آن حضرتصلی الله علیه وآله پس از نزول این سوره، یک سال در قید حیات بود. وقتی که برای حجةالوداع از مدینه خارج شدند، آیه کلالهنساء (4)، آیه 176.
و سپس در حال وقوف در عرفات آیه (الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ)؛ مائده (5)، آیه 3. نازل گردید و پس از آن رسول خداصلی الله علیه وآله هشتاد روز در قید حیات بود. بعد به ترتیب آیه ربابقره (2)، آیه 278 - 280. در واپسین مرحله (وَ اتَّقُوا یَوْماً تُرْجَعُونَ فِیهِ إِلَی اللَّهِ)؛ همان، آیه 281. به عنوان آخرین آیه نازل شد. آخرین سورهای که بر پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله نازل گردید، سوره توبه است. البته آخرین سورهای که یکباره و به طور کامل نازل شده، سوره نصر است.
ترتیب زمانی نزول آیات نیز به ترتیبی که الان در قرآن وجود دارد، نبوده؛ بلکه به مقتضای حوادث و رویدادهای مختلف گاهی یک آیه یا چند آیه و گاهی نیز یک سوره کامل بر پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله نازل میشد؛ ولی ترتیب و چینش فعلی آیات قرآن کریم به اتفاق همه مسلمین و به دلیل روایات متعدد و اسناد محکمی که وجود دارد به دستور پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله بوده است.ر.ک: حجتی، سید محمد باقر، پژوهشی در تاریخ قرآن.
- [سایر] اولین و آخرین سوره و آیاتی که از قرآن نازل شده کداماست؟
- [سایر] اولین سوره و آخرین سوره و آیاتی که از قرآن نازل شده کدام است؟
- [سایر] اولین فرقه ای که بعد از پیامبر (ص) به وجود آمد چه فرقه ای بوده است؟
- [سایر] علت آیه آیه بودن قرآن چیست؟ و چند سوره جدا جدا بر پیامبر(ص) نازل شده است؟
- [سایر] چرا گفته می شود آیه تطهیر در شان پیامبر ص و اهل بیت ایشان نازل شده است؟
- [سایر] چرا پیامبر (ص) با همسرانش دعوا می¬کرد و برای آن قرآن نازل می¬شد؟! اگر پیامبر با آنها دعوا نمی کرد، آیا این آیات نازل می شدند؟ و اگر چنین اتفاقی نمی افتاد آیا قرآن ناقص بود یا کامل؟ اگر اتفاقات دیگری در زمان پیامبر می افتاد، آیات دیگری نازل می¬شد؟
- [سایر] در سورة مؤمنون و نور چه آیاتی در مورد زنان نازل شده است؟
- [سایر] 1. آخرین سورهای که بر پیغمبر نازل شد، کدام سوره بود؟ 2. آیا اولین سورهای که بر پیغمبر نازل شد علق است؟ 3. آیا سورهای هست که نصفش نازل شود و مابقی آن در 20 سال بعد نازل شده باشد؟
- [سایر] 1. آیاجبرئیل فقط در هنگام وحی به پیامبر اکرم (ص) نازل می شد و یا همیشه با پیامبر بود؟ 2. اگر همیشه با پیامبر بود، پس پیامبر ملکی است، به صورت انسان و نقض قرآن است: "انا بشر مثلکم". 3. اگر فقط در هنگام وحی نازل می شد، پس سنت های نبی از جمله ریش داشتن بدون آبخور و سایر سنت ها استحکام نداشته و قابل تجدید نظر است.
- [سایر] به نام خدا .باسلام.اخرین سوره واخرین ایاتی (ده ایه اخر)واخرین ایه ایی که برپیامبر نازل شد چه بوده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بفهمد نماز ایاتی که خوانده باطل بوده واجب است دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید
- [آیت الله بروجردی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر بفهمد نماز آیاتی را که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند، واگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده ، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید .
- [آیت الله سبحانی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده؛ باید دوباره بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [امام خمینی] اگر بفهمد نماز آیاتی را که خوانده باطل بوده، باید دوباره بخواند، واگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بفهمد نماز آیاتی که خوانده باطل بوده، باید دوباره آن را بخواند و اگر وقت گذشته، قضا نماید.