مفادآیه(...ونحن اقرب الیه من حبل الورید);سوره ق آیه 16،ومابه او از رگ قلبش نیز نزدیکتریم،آنست که خداونداحاطه علمی برما داردو از افعال وگفتار واندیشه ونیات وحتی وسوسه هائی که از قلب ما می گذرد،آگاه است. این آیه می گوید که خداوند به ما نزدیک است.حال اگر ما هم بخواهیم به خدا نزدیک شویم باید کارهائی انجام دهیم وانسان در حالاتی به خدا نزدیکتر است از جمله در حال سجده وهنگامی که منکسر ودل شکسته باشد. خداوند به ما نزدیک است وبین ما واو حجابی نیست،مگر اعمال ما که ما را دور نموده است،خداوند به ما نزدیک است ولی مادوریم وباید تلاش کنیم تا به قرب معنوی دست یابیم.در نتیجه قریب بودن خداوند،معنایش آن نیست که ما هم قرب داریم،ما با عملمان قرب پیدا می کنیم.دوست نزدیکتر از من به من است وین عجبتر که من از وی دورم! چکنم با که توان گفت که دوست در کنار من ومن مهجورم! اگر آینه جان و فطرت انسانها، از زنگار گناهان، غفلتها و خودبینیها پاک و صیقلی میشد، مانند پیامبران و اولیای بزرگ الهی و تربیت شدگان آنها، جمال احدیت و انوار پروردگار را آشکارا مشاهده میکردند و چهره دلربای یار را بدون هیچ حجابی، به تماشا مینشستند و میگفتند: یار بی پرده از در و دیواردر تجلّی است یا اولی الابصار خداوند با ما است و هرگز از ما جدا نیست؛ ولی گرد و غبار آلودگیها، دلبستگیها و خودبینیها، ما را از دیدن خورشید عالمتاب حقیقت، محروم ساخته و میان ما و محبوبمان فاصله انداخته است: میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیستتو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز امام سجاد-علیه السلام- در دعای ابوحمزه میفرماید: (و انک لا تحتجب عن خلقک الا ان تحجبهم الاعمال دونک)؛ (خدایا! میدانم که تو از بندگان مخفی و پنهان نیستی و تنها اعمال ناشایست آنان است که آنها از تو پوشانده است). از حضرت کاظم-علیه السلام- پرسیده شد: چرا خداوند از مردم پنهان و پوشیده است. آن حضرت میفرمود: (انّ الحجاب عن الخلق لکثرة ذنوبهم)؛ بحارالانوار، ج 3، ص 15، ج 1،؛ علی، سعادت پرور، سرالاسراء، ج 1، ص 141.؛ (در پرده بودن خداوند از مردم به سبب گناهان زیاد آنان است). مهمترین وظیفه ما، زدودن آلودگیها و کنار زدن خار و خاشاک گناهان و غفلت از چهره تابناک فطرت است و تنها با رفع این موانع و حجابها، میتوان نظارهگر تجلّیات حق از در و دیوار عالم بود و چهره دلآرای شاهد مقصود را بینقاب تماشا کرد: جمال یار ندارد نقاب و پرده ولیغبار ره بنشان تا نظر توانی کرد (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 6/100104931)
مفادآیه(...ونحن اقرب الیه من حبل الورید);سوره ق آیه 16،ومابه او از رگ قلبش نیز نزدیکتریم،آنست که خداونداحاطه علمی برما داردو از افعال وگفتار واندیشه ونیات وحتی وسوسه هائی که از قلب ما می گذرد،آگاه است.
این آیه می گوید که خداوند به ما نزدیک است.حال اگر ما هم بخواهیم به خدا نزدیک شویم باید کارهائی انجام دهیم وانسان در حالاتی به خدا نزدیکتر است از جمله در حال سجده وهنگامی که منکسر ودل شکسته باشد.
خداوند به ما نزدیک است وبین ما واو حجابی نیست،مگر اعمال ما که ما را دور نموده است،خداوند به ما نزدیک است ولی مادوریم وباید تلاش کنیم تا به قرب معنوی دست یابیم.در نتیجه قریب بودن خداوند،معنایش آن نیست که ما هم قرب داریم،ما با عملمان قرب پیدا می کنیم.دوست نزدیکتر از من به من است وین عجبتر که من از وی دورم!
چکنم با که توان گفت که دوست در کنار من ومن مهجورم!
اگر آینه جان و فطرت انسانها، از زنگار گناهان، غفلتها و خودبینیها پاک و صیقلی میشد، مانند پیامبران و اولیای بزرگ الهی و تربیت شدگان آنها، جمال احدیت و انوار پروردگار را آشکارا مشاهده میکردند و چهره دلربای یار را بدون هیچ حجابی، به تماشا مینشستند و میگفتند: یار بی پرده از در و دیواردر تجلّی است یا اولی الابصار
خداوند با ما است و هرگز از ما جدا نیست؛ ولی گرد و غبار آلودگیها، دلبستگیها و خودبینیها، ما را از دیدن خورشید عالمتاب حقیقت، محروم ساخته و میان ما و محبوبمان فاصله انداخته است: میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیستتو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز امام سجاد-علیه السلام- در دعای ابوحمزه میفرماید: (و انک لا تحتجب عن خلقک الا ان تحجبهم الاعمال دونک)؛ (خدایا! میدانم که تو از بندگان مخفی و پنهان نیستی و تنها اعمال ناشایست آنان است که آنها از تو پوشانده است). از حضرت کاظم-علیه السلام- پرسیده شد: چرا خداوند از مردم پنهان و پوشیده است. آن حضرت میفرمود: (انّ الحجاب عن الخلق لکثرة ذنوبهم)؛ بحارالانوار، ج 3، ص 15، ج 1،؛ علی، سعادت پرور، سرالاسراء، ج 1، ص 141.؛ (در پرده بودن خداوند از مردم به سبب گناهان زیاد آنان است). مهمترین وظیفه ما، زدودن آلودگیها و کنار زدن خار و خاشاک گناهان و غفلت از چهره تابناک فطرت است و تنها با رفع این موانع و حجابها، میتوان نظارهگر تجلّیات حق از در و دیوار عالم بود و چهره دلآرای شاهد مقصود را بینقاب تماشا کرد: جمال یار ندارد نقاب و پرده ولیغبار ره بنشان تا نظر توانی کرد (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 6/100104931)
- [سایر] چگونه به خدا قرب پیدا کنیم؟
- [سایر] ارتباط غرایز مادی و قرب به خدا چیست؟
- [سایر] چه نسبتی از مسلمانان، خدا را فقط برای رسیدن به «قرب» عبادت میکنند؟
- [سایر] قُرب به خدا که کمال نهایی انسان می باشد، یعنی چه؟
- [سایر] اگر امر بر اساس حکمت خداوند محقق می گردد پس فلسفه دعا غیر از قرب الاهی چیست؟
- [سایر] در قرآن مجید هدف اصلی از خلقت انسان «بندگی خدا» ذکر شده است، آیا بندگی همان قرب به خداست؟
- [سایر] چرا خدا انسان را از همان ابتدا در اوج کمال نیافرید در این صورت انسان زودتر به قرب الهی می رسید؟
- [سایر] چرا خدا انسان را از همان ابتدا در اوج کمال نیافرید در این صورت انسان زودتر به قرب الهی می رسید؟
- [سایر] اگر همواره امر بر اساس حکمت خداوند محقق می گردند پس فلسفه دعا غیر از اینکه باعث قرب خداوند می گردد چیست؟ و آیا فایده ای غیر از این دارد؟
- [سایر] حدیث قرب نوافل را توضیح دهید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نتواند به مقدار ذکر در رکوع بماند، احتیاط واجب آن است که بقیّه آن را درحال برخاستن بگوید به قصد قربْ مطلقْ ورجأً.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار باید نماز ر ا به قصد اجرای دستور خدا انجام دهد . لازم نیست آن را به تفصیل از قلب بگذراند , چنان که لازم نیست بر زبان آورد . درجات قرب عبادت , به درجات معرفت پروردگار و محبّت وی و در محضر او بودن و مظهر وی شدن است.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز میّت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نیّت، میّت را معیّن کند، مثلاً نیّت کند نماز میخوانم بر این میّت قربْ الی ا&.
- [آیت الله اردبیلی] بچّهای که بالغ نشده شرعاً نمیتواند در مال خود تصرّف کند؛ ولی اگر کودک نابالغ چیزهای مباحی را که ملک کسی نیست نظیر ماهی دریا با تلاش و کار خود به قصد تملّک به دست آورد، مالک آن میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اموالی که زن در مدّت زناشویی از راه تلاش و فعالیّت به دست آورده، جزء دارایی او میباشد و آنچه شوهر به او بخشیده، بنابر احتیاط واجب جزء دارایی زن شمرده میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسب و کار و تلاش برای زندگی از طریق تجارت و زراعت و صنعت و مانند آن برای کسانی که مخارج همسر و فرزند خود را ندارند واجب است، همچنین برای حفظ نظام و تأمین احتیاجات جامعه اسلامی، و در غیر این صورت، مستحب مؤکد است، مخصوصاً برای کمک به فقرا و یا وسعت بخشیدن به زندگی خانواده.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] احکام نذر آن است که انسان بر خود واجب کند که کار خیری را برای خدا بجا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترکنماید.