در قرآن کریم تعبیراتی چون (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ)؛ آل عمران (3)، آیه 54. و نیز (إِنَّ کَیْدِی مَتِینٌ)؛ اعراف (7)، آیه 183. آمده است که خداوند مکر و کید را به خودش نسبت داده است. در سوره یوسف نیز خطاب به زنان (إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ) آمده است. (مکر) در لغت عرب با آنچه در فارسی متداول است، تفاوت دارد. امروزه در زبان فارسی، (مکر) به نقشه های شیطانی و زیان بخش گفته می شود؛ در حالی که در لغت عرب هر نوع چاره اندیشی را مکر می گویند، اعمّ از اینکه خوب باشد یا بد و زیان آور. در مفردات راغب آمده است: (المکر صرف الغیر عما یقصده)؛ یعنی، مکر این است که کسی را از منظورش باز دارند (اعمّ از اینکه منظورش خوب باشد یا بد). در قرآن مجید نیز گاهی (ماکر) با کلمه (خیر) ذکر شده؛ مانند (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ)؛ (خداوند بهترین چاره جویان است) و گاهی (مکر) با کلمه (سیئه) آمده است؛ مانند: (وَ لا یَحِیقُ الْمَکْرُ السَّیِّئُ إِلاَّ بِأَهْلِهِ)؛ فاطر (35)، آیه 43.؛ (نقشه و اندیشه بد جز به صاحبش احاطه نخواهد کرد). بنابراین مکر اگر به انسان ها منسوب شود، به معنای چاره اندیشی خوب و یا بد است؛ اما اگر به خدا نسبت داده شود، فقط به معنای خوب خواهد بود؛ زیرا ساحت قدس ربوبی مبرّا از هر بدی است. چرا که از ذاتی سرچشمه می گیرند که عین کمال و کمال مطلق است. در آیه شریفه (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ) سخن از چاره جویی های بی مانند خداوند، در برابر توطئه های منحرفان و ظالمان است و در آن خدا را به مهم ترین چاره جویان توصیف می کند. به هر حال توصیف خداوند به (خیرالماکرین) یا به جهت آن است که قدرت او بر تدبیر و چاره چویی از همه بیشتر است و یا اینکه مکر دیگران ممکن است از نوع خوب و بد باشد؛ ولی در مورد خداوند همیشه از نوع ممدوح است. واژه (کید) نیز در لغت به معنای نوعی حیله و طرح و نقشه است و مانند (مکر) گاهی خوب و گاهی بد است. استعمال این واژه در مورد خداوند از نوع ممدوح و پسندیده است و در آیه شریفه (إِنَّ کَیْدِی مَتِینٌ) به معنای این جهت است که نقشه خداوند (در مجازات ها)، بسیار قوی و شدید است. اما عبارت (إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ)، سخن عزیز مصر به همسرش است؛ یعنی، بعد از آنکه او در عشق خود به یوسف، شکست خورد و در آستانه رسوایی قرار گرفت، خواست با مهارت خاصی، برائت خود و آلودگی یوسف را مطرح کند. اما وقتی یوسف به دفاع از خود پرداخت و شاهدی نیز بر این امر شهادت داد و بدین ترتیب پاکی و بی گناهی یوسف و هوس رانی همسر عزیز مصر ثابت گردید؛ عزیز مصر جمله (إِنَّهُ مِنْ کَیْدِکُنَّ إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ) را به همسرش گفت. از داستان یوسف بر می آید، زنانی همچون همسر عزیز مصر - که بی بند و بار و هوس رانند - برای رسیدن به مقصود خود، نقشه هایی می کشند که در نوع خود بی نظیر است و عزیز مصر، وقتی این نقشه بی نظیر و به ظاهر حساب شده همسرش را دید، این مکر و حیله گری را به (زشتی بزرگ) توصیف کرد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 15/500038)
در قرآن کریم تعبیراتی چون (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ)؛ آل عمران (3)، آیه 54. و نیز (إِنَّ کَیْدِی مَتِینٌ)؛ اعراف (7)، آیه 183. آمده است که خداوند مکر و کید را به خودش نسبت داده است. در سوره یوسف نیز خطاب به زنان (إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ) آمده است.
(مکر) در لغت عرب با آنچه در فارسی متداول است، تفاوت دارد. امروزه در زبان فارسی، (مکر) به نقشه های شیطانی و زیان بخش گفته می شود؛ در حالی که در لغت عرب هر نوع چاره اندیشی را مکر می گویند، اعمّ از اینکه خوب باشد یا بد و زیان آور.
در مفردات راغب آمده است: (المکر صرف الغیر عما یقصده)؛ یعنی، مکر این است که کسی را از منظورش باز دارند (اعمّ از اینکه منظورش خوب باشد یا بد).
در قرآن مجید نیز گاهی (ماکر) با کلمه (خیر) ذکر شده؛ مانند (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ)؛ (خداوند بهترین چاره جویان است) و گاهی (مکر) با کلمه (سیئه) آمده است؛ مانند:
(وَ لا یَحِیقُ الْمَکْرُ السَّیِّئُ إِلاَّ بِأَهْلِهِ)؛ فاطر (35)، آیه 43.؛
(نقشه و اندیشه بد جز به صاحبش احاطه نخواهد کرد).
بنابراین مکر اگر به انسان ها منسوب شود، به معنای چاره اندیشی خوب و یا بد است؛ اما اگر به خدا نسبت داده شود، فقط به معنای خوب خواهد بود؛ زیرا ساحت قدس ربوبی مبرّا از هر بدی است. چرا که از ذاتی سرچشمه می گیرند که عین کمال و کمال مطلق است. در آیه شریفه (وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ) سخن از چاره جویی های بی مانند خداوند، در برابر توطئه های منحرفان و ظالمان است و در آن خدا را به مهم ترین چاره جویان توصیف می کند.
به هر حال توصیف خداوند به (خیرالماکرین) یا به جهت آن است که قدرت او بر تدبیر و چاره چویی از همه بیشتر است و یا اینکه مکر دیگران ممکن است از نوع خوب و بد باشد؛ ولی در مورد خداوند همیشه از نوع ممدوح است.
واژه (کید) نیز در لغت به معنای نوعی حیله و طرح و نقشه است و مانند (مکر) گاهی خوب و گاهی بد است. استعمال این واژه در مورد خداوند از نوع ممدوح و پسندیده است و در آیه شریفه (إِنَّ کَیْدِی مَتِینٌ) به معنای این جهت است که نقشه خداوند (در مجازات ها)، بسیار قوی و شدید است.
اما عبارت (إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ)، سخن عزیز مصر به همسرش است؛ یعنی، بعد از آنکه او در عشق خود به یوسف، شکست خورد و در آستانه رسوایی قرار گرفت، خواست با مهارت خاصی، برائت خود و آلودگی یوسف را مطرح کند. اما وقتی یوسف به دفاع از خود پرداخت و شاهدی نیز بر این امر شهادت داد و بدین ترتیب پاکی و بی گناهی یوسف و هوس رانی همسر عزیز مصر ثابت گردید؛ عزیز مصر جمله (إِنَّهُ مِنْ کَیْدِکُنَّ إِنَّ کَیْدَکُنَّ عَظِیمٌ) را به همسرش گفت.
از داستان یوسف بر می آید، زنانی همچون همسر عزیز مصر - که بی بند و بار و هوس رانند - برای رسیدن به مقصود خود، نقشه هایی می کشند که در نوع خود بی نظیر است و عزیز مصر، وقتی این نقشه بی نظیر و به ظاهر حساب شده همسرش را دید، این مکر و حیله گری را به (زشتی بزرگ) توصیف کرد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 15/500038)
- [سایر] آیا خواندن سوره یوسف برای زنان اشکال دارد؟
- [سایر] علت احسن القصص بودن سوره یوسف چیست؟
- [سایر] با عرض سلام، آیا مکر شیطان ضعیف است یا مکر زنان؟ به نظرم کلا مکر شیطان به دلیل اینکه محاط بر زینت های دنیا به ویژه زنان است، کید شیطان هم ضعیف است، پس حیله ضعیف تر است، ولی در بعضی تفاسیر آمده است که مکر زنان بیشتر از شیطان است؛ چون خداوند درباره شیطان می فرماید: انّ کید الشیطان ضعیفاً،(سوره نساء آیه 76) و درباره زنان است: انّ کید کنّ عظیماً،(سوره یوسف آیه 28). بعد توجیه کرده بودند که چرا حیله زن بیشتر از شیطان است! ولی به نظرم مکر شیطان قوی تر از مکر زن است و اینکه در قرآن آمده مکر زن بیشتر از شیطان است، این طور نیست؛ چون خداوند نفرموده که مکر زنان عظیم است، این سخن عزیز مصر است.
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [سایر] با توجه به آیۀ 28 سورۀ یوسف و آیۀ 76 سورۀ نساء، آیا می توان نتیجه گرفت که زنان مکارتر و حیله گرتر از شیطان می باشند؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره یوسف ارایه نمایید.
- [سایر] معنی سوره یوسف را برایم بنویسید؟
- [سایر] توسل و تبرک در سوره یوسف را توضیح دهید؟
- [سایر] با توجه به سوره یوسف تفاوت توسل و شرک چیست؟
- [سایر] سوره یوسف برای زایمان آسان چه اثری دارد؟
- [آیت الله مظاهری] مکر و خدعه با کفّار غیرحربی (کفّاری که با مسلمانها در جنگ نیستند) جایز نیست و فرقی در صوری که ذکر شد بین مسلمان و کافر غیرحربی نیست و چنانکه مکر و خدعه با مسلمانان از جهت اخوت و برادری بدتر از خدعه با کفّار است، مکر و خدعه با کفّار از جهتی صفحه 431 دیگر بدتر از خدعه با مسلمانان است و آن جهت، خدشهدار شدن صفا و پاکی و راستی و درستی اسلام و مسلمانان است، امّا مکر و خدعه با کافر حربی نظیر صهیونیستها در زمان ما که در حالت جنگ با اسلام و مسلمانها میباشند جایز، بلکه مکر و خدعه با آنها یک نوع حربه است که مسلمان باید داشته باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برای غیر خدا حرام است. سجده فرشتگان برای حضرت آدم نبود, زیرا وی به مثابه قبله بود, چنانکه سجده حضرت یعقوب(ع)و فرزندان او برای حضرت یوسف(ع) نبود, بلکه به منظور شکر خدا بود. آنچه برخی از زائران قبور امامان معصوم(ع)به صورت سجده انجام میدهند، اگر به منظور شکر نعمت توفیق به زیارت آنان باشند, اشکال ندارد و اگر مقصود خضوع در برابر آنها باشد, حرام است و برای پرهیز از توّهم برخی، سزاوار است که چنین کاری انجام نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] واجب است مردان حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند و حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند و زنان نیز باید حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند، اما حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را می توانند بلند یا آهسته بخوانند، ولی اگر نامحرم صدای آنها را بشنود احتیاط مستحب آن است که آهسته بخوانند.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار زن در نمازهای صبح و مغرب و عشاء میتواند حمد و سوره را بلند یا آهسته بخواند و در صورت بلند خواندن، احتیاط واجب, آن است که نامحرم صدای او را نشنود. زنان کهنسال مطلقاً مخیّرند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جماعتی که مردان و زنان شرکت دارند اذان و اقامه نماز جماعت را باید مرد بگوید، ولی در جماعت زنان اذان و اقامه زنان کافی است.
- [آیت الله مظاهری] توبه مکر و خدعه اگر مربوط به اموال باشد علاوه بر توبه، باید حقّ دیگران را ادا کند و اگر مربوط به آبروی دیگران باشد و به گوش آنان رسیده باشد، باید از آنها رضایت بطلبد، و اگر هیچیک نباشد، صرف پشیمانی کافی است، ولی اگر بتواند جبران خسارت کند، مثل تبلیغ دین در جایی که تضییع دین نموده باشد و یا تعریف افرادی که با آنان خدعه و مکر نموده است و دعا و استغفار برای آنها، باید جبران کند. [1]. فاطر، 43.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.