تعبیر (احسن القصص) در خود سوره یوسف نیز آمده است. (نحن نقص علیک احسن القصص بما اَوْحیناْ الیک هذا القرآن و ان کنت من قبله لَمِنَ الغفِلین[1]) مابهترین سرگذشتها را بر تو باز گو کردیم از طریق وحی کردن این قرآن به تو، هر چند پیش از آن از غافلان بودی. و علت اینکه این سوره احسن القصص خوانده شده است این است که: در این سوره قصه ها با بهترین اُسلوب و با نظم عجیبی بیان شده و در آن بهترین نکته ها و حکم ها و عبرتها ذکر شده که در سوره های دیگر بیان نشده است.[2] از جمله داستانهای آن، قصه حضرت یوسف علیه السلام است و این داستان بهترین داستان است چون بهترین درس زندگی در آن آمده و حاکمیت اراده خدا را بر همه چیز در این داستان به خوبی مشاهده می کنیم، سرنوشت شوم حسودان را باچشم خود می بینیم ننگ بی عفتی، عظمت پارسایی و تقوی را در سطورش می بینیم، تنهائی یک کودک کم سن و سال در قعر چاه و نجات از آن، و روز های یک زندانی بی گناه را درسیاه چال زندان، تجلی نور امید از پس پرده های تاریک یأس و نومیدی و بالاخره عظمت یک حکومت وسیع و نجات از نقمت و رسیدن به اوج عزت که نتیجه آگاهی و امانت است[3] را در این سوره مشاهده می کنیم. و لحظاتی را که سرنوشت یک ملت با یک خواب پرمعنی دگرگون می شود و درسهای بزرگی دیگر در این داستان بیان شده است. [4] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج9. 2. طباطبایی، علامه سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد باقر، ج11. 3. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج5. 4. هاشمی رفسنجانی، اکبر، تفسیر راهنما، ج2. 5. قرائتی، تفسیر نور، ج6. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. یوسف/ 3. [2]. امین الدین ابوعلی فضل بن حسن طبرسی، تفسیر جوامع الجامع، قم، مؤسسه انتشارات مهر، 1376ش، ج 2، ص 17. [3]. طباطبائی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ پنجم، زمستان 1372، ج 11، ص 81.. [4]. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهاردهم، 1372، ج 9 ، ص 302.
تعبیر (احسن القصص) در خود سوره یوسف نیز آمده است.
(نحن نقص علیک احسن القصص بما اَوْحیناْ الیک هذا القرآن و ان کنت من قبله لَمِنَ الغفِلین[1]) مابهترین سرگذشتها را بر تو باز گو کردیم از طریق وحی کردن این قرآن به تو، هر چند پیش از آن از غافلان بودی. و علت اینکه این سوره احسن القصص خوانده شده است این است که: در این سوره قصه ها با بهترین اُسلوب و با نظم عجیبی بیان شده و در آن بهترین نکته ها و حکم ها و عبرتها ذکر شده که در سوره های دیگر بیان نشده است.[2] از جمله داستانهای آن، قصه حضرت یوسف علیه السلام است و این داستان بهترین داستان است چون بهترین درس زندگی در آن آمده و حاکمیت اراده خدا را بر همه چیز در این داستان به خوبی مشاهده می کنیم، سرنوشت شوم حسودان را باچشم خود می بینیم ننگ بی عفتی، عظمت پارسایی و تقوی را در سطورش می بینیم، تنهائی یک کودک کم سن و سال در قعر چاه و نجات از آن، و روز های یک زندانی بی گناه را درسیاه چال زندان، تجلی نور امید از پس پرده های تاریک یأس و نومیدی و بالاخره عظمت یک حکومت وسیع و نجات از نقمت و رسیدن به اوج عزت که نتیجه آگاهی و امانت است[3] را در این سوره مشاهده می کنیم. و لحظاتی را که سرنوشت یک ملت با یک خواب پرمعنی دگرگون می شود و درسهای بزرگی دیگر در این داستان بیان شده است. [4]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج9.
2. طباطبایی، علامه سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد باقر، ج11.
3. قرشی، سید علی اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج5.
4. هاشمی رفسنجانی، اکبر، تفسیر راهنما، ج2.
5. قرائتی، تفسیر نور، ج6.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. یوسف/ 3.
[2]. امین الدین ابوعلی فضل بن حسن طبرسی، تفسیر جوامع الجامع، قم، مؤسسه انتشارات مهر، 1376ش، ج 2، ص 17.
[3]. طباطبائی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ پنجم، زمستان 1372، ج 11، ص 81..
[4]. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهاردهم، 1372، ج 9 ، ص 302.
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره یوسف ارایه نمایید.
- [سایر] معنی سوره یوسف را برایم بنویسید؟
- [سایر] مکر زنان در سوره یوسف یعنی چه؟
- [سایر] آیا خواندن سوره یوسف برای زنان اشکال دارد؟
- [سایر] توسل و تبرک در سوره یوسف را توضیح دهید؟
- [سایر] با توجه به سوره یوسف تفاوت توسل و شرک چیست؟
- [سایر] سوره یوسف برای زایمان آسان چه اثری دارد؟
- [سایر] اگر سجده برای غیر خداوند شرک است پس چرا در آیه 100 از سوره یوسف، از سجده به حضرت یوسف(ع) یاد شده است؟
- [سایر] چرا خواندن سوره یوسف برای خانمها نیکو نیست و سوره نور سفارش شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.