به منظور برخوردار بودن از فرزند صالح رعایت نکات زیر توصیه میگردد: 1- اولین قدم و شرط صالح و مصلح بودن والدین است. چرا که به صورت خواسته یا ناخواسته فرزند از والدین خود تأثیر میپذیرد. 2- رعایت آداب اسلامی به هنگام آمیزش که شرح وتوضیح آداب آمیزش ر.ک: ازدواج در اسلام رشیدپور - آیین همسرداریابراهیم امینی - ازدواج در اسلام پاکنژاد. 3- رعایت احکام شرعی خوراک و غذای مصرفی در خانواده از قبل از آمیزش همانند رعایت حلال و حرام بودن غذای مصرفی رعایت حقوق مالی دیگران در غذا و استفاده ازمواد مجاز و مشروع. 4- رعایت آداب اخلاقی و معاشرت با همسر و حفظ آرامش روانی و اجتناب از هر گونه عاملی که باعث اضطراب و تشویش خاطر می شود. 5- رعایت اصول بهداشتی در دوران بارداریشیرخوارگی و طفولیت و... . 6- رعایت آداب شیردادن و غذا خوراندن توسط والدین به خصوص مادر و اجتناب از خوردن. 7- جلوگیری از بروز آسیبها و آفتها و اختلالهایخانوادگی حتی مشاجرات ابتدایی و ساده. 8- توجه به انجام واجبات دینی مثل نماز و روزه، و اهتمام ورزیدن به برخی مستحبات مثل نماز اول وقت، قرائت و تلاوت قرآن، با وضو بودن در ساعات شبانه روز و... . علاوه بر مراعات زمان آمیزش، موارد زیر نیز در این زمینه مؤثر است (انشاءاللَّه): الف) همواره دعا کردن و از خداوند طلب فرزند صالح نمودن به ویژه دعاهای قرآنی مربوط به این موارد؛ مانند: 1- (رَبِّ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْکَ ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً إِنَّکَ سَمِیعُ اَلدُّعاءِ)،; آل عمران، آیه 38) 2- (ربَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اِجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماماً);(فرقان، آیه 74) 3-(رَبِّ اِجْعَلْنِی مُقِیمَ اَلصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِی رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ).;(ابراهیم، آیه 40) و... ب ) استفاده از غذاهای حلال و پرهیز از هر نوع حرام و حتی مشتبه، ج ) تلاوت قرآن به هنگام بارداری به ویژه با صدای بلند، د ) استفاده ازغذاهای مناسب به ویژه خرما در ایام حمل، ه ) پرهیز از مجامعت بسیار در ایام حمل. شیرینی زندگی در گرو مراعات اصولی اخلاقی، از سوی طرفین و نیز مراقبت از زندگی است. توصیههای کلی ما در این زمینه عبارت است از: 1- هرگز دروغ نگویید و صداقت خودتان را اثبات کنید. 2- احساسات خود را در مورد همسرتان بیان کنید (ابراز علاقه). 3- از سرزنش و ملامت همسرتان بپرهیزید و اگر انتقادی به او دادید، سعی کنید به طور غیرمستقیم و بالحنی مهربانانه به او برسانید. 4- از قاطعیت بیجا و به کار بردن واژههای جزمی پرهیز کنید. 5- به حرفهای همسرتان گوش کنید و به طور منظم با یکدیگر گفتوگو داشته باشید. 6- از انتقاداتی که به شما میشود، استقبال کنید و با درایت و تأمّل نظر آن را بررسی کنید. 7- از کارهای مثبت همسرتان تحلیل کنید و آنها را نادیده نگیرید. 8- زندگی و خانواده را کانونی مقدس بدانید و همه تلاش خود را جهت بهبود اوضاع زندگی به کار گیرید. شیطان، همواره در صدد ایجاد اختلاف و درگیری است؛ به هوش باشید و به نداهای شیطانی - که ممکن است ظاهری فریبنده و خیرخواهانه داشته باشد - پاسخ ندهید. برای مطالعه بیشتر ر.ک: 1- آیین همسرداری، ابراهیم امینی 2- بهشت خانواده، مصطفوی 3- بهداشت ازدواج، مصطفوی 4- خوش زیستن در زندگی، اندره مورا 5- ازدواج مکتب انسانساز، شهید دکتر پاکنژاد 6- ازدواج آسان، اشتهاردی 7- حلیة المتقین، علامه مجلسی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100104164)
به منظور برخوردار بودن از فرزند صالح رعایت نکات زیر توصیه میگردد:
1- اولین قدم و شرط صالح و مصلح بودن والدین است. چرا که به صورت خواسته یا ناخواسته فرزند از والدین خود تأثیر میپذیرد. 2- رعایت آداب اسلامی به هنگام آمیزش که شرح وتوضیح آداب آمیزش ر.ک: ازدواج در اسلام رشیدپور - آیین همسرداریابراهیم امینی - ازدواج در اسلام پاکنژاد.
3- رعایت احکام شرعی خوراک و غذای مصرفی در خانواده از قبل از آمیزش همانند رعایت حلال و حرام بودن غذای مصرفی رعایت حقوق مالی دیگران در غذا و استفاده ازمواد مجاز و مشروع. 4- رعایت آداب اخلاقی و معاشرت با همسر و حفظ آرامش روانی و اجتناب از هر گونه عاملی که باعث اضطراب و تشویش خاطر می شود. 5- رعایت اصول بهداشتی در دوران بارداریشیرخوارگی و طفولیت و... . 6- رعایت آداب شیردادن و غذا خوراندن توسط والدین به خصوص مادر و اجتناب از خوردن. 7- جلوگیری از بروز آسیبها و آفتها و اختلالهایخانوادگی حتی مشاجرات ابتدایی و ساده. 8- توجه به انجام واجبات دینی مثل نماز و روزه، و اهتمام ورزیدن به برخی مستحبات مثل نماز اول وقت، قرائت و تلاوت قرآن، با وضو بودن در ساعات شبانه روز و... .
علاوه بر مراعات زمان آمیزش، موارد زیر نیز در این زمینه مؤثر است (انشاءاللَّه):
الف) همواره دعا کردن و از خداوند طلب فرزند صالح نمودن به ویژه دعاهای قرآنی مربوط به این موارد؛ مانند: 1- (رَبِّ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْکَ ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً إِنَّکَ سَمِیعُ اَلدُّعاءِ)،; آل عمران، آیه 38)
2- (ربَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اِجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماماً);(فرقان، آیه 74)
3-(رَبِّ اِجْعَلْنِی مُقِیمَ اَلصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِی رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ).;(ابراهیم، آیه 40)
و... ب ) استفاده از غذاهای حلال و پرهیز از هر نوع حرام و حتی مشتبه، ج ) تلاوت قرآن به هنگام بارداری به ویژه با صدای بلند، د ) استفاده ازغذاهای مناسب به ویژه خرما در ایام حمل، ه ) پرهیز از مجامعت بسیار در ایام حمل. شیرینی زندگی در گرو مراعات اصولی اخلاقی، از سوی طرفین و نیز مراقبت از زندگی است. توصیههای کلی ما در این زمینه عبارت است از:
1- هرگز دروغ نگویید و صداقت خودتان را اثبات کنید. 2- احساسات خود را در مورد همسرتان بیان کنید (ابراز علاقه). 3- از سرزنش و ملامت همسرتان بپرهیزید و اگر انتقادی به او دادید، سعی کنید به طور غیرمستقیم و بالحنی مهربانانه به او برسانید. 4- از قاطعیت بیجا و به کار بردن واژههای جزمی پرهیز کنید. 5- به حرفهای همسرتان گوش کنید و به طور منظم با یکدیگر گفتوگو داشته باشید. 6- از انتقاداتی که به شما میشود، استقبال کنید و با درایت و تأمّل نظر آن را بررسی کنید. 7- از کارهای مثبت همسرتان تحلیل کنید و آنها را نادیده نگیرید. 8- زندگی و خانواده را کانونی مقدس بدانید و همه تلاش خود را جهت بهبود اوضاع زندگی به کار گیرید. شیطان، همواره در صدد ایجاد اختلاف و درگیری است؛ به هوش باشید و به نداهای شیطانی - که ممکن است ظاهری فریبنده و خیرخواهانه داشته باشد - پاسخ ندهید.
برای مطالعه بیشتر ر.ک: 1- آیین همسرداری، ابراهیم امینی 2- بهشت خانواده، مصطفوی 3- بهداشت ازدواج، مصطفوی 4- خوش زیستن در زندگی، اندره مورا 5- ازدواج مکتب انسانساز، شهید دکتر پاکنژاد 6- ازدواج آسان، اشتهاردی 7- حلیة المتقین، علامه مجلسی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100104164)
- [سایر] چگونه می توان فرزند صالح و شایسته تربیت کرد؟
- [سایر] فرزند صالح در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – درباره ی فرزند صالح چه فرمود؟
- [سایر] در مورد کسب روزی حلال و تأثیر آن در صالح بودن فرزند لطفاً توضیح دهید؟
- [سایر] چه کنیم تا فرزندی صالح تربیت کنیم؟ در زمینه تربیت فرزند تقریبا هیچ نمی دانم، لطفا راهنمایی ام کنید.
- [سایر] برای آنکه فرزند انسان صالح، سلامت و عاقبت بخیر شود، در قنوت نماز چه دعایی باید خواند؟
- [سایر] اگر ممکن است بگویید در کدام جلدهای تفاسیر و سوره های قرآن در مورد فرزند صالح مطالبی ذکر شده است؟
- [سایر] آیا تک فرزندی خوب است؟ فاصلهی سنی دو فرزند چقدر باید باشد و مناسبترین سن برای باردار شدن چه زمانی است؟
- [سایر] آیا تک فرزندی خوب است؟ فاصلهی سنی دو فرزند چقدر باید باشد و مناسبترین سن برای باردار شدن چه زمانی است؟
- [سایر] حکم باردار نمودن مصنوعی زن با نطفه شوهرش چیست؟ آیا فرزندی که از این راه متولد میشود، حکم فرزند حقیقی را دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که از راه نامشروع باردار شده، جایز نیست بچه اش را سقط کند و فرزند او حساب می شود فقط ارث از او نمی برد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردی که دو زن دارد، اگر یکی از آن دو زن، فرزند عموی زن دیگر را شیر دهد، زنی که فرزند عموی او شیر خورده، به شوهر خود حرام نمی شود. آداب شیر دادن
- [آیت الله سیستانی] مردی که دو زن دارد ، اگر یکی از آن دو زن فرزند عموی زن دیگر را شیر دهد ، زنی که فرزند عموی او شیر خورده ، به شوهر خود حرام نمیشود . آداب شیر دادن
- [آیت الله مکارم شیرازی] پایان عده زن باردار، متولد شدن فرزند یا ساقط شدن آن است، حتی اگر یک ساعت بعد از طلاق بچه به دنیا آید، عده او تمام می شود و می تواند شوهر کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنان باردار یا زنانی که بچه شیر می دهند ممکن است حائض شوند.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند محتکر را به عرضه نمودن کالای مورد احتکار و فروش آن بدون اجحاف ملزم نماید و چنانچه محتکر از عرضه نمودن کالا امتناع نماید، حکومت صالح میتواند علاوه بر تعزیر عادلانه و متناسب با محتکر، کالای احتکار شده را به فروش برساند و پول آن را به صاحب آن بپردازد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی با منی غیر شوهر خود تلقیح شود، و آن زن باردار شود و فرزندی به دنیا آورد، در صورتی که این اتفاق اشتباهی رخ داده باشد، بدین معنا که میخواستند او را با منی شوهرش تلقیح کنند، لکن با منی شخص دیگری اشتباه شد، در این فرض بیشک فرزند به صاحب منی ملحق میگردد، و حکم این مسأله مانند وطی به شبهه است. و اگر این تلقیح آگاهانه و عامدانه صورت گرفته باشد، باز بعید نیست که فرزند به صاحب منی ملحق گردد و همه احکام نَسَب حتّی ارث میان آنها ثابت گردد، زیرا آنچه از ارث استثنا شده است، فرزند زنا است و اگرچه عملی که به انعقاد نطفه منجر شده، حرام است، ولی این مسأله حکم زنا را ندارد. همچنین این فرزند در هر دو فرض به مادرش ملحق میگردد و هیچ فرقی میان او و دیگر فرزندانش نیست. در صورتی نیز که زن نطفه شوهر خود را از طریق مساحقه و مانند آن، به رحم زن دیگری منتقل کند و آن زن باردار شود و فرزندی به دنیا آورد، فرزند به صاحب نطفه و زنی که او را به دنیا آورده است، ملحق میگردد، گر چه این عمل حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند از اجحاف در قیمتگذاری توسط فروشندگان جلوگیری نماید و آنان را ملزم کند که کالای خود را به قیمت عادلانه بفروشند.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند با اجازه حاکم شرع واجد شرایط، محتکر را علاوه بر تعزیر بدنی، مانند زندان و شلاّق، تعزیر مالی نیز بنماید و تشخیص این که کدام مؤثّرتر است، با حاکم شرع جامعالشرایط میباشد.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.