به منظور برخوردار بودن از فرزند صالح، رعایت نکات زیر توصیه می گردد: 1. اولین قدم و شرط، صالح بودن والدین است. چرا که فرزند، خواسته یا ناخواسته از والدین خود تأثیر می پذیرد. 2. رعایت آداب اسلامی هنگام آمیزش. 3. رعایت احکام شرعی خوراک و غذای مصرفی در خانواده پیش از آمیزش؛ همانند رعایت حلال و حرام بودن غذای مصرفی، رعایت حقوق مالی دیگران در غذا و استفاده از مواد مجاز و مشروع. 4. رعایت آداب اخلاقی و معاشرت با فرزند . 5. عدم ابتلای والدین به بیماری های ارثی و ژنتیکی که باید هنگام انتخاب همسر مد نظر باشد و نیز توجه به نژاد و نسل والدین به خصوص مادر. 6. رعایت اصول دینی، روانی و بهداشتی در دوران بارداری و شیرخوارگی و طفولیت. 7. رعایت آداب شیردادن و غذاخوردن توسط والدیم و فرزندان در مقاطع مختلف سنی. 8. پرورش روحیه دین باوری و رعایت قوانین تعلیم و تعلم و تربیت اخلاقی و دینی در مقاطع مختلف سنی ( که در هر مقطعی قوانین و شکل تعلیم و تربیت متفاوت است). 9. جلوگیری از بروز آسیب ها و آفت ها و اختلال های خانوادگی حتی مشاجرات ابتدایی و ساده. 10. رعایت شرایط انتخاب همسر ایده آل. تربیت فرزند صالح روند بسیار پیچیده ای است که می توان به سادگی آن را در چند جمله خلاصه کرد؛ ولی راه کارهای کلی آن را می توان چنین بیان کرد: الف) شناخت مسؤولیت سنگین فرزندداری و نقش آن در سرنوشت دنیایی و آخرتی پدر و مادر. در این مسیر، باید اهمیت موضوع را به درستی شناخت و سرمایه گذاری لازم را برای آن انجام داد. ب) مراقبت از رفتارهای فرزند پیش از هر چیز تحت تأثیر رفتارهای پدر و مادر است و همواره از آنان الگو می گیرد؛ بنابراین هر قدر رفتار والدین، منضبط تر باشد و به اصول اخلاقی و دینی پایبند باشند، فرزند از آن الگوی مناسب تری خواهد گرفت. ج) مراقبت بر مراوده ها و رفت و آمدها و سلامت اخلاقی افرادی که با انسان مرتبط هستند، در روحیات و عادات کودک نقش به سزایی دارد. ه) مراقبت بر محیط تربیتی و درسی. و) مراقبت بر ابزارها و وسایلی که ممکن است در خانه باشد و از آن ها استفاده ناصحیح صورت گیرد؛ مانند ویدئو و کامپیوتر و وسایل دیگر. ز) آشنا کردن کودک با آموزه های دینی و روش های صحیح اخلاقی، به وسیله تشویق و تنبیه و بردن آنان به مجالس مناسب وعظ و محافل قرآنی.
به منظور برخوردار بودن از فرزند صالح، رعایت نکات زیر توصیه می گردد:
1. اولین قدم و شرط، صالح بودن والدین است. چرا که فرزند، خواسته یا ناخواسته از والدین خود تأثیر می پذیرد.
2. رعایت آداب اسلامی هنگام آمیزش.
3. رعایت احکام شرعی خوراک و غذای مصرفی در خانواده پیش از آمیزش؛ همانند رعایت حلال و حرام بودن غذای مصرفی، رعایت حقوق مالی دیگران در غذا و استفاده از مواد مجاز و مشروع.
4. رعایت آداب اخلاقی و معاشرت با فرزند .
5. عدم ابتلای والدین به بیماری های ارثی و ژنتیکی که باید هنگام انتخاب همسر مد نظر باشد و نیز توجه به نژاد و نسل والدین به خصوص مادر.
6. رعایت اصول دینی، روانی و بهداشتی در دوران بارداری و شیرخوارگی و طفولیت.
7. رعایت آداب شیردادن و غذاخوردن توسط والدیم و فرزندان در مقاطع مختلف سنی.
8. پرورش روحیه دین باوری و رعایت قوانین تعلیم و تعلم و تربیت اخلاقی و دینی در مقاطع مختلف سنی ( که در هر مقطعی قوانین و شکل تعلیم و تربیت متفاوت است).
9. جلوگیری از بروز آسیب ها و آفت ها و اختلال های خانوادگی حتی مشاجرات ابتدایی و ساده.
10. رعایت شرایط انتخاب همسر ایده آل.
تربیت فرزند صالح روند بسیار پیچیده ای است که می توان به سادگی آن را در چند جمله خلاصه کرد؛ ولی راه کارهای کلی آن را می توان چنین بیان کرد:
الف) شناخت مسؤولیت سنگین فرزندداری و نقش آن در سرنوشت دنیایی و آخرتی پدر و مادر. در این مسیر، باید اهمیت موضوع را به درستی شناخت و سرمایه گذاری لازم را برای آن انجام داد.
ب) مراقبت از رفتارهای فرزند پیش از هر چیز تحت تأثیر رفتارهای پدر و مادر است و همواره از آنان الگو می گیرد؛ بنابراین هر قدر رفتار والدین، منضبط تر باشد و به اصول اخلاقی و دینی پایبند باشند، فرزند از آن الگوی مناسب تری خواهد گرفت.
ج) مراقبت بر مراوده ها و رفت و آمدها و سلامت اخلاقی افرادی که با انسان مرتبط هستند، در روحیات و عادات کودک نقش به سزایی دارد.
ه) مراقبت بر محیط تربیتی و درسی.
و) مراقبت بر ابزارها و وسایلی که ممکن است در خانه باشد و از آن ها استفاده ناصحیح صورت گیرد؛ مانند ویدئو و کامپیوتر و وسایل دیگر.
ز) آشنا کردن کودک با آموزه های دینی و روش های صحیح اخلاقی، به وسیله تشویق و تنبیه و بردن آنان به مجالس مناسب وعظ و محافل قرآنی.
- [سایر] چه کنیم تا فرزندی صالح تربیت کنیم؟ در زمینه تربیت فرزند تقریبا هیچ نمی دانم، لطفا راهنمایی ام کنید.
- [سایر] آداب باردار شدن به فرزند صالح چیست؟
- [سایر] فرزند صالح در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] آثار تربیت فرزند چیست؟
- [سایر] نقش الگوی والدین در تربیت فرزند بسیار مهم می باشد آیا می توان طبقه بندی رفتار پدر و مادر را بیان نمائید ؟
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – درباره ی فرزند صالح چه فرمود؟
- [سایر] در مورد کسب روزی حلال و تأثیر آن در صالح بودن فرزند لطفاً توضیح دهید؟
- [سایر] نقش پدر در تربیت مذهبی فرزند چیست؟
- [سایر] اگر لقمه حرام در عاقبت و تربیت فرزند مؤثّر است و محیط خانواده روی روحیه و آینده او تأثیر دارد، پس چگونه فرزند یزید، یعنی، معاویه دوم و قاسم مهتمد فرزند هارون الرشید و موسی در نزد فرعون با این که در محیط نامساعد دینی و سرشار از گناه و فساد بودند، آلوده نشده و همگی به عنوان افرادی صالح و حتی موسی پیامبر خدا شد. و آسیه زن فرعون با این که از غذای او می خورد، صالح از کار درآمد. پس، نقش محیط چه می شود؟
- [سایر] مسئولیت پدر و مادر در تربیت فرزند چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر تأمین مخارج فرزند، تربیت صحیح و اِشراف بر امور وی و آموزش خواندن و نوشتن و شنا و نیز تزویج او پس از بلوغ، از حقوق فرزند بر پدر میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا هفت سال قمری پسر یا دختر تمام نشده، پدر نمیتواند او را از مادرش جدا کند ولی مادر باید در نحوه تربیت و اداره فرزند نظر پدر را رعایت کند، در دوران شیردهی، زن حقّ دارد فرزند خود را شیر بدهد، مگر آن که کس دیگری یافت شود که حاضر باشد مجّانی یا با مزد کمتری بچه را شیر دهد، در این صورت پدر میتواند بچه را از مادر جدا سازد، هر چند مستحبّ است که چنین کاری را نکند و فرزند را در نزد مادر خود باقی بگذارد. در این زمان هم رعایت نظر پدر در تربیت و اداره فرزند بر مادر وی لازم است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر صلاحیّت نگهداری و تربیت کودک را نداشته و موجب فساد اخلاق و سوء تربیت دینی یا عدم سلامت جسمی فرزند شوند، حقّ حضانت از آنها ساقط میشود و در این صورت حقّ حضانت به ترتیب به افرادی که در مسأله 2997 گفته شد منتقل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوم، واجب النفقه نبودن، یعنی زکات را نمی توان به فرزند و همسر و پدر و مادر داد، ولی اگر آنها بدهکار باشند و نتوانند بدهی خود را بپردازند زکات را به مقدار اداء دین می توان به آنها داد.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند محتکر را به عرضه نمودن کالای مورد احتکار و فروش آن بدون اجحاف ملزم نماید و چنانچه محتکر از عرضه نمودن کالا امتناع نماید، حکومت صالح میتواند علاوه بر تعزیر عادلانه و متناسب با محتکر، کالای احتکار شده را به فروش برساند و پول آن را به صاحب آن بپردازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .همسرِ فرزند و شوهر دختر، واجب النفقه افراد شمرده نمیشوند, بنابراین می توان هزینه های این ها را در صورتی که سید فقیر باشند، از خمس(سهم سادات) مال خود پرداخت کرد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند از اجحاف در قیمتگذاری توسط فروشندگان جلوگیری نماید و آنان را ملزم کند که کالای خود را به قیمت عادلانه بفروشند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام کوتاهی در حقوق فرزند است، زیرا همانطور که پدر و مادر در اسلام حقوقی دارند فرزندان نیز چنین هستند، و اگر پدر و مادر آن حقوق را مراعات نکنند، از نظر قرآن موجب خسران در قیامت است. حقوقی که فرزندان بر پدر و مادر دارند چند چیز است: الف) تربیت صحیح اسلامی (آشنا نمودن فرزند با احکام اسلام از اصول و فروع و اخلاق و مقیّد نمودن او به ظواهر شرع از اهمیّت دادن به واجبات و اجتناب از گناهان خصوصاً گناهان بزرگ) و اگر کوتاهی کنند، شریک در جرایم فرزند میباشند. ب) تربیت فرزند به آداب و رسوم اجتماعی و به عبارت دیگر به او ادب آموختن. ج) آموختن دانش در حدّ خوب خواندن و خوب نوشتن. د) فراهم نمودن راهی برای زندگی متوسّط و پرهیزدادن او از تنبلی و بیکاری. ه) فراهم کردن مقدّمات ازدواج برای فرزند خصوصاً اگر دختر باشد که در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای ازدواج دختر بیشتر سفارش و تأکید شده است. و) گذاشتن اسم اسلامی که سفارش در نامهای پیامبر گرامی و اهلبیت او(سلاماللهعلیهم) زیاد شده است، و شیعه باید از انتخاب نامهای غیر اسلامی برای فرزندان خود پرهیز کند و سزاوار نیست که با وجود اسمهای اهلبیت(سلاماللهعلیهم) برای فرزند خود نام دیگری را انتخاب کند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است بچه را بیست و یک ماه تمام شیر بدهند ، و شایسته نیست که بیش از دو سال شیر بدهند .