در واقع این جمله ,مانند دعائی است که از خدا می خواهیم با فضلش با ما رفتار کند نه با عدل ,الهنا عاملنا بفضلک ولا تعاملنا بعدلک ,اگر خداوند بخواهد با عدل رفتار کند وکارهای ما را زیر ذره بین بگذارد معلوم نیست وضع ما چه می شود.در هر صورت رسیدن به مقام ویژه خاصان در گاه الهی جز با فضل خدا نمی شود ,یعنی در خواست می کنیم که عنایت بیشتری به ما بشود وبا همین اعمال که ما داریم ما را به مقام خاص برساند ,بدیهی است خداوند اجر اعمال ما را می دهد وبه میزان تلاش پاداش می دهد ولی ما بالاتر از لیاقتمان را می خواهیم که به ما تفضل کند همان چیزی که در دعاها می گوئیم خدایا ما را جزءمقربان در گاهت قرار بده,ومقرب در گاه حق شدن ,عنایت ویژه می خواهد,مانند اینکه شما از معلم واستاد می خواهید که بهترین نمره را به شما بدهد,در حالی که استحقاق شما بهترین نمره نیست وراهی ندارد جز تفضل استاد. به نظر می رسد فضل الهی معنای عامی نیز دارد که حتی موارد عدل الهی را هم شامل می شود و هر چیزی که به بنده داده می شود فضل اوست، توفیق علم و عمل از سوی سالک نیز عطای خداوند است و به قدرت و عطای اوست که سالک استحقاق رسیدن به چنین مقامی برای او حاصل می شود، بنابراین به یک معنی همان چیزی که خداوند براساس عدل به بنده می دهد فضل اوست. اگر سالک به آداب و شرائط سلوک عمل می کند ومنازل سیر الی الله رامی پیماید به توفیق و فضل حق تعالی است ؛ اوست که این اندِیشه را به ذهن سالک انداخته و قدرت سیر و سلوک به او بخشیده و موانع سیر را از سر راه او برداشته است . بسیاری از افراد همین فکر و شوق و شرائط را دارند ولی در این راه توفیقی ندارند ، اگر فضل و عنایت خداوند در این امر دخلی نداشته باشد باید همه افراد با شرا ئط به ظاهر مساوی و یکسان در این راه موفقیت همانندی داشته باشند در حالی که بر اساس تجربه و مشاهدات می بینیم که چنین نمی باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/200336)
در واقع این جمله ,مانند دعائی است که از خدا می خواهیم با فضلش با ما رفتار کند نه با عدل ,الهنا عاملنا بفضلک ولا تعاملنا بعدلک ,اگر خداوند بخواهد با عدل رفتار کند وکارهای ما را زیر ذره بین بگذارد معلوم نیست وضع ما چه می شود.در هر صورت رسیدن به مقام ویژه خاصان در گاه الهی جز با فضل خدا نمی شود ,یعنی در خواست می کنیم که عنایت بیشتری به ما بشود وبا همین اعمال که ما داریم ما را به مقام خاص برساند ,بدیهی است خداوند اجر اعمال ما را می دهد وبه میزان تلاش پاداش می دهد ولی ما بالاتر از لیاقتمان را می خواهیم که به ما تفضل کند همان چیزی که در دعاها می گوئیم خدایا ما را جزءمقربان در گاهت قرار بده,ومقرب در گاه حق شدن ,عنایت ویژه می خواهد,مانند اینکه شما از معلم واستاد می خواهید که بهترین نمره را به شما بدهد,در حالی که استحقاق شما بهترین نمره نیست وراهی ندارد جز تفضل استاد.
به نظر می رسد فضل الهی معنای عامی نیز دارد که حتی موارد عدل الهی را هم شامل می شود و هر چیزی که به بنده داده می شود فضل اوست، توفیق علم و عمل از سوی سالک نیز عطای خداوند است و به قدرت و عطای اوست که سالک استحقاق رسیدن به چنین مقامی برای او حاصل می شود، بنابراین به یک معنی همان چیزی که خداوند براساس عدل به بنده می دهد فضل اوست. اگر سالک به آداب و شرائط سلوک عمل می کند ومنازل سیر الی الله رامی پیماید به توفیق و فضل حق تعالی است ؛ اوست که این اندِیشه را به ذهن سالک انداخته و قدرت سیر و سلوک به او بخشیده و موانع سیر را از سر راه او برداشته است . بسیاری از افراد همین فکر و شوق و شرائط را دارند ولی در این راه توفیقی ندارند ، اگر فضل و عنایت خداوند در این امر دخلی نداشته باشد باید همه افراد با شرا ئط به ظاهر مساوی و یکسان در این راه موفقیت همانندی داشته باشند در حالی که بر اساس تجربه و مشاهدات می بینیم که چنین نمی باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/200336)
- [سایر] سلام، لطفاً در مورد چگونگی عدل خداوند در هنگام آفرینش توضیح دهید.
- [سایر] در مقابل بعضی از کارهای بد پدر فرزند مجازات میشود. با عدل خدا چگونه سازگار است؟
- [سایر] عدل الهی یعنی چه؟
- [سایر] عدل، جزء کدام نیازهاست؟
- [سایر] چرا در اصول دین از صفت عدل برای خدا استفاده شده و صفت دیگری بهکار برده نشده است؟
- [سایر] چرا خداوند ولادت حضرت مهدی علیه السلام را تا زمان تشکیل حکومت عدل جهانی به تعویق نیانداخت؟
- [سایر] چرا در اصول دین از صفت عدل برای خدا استفاده شده و صفت دیگری به کار برده نشده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1- یک کودکی که معلول بدنیا می آید چرا باید این طور باشد این با کجای عدل خدا سازگاری است؟
- [سایر] منظور از (عدل) در اصول دین چیست؟
- [سایر] فرق عدل در شیعه با معتزله چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم (علیه السلام) و نائب خاصّ او واجب عینی است امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد و نماز جمعه اقامه شود بهتر آن است که نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاص او واجب عینی است، اما در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف: نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاصّ او واجب عینی است، امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، احیای زمین موات مشروط به اجازه حکومت است هرچند اجازه به طور عام باشد پس قبل از اجازه حکومت کسی حقّ تصرّف در زمینهای موات را ندارد و تنها افراد و گروههایی که به آنان اجازه داده شده میتوانند کارهای مقدّماتی را از قبیل دیوار کشی، تسطیح و خاکبرداری شروع کنند، ولی به مجرّد به ثبت رساندن زمین بدون احیای آن، حقّی برای ثبت دهنده ثابت نمیشود و ثبت دهنده حقّ ندارد آن را بفروشد یا وقف نماید و یا معاملات دیگری بر روی آن انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] امر به معروف و نهی از منکر یعنی احساس وظیفه و نظارت همگانی در جهت اصلاح آحاد جامعه و دولتمردان و دستور به نیکی و بازدارندگی از پلیدی و زشتی از فرائض بزرگ اسلامی است که به وسیله آن، دیگر فرائض بر پا میشود و نشانه ولایت مؤمنان نسبت به یکدیگر و راه نیل به مقام بهترین امّت و ملّت بشری است. امام باقر علیهالسلام میفرماید: (این فریضه راه انبیاء و روش صالحان و تکلیف بزرگی است که به واسطه آن، دیگر فرائض اجرا میگردد، راهها اَمن میشود، کسب و تجارت حلال میگردد و رونق مییابد، حقوق مردم تأمین میشود، زمینها آباد میگردد، دشمنان به عدل و انصاف وادار میشوند و کارها به صلاح میآید.)(1)
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در مسأله به فتوای مرجع تقلیدی عمل کرد و بعد از وفات وی در همان مسأله به فتوای مجتهد مطلق زنده رفتار نمود، دوباره نمیتواند آن را برابر فتوای مرجع متوفّا انجام دهد, مگر آنکه مجتهد مطلقِ زنده, در آنمسأله, فقط احتیاط کرده و مقلّد مدتی برابر آن عمل کرده باشد; در این حال, مقلّد میتواند دوباره به فتوای مرجع متوفّا رفتار کند.
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در نماز مخصوصی مثلاً در نماز ظهر زیاد شک میکند اگر در نماز دیگر مثلاً در نماز عصر شک کند، باید به دستور شک رفتار نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در نماز مخصوصی مثلاً در نماز ظهر زیاد شک می کند اگر در نماز دیگر مثلاً عصر شک کند ، باید به دستور شک رفتار نماید .