منظور از (عدل) در اصول دین چیست؟
عدل به تمامی معانی آن به نحوی در علم کلام مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد؛ لکن آنچه بیشتر از سایر معانی آن مورد نقض و ابرام واقع گشته و سبب جدایی عدلیه (امامیه و معتزله) از اشاعره است، «عدل» به معنای ضرورت رعایت استحقاق‌های مکلفان در مقام جزا ( پاداش و عقاب) است. اشاعره هر کاری را که از خدا صادر شود، عین عدل می‌دانند و معتقدند حتی اگر خدا تمامی انبیا و مؤمنان را به جهنم و تمامی کفار و مشرکان و منافقان را به بهشت ببرد (که امکان آن هم می‌رود!)  این عمل خداوند عین عدل است. عدلیه (با تمسک به حسن و قبح ذاتی و عقلی و اقتضائات ذات خداوند که خیر محض و کمال و علم و قدرت مطلق است) معتقدند: صدور قبایح از جمله ظلم از خداوند محال و رعایت محسنات از جمله عدل از جانب خداوند ضروری و لازم است.  
عنوان سوال:

منظور از (عدل) در اصول دین چیست؟


پاسخ:

عدل به تمامی معانی آن به نحوی در علم کلام مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد؛ لکن آنچه بیشتر از سایر معانی آن مورد نقض و ابرام واقع گشته و سبب جدایی عدلیه (امامیه و معتزله) از اشاعره است، «عدل» به معنای ضرورت رعایت استحقاق‌های مکلفان در مقام جزا ( پاداش و عقاب) است.
اشاعره هر کاری را که از خدا صادر شود، عین عدل می‌دانند و معتقدند حتی اگر خدا تمامی انبیا و مؤمنان را به جهنم و تمامی کفار و مشرکان و منافقان را به بهشت ببرد (که امکان آن هم می‌رود!)  این عمل خداوند عین عدل است.
عدلیه (با تمسک به حسن و قبح ذاتی و عقلی و اقتضائات ذات خداوند که خیر محض و کمال و علم و قدرت مطلق است) معتقدند: صدور قبایح از جمله ظلم از خداوند محال و رعایت محسنات از جمله عدل از جانب خداوند ضروری و لازم است.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین