بر اساس صریح قرآن کریم که می‌فرماید: «وَ لا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَیْها وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری‏»؛[1] (و هر کس تنها کیفر کار خویش را می‌بیند. و کسی بار گناه دیگری را بر دوش نمی‌کشد)، گناه و کارهای بد پدر، موجب مجازات فرزند نمی‌شود. و بر عکس، کارهای خلاف فرزند را به حساب پدر نمی‌نویسند، و هر کسی مسئول عمل خویش است. اما ممکن است کارها و رفتارهای خلاف دستورات دین و اخلاق پدر، تأثیرات منفی اخلاقی و تربیتی بر روی فرزند داشته باشد که این مسئله تقریباً از نظر روان‌شناسی نیز ثابت شده است، ولی از آن‌جا که خداوند در سرشت و نهاد انسانها میل به سوی خوبی‌ها را قرار داده، آنان می‌توانند با وجود عقل و به مدد تعالیم دینی، در هر حال، راه به سوی خوبی‌ها را بیابند و با اختیار خود به خوبی‌ها گرایش پیدا کنند به‌گونه‌ای که محیط خانوادگی و رفتار اهل منزل، دوستان و ... در آنان تأثیر منفی نداشته باشد. [1] . انعام، 164.
بر اساس صریح قرآن کریم که میفرماید: «وَ لا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَیْها وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری»؛[1] (و هر کس تنها کیفر کار خویش را میبیند. و کسی بار گناه دیگری را بر دوش نمیکشد)، گناه و کارهای بد پدر، موجب مجازات فرزند نمیشود. و بر عکس، کارهای خلاف فرزند را به حساب پدر نمینویسند، و هر کسی مسئول عمل خویش است. اما ممکن است کارها و رفتارهای خلاف دستورات دین و اخلاق پدر، تأثیرات منفی اخلاقی و تربیتی بر روی فرزند داشته باشد که این مسئله تقریباً از نظر روانشناسی نیز ثابت شده است، ولی از آنجا که خداوند در سرشت و نهاد انسانها میل به سوی خوبیها را قرار داده، آنان میتوانند با وجود عقل و به مدد تعالیم دینی، در هر حال، راه به سوی خوبیها را بیابند و با اختیار خود به خوبیها گرایش پیدا کنند بهگونهای که محیط خانوادگی و رفتار اهل منزل، دوستان و ... در آنان تأثیر منفی نداشته باشد. [1] . انعام، 164.
- [سایر] وجود بلاهای طبیعی و اجتماعی , چگونه با حکمت و عدل الهی سازگار است ؟
- [سایر] سلام، لطفاً در مورد چگونگی عدل خداوند در هنگام آفرینش توضیح دهید.
- [سایر] از خدا بخواهیم با فضلش با ما رفتار کند نه با عدل یعنی چه؟
- [سایر] عدل الهی یعنی چه؟
- [سایر] عدل، جزء کدام نیازهاست؟
- [سایر] چرا در اصول دین از صفت عدل برای خدا استفاده شده و صفت دیگری بهکار برده نشده است؟
- [سایر] چرا خداوند ولادت حضرت مهدی علیه السلام را تا زمان تشکیل حکومت عدل جهانی به تعویق نیانداخت؟
- [سایر] چرا در اصول دین از صفت عدل برای خدا استفاده شده و صفت دیگری به کار برده نشده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1- یک کودکی که معلول بدنیا می آید چرا باید این طور باشد این با کجای عدل خدا سازگاری است؟
- [سایر] منظور از (عدل) در اصول دین چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا مادر روزه مستحب را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از روزه گرفتن بازدارند چنانچه روزه مستحبی فرزند سبب اذیت پدر یا مادر شود حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، احیای زمین موات مشروط به اجازه حکومت است هرچند اجازه به طور عام باشد پس قبل از اجازه حکومت کسی حقّ تصرّف در زمینهای موات را ندارد و تنها افراد و گروههایی که به آنان اجازه داده شده میتوانند کارهای مقدّماتی را از قبیل دیوار کشی، تسطیح و خاکبرداری شروع کنند، ولی به مجرّد به ثبت رساندن زمین بدون احیای آن، حقّی برای ثبت دهنده ثابت نمیشود و ثبت دهنده حقّ ندارد آن را بفروشد یا وقف نماید و یا معاملات دیگری بر روی آن انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] روزه مستحبّی فرزند اگر اسباب اذیّت پدر و مادر یا جدّ او شود، جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند ، احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند ، البته اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت نسبت به فرزند باشد ، و مخالفتش موجب اذیت آنان شود ، حرام است بر فرزند مخالفت نماید .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر فرزند بدون اجازه پدر، و زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد، پدر وشوهر میتوانند قسم آنان را به هم بزنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر فرزند بدون اجازة پدر و زن بدون اجازة شوهر قَسَم بخورد پدر و شوهر می توانند قَسَم را بهم بزنند .
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که فرزند نیاز به ازدواج داشته باشد به نحوی که با ترک آن مرتکب حرام میشود و یا به مشقّت میافتد بر پدر واجب است نسبت به آن اقدام نماید؛ همچنین در صورت نیاز شدید پدر یا مادر به ازدواج به نحوی که بدون آن به حرج و مشقّت میافتند و توانایی فرزند، واجب است فرزند نسبت به آن اقدام نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر فرزند بدون اجازهی پدر و زن بدون اجازهی شوهر قسم بخورد، پدر و شوهر میتوانند قسم آنان را به هم بزنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نذر فرزند احتیاجی به اجازه پدر ندارد، مگر این که کار او مایه آزار پدر باشد که دراین صورت نذر او صحیح نیست.