حضرت ذوالکفل(ع) چه کسی بوده اند؟
حضرت ذوالکفل(ع) یکی از پیامبران الهی است که بعد از حضرت سلیمان و قبل از حضرت عیسی زندگی می‌کرده است. چنانکه ذکر نام او در ردیف نام پیامبران در قرآن دلیل دیگری است بر پیامبر بودنش هر چند بعضی معتقدند که او یکی از صالحان بوده، و در علت نامگذاری او به این نام با توجه به اینکه (کفل) (بر وزن فکر) هم به معنی نصیب و هم به معنی کفالت و عهده‌داری آمده است، احتمالات متعددی داده‌اند، بعضی گفته‌اند چون خداوند نصیب وافری از ثواب و رحمتش در برابر اعمال و عبادات فراوانی که انجام می‌داد به او مرحمت فرمود ذوالکفل نامیده شد (یعنی صاحب بهره‌ی وافی) و بعضی گفته‌اند چون تعهد کرده بود شبها را به عبادت برخیزد و روزها روزه بدارد، و هنگام قضاوت هرگز خشم نگیرد و تا آخر به وعده‌ی خود وفا کرد، (ذوالکفل) نامیده شد. و از قصص انبیاء نقل شده، که از صدوق، از دقاق، از اسدی، از سهل، از عبد العظیم حسنی(ع) روایت کرده که فرمود: نامه‌ای بامام جواد(ع) نوشتم، و در آن از ذی الکفل پرسیدم، که نامش چه بود؟ و آیا از مرسلین بود یا خیر؟ در جوابم نوشت خدای عزوجل صد و بیست و چهار هزار پیغمبر فرستاد، که سیصد و سیزده نفر آنان مرسل بودند، و ذی الکفل یکی از آن مرسلین است، که بعد از سلیمان بن داود می‌زیست، و میان مردم همانند داود(ع) قضاوت می‌کرد، و جز برای خدای عزوجل خشم نکرد، و نام شریفش عویدیا بود، و او همان است که خدای عزوجل در کتاب عزیزش نامش را برده، و فرموده: و اذکر فی الکتاب اسماعیل و الیسع و ذالکفل کل من الاخیار. و چنانکه مشهور است قبر او در مسیر کربلا به نجف قرار دارد. و بنابر قول دیگر محل دفن ایشان در دزفول می‌باشد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/10171)
عنوان سوال:

حضرت ذوالکفل(ع) چه کسی بوده اند؟


پاسخ:

حضرت ذوالکفل(ع) یکی از پیامبران الهی است که بعد از حضرت سلیمان و قبل از حضرت عیسی زندگی می‌کرده است. چنانکه ذکر نام او در ردیف نام پیامبران در قرآن دلیل دیگری است بر پیامبر بودنش هر چند بعضی معتقدند که او یکی از صالحان بوده، و در علت نامگذاری او به این نام با توجه به اینکه (کفل) (بر وزن فکر) هم به معنی نصیب و هم به معنی کفالت و عهده‌داری آمده است، احتمالات متعددی داده‌اند، بعضی گفته‌اند چون خداوند نصیب وافری از ثواب و رحمتش در برابر اعمال و عبادات فراوانی که انجام می‌داد به او مرحمت فرمود ذوالکفل نامیده شد (یعنی صاحب بهره‌ی وافی) و بعضی گفته‌اند چون تعهد کرده بود شبها را به عبادت برخیزد و روزها روزه بدارد، و هنگام قضاوت هرگز خشم نگیرد و تا آخر به وعده‌ی خود وفا کرد، (ذوالکفل) نامیده شد.
و از قصص انبیاء نقل شده، که از صدوق، از دقاق، از اسدی، از سهل، از عبد العظیم حسنی(ع) روایت کرده که فرمود: نامه‌ای بامام جواد(ع) نوشتم، و در آن از ذی الکفل پرسیدم، که نامش چه بود؟ و آیا از مرسلین بود یا خیر؟ در جوابم نوشت خدای عزوجل صد و بیست و چهار هزار پیغمبر فرستاد، که سیصد و سیزده نفر آنان مرسل بودند، و ذی الکفل یکی از آن مرسلین است، که بعد از سلیمان بن داود می‌زیست، و میان مردم همانند داود(ع) قضاوت می‌کرد، و جز برای خدای عزوجل خشم نکرد، و نام شریفش عویدیا بود، و او همان است که خدای عزوجل در کتاب عزیزش نامش را برده، و فرموده: و اذکر فی الکتاب اسماعیل و الیسع و ذالکفل کل من الاخیار.
و چنانکه مشهور است قبر او در مسیر کربلا به نجف قرار دارد.
و بنابر قول دیگر محل دفن ایشان در دزفول می‌باشد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 4/10171)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین