درباره زنده بودن حضرت عیسی قرآن می فرماید: )وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِیحَ عِیسَی ابْنَ مَرْیمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَکِنْ شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِینَ اخْتَلَفُوا فِیهِ لَفِی شَکٍّ مِنْهُ مَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ یقِینًا[نساء/157] و گفتارشان که: (ما، مسیح عیسی بن مریم، پیامبر خدا را کشتیم!) در حالی که نه او را کشتند، و نه بر دار آویختند؛ لکن امر بر آنها مشتبه شد. و کسانی که در مورد (قتل) او اختلاف کردند، از آن در شک هستند و علم به آن ندارند و تنها از گمان پیروی میکنند؛ و قطعا او را نکشتند!) (بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَیهِ وَکَانَ اللَّهُ عَزِیزًا حَکِیمًا[نساء/158] بلکه خدا او را به سوی خود، بالا برد. و خداوند، توانا و حکیم است.) قسمت اولیه این آیات دلالت بر بالا بردن حضرت به سوی آسمان دارد و قسمت اخیر طبق این تفسیر که ضمیر (موته) (قبل از مرگ) راجع به حضرت عیسی باشد دلالت بر زنده بودن آن حضرت می کند. البته قسمت اخیر آیه، دو معنا شده است: 1. قبل از مرگ اهل کتاب، پرده ها از جلوی چشمان آنان کنار می رود و حقایق را می بینند پس منکران حضرت عیسی به او ایمان می آورند و مسیحیانی که او را خدا می پنداشتند، به اشتباه خود پی می برند. 2. اهل کتاب به حضرت مسیح(ع) ایمان می آورند و منکران او، نبوتش را قبول می کنند و مسیحیان دست از ادعای الوهیت مسیح و انکار پیامبر آخرالزمان برمی دارند و این هنگامی است که مسیح، طبق روایات اسلامی در موقع ظهور حضرت مهدی(عج) از آسمان فرود می آید و پشت سر حضرت مهدی(عج) نماز می گزارد. یهود و نصارا نیز او را می بینند و به حضرت مهدی (عج) ایمان می آورند. روایاتی در علایم ظهور حضرت آمده که این موضوع را تأیید می کنند.[1] اهل سنت هم روایتی نقل کرده اند که معنای آن این است چگونه خواهید بود هنگامی که فرزند مریم در میان شما نازل گردد در حالی که امام شما از خود شما است.[2] همچنین از برخی روایات که در مجامع روایی شیعه و سنی آمده زنده بودن حضرت عیسی استفاده می شود از جمله امام باقر(ع) می فرماید: در صاحب این امر (امام زمان) چهار سنت پیامبر هست و اما سنتی که از عیسی دارد، این که گفته می شود او مرده است در حالی که نمرده و زنده است.[3] زنده بودن حضرت خضر، از روایات استفاده می شود گر چه پیامبر بودن ایشان مسلم نیست و محل خلاف است.[4] در برخی روایات آمده است که امام صادق(ع) فرمودند: خداوند به حضرت خضر علیه السلام عمر طولانی عطا فرمود زیرا خدا می خواست به قائم ما(حضرت مهدی(عج) عمر طولانی بدهد و می دانست) که بندگانش بر طول عمر او اشکال خواهند کرد، به همین جهت عمر بنده اش حضرت خضر را طولانی گردانید که عمر طولانی حضرت قائم به آن تشبیه شود.)[5] در برخی روایات از طرق شیعه و سنی نقل شده که حضرت خضر(ع) از آب حیات نوشیده است، مرحوم علامه طباطبایی(ره) در این روایت تردید و تشکیک می فرمایند و می گویند: ( این روایات و امثال آن روایات آحادی(خبر واحدی است) که قطع به صدورش نداریم و از قرآن کریم و سنت قطعی و عقل هم دلیل بر توجیه و تصحیح آنها نداریم.[6] [1]. بحارالانوار، ج 2، صص 181 و 191 و 192. [2]. مسند احمد، صحیح بخاری و مسلم و سنن بیهقی طبق نقل تفسیر نمونه، ج 4، ص 205. [3]. بحارالانوار، ج 14، ص 238. [4]. همان، ج 51، ص 291. [5]. کتاب هزار و یک چرا؟ نویسنده علی سالک، نشر جمال، قم، ص224. [6]. ترجمه تفسیر المیزان، ج13، ص489، ذیل آیات 60 تا 82 سوره کهف.
درباره زنده بودن حضرت عیسی قرآن می فرماید:
)وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِیحَ عِیسَی ابْنَ مَرْیمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَکِنْ شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِینَ اخْتَلَفُوا فِیهِ لَفِی شَکٍّ مِنْهُ مَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ یقِینًا[نساء/157] و گفتارشان که: (ما، مسیح عیسی بن مریم، پیامبر خدا را کشتیم!) در حالی که نه او را کشتند، و نه بر دار آویختند؛ لکن امر بر آنها مشتبه شد. و کسانی که در مورد (قتل) او اختلاف کردند، از آن در شک هستند و علم به آن ندارند و تنها از گمان پیروی میکنند؛ و قطعا او را نکشتند!)
(بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَیهِ وَکَانَ اللَّهُ عَزِیزًا حَکِیمًا[نساء/158] بلکه خدا او را به سوی خود، بالا برد. و خداوند، توانا و حکیم است.)
قسمت اولیه این آیات دلالت بر بالا بردن حضرت به سوی آسمان دارد و قسمت اخیر طبق این تفسیر که ضمیر (موته) (قبل از مرگ) راجع به حضرت عیسی باشد دلالت بر زنده بودن آن حضرت می کند.
البته قسمت اخیر آیه، دو معنا شده است:
1. قبل از مرگ اهل کتاب، پرده ها از جلوی چشمان آنان کنار می رود و حقایق را می بینند پس منکران حضرت عیسی به او ایمان می آورند و مسیحیانی که او را خدا می پنداشتند، به اشتباه خود پی می برند.
2. اهل کتاب به حضرت مسیح(ع) ایمان می آورند و منکران او، نبوتش را قبول می کنند و مسیحیان دست از ادعای الوهیت مسیح و انکار پیامبر آخرالزمان برمی دارند و این هنگامی است که مسیح، طبق روایات اسلامی در موقع ظهور حضرت مهدی(عج) از آسمان فرود می آید و پشت سر حضرت مهدی(عج) نماز می گزارد. یهود و نصارا نیز او را می بینند و به حضرت مهدی (عج) ایمان می آورند. روایاتی در علایم ظهور حضرت آمده که این موضوع را تأیید می کنند.[1]
اهل سنت هم روایتی نقل کرده اند که معنای آن این است چگونه خواهید بود هنگامی که فرزند مریم در میان شما نازل گردد در حالی که امام شما از خود شما است.[2]
همچنین از برخی روایات که در مجامع روایی شیعه و سنی آمده زنده بودن حضرت عیسی استفاده می شود از جمله امام باقر(ع) می فرماید: در صاحب این امر (امام زمان) چهار سنت پیامبر هست و اما سنتی که از عیسی دارد، این که گفته می شود او مرده است در حالی که نمرده و زنده است.[3]
زنده بودن حضرت خضر، از روایات استفاده می شود گر چه پیامبر بودن ایشان مسلم نیست و محل خلاف است.[4]
در برخی روایات آمده است که امام صادق(ع) فرمودند:
خداوند به حضرت خضر علیه السلام عمر طولانی عطا فرمود زیرا خدا می خواست به قائم ما(حضرت مهدی(عج) عمر طولانی بدهد و می دانست) که بندگانش بر طول عمر او اشکال خواهند کرد، به همین جهت عمر بنده اش حضرت خضر را طولانی گردانید که عمر طولانی حضرت قائم به آن تشبیه شود.)[5]
در برخی روایات از طرق شیعه و سنی نقل شده که حضرت خضر(ع) از آب حیات نوشیده است، مرحوم علامه طباطبایی(ره) در این روایت تردید و تشکیک می فرمایند و می گویند: ( این روایات و امثال آن روایات آحادی(خبر واحدی است) که قطع به صدورش نداریم و از قرآن کریم و سنت قطعی و عقل هم دلیل بر توجیه و تصحیح آنها نداریم.[6]
[1]. بحارالانوار، ج 2، صص 181 و 191 و 192.
[2]. مسند احمد، صحیح بخاری و مسلم و سنن بیهقی طبق نقل تفسیر نمونه، ج 4، ص 205.
[3]. بحارالانوار، ج 14، ص 238.
[4]. همان، ج 51، ص 291.
[5]. کتاب هزار و یک چرا؟ نویسنده علی سالک، نشر جمال، قم، ص224.
[6]. ترجمه تفسیر المیزان، ج13، ص489، ذیل آیات 60 تا 82 سوره کهف.
- [سایر] حضرت خضر تا قیامت زنده خواهند بود؟
- [سایر] حضرت خضر(ع) که بود؟
- [سایر] در داستان حضرت موسی(ع) با حضرت خضر(ع) است که حضرت خضر مسائلی را میداند که حضرت موسی از آنها مطلع نیست در صورتی که موسی(ع) پیامبر اولوالعزم است و حضرت خضر نه!
- [سایر] آیا حضرت خضر(ع) و عیسی(ع) هنوز در قید حیات هستند؟ کجا هستند؟
- [سایر] چرا حضرت مسیح علیه السلام تاکنون زنده مانده است ؟
- [سایر] آیا مسیحیان حضرت خضر (ع) را تصدیق می کنند و او را به رسمیت می شناسند؟
- [سایر] راز طول عمر و غیبت بعضی از پیامبران، مانند حضرت خضر، الیاس و عیسی(ع) چیست؟
- [سایر] چند وقت است که حضرت خضر (ع) در قید حیات هستند؟
- [سایر] در گفتگوی حضرت خضر(ع) و حضرت موسی(ع) -که در آیه 74 سوره کهف بیان شده- از نقطه نظر عاطفی، کشته شدن بچه توسط حضرت خضر(ع) چه توجیهی دارد؟ آیا باید این حادثه را یک اتفاق خاص قلمداد کرد که به اذن الهی صورت گرفته است؟
- [سایر] دو وجه شباهت حضرت علی (ع)با حضرت مسیح (ع) چیست؟
- [آیت الله بروجردی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول) ع) مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد.
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهداء (ع) می باشد؛ بعد از آن خاک؛ بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است.
- [آیت الله اردبیلی] تقلید از میّت ابتداءً جایز نیست ولی باقی ماندن بر تقلید میّت چنانچه مجتهد میّت اعلم از مجتهد زنده باشد، واجب است. و در صورت تساوی مجتهد زنده و میت در علم، بین بقاء بر تقلید میت و رجوع به زنده مخیر است؛ گرچه رجوع به مجتهد زنده بهتر و مطابق با احتیاط است. و چنانچه مجتهد زنده اعلم از مجتهد میّت باشد، رجوع به مجتهد زنده واجب است و بقاء بر تقلید میّت جایز نیست. و باید بقاء بر تقلید میّت به فتوای مجتهد زنده باشد. و اگر کسی در هنگام عمل التزام و تصمیم به عمل به فتوای مجتهد داشته است، برای بقاء در آن مسأله کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [امام خمینی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّدی که مستحقِ سهم سادات است , باید از طرف پدر به هاشم انتساب دا شته باشد و لازم نیست که از نسل حضرت پیامبر(ع) باشد؛ اما اگر کسی از طرف مادر انتساب به هاشم داشته باشد، کافی نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد؛ مس نماید. و بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا (ع) را هم مس ننماید.