آیه مورد بحث این می باشد و( اذا قال موسی یا قوم انکم ظلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم فاقتلوا انفسکم ذلکم خیر لکم عند بارئکم فتاب علیکم انه هو التواب الرحیم ). موسی به قوم خود گفت : ای قوم شما با گوساله پرستی بخود ستم کردید پس بسوی خالق خود باز آئید و یکدیگر را بکشید که این نزد خالقتان برای شما بهتر است؛ پس خدا بر شما بخشود که او بخشنده و رحیم است . ظاهر آیه شریفه این است که این خطابها وانوع تعدیها و گناهانیکه از بنی اسرائیل در این آیه و آیات قبلش شمرده همه آنها به همه بنی اسرائیل نسبت داده شد با اینکه می دانیم آن گناهان از بعضی ایشان سر زده و این برای آن است که بنی اسرائیل جامعه ای بودند، که قومیت در آنها شدید بود چون یکتن بودند در نتیجه اگر عملی از بعضی سر می زد همه بدان راضی می شدند وعمل بعضی را به همه نسبت می دادند و گرنه همه اسرائیل گوساله پرست نبودند بنابراین این جمله( فاقتلوا انفسکم) خطاب به همه نیست بلکه منظور از آنهایند که گوساله پرستیدند (توبه شان به یکدیگر کش می باشد ) و جمله( فتاب علیکم) دلالت دارد بر اینکه بعد از آن کشتار توبه شان قبول شده ، در روایات هم آمده که توبه ایشان قبل از کشته شدن همه مجرمین نازل شد. از اینجا می فهمیم که امر یکدیگر کشی، امری امتحانی بوده نظیر امر به کشتن ابراهیم و اسماعیل فرزندخود را که قبل از کشته شدن اسماعیل خطاب آمد یا ابراهیم( قد صرقت الرؤیا) . ای ابراهیم تو دستوری را که در خواب گرفته بوی انجام دادی در داستان موسی( علیه السلام) آنجناب فرمان داده بود که به سوی آفریدگارتان توبه ببرید و یکدیگر را بشکید که این در نزد باری شما برایتان بهتر است، خدای سبحان هم همین فرمان او را امضاء کرد و کشتن بعضی را کشتن کل به حساب آورده و توبه رابر آنان نازل کرد . کوتاه سخن اینکه این امر یک امتحان بوده برای گناهی که انجام داده بودند وقتی چند تا کشته شدند خداوند توبه را آورد و کشتن کل را حساب نمود( 1) و برخی کشته شدند شبهات به این است که آنها خود را پیرو حضرت موسی (علیه السلام )می دانند اینها هم خود را پیرو حضرت موسی( علیه السلام) و تورات می دانند منتهی اینها یکسری شرایط سخت تر و یکسری از فرمانهایی که در تورات آمده است را زیر پا گذاشته اند بخصوص عدالت که در فرمانها مطرح شده است در نیم قرنی که از تشکیل رژیم صهیونیستی می گذرد غاصبان فلسطین از هیچ جنایتی فروگذار نکرده اند و با شیوه های گوناگون به گسترش سلطه ظالمانه خود ادامه داده اند همچنین آنان قطعنامه ها و بیانیه های مجامع بین المللی را به چیزی نگرفته اند، کسانی هم که صلح طلبی صهیونیستها را باور کرده اند اندک زمانی به دورویی و ناجوانمردی آنان پی برده اند (2) برای اینکه بتوانید مقایسه کنید بین ما اقوام بنی اسرائیل اولیه و صهیونیسم امروزی الزم است، که کتابهائی که درباره ادیان بزرگ نوشته شده است مراجعه نمائید و با مطالعه افکار آن زمان و این زمان به خوبی برای شما روشن خواهد شد .که آنها چگونه بوده اند و اینها چگونه هستند این بحث در حد یک سوال نمی گنجد و نمی شود در یک صفحه یا دو صفحه توضیح داد لازم تحقیقت زیاد است و ... منابع : 1) تفسیر المیزان علامه طباطبائی، ذیل آیه مربوطه ص . 2) آشنایی با ادیان بزرگ، حسین توفیضی. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 447/400008)
آیه مورد بحث این می باشد و( اذا قال موسی یا قوم انکم ظلمتم انفسکم باتخاذکم العجل فتوبوا الی بارئکم فاقتلوا انفسکم ذلکم خیر لکم عند بارئکم فتاب علیکم انه هو التواب الرحیم ).
موسی به قوم خود گفت : ای قوم شما با گوساله پرستی بخود ستم کردید پس بسوی خالق خود باز آئید و یکدیگر را بکشید که این نزد خالقتان برای شما بهتر است؛ پس خدا بر شما بخشود که او بخشنده و رحیم است . ظاهر آیه شریفه این است که این خطابها وانوع تعدیها و گناهانیکه از بنی اسرائیل در این آیه و آیات قبلش شمرده همه آنها به همه بنی اسرائیل نسبت داده شد با اینکه می دانیم آن گناهان از بعضی ایشان سر زده و این برای آن است که بنی اسرائیل جامعه ای بودند، که قومیت در آنها شدید بود چون یکتن بودند در نتیجه اگر عملی از بعضی سر می زد همه بدان راضی می شدند وعمل بعضی را به همه نسبت می دادند و گرنه همه اسرائیل گوساله پرست نبودند بنابراین این جمله( فاقتلوا انفسکم) خطاب به همه نیست بلکه منظور از آنهایند که گوساله پرستیدند (توبه شان به یکدیگر کش می باشد ) و جمله( فتاب علیکم) دلالت دارد بر اینکه بعد از آن کشتار توبه شان قبول شده ، در روایات هم آمده که توبه ایشان قبل از کشته شدن همه مجرمین نازل شد. از اینجا می فهمیم که امر یکدیگر کشی، امری امتحانی بوده نظیر امر به کشتن ابراهیم و اسماعیل فرزندخود را که قبل از کشته شدن اسماعیل خطاب آمد یا ابراهیم( قد صرقت الرؤیا) . ای ابراهیم تو دستوری را که در خواب گرفته بوی انجام دادی در داستان موسی( علیه السلام) آنجناب فرمان داده بود که به سوی آفریدگارتان توبه ببرید و یکدیگر را بشکید که این در نزد باری شما برایتان بهتر است، خدای سبحان هم همین فرمان او را امضاء کرد و کشتن بعضی را کشتن کل به حساب آورده و توبه رابر آنان نازل کرد . کوتاه سخن اینکه این امر یک امتحان بوده برای گناهی که انجام داده بودند وقتی چند تا کشته شدند خداوند توبه را آورد و کشتن کل را حساب نمود( 1) و برخی کشته شدند شبهات به این است که آنها خود را پیرو حضرت موسی (علیه السلام )می دانند اینها هم خود را پیرو حضرت موسی( علیه السلام) و تورات می دانند منتهی اینها یکسری شرایط سخت تر و یکسری از فرمانهایی که در تورات آمده است را زیر پا گذاشته اند بخصوص عدالت که در فرمانها مطرح شده است در نیم قرنی که از تشکیل رژیم صهیونیستی می گذرد غاصبان فلسطین از هیچ جنایتی فروگذار نکرده اند و با شیوه های گوناگون به گسترش سلطه ظالمانه خود ادامه داده اند همچنین آنان قطعنامه ها و بیانیه های مجامع بین المللی را به چیزی نگرفته اند، کسانی هم که صلح طلبی صهیونیستها را باور کرده اند اندک زمانی به دورویی و ناجوانمردی آنان پی برده اند (2) برای اینکه بتوانید مقایسه کنید بین ما اقوام بنی اسرائیل اولیه و صهیونیسم امروزی الزم است، که کتابهائی که درباره ادیان بزرگ نوشته شده است مراجعه نمائید و با مطالعه افکار آن زمان و این زمان به خوبی برای شما روشن خواهد شد .که آنها چگونه بوده اند و اینها چگونه هستند این بحث در حد یک سوال نمی گنجد و نمی شود در یک صفحه یا دو صفحه توضیح داد لازم تحقیقت زیاد است و ...
منابع :
1) تفسیر المیزان علامه طباطبائی، ذیل آیه مربوطه ص .
2) آشنایی با ادیان بزرگ، حسین توفیضی.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 447/400008)
- [سایر] سوره بنی اسرائیل چه سوره ای است؟
- [سایر] چرا علمای بنی اسرائیل در قرآن مورد لعن واقع شدهاند؟
- [سایر] چرا خداوند متعال اینقدر با بنی اسرائیل مدارا میکرد؟
- [سایر] به صورت کلّی، تعالیم اصلی سوره بنی اسرائیل چیست؟
- [سایر] آیا قرآن برای قوم بنی اسرائیل فضیلتی قائل است؟
- [سایر] به صورت کلّی، تعالیم اصلی سوره بنی اسرائیل چیست؟
- [سایر] چرا خداوند متعال اینقدر با بنی اسرائیل مدارا میکرد؟
- [سایر] منظور از برافراشتن کوه طور بالای سر بنی اسرائیل چیست؟
- [سایر] آیا مجازات گوساله پرستی بنی اسرائیل حکیمانه بود؟
- [سایر] چرا خداوند متعال اینقدر با بنی اسرائیل مدارا میکرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] روابط تجاری و سیاسی با بعضی دوَل که آلت دست دوَل بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل ، جائز نیست ، و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن با این نحو روابط مخالفت کنند ، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمّال اسرائیل روابط تجاری دارند ، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام اسلام هستند ، و بر مسلمانان لازم است با این خیانت کاران چه دولتها و چه تجّار قطع رابطه کنند ، و آنها را ملزم کنند به توب و ترک روابط با این نحو دولتها .
- [امام خمینی] روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل، جایز نیست، و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن است با این نحو روابط مخالفت کنند، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمال اسرائیل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام هستند، و بر مسلمانان لازم است با این خیانتکاران چه دولتها و چه تجار قطع رابطه کنند، و آنها را ملزم کنند به توبه و ترک روابط با این نحو دولتها. مسائل دفاع از جان و عرض در کتاب (تحریر الوسیله) است به آنجا رجوع شود.
- [آیت الله سیستانی] برای بانک گرفتن کارمزد معینی از متعهد به ازای کفالت از او مبنی بر اجرای پروژه جایزاست، و میتوان این قرارداد را از باب جُعاله دانست، به این صورت که متعهد، جُعلی را برای بانک در صورت کفیل شدنش تعیین میکند و در این حال، گرفتن این مبلغ برای بانک حلال است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله اردبیلی] اقرار یا شهادتی که بر روی کاغذ نوشته شده یا بر روی نوار ضبط شده است و شباهت زیادی به صدا یا خط کسی دارد، در صورتی که احتمال جعلی بودن آن داده شود یا احتمال دهند در شرایط غیر عادی و با فشار و تهدید یا فریب انجام شده باشد، اعتباری ندارد.
- [امام خمینی] اگر عقد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و رابطه با غیر مسلمانان نیز باید مطابق با مقرّرات اسلام تنظیم گردد، بنابر این باید از کارهایی همچون تخلّف از قراردادها، پیمانها و وعدهها، غَشّ در معامله، کم فروشی، خیانت در امانت، اجحاف و نظایر آن خودداری شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] به کسی که بدهکار است ونمیتواند بدهی خود را بدهد، اگرچه مخارج او بر انسان واجب باشد، میشود زکاْ داد مگر قرض در رابطه با نفقه شخص واجب النفقه باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شک کنند بچه به مقداری که علّت محرم شدن است، شیر خورده یا نه و هیچ یک از راههایی که در مسأله قبل گفته شد نبود، رابطه رضاعی ثابت نمیشود، اگر چه گمان داشته باشند که به مقدار معتبر شیر خورده است؛ ولی بهتر آن است که احتیاط کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که وصیت می کند باید عاقل و بالغ و مختار باشد ولی بچّه ای که به سن ده سالگی رسیده اگر وصیت به کارهای نیک در رابطه با خویشاوندان نسبی خودش بنماید نافذ است و نیز وصیت سفیه در اموالش نافذ نیست.