در آیاتی به فضیلت بنی اسرائیل اشاره شده است: (یَابَنیِ إِسْرَ ءِیلَ اذْکُرُواْ نِعْمَتیَِ الَّتیِ أَنْعَمْتُ عَلَیْکمُْ وَ أَنیِّ فَضَّلْتُکمُْ عَلیَ الْعَالَمِینَ؛[بقره/122] ای بنی اسرائیل! نعمت مرا، که به شما ارزانی داشتم، به یاد آورید! و (نیز به خاطر آورید) که من شما را بر جهانیان برتری بخشیدم!) مفسران علل متعددی برای این برتری مطرح کرده اند از جمله: 1. ارسال رسولانِ بسیار در بین بنی اسرائیل؛ 2. نزول کتاب های متعدد آسمانی بر آن ها؛ 3. غرق شدن فرعون و نجات بنی اسرائیل؛ 4. باز یافتن عظمت و استقلال و برخورداری از نعمت هدایت به دست انبیای بنی اسرائیل؛ 5. فرو فرستادن (مَنّ) و (سلوی) به خاطر آن ها؛ و... . اما در این باره چند نکته را یادآور می شویم: 1. این برتری، دلیل برتری آن ها بر همه مردم تا قیامت نیست; بلکه مقصود، برتری آن ها نسبت به افراد، محیط و عصر نزول آیات الهی در زمان حضرت موسی بوده است; زیرا در قرآن می خوانیم: (کُنتُمْ خَیْرَ أُمَّة أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ...؛[آل عمران/110] شما [امت پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله)] بهترین امتی بودید که برای نفع انسان آفریده شده اید...) اگر بگوییم برتری بنی اسرائیل همیشگی است، با این آیه شریفه و آیاتی مانند آن منافات دارد. 2. این فضیلت ها ارادی و از روی انتخاب خود بنی اسرائیل نبوده، بلکه اعطایی بوده است؛ بنابراین، فضیلت، به مفهوم مصطلح نیست. 3. قوم بنی اسرائیل که از همه افضل بودند بعد از مدتی به آیات الهی کفر ورزیدند، پیامبران الهی را کشتند، عصیان کردند، به حقوق دیگران تجاوز نمودند، نعمت ها را به جای این که در راه اطاعت خدا و سعادت خویش استفاده کنند، وسیله ای برای گناه، ناسپاسی، و گردن کشی قرار می دادند و مدتی که حضرت موسی برای آوردن تورات به کوه طور رفته بود، به گوساله پرستی روی آوردند. این اعمال زشت باعث شد تا یک قوم افضل از مقام خود سقوط کنند و به عذاب الهی گرفتار شوند. از این رو قرآن مجید در آیات زیادی به ملامت قوم یهود پرداخته و به برخی بدعت ها وکارهای خلاف و سرگذشت های شنیع آنان اشاره نموده است. (ضُرِبَتْ عَلَیْهِمُ الذِّلَّةُ أَیْنَ ما ثُقِفُوا إِلاَّ بِحَبْلٍ مِنَ اللَّهِ وَ حَبْلٍ مِنَ النَّاسِ وَ باؤُ بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ وَ ضُرِبَتْ عَلَیْهِمُ الْمَسْکَنَةُ ذلِکَ بِأَنَّهُمْ کانُوا یَکْفُرُونَ بِآیاتِ اللَّهِ وَ یَقْتُلُونَ الْأَنْبِیاءَ بِغَیْرِ حَقٍّ ذلِکَ بِما عَصَوْا وَ کانُوا یَعْتَدُونَ؛[آل عمران/112] هر جا یافت شوند، مهر ذلت بر آنان خورده است مگر با ارتباط به خدا، (و تجدید نظر در روش ناپسند خود،) و (یا) با ارتباط به مردم (و وابستگی به این و آن) و به خشم خدا، گرفتار شده اند و مهر بیچارگی بر آنها زده شده چرا که آنها به آیات خدا، کفر می ورزیدند و پیامبران را بناحق می کشتند. اینها بخاطر آن است که گناه کردند و (به حقوق دیگران،) تجاوز می نمودند.) (فَبِظُلْمٍ مِنَ الَّذینَ هادُوا حَرَّمْنا عَلَیْهِمْ طَیِّباتٍ أُحِلَّتْ لَهُمْ وَ بِصَدِّهِمْ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ کَثیراً؛[نساء/160] بخاطر ظلمی که از یهود صادر شد، و (نیز) بخاطر جلوگیری بسیار آنها از راه خدا، بخشی از چیزهای پاکیزه را که بر آنها حلال بود، حرام کردیم.)
در آیاتی به فضیلت بنی اسرائیل اشاره شده است:
(یَابَنیِ إِسْرَ ءِیلَ اذْکُرُواْ نِعْمَتیَِ الَّتیِ أَنْعَمْتُ عَلَیْکمُْ وَ أَنیِّ فَضَّلْتُکمُْ عَلیَ الْعَالَمِینَ؛[بقره/122] ای بنی اسرائیل! نعمت مرا، که به شما ارزانی داشتم، به یاد آورید! و (نیز به خاطر آورید) که من شما را بر جهانیان برتری بخشیدم!)
مفسران علل متعددی برای این برتری مطرح کرده اند از جمله:
1. ارسال رسولانِ بسیار در بین بنی اسرائیل؛
2. نزول کتاب های متعدد آسمانی بر آن ها؛
3. غرق شدن فرعون و نجات بنی اسرائیل؛
4. باز یافتن عظمت و استقلال و برخورداری از نعمت هدایت به دست انبیای بنی اسرائیل؛
5. فرو فرستادن (مَنّ) و (سلوی) به خاطر آن ها؛
و... .
اما در این باره چند نکته را یادآور می شویم:
1. این برتری، دلیل برتری آن ها بر همه مردم تا قیامت نیست; بلکه مقصود، برتری آن ها نسبت به افراد، محیط و عصر نزول آیات الهی در زمان حضرت موسی بوده است; زیرا در قرآن می خوانیم:
(کُنتُمْ خَیْرَ أُمَّة أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ...؛[آل عمران/110] شما [امت پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله)] بهترین امتی بودید که برای نفع انسان آفریده شده اید...)
اگر بگوییم برتری بنی اسرائیل همیشگی است، با این آیه شریفه و آیاتی مانند آن منافات دارد.
2. این فضیلت ها ارادی و از روی انتخاب خود بنی اسرائیل نبوده، بلکه اعطایی بوده است؛ بنابراین، فضیلت، به مفهوم مصطلح نیست.
3. قوم بنی اسرائیل که از همه افضل بودند بعد از مدتی به آیات الهی کفر ورزیدند، پیامبران الهی را کشتند، عصیان کردند، به حقوق دیگران تجاوز نمودند، نعمت ها را به جای این که در راه اطاعت خدا و سعادت خویش استفاده کنند، وسیله ای برای گناه، ناسپاسی، و گردن کشی قرار می دادند و مدتی که حضرت موسی برای آوردن تورات به کوه طور رفته بود، به گوساله پرستی روی آوردند. این اعمال زشت باعث شد تا یک قوم افضل از مقام خود سقوط کنند و به عذاب الهی گرفتار شوند.
از این رو قرآن مجید در آیات زیادی به ملامت قوم یهود پرداخته و به برخی بدعت ها وکارهای خلاف و سرگذشت های شنیع آنان اشاره نموده است.
(ضُرِبَتْ عَلَیْهِمُ الذِّلَّةُ أَیْنَ ما ثُقِفُوا إِلاَّ بِحَبْلٍ مِنَ اللَّهِ وَ حَبْلٍ مِنَ النَّاسِ وَ باؤُ بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ وَ ضُرِبَتْ عَلَیْهِمُ الْمَسْکَنَةُ ذلِکَ بِأَنَّهُمْ کانُوا یَکْفُرُونَ بِآیاتِ اللَّهِ وَ یَقْتُلُونَ الْأَنْبِیاءَ بِغَیْرِ حَقٍّ ذلِکَ بِما عَصَوْا وَ کانُوا یَعْتَدُونَ؛[آل عمران/112] هر جا یافت شوند، مهر ذلت بر آنان خورده است مگر با ارتباط به خدا، (و تجدید نظر در روش ناپسند خود،) و (یا) با ارتباط به مردم (و وابستگی به این و آن) و به خشم خدا، گرفتار شده اند و مهر بیچارگی بر آنها زده شده چرا که آنها به آیات خدا، کفر می ورزیدند و پیامبران را بناحق می کشتند. اینها بخاطر آن است که گناه کردند و (به حقوق دیگران،) تجاوز می نمودند.)
(فَبِظُلْمٍ مِنَ الَّذینَ هادُوا حَرَّمْنا عَلَیْهِمْ طَیِّباتٍ أُحِلَّتْ لَهُمْ وَ بِصَدِّهِمْ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ کَثیراً؛[نساء/160] بخاطر ظلمی که از یهود صادر شد، و (نیز) بخاطر جلوگیری بسیار آنها از راه خدا، بخشی از چیزهای پاکیزه را که بر آنها حلال بود، حرام کردیم.)
- [سایر] با سلام چرا در قران فرموده به قوم بنی اسراییل برتری دادم ؟؟؟
- [سایر] چرا پیامبران دین های ابراهیمی، که توسط قرآن تأیید می شوند، همه از قوم بنی اسرائیل هستند؟
- [سایر] علت نامگذاری قوم بنی اسرائیل به یهودی چیست؟
- [سایر] معنای یتیهون چیست؟ آیا حضرت موسی نیز با قوم بنی اسرائیل در تیه بود یا نه؟
- [سایر] چرا پیامبران دین های ابراهیمی، که توسط قرآن تأیید می شوند، همه از قوم بنی اسرائیل هستند، چرا خدا این پیامبران را از این طایفه انتخاب کرد؟
- [سایر] چرا پیامبران دین های ابراهیمی، که توسط قرآن تأیید می شوند، همه از قوم بنی اسرائیل هستند، چرا خدا این پیامبران را از این طایفه انتخاب کرد؟
- [سایر] چرا خداوند تبارک و تعالی سرگذشت بنی اسرائیل و قوم یهود را بسیار بازگو کرده است؟ آیا تاریخ این قوم دوباره و در آینده تکرار خواهد شد؟
- [سایر] چرا علمای بنی اسرائیل در قرآن مورد لعن واقع شدهاند؟
- [سایر] چرا در اسلام مانند قوم بنی اسرائیل بعد از پیامبر اکرم پیامبران دیگری نیامدند تا مستقیم از خود خداوند دستور بگیرند؟
- [سایر] چرا حضرت موسی(ع) قوم بنی اسرائیل را از مصر به فلسطین کوچ داد در حالی که فرعون و سپاهیان او کشته شدند و آنها بازگشتند و طلاهای آنها را برداشتند و حتی با طلاهای زیاد بهدست آمده گوساله ساختند؟ قرآن نیز این مطلب را تأیید میکند، آنجا که میفرماید: (فارسل معی بنی اسرائیل)، که در سه جای قرآن آمده و چرا حضرت موسی سعی بر هدایت قبطیان مصر نکرد، و فقط به بنی اسرائیل پرداخت در حالی که یک پیامبر هدایت همه مردم میبایست برایش مهم باشد؟ آیا این یک عمل نژادگرایانه نیست؟!
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل، جایز نیست. و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن با این نحو روابط مخالفت کنند، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمال اسرائیل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام اسلام هستند، و بر مسلمانان لازم است با این خیانت کاران چه دولت و چه تجار قطع رابطه کنند، و آنها را ملزم به قطع رابطه با این نحو دولت ها کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] روابط تجاری و سیاسی با بعضی دوَل که آلت دست دوَل بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل ، جائز نیست ، و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن با این نحو روابط مخالفت کنند ، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمّال اسرائیل روابط تجاری دارند ، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام اسلام هستند ، و بر مسلمانان لازم است با این خیانت کاران چه دولتها و چه تجّار قطع رابطه کنند ، و آنها را ملزم کنند به توب و ترک روابط با این نحو دولتها .
- [امام خمینی] روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل، جایز نیست، و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن است با این نحو روابط مخالفت کنند، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمال اسرائیل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام هستند، و بر مسلمانان لازم است با این خیانتکاران چه دولتها و چه تجار قطع رابطه کنند، و آنها را ملزم کنند به توبه و ترک روابط با این نحو دولتها. مسائل دفاع از جان و عرض در کتاب (تحریر الوسیله) است به آنجا رجوع شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پوشال ریز انگور یا خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند ضرر ندارد. و این بنابر آن است که قائل به نجاست آن بوسیله جوش آمدن باشیم، و گذشت که اقوی طهارت است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ که نظیر آن گناه در اسلام کمنظیر است، همجنس بازی است که اگر در میان دو مرد واقع شود به آن لواط، و اگر در میان دو زن واقع شود به آن مساحقه میگویند. و در لواط علاوه بر اینکه حدّ آن کشتن است، اگر بدون توبه از دنیا رفت، با قوم لوط محشور میشود.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.