"کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللَّهِ وَ کُنتُمْ أَمْوَ َتًا فَأَحْیََکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُون;(بقره،28) چگونه به خداوند کافر میشوید، در حالی که شما اجسام بیروحی بودید و او شما را زنده کرد، سپس شما را میمیراند، و بار دیگر شما را زنده میکند، سپس به سوی او باز میگردید." در این آیة شریفه، سخن از یک مردن ]=کنتم أمواتا[ و یک میراندن ]=یمیتکم[ و دو بار زنده گردانیدن است. ]=1 فاحیاکم 2 یحییکم[ تفسیری که مناسب با اثبات رجعت است این است که بگوییم: منظور از "مردن" در آیة شریفه زمانی است که ما هنوز به دنیا نیامدهایم; به همین جهت هم تعبیر به میراندن نفرمود; زیرا میراندن، بعد از حیات است; ولی مرده بودن لازم نیست بعد از حیاتی باشد; پس وقتی انسان به دنیا آمد، "زنده گردانیدن" اوّل محقق میشود. و بعد از آن که خدا او را از این زندگی فعلی میراند "میراندنِ" آیه هم محقق میشود، پس تا اینجا سه مرحله محقق شد. "مردن"، "زنده گردانیدن"، "میراندن"; سپس میفرماید: "شما را زنده میگردانیم" مقصود از این زنده کردن، همان رجعت است. و در آخر میفرماید: "ثمّ إلیه ترجعون"; یعنی بعد از آن به سوی خدا برمیگردید (اشاره به میراندن بعد از پایان رجعت). البته این آیة شریفه را بهگونههای دیگر نیز میتوان تفسیر کرد که مطابق با وقوع رجعت باشد، ولی به هر حال، تطبیق آیه شریفه بر مسئلة رجعت مشکل است، زیرا 1. آیه دربارة همة کفّار سخن میگوید، در حالی که این مطلب که رجعت دربارة همة کفّار باشد مسلّم نیست. 2. آیه به صراحت میفرماید: بعد از مرگ یک حیات بیشتر نیست که طبعاً حیات و زندگی آخرت است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 164، نشر دارالکتب الاسلامیّة.) www.eporsesh.com
"کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللَّهِ وَ کُنتُمْ أَمْوَ َتًا فَأَحْیََکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُون;(بقره،28) چگونه به خداوند کافر میشوید، در حالی که شما اجسام بیروحی بودید و او شما را زنده کرد، سپس شما را میمیراند، و بار دیگر شما را زنده میکند، سپس به سوی او باز میگردید."
در این آیة شریفه، سخن از یک مردن ]=کنتم أمواتا[ و یک میراندن ]=یمیتکم[ و دو بار زنده گردانیدن است. ]=1 فاحیاکم 2 یحییکم[ تفسیری که مناسب با اثبات رجعت است این است که بگوییم: منظور از "مردن" در آیة شریفه زمانی است که ما هنوز به دنیا نیامدهایم; به همین جهت هم تعبیر به میراندن نفرمود; زیرا میراندن، بعد از حیات است; ولی مرده بودن لازم نیست بعد از حیاتی باشد; پس وقتی انسان به دنیا آمد، "زنده گردانیدن" اوّل محقق میشود. و بعد از آن که خدا او را از این زندگی فعلی میراند "میراندنِ" آیه هم محقق میشود، پس تا اینجا سه مرحله محقق شد. "مردن"، "زنده گردانیدن"، "میراندن"; سپس میفرماید: "شما را زنده میگردانیم" مقصود از این زنده کردن، همان رجعت است. و در آخر میفرماید: "ثمّ إلیه ترجعون"; یعنی بعد از آن به سوی خدا برمیگردید (اشاره به میراندن بعد از پایان رجعت). البته این آیة شریفه را بهگونههای دیگر نیز میتوان تفسیر کرد که مطابق با وقوع رجعت باشد، ولی به هر حال، تطبیق آیه شریفه بر مسئلة رجعت مشکل است، زیرا 1. آیه دربارة همة کفّار سخن میگوید، در حالی که این مطلب که رجعت دربارة همة کفّار باشد مسلّم نیست. 2. آیه به صراحت میفرماید: بعد از مرگ یک حیات بیشتر نیست که طبعاً حیات و زندگی آخرت است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 164، نشر دارالکتب الاسلامیّة.)
www.eporsesh.com
- [سایر] آیه 28 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه الکرسی فقط آیه 255 سوره بقره است یا آیات 255 تا 257 سوره بقره است؟
- [سایر] مضمون آیه انفاق در سوره بقره (آیه 274) چگونه است؟
- [سایر] اختلاف میان آیه 233 سوره بقره و آیه 15 سوره احقاف چگونه توجیه پذیر است؟
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] منظور از آیه 286 سوره بقره چیست؟
- [سایر] مضمون آیه حکمت ( آیه 269 سوره بقره ) چیست؟
- [سایر] قائلین به تناسخ می گویند آیه 28 بقره و 27 آل عمران بهترین دلیل بر مدعایشان می باشد؟
- [سایر] مفهوم ایه ی228 سوره ی بقره
- [سایر] شان نزول آیه 223 سوره بقره چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .