سورة مبارکة قدر در شأن حضرت علیاست. و خداوند با نزول این سوره پیامبراکرمرا از شهادت امام علیبا خبر کرده است. لطفاً در این باره تفسیری بنویسید؟ پاسخ: از روایات استفاده میشود، بین سورة قدر و فاطمه زهرا3 و امامان معصوم: ارتباط وجود دارد، و در شأن آنها است. امام صادقمیفرماید: "إِنَّآ أَنزَلْنََهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْر"، مراد از "لیلة" حضرت زهرا3، و مراد از "قدر"، خداوند است. پس هر کسی حضرت فاطمهرا بشناسد، شب قدر را درک کرده است.(مستدرکالوسائل، محدث نوری، ج 6 ، ص 315، مؤسسة آلالبیت:.) امام باقر7 میفرماید: "در شب قدر هر امر حکیمی نازل شود... به راستی در شب قدر بیان حکم همة امور سالیانه به ولیامر نازل میشود، و به او ابلاغ میگردد، که دربارة خود و مردم دستوراتی دارد. و بعلاوه، برای ولیامر (امام معصوم زمان) در هر روز علم مخصوص، مکنون و عجیب خدای عزوجل پدید میگردد، به مانند همانی که در شب قدر نازل میشود."(ترجمه اصول کافی، کلینی;، ج 2، ص 263، انتشارات اسوه.) اما خبر شهادت علیبنابیطالبتوسط پیامبراکرم، در خطبة شعبانیه که در جمعة آخر ماه شعبان ایراد فرمودهاند، آمده است. آن حضرت بعد از اینکه در فضائل ماه مبارک رمضان، مطالب مفیدی را بیان کردهاند، میفرماید: "ای علیگریه میکنم به خاطر اینکه در این ماه تو را به شهادت میرسانند در حالیکه تو در نماز هستی شقیترین اشقیأ ضربهای به فرق سر تو میزند که محاسن تو با خون سرت رنگین میشود و..."(بحارالانوار، مجلسی;، ج 42، ص 190، مؤسسة الوفأ.) ارتباطی میان نزول سورة قدر و آگاهی پیامبر از شهادت حضرت علی نیست.
سورة مبارکة قدر در شأن حضرت علیاست. و خداوند با نزول این سوره پیامبراکرمرا از شهادت امام علیبا خبر کرده است. لطفاً در این باره تفسیری بنویسید؟
سورة مبارکة قدر در شأن حضرت علیاست. و خداوند با نزول این سوره پیامبراکرمرا از شهادت امام علیبا خبر کرده است. لطفاً در این باره تفسیری بنویسید؟
پاسخ: از روایات استفاده میشود، بین سورة قدر و فاطمه زهرا3 و امامان معصوم: ارتباط وجود دارد، و در شأن آنها است. امام صادقمیفرماید: "إِنَّآ أَنزَلْنََهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْر"، مراد از "لیلة" حضرت زهرا3، و مراد از "قدر"، خداوند است. پس هر کسی حضرت فاطمهرا بشناسد، شب قدر را درک کرده است.(مستدرکالوسائل، محدث نوری، ج 6 ، ص 315، مؤسسة آلالبیت:.) امام باقر7 میفرماید: "در شب قدر هر امر حکیمی نازل شود... به راستی در شب قدر بیان حکم همة امور سالیانه به ولیامر نازل میشود، و به او ابلاغ میگردد، که دربارة خود و مردم دستوراتی دارد. و بعلاوه، برای ولیامر (امام معصوم زمان) در هر روز علم مخصوص، مکنون و عجیب خدای عزوجل پدید میگردد، به مانند همانی که در شب قدر نازل میشود."(ترجمه اصول کافی، کلینی;، ج 2، ص 263، انتشارات اسوه.) اما خبر شهادت علیبنابیطالبتوسط پیامبراکرم، در خطبة شعبانیه که در جمعة آخر ماه شعبان ایراد فرمودهاند، آمده است. آن حضرت بعد از اینکه در فضائل ماه مبارک رمضان، مطالب مفیدی را بیان کردهاند، میفرماید: "ای علیگریه میکنم به خاطر اینکه در این ماه تو را به شهادت میرسانند در حالیکه تو در نماز هستی شقیترین اشقیأ ضربهای به فرق سر تو میزند که محاسن تو با خون سرت رنگین میشود و..."(بحارالانوار، مجلسی;، ج 42، ص 190، مؤسسة الوفأ.) ارتباطی میان نزول سورة قدر و آگاهی پیامبر از شهادت حضرت علی نیست.
- [سایر] آیا خواندن سوره قدر ثواب شهادت در راه خدا را دارد؟
- [سایر] آیا احیا گرفتن در شب قدر به سبب شهادت حضرت علی(ع) است؟ یا به سبب نزول قرآن در شب قدر؟ اگر دوم است چرا بیدار میمانیم؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به نظر حضرت امام(قدّس سرّه) در تفسیر سوره مبارکه حمد مبنی بر راجح بودن لفظ (ملک) بر (مالک)، آیا هنگام قرائت این سوره مبارکه، احتیاط در قرائت به هر دو صورت در نمازهای واجب و غیر واجب، صحیح است؟
- [سایر] سبب نزول سوره نور که توسط خداوند به پیامبر الهام گردید، چیست؟
- [سایر] معنای دقیق آیه 41، سوره مبارکه حجر چیست؟ آیا در این آیه خداوند متعال نیت شیطان را تحسین میکند؟
- [سایر] سلام علیکم، طبق آیه 59 سوره مبارکه احزاب؛ چرا خداوند به پیامبر اکرم(ص) فرموده است به همسران و دخترانت و به زنان مؤمن بگو که حجاب خود را رعایت کنند، ولی اسمی از دختران مؤمن نبرده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نمازگزار بدون اینکه تصمیم به خواندن سوره معیّنی گرفته باشد، بسم الله را بگوید، بعد تصمیم بگیرد که سوره مبارکه قدر را بخواند، آیا باید مجددّاً بسم الله را بگوید؟
- [سایر] خداوند در آیه 30 سوره مبارکه بقره اشاره به این نموده است که جایگاه آدمیان در زمین است. بنابراین چرا حضرت آدم(ع) را ابتدا در بهشت قرار داد؟
- [سایر] داستان دو فرزند حضرت آدم(ع) در چه سوره و چه آیهای آمده است؟
- [سایر] اگر نظریه (جسمانیة الحدوث و روحانیة البقا)ی ملا صدرا را بپذیریم، پس تکلیف این آیه شریفه سوره مبارکه اعراف که میفرماید: (ما شما را آفریدیم و سپس صورت بخشیدیم) چیست؟ در ضمن ما قبول داریم که پیامبر اسلام(ص) اولین آفریده خدا هستند از نظر روحی نه جسمی. ولی در سوره مبارکه مؤمنون آمده است که بعد از خلقت بدن روح در انسان دمیده شده و جناب ملا صدرا هم ایجاد روح را بعد از پیدایش جسم میدانند.
- [امام خمینی] پنج چیز بر جنب حرام است: اول: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهم السلام، به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارد. دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. چهارم: گذاشتن چیزی در مسجد. پنجم: خواندن سوره ای که سجده واجب دارد و آن چهار سوره است: اول: سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل) دوم: سوره چهل و یکم (حم سجده) سوم: سوره پنجاه و سوم (و النجم) چهارم: سوره نود و ششم (اقرا) و اگر یک حرف را به قصد یکی از این چهار سوره هم بخواند حرام است.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد؛ مس نماید. و بهتر آن است که اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا (ع) را هم مس ننماید.
- [امام خمینی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد مس نماید. و همچنین است بنابر احتیاط واجب مس اسم مبارک پیغمبر و امام و حضرت زهرا علیهمالسلام.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است در شب اول قبر، دو رکعت نماز لیلة الدفن برای میّت بخوانند و دستور آن این است که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه آیة الکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره قدر (انّا أنزلناه) بخوانند و بعد از سلام نماز بگویند: اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد و آلِ مُحَمَّد و ابْعَثْ ثَوابَها إلی قَبْرِ فلان و به جای فلان، اسم میّت را بگویند.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است در شب اوّل قبر، دو رکعت نماز برای میّت بخوانند و ثواب آن را به وی هدیه کنند و دستور آن این است که در رکعت اوّل بعد از حمد یک مرتبه (آیةالکرسی) و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره (اِنّا أَنْزَلْناهُ) (قدر) بخوانند و بعد از سلام بگویند: (اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَابْعَثْ ثَوابَهَا إلَی قَبْرِ فُلانٍ) و به جای کلمه فلان، اسم میّت را بگویند و نیز میتواند پس از حمد در رکعت اول دو مرتبه (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) و در رکعت دوم ده بار (ألْهکُمُ التَّکَاثُرُ) (سوره تکاثر) را بخواند.
- [آیت الله مظاهری] خوب است قبر را مربع یا مربع مستطیل بسازند و به اندازه چهار انگشت از زمین بلند کنند و نشانهای روی آن بگذارند که اشتباه نشود و روی قبر آب بپاشند و بعد از پاشیدن آب کسانی که حاضرند دستها را بر قبر بگذارند و انگشتها را باز کرده در خاک فرو برند و هفت مرتبه سوره مبارکه قدر را بخوانند و برای میّت طلب آمرزش کنند و این دعا را بخوانند: (اَللَّهُمَّ جافِ الْاَرْضَ عَنْ جَنْبَیْهِ وَ أَصْعِدْ اِلَیْکَ رُوحَهُ وَ لَقِّهِ مِنْکَ رِضْواناً وَ اَسْکِنْ قَبْرَهُ مِنْ رَحْمَتِکَ ما تُغْنیهِ بِهِ عَنْ رَحْمَةِ مَنْ سِواکَ).(6)
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد اخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد باید بعد از نیت اقتدا و گفتن تکبیره الاحرام بنشیند و تشهد را بنابر احتیاط واجب به نیت قربت مطلقه اعم از وجوب و شهادت مستحب با امام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد بعد بایستد و بدون ان که دوباره نیت کند و تکبیر بگوید حمد و سوره را بخواند و ان را رکعت اول نماز خود حساب کند
- [آیت الله سبحانی] اللّه اکبر یعنی خدای بزرگ تر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، یعنی شهادت می دهم که خدایی جز اللّه نیست. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله(صلی الله علیه وآله)پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمیرالمؤمنینَ وَلِیُّ اللّه، یعنی شهادت می دهم که حضرت علی(علیه السلام)امیرالمؤمنین، و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، یعنی بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الفَلاَح، یعنی بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قًد قامَتِ الصَّلاةُ، یعنی نماز برپا شده است. لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، یعنی خدایی جز اللّه نیست.