تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟ تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟ پاسخ: امر ظهور پدیدهای است که در بستر حرکت جامعه انسانی رخ داده و روند تحقق آن، ارتباط تام با تحولات جامعه و سیر اراده و خواست انسانها دارد. به عبارت دیگر، امر ظهور این گونه نیست که منعزل و جدا از چرخش زندگی انسانها داشته باشد به صورتی که جامعه و انسانها ناگهان با پدیدهای روبرو شوند که هیچ سازگاری و تناسبی با سیر حرکتی آنها نداشته باشد. بلکه بستر جامعه آماده پذیرش این رویداد عظیم تاریخ بشری خواهد بود، زیرا زمینهها و شرایط تحقق آن در جامعه فراهم شده است. از آنچه بیان شد این نکته قابل برداشت است که امر ظهور چنان با حوادث و رویدادهای جامعه عجین است که گویا وضعیت جامعه آماده تحقق و دگرگونی و پیدایش یک امر جدید است. بنابراین ظهور را باید فرایندی دانست که آخرین مرحله آن حاضر شدن حضرت مهدی(ع) در مسجد الحرام و به صورت آشکار میباشد در حالی که پرچم قیام و پیروزی را به اهتزاز در آورده است. پس باید همیشه منتظر ظهور بود شاید جامعه در متن خود آبستن رویدادهایی باشد که ظهور نهایی را رقم میزند. از این رو در روایات داریم هر صبح و هر شب منتظر ظهور باشید، زیرا ظهور ناگهانی است. گمان نبرید که حرکت جامعه به قدری شفاف و روشن است که شما میتوانید زمان ظهور را تخمین بزنید و آن را نزدیک یا دور بدانید، به راستی علم ما نسبت به وضعیت جامعه و آمادگی آن برای ظهور چه مقدار است؟ قطعا کسی نمیتواند بگوید: الان جامعه آماده ظهور است یا خیر. پس هر لحظه منتظر اجازه الهی باشید زیرا او علم تمام دارد و شاید وضعیت الان جامعه بستر مناسبی برای ظهور باشد، و این منافاتی با تعیین روز جمعه برای ظهور ندارد زیرا روز جمعه مرحلهای خاص از فرایند ظهور است. اما در مورد صیحه در شب 23 ماه رمضان باید گفت: آنچه از علایم حتمی ظهور شمرده شده است، اصل ندا و صیحه است نه جزئیات آن. بنابراین ممکن است صیحه در زمان دیگر باشد. به علاوه، در مکتب تشیع قانونی به نام "بداء" وجود دارد. طبق این قانون، چون مقدرات انسانها با توجه به اختیار انسانها تعیین میشود، لذا با نوع اختیارها مقدرات قابل تغییر است. پس باید همیشه منتظر بود.
تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟
تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟
پاسخ:
امر ظهور پدیدهای است که در بستر حرکت جامعه انسانی رخ داده و روند تحقق آن، ارتباط تام با تحولات جامعه و سیر اراده و خواست انسانها دارد. به عبارت دیگر، امر ظهور این گونه نیست که منعزل و جدا از چرخش زندگی انسانها داشته باشد به صورتی که جامعه و انسانها ناگهان با پدیدهای روبرو شوند که هیچ سازگاری و تناسبی با سیر حرکتی آنها نداشته باشد. بلکه بستر جامعه آماده پذیرش این رویداد عظیم تاریخ بشری خواهد بود، زیرا زمینهها و شرایط تحقق آن در جامعه فراهم شده است. از آنچه بیان شد این نکته قابل برداشت است که امر ظهور چنان با حوادث و رویدادهای جامعه عجین است که گویا وضعیت جامعه آماده تحقق و دگرگونی و پیدایش یک امر جدید است. بنابراین ظهور را باید فرایندی دانست که آخرین مرحله آن حاضر شدن حضرت مهدی(ع) در مسجد الحرام و به صورت آشکار میباشد در حالی که پرچم قیام و پیروزی را به اهتزاز در آورده است. پس باید همیشه منتظر ظهور بود شاید جامعه در متن خود آبستن رویدادهایی باشد که ظهور نهایی را رقم میزند. از این رو در روایات داریم هر صبح و هر شب منتظر ظهور باشید، زیرا ظهور ناگهانی است. گمان نبرید که حرکت جامعه به قدری شفاف و روشن است که شما میتوانید زمان ظهور را تخمین بزنید و آن را نزدیک یا دور بدانید، به راستی علم ما نسبت به وضعیت جامعه و آمادگی آن برای ظهور چه مقدار است؟ قطعا کسی نمیتواند بگوید: الان جامعه آماده ظهور است یا خیر. پس هر لحظه منتظر اجازه الهی باشید زیرا او علم تمام دارد و شاید وضعیت الان جامعه بستر مناسبی برای ظهور باشد، و این منافاتی با تعیین روز جمعه برای ظهور ندارد زیرا روز جمعه مرحلهای خاص از فرایند ظهور است.
اما در مورد صیحه در شب 23 ماه رمضان باید گفت: آنچه از علایم حتمی ظهور شمرده شده است، اصل ندا و صیحه است نه جزئیات آن. بنابراین ممکن است صیحه در زمان دیگر باشد.
به علاوه، در مکتب تشیع قانونی به نام "بداء" وجود دارد. طبق این قانون، چون مقدرات انسانها با توجه به اختیار انسانها تعیین میشود، لذا با نوع اختیارها مقدرات قابل تغییر است. پس باید همیشه منتظر بود.
- [سایر] پرسش: تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟
- [سایر] تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا می شود همیشه منتظر بود ؟
- [سایر] چرا ظهور آقا امام زمان (عج) مشخص نیست؟
- [سایر] وظیفه یک شیعه منتظر ظهور امام زمان (عج) در شب یلدا چیست؟
- [سایر] وظایف یک زن مسلمان به عنوان یک منتظر واقعی ظهور امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] اگر زمان ظهور امام زمان (ع) مشخص است، تقاضای تعجیل فرج چه معنی دارد؟
- [سایر] بهترین الگو برای مسلمانان و افراد منتظر که به آنها امید ظهور بدهد، چیست؟
- [سایر] ایادر قران کریم شواهدی بر ظهور امام زمان (عج )یافت میشود
- [سایر] آیا وقتی آقا ظهور کنند تمام دنیا را فساد گرفته است یا نه ،همه انسانها منتظر واقعی اند ؟
- [سایر] آیا خود امام زمان(عج) از زمان ظهور اطلاع دارند؟ اگر اطلاع ندارند پس علم به غیبشان چه میشود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله جوادی آملی] .آب کُر, مقداری است که با دو راه میتوان حداقل اندازه آن را معلوم کرد: یکم: از لحاظ حجم که با مساحتِ ظرف آن مشخص میشود; به این صورت که اگر در ظرفی که هر یک از درازا و پهنا و گودی آن, سه وجب و نیم باشد ریخته شود، آن ظرف را پر کند دوم: از لحاظ وزن، 384 کیلوگرم باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان, هجده جمله است : (االله اکبر ) چهار مرتبه، (أشهد أن لا إله الاّ االله )، (أشهد أنّ محمداً رسول االله )، (حیّ علی الصلاة )، (حیّ علی الفلاح)، (حیّ علی خیر العمل )، (االله اکبر )، (لا إله الاّ االله )، هر کدام دو مرتبه، و اقامه , هفده جمله است : دو مرتبه (االله اکبر )، از اول اذان و یک مرتبه (لا إله الاّ االله ) از آخر آن , کم می شود و دو مرتبه (قد قامت الصلاة ) بعد از (حیّ علی خیر العمل) افزوده میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند باید زن را به گونهای مشخّص کند و چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتی فاطِمَةُ خَلَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ) و احتیاط مستحب آن است که پس از این عبارت صیغه طلاق را نیز ضمیمه کند، مثلاً بگوید: (هی طالق)، یا (فهی طالق). (یعنی زنم فاطمه را در مقابل چیزی که بذل نموده طلاق خلع دادم).
- [آیت الله وحید خراسانی] مضاربه از عقود جایزه است و هر یک از مالک و عامل می توانند مضاربه را در هر حال فسخ کنند چه قبل از شروع در عمل و چه بعد از ان و چه قبل از ظهور سود و چه بعد از ان
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عامل به قصد مجانی بودن کاری را برای دیگری انجام دهد استحقاق مزد ندارد وگرنه در دو صورت استحقاق مزد دارد: 1 - بر اساس قرارداد کار را انجام دهد 2 - به امر یا در خواست دیگری عملی را انجام دهد و این امر و درخواست ظهور در مجانی بودن نداشته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند باید زن را به گونهای مشخّص کند، مثلاً چنانچه اسم زن فاطمه باشد و مالی را به شوهرش بخشیده تا طلاقش دهد، شوهر او میگوید: (بارَأْتُ زَوْجَتی فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلَتْ) (یعنی من از زنم فاطمه در مقابل مالی که او بذل کرده جدا میشوم) و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل میگوید: (عَنْ قِبَلِ مُوَکِّلی بارَأْتُ زَوْجَتُهُ فاطِمَةَ عَلی ما بَذَلَتْ) و در هر دو صورت پس از صیغه مبارات بنا بر احتیاط واجب صیغه طلاق را نیز بگوید، مثلاً بگوید: (هِیَ طالِقٌ) یا (فَهِیَ طالِقٌ) و اگر به جای کلمه (عَلی ما بَذَلَتْ) (بِما بَذَلَتْ) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چند صورت نمی توان معامله معیوب را به هم زد, یا تفاوت قیمت گرفت: یکم: خریدار یا فروشنده بداند که کالا یا عوض آن عیب دارد؛ دوم : هنگام معامله هر کدام از دو طرف داد و ستد بگوید هرگونه عیبی در کالا یا در عوض آن یافت شود, پس نمیدهم و تفاوت قیمت نمیگیرم; همچنین است اگر یکی از دو طرف بگوید (هرگونه عیبی ظهور کرد پس نمی گیرم) و دیگری قبول کند؛ سوم: هنگام معامله , هر کدام از خریدار و فروشنده کالای معیّن و عوض مشخّص بگوید : (این شیء معلوم را کالا یا عوض قرار دادم , با هر عیبی که ممکن است در آن باشد ) و طرف دیگر , آن را بپذیرد . البته اگر عیب معیّنی را مطرح کنند و عیب دیگر در آن باشد و طرف دیگر از آن آگاه نباشد , حق به همزدن معامله یا دریافت تفاوت محفوظ است . البته در تمام مواردی که به عیب کالا یا بها رضایت داده شود, حق به هم زدن معامله مطرح نخواهد بود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی کسی را وکیل کند که مثلاً ده روزه او را به عقد مردی در آورد و ابتدای ده روز را معیّن نکند، آن وکیل میتواند هر وقت که بخواهد او را ده روزه به عقد آن مرد در آورد، در صورتی که در لفظش ظهور نداشته باشد به ده روز متصل به زمان اجازهاش، ولی اگر معلوم باشدکه زن روز یا ساعات معیّنی را قصد کرده، باید صیغه را مطابق قصد او بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه تجارت سود کرد عامل سهمی را که برای او قرار داده شده مالک می شود هرچند سود قسمت نشده باشد ولی هر گونه ضرر و تلفی که حاصل شود جبران می شود و هنگام ظهور سود معامله اگر مالک راضی به قسمت نشد عامل حق ندارد او را مجبور به پذیرفتن قسمت کند و اگر عامل راضی به قسمت نشد مالک می تواند او را به پذیرفتن قسمت مجبور کند