امر ظهور پدیدهای است که در بستر حرکت جامعه انسانی رخ داده و روند تحقق آن، ارتباط تام با تحولات جامعه و سیر اراده و خواست انسانها دارد. به عبارت دیگر، امر ظهور این گونه نیست که منعزل و جدا از چرخش زندگی انسانها داشته باشد به صورتی که جامعه و انسانها ناگهان با پدیدهای روبرو شوند که هیچ سازگاری و تناسبی با سیر حرکتی آنها نداشته باشد. بلکه بستر جامعه آماده پذیرش این رویداد عظیم تاریخ بشری خواهد بود، زیرا زمینهها و شرایط تحقق آن در جامعه فراهم شده است. از آن چه بیان شد این نکته قابل برداشت است که امر ظهور چنان با حوادث و رویدادهای جامعه عجین است که گویا وضعیت جامعه آماده تحقق و دگرگونی و پیدایش یک امر جدید است. بنابراین ظهور را باید فرایندی دانست که آخرین مرحله آن حاضر شدن حضرت مهدی(علیه السلام)در مسجد الحرام و به صورت آشکار میباشد در حالی که پرچم قیام و پیروزی را به اهتزاز در آورده است. پس باید همیشه منتظر ظهور بود شاید جامعه در متن خود آبستن رویدادهایی باشد که ظهور نهایی را رقم میزند. از این رو در روایات داریم هر صبح و هر شب منتظر ظهور باشید، زیرا ظهور ناگهانی است. گمان نبرید که حرکت جامعه به قدری شفاف و روشن است که شما میتوانید زمان ظهور را تخمین بزنید و آن را نزدیک یا دور بدانید، به راستی علم ما نسبت به وضعیت جامعه و آمادگی آن برای ظهور چه مقدار است؟ قطعا کسی نمیتواند بگوید: الان جامعه آماده ظهور است یا خیر. پس هر لحظه منتظر اجازه الهی باشید زیرا او علم تمام دارد و شاید وضعیت الان جامعه بستر مناسبی برای ظهور باشد، و این منافاتی با تعیین روز جمعه برای ظهور ندارد زیرا روز جمعه مرحلهای خاص از فرایند ظهور است. اما در مورد صیحه در شب 23 ماه رمضان باید گفت: آن چه از علایم حتمی ظهور شمرده شده است، اصل ندا و صیحه است نه جزئیات آن. بنابراین ممکن است صیحه در زمان دیگر باشد. به علاوه، در مکتب تشیع قانونی به نام "بداء" وجود دارد. طبق این قانون، چون مقدرات انسانها با توجه به اختیار انسانها تعیین میشود، لذا با نوع اختیارها مقدرات قابل تغییر است. پس باید همیشه منتظر بود.
امر ظهور پدیدهای است که در بستر حرکت جامعه انسانی رخ داده و روند تحقق آن، ارتباط تام با تحولات جامعه و سیر اراده و خواست انسانها دارد. به عبارت دیگر، امر ظهور این گونه نیست که منعزل و جدا از چرخش زندگی انسانها داشته باشد به صورتی که جامعه و انسانها ناگهان با پدیدهای روبرو شوند که هیچ سازگاری و تناسبی با سیر حرکتی آنها نداشته باشد. بلکه بستر جامعه آماده پذیرش این رویداد عظیم تاریخ بشری خواهد بود، زیرا زمینهها و شرایط تحقق آن در جامعه فراهم شده است. از آن چه بیان شد این نکته قابل برداشت است که امر ظهور چنان با حوادث و رویدادهای جامعه عجین است که گویا وضعیت جامعه آماده تحقق و دگرگونی و پیدایش یک امر جدید است. بنابراین ظهور را باید فرایندی دانست که آخرین مرحله آن حاضر شدن حضرت مهدی(علیه السلام)در مسجد الحرام و به صورت آشکار میباشد در حالی که پرچم قیام و پیروزی را به اهتزاز در آورده است. پس باید همیشه منتظر ظهور بود شاید جامعه در متن خود آبستن رویدادهایی باشد که ظهور نهایی را رقم میزند. از این رو در روایات داریم هر صبح و هر شب منتظر ظهور باشید، زیرا ظهور ناگهانی است. گمان نبرید که حرکت جامعه به قدری شفاف و روشن است که شما میتوانید زمان ظهور را تخمین بزنید و آن را نزدیک یا دور بدانید، به راستی علم ما نسبت به وضعیت جامعه و آمادگی آن برای ظهور چه مقدار است؟ قطعا کسی نمیتواند بگوید: الان جامعه آماده ظهور است یا خیر. پس هر لحظه منتظر اجازه الهی باشید زیرا او علم تمام دارد و شاید وضعیت الان جامعه بستر مناسبی برای ظهور باشد، و این منافاتی با تعیین روز جمعه برای ظهور ندارد زیرا روز جمعه مرحلهای خاص از فرایند ظهور است.
اما در مورد صیحه در شب 23 ماه رمضان باید گفت: آن چه از علایم حتمی ظهور شمرده شده است، اصل ندا و صیحه است نه جزئیات آن. بنابراین ممکن است صیحه در زمان دیگر باشد.
به علاوه، در مکتب تشیع قانونی به نام "بداء" وجود دارد. طبق این قانون، چون مقدرات انسانها با توجه به اختیار انسانها تعیین میشود، لذا با نوع اختیارها مقدرات قابل تغییر است. پس باید همیشه منتظر بود.
- [سایر] پرسش: تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا میشود همیشه منتظر بود ؟
- [سایر] تعارض ناگهانی بودن ظهور با مشخص کردن بعضی روزها ؟ و آیا می شود همیشه منتظر بود ؟
- [سایر] چرا ظهور آقا امام زمان (عج) مشخص نیست؟
- [سایر] وظیفه یک شیعه منتظر ظهور امام زمان (عج) در شب یلدا چیست؟
- [سایر] وظایف یک زن مسلمان به عنوان یک منتظر واقعی ظهور امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] اگر زمان ظهور امام زمان (ع) مشخص است، تقاضای تعجیل فرج چه معنی دارد؟
- [سایر] بهترین الگو برای مسلمانان و افراد منتظر که به آنها امید ظهور بدهد، چیست؟
- [سایر] آیا وقتی آقا ظهور کنند تمام دنیا را فساد گرفته است یا نه ،همه انسانها منتظر واقعی اند ؟
- [سایر] آیا روایتی مبتنی بر این مطلب که اگر ظهور امام زمان را نزدیک نبینیم قساوت قلب پیدا میکنیم موجود است؟ اگر جواب مثبت است چگونه چنین روایتی با روایاتی که میگویند ظهور امام زمان مشخص نیست قابل جمع است؟ منظور از نزدیک دانستن ظهور چیست؟ چرا باید ظهور را نزدیک دانست؟ آیا معیاری برای نزدیک دانستن ظهور وجود دارد؟ چگونه میتوانیم متوجه شویم که ما ظهور را نزدیک میدانیم؟ آیا نزدیک دانستن ظهور باعث نمیشود از انجام پروژههای علمی و تحقیقاتی بزرگ که سالها به طول میانجامد دست بکشیم و یا کمتر تلاش کنیم؟
- [سایر] در روایتی می فرماید صبح و شام منتظر قیام حضرت باشید آیا این به آن معناست که ظهور در غیر جمعه واقع می شود یا خیر توضیح دهید؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بعضی از روزها را حیض قرار دهد و عبادت نکند و بعد بفهمد حیض نبوده است باید نماز و روزه ای را که در ان روزها به جا نیاورده قضا نماید و اگر به گمان این که حیض نیست عبادت کند و بعد بفهمد حیض بوده چنانچه ان روزها را روزه گرفته باشد باید قضا نماید
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله بروجردی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز و روزهای را که در آن روزها به جا نیاورده قضا نماید و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته باید قضا نماید.
- [امام خمینی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است،باید نماز و روزه ای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید. و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته، باید قضا نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند بعد بفهمد حیض نبوده است ، باید نماز و روزهای که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید ، و اگر چند روز را به گمان اینکه حیض نیست عبادت کند بعد بفهمد حیض بوده ، چنانچه آن روزها را روزه نیز گرفته باشد باید قضا نماید .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز و روزه ای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید، و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته باید قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند و بعد بفهمد که حیض نبوده است، باید نماز و روزهای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید و اگر چند روز به گمان این که حیض نیست عبادت کند و بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه در آن روزها روزه واجب گرفته، باید آن را قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (مجهولالمالک) به مالی میگویند که صاحب آن مشخص نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند روز را حیض قرار دهد وعبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز وروزهای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته باید قضا نماید.