امام زمان (ع) چگونه از زمان مناسب ظهور خود آگاهی می یابد ؟ امام زمان (ع) چگونه از زمان مناسب ظهور خود آگاهی می یابد ؟ این سؤال گاه از دیدگاه شخص غیر شیعی مطرح گشته و گاه نیز از شخص شیعه امامی مطرح می گردد . در صورتی که سؤال از شخص غیر امامی مطرح گردد دو گونه می توان به او پاسخ داد : الف : اینکه این موضوع را باید همانند سایر مسائل اجتماعی بررسی کرد ، به این معنا که هرگاه مصلحت اسلام و بشریّت اقتضای ظهور حضرت را داشته باشد ، به طور حتم امام زمان (ع) ، ظهور خواهد کرد. ب. اینکه امام (ع) از آنجا که از جانب خداوند متعا مورد تأیید است دستور ظهورش را مستقیماً از جانب او خواهد گرفت . ودر صورتی که سؤال از شخصی امامی است در جواب سؤال او چند طرح و نظر داده شده است : 1-اینکه آن حضرت به زمان ظهور خود به جهت روایاتی که از آباء و اجدادش رسیده آگاهی دارد . این احتمال در ادله نقلی به آن اشاره نشده است . 2-اینکه امام (ع) به طور اعجاز از زمان ظهورش آگاهی دارد به این نحو که خداوند هنگام رسیدن ظهورش معجزه ای ایجاد خواهد کرد و با آن ، حضرت به وظیفه اش که همان ظهور است التفات پیدا می کند . در روایات اشاره به این احتمال شده اشت : راوندی مرسلاً از امام کاظم (ع) در حدیثی راجع به حضرت مهدی (ع) نقل کرده که فرمود: ( ... إذا حان وقت خروجه انتثر ذلک العلم من نفسه ، و أنطقه الله عزّوجلّ فناداه : أُخرج یا ولی الله ! فاقتل أعدآء الله ، و له سیف مغمّد إذا حان وقت خروجه اقتلع ذلک السیف من غمده و انطقه الله عزّوجلّ فناداه السیف : أُخرج یا ولی الله ! فلا یحُل ّ لک أن تقعد عن أعد?ء الله .... ) ؛ ( هرگاه وق خروج حضرت رسید علم به خروج در نفس او منتشر خواهد شد . آن علم او را ندا داده که ای ولیّ خدا ! خروج کن ، که برای تو حلال نیست که از دشمنان خدا صرف نظر کنی . ) صدوق نیز از مفضّل بن عمر نقل کرده که از امام صادق (ع) دربار? تفسیر جابر سؤال کردم ؟ حضرت فرمود: ( ... إنّ منّا اماماً مستتراً ، فإذا أراد الله عزّوجلّ إظهار أمده نکت فی قلبه نکتة و أمر بأمر الله عزّوجلّ ) ؛ ( همانا از ما امامی است پنهان ، هرگاه خداوند اراده کند تا او را از پرد? غیبت به در آورد ، در قلب او علامتی می نهد ، آن گاه به امر خدا سفارش خواهد کرد . ) در حدیثی از امام زمان (ع) رسیده که فرمود: ( علمنا علی ثلاثة أوجه : ماضٍ و غابر و حادث ، أمّا الماضی فتفسیر ، و أمّا الغابر فموقوف ، و أمّا الحادث فقذف فی القلوب و نقر فی الأسماع و هو أفضل علمنا ... ) ؛ ( علم ما اهل بیت بر سه نوع است : علم به گذشته وآینده وحادث . علم گذشته ، تفسیر است . علم آینده ، موقوف است . و علم حادث ، انداختن در قلوب و زمزمه در گوش هاست. این بخش بهترین علم ماست ... ) . 3-اینکه حضرت مهدی (ع) با آن ذکاوت و خُبرَوِیّتی که دارد وقت ظهور را در یابد . احتمال دوّم مطابق روایات و عقل است .
امام زمان (ع) چگونه از زمان مناسب ظهور خود آگاهی می یابد ؟
امام زمان (ع) چگونه از زمان مناسب ظهور خود آگاهی می یابد ؟
این سؤال گاه از دیدگاه شخص غیر شیعی مطرح گشته و گاه نیز از شخص شیعه امامی مطرح می گردد . در صورتی که سؤال از شخص غیر امامی مطرح گردد دو گونه می توان به او پاسخ داد :
الف : اینکه این موضوع را باید همانند سایر مسائل اجتماعی بررسی کرد ، به این معنا که هرگاه مصلحت اسلام و بشریّت اقتضای ظهور حضرت را داشته باشد ، به طور حتم امام زمان (ع) ، ظهور خواهد کرد.
ب. اینکه امام (ع) از آنجا که از جانب خداوند متعا مورد تأیید است دستور ظهورش را مستقیماً از جانب او خواهد گرفت .
ودر صورتی که سؤال از شخصی امامی است در جواب سؤال او چند طرح و نظر داده شده است :
1-اینکه آن حضرت به زمان ظهور خود به جهت روایاتی که از آباء و اجدادش رسیده آگاهی دارد . این احتمال در ادله نقلی به آن اشاره نشده است .
2-اینکه امام (ع) به طور اعجاز از زمان ظهورش آگاهی دارد به این نحو که خداوند هنگام رسیدن ظهورش معجزه ای ایجاد خواهد کرد و با آن ، حضرت به وظیفه اش که همان ظهور است التفات پیدا می کند . در روایات اشاره به این احتمال شده اشت :
راوندی مرسلاً از امام کاظم (ع) در حدیثی راجع به حضرت مهدی (ع) نقل کرده که فرمود: ( ... إذا حان وقت خروجه انتثر ذلک العلم من نفسه ، و أنطقه الله عزّوجلّ فناداه : أُخرج یا ولی الله ! فاقتل أعدآء الله ، و له سیف مغمّد إذا حان وقت خروجه اقتلع ذلک السیف من غمده و انطقه الله عزّوجلّ فناداه السیف : أُخرج یا ولی الله ! فلا یحُل ّ لک أن تقعد عن أعد?ء الله .... ) ؛ ( هرگاه وق خروج حضرت رسید علم به خروج در نفس او منتشر خواهد شد . آن علم او را ندا داده که ای ولیّ خدا ! خروج کن ، که برای تو حلال نیست که از دشمنان خدا صرف نظر کنی . )
صدوق نیز از مفضّل بن عمر نقل کرده که از امام صادق (ع) دربار? تفسیر جابر سؤال کردم ؟ حضرت فرمود: ( ... إنّ منّا اماماً مستتراً ، فإذا أراد الله عزّوجلّ إظهار أمده نکت فی قلبه نکتة و أمر بأمر الله عزّوجلّ ) ؛ ( همانا از ما امامی است پنهان ، هرگاه خداوند اراده کند تا او را از پرد? غیبت به در آورد ، در قلب او علامتی می نهد ، آن گاه به امر خدا سفارش خواهد کرد . )
در حدیثی از امام زمان (ع) رسیده که فرمود: ( علمنا علی ثلاثة أوجه : ماضٍ و غابر و حادث ، أمّا الماضی فتفسیر ، و أمّا الغابر فموقوف ، و أمّا الحادث فقذف فی القلوب و نقر فی الأسماع و هو أفضل علمنا ... ) ؛ ( علم ما اهل بیت بر سه نوع است : علم به گذشته وآینده وحادث . علم گذشته ، تفسیر است . علم آینده ، موقوف است . و علم حادث ، انداختن در قلوب و زمزمه در گوش هاست. این بخش بهترین علم ماست ... ) .
3-اینکه حضرت مهدی (ع) با آن ذکاوت و خُبرَوِیّتی که دارد وقت ظهور را در یابد . احتمال دوّم مطابق روایات و عقل است .
- [سایر] پرسش : چرا حضرت مهدی(ع) ظهور نمیکند؟
- [سایر] فلسفه ظهور امام زمان(ع)را بیان کنید؟
- [سایر] آیا امام زمان(ع) از وقت ظهور خود آگاهاند؟
- [سایر] علایم ظهور حضرت ولی عصر (ع) چیست؟
- [سایر] امام زمان(علیه السلام) چه موقعی ظهور خواهند کرد و آیا آن حضرت از زمان ظهورش آگاهی دارد؟
- [سایر] آیا ظهور امام زمان (عج) به علت شهادت امام حسین (ع) به تأخیر افتاده است؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) و حضرت عیسی (ع) در یک زمان ظهور میکنند؟
- [سایر] اگر زمان ظهور امام زمان (ع) مشخص است، تقاضای تعجیل فرج چه معنی دارد؟
- [سایر] آیا طبق روایات معصومین (ع) میتوانیم برای ظهور امام زمان (عج) زمان تعیین کنیم؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) و حضرت عیسی (ع) در یک زمان ظهور میکنند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در قنوت این نماز هر دعایی کافی است، ولی مناسب است این دعا را به قصد ثواب بخواند: (اللهم اهْل الْکبْریاء و الْعظمة و اهْل الْجود و الْجبروت و اهْل الْعفْو و الرحْمة و اهْل التقْوی و الْمغْفرة اسْئلک بحق هذا الْیوْم الذی جعلْته للْمسْلمین عیداً و لمحمد صلی الله علیْه و آله ذخْراً و شرفاً و کرامةً و مزیداً انْ تصلی علی محمد و آل محمد و انْ تدْخلنی فی کل خیْر ادْخلْت فیه محمداً و آل محمد و انْ تخْرجنی منْ کل سوء اخْرجْت منْه محمداً و آل محمد صلواتک علیْه و علیْهمْ اللهم انی اسْئلک خیْر ما سئلک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما اسْتعاذ منْه عبادک الْمخْلصون).
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .