امام زمان در چه روزی ظهور میکند؟ امام زمان در چه روزی ظهور میکند؟ معروف است که امام زمان، در روز جمعه ظهور میکند، ولی بر اساس روایاتی که از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام نقل شده است، آن حضرت در روز شنبه قیام میکند. در کتاب خصال آمده است، امام صادق علیهالسلام فرمود: (یخرج قائمنا أهلالبیت یوم الجمعه؛ قائم ما اهل بیت در روز جمعه قیام میکند).[1] و نیز در کمالالدین آمده است، امام باقر علیهالسلام فرمود: (یخرج القائم یوم السبت یوم عاشوراء الیوم الذی قتل فیه الحسین؛ قائم روز شنبه، روزی که حسین به شهادت رسید، قیام میکند).[2] شیخ طوسی رحمهالله مینویسد: امام باقر علیهالسلام فرمود: (کأنّی بالقائم یوم عاشوراء یوم السبت قائماً بین الرکن و المقام بین یدیه جبرئیل و ینادی البیعة لله، فیملأها عدلاً کما ملئت ظلماً و جوراً؛ گویا قائم را میبینم که در روز عاشورا، در شنبه بین رکن و مقام ایستاده است، در حالی که جبرئیل در مقابلش قرار گرفته، ندا میکند: البیعة لله. او با قیام خود، زمین را پر از عدل و داد میکند، همانگونه که پر از ظلم و جورشده بود).[3] این روایات را شیخ صدوق در کمالالدین، شیخ طوسی در کتاب الغیبة و شیخ مفید رحمهمالله در کتاب ارشاد نقل کردهاند.[4] شاید در جمع بین این دو روایت، بتوان گفت: آن حضرت در روز جمعه ظهور میکند و در روز شنبه قیام مینماید؛ یعنی روز ظهور با روز قیام تفاوت دارد. البته اگر ملاک را روز عاشورا قرار دهیم، نه روز شنبه، باید ببینیم امام حسین علیهالسلام در چه روزی به شهادت رسید تا بر اساس آن، روز ظهور امام مهدی علیهالسلام را مشخص کنیم. به نظرمیرسد که روز قیام، همان روز شنبه است؛ زیرا چه آنان که روز شنبه و چه آنان که روز عاشورا را مطرح کردهاند، روز خروج امام زمان را روز شنبه میدانند. پینوشتها 1. خصال، صدوق، ج2، ص394؛ وسائلالشیعه، شیخ حر عاملی، ج7، ص381. 2. کمالالدین، شیخ صدوق، ج2، ص653. 3. الغیبة، طوسی، ص453. 4. ارشاد، مفید، ص341؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، ج52، ص290؛ اعلام الوری، طبرسی، ص431؛ به عنوان نمونه حدیث امام صادق علیه السلام که فرمود: (و یقوم یوم عاشوراء و هو الیوم الذی قتل فیه الحسین بن علی لکأنی فی یوم السبت، العاشرمن المحرم).
امام زمان در چه روزی ظهور میکند؟
امام زمان در چه روزی ظهور میکند؟
معروف است که امام زمان، در روز جمعه ظهور میکند، ولی بر اساس روایاتی که از امام باقر و امام صادق علیهماالسلام نقل شده است، آن حضرت در روز شنبه قیام میکند.
در کتاب خصال آمده است، امام صادق علیهالسلام فرمود: (یخرج قائمنا أهلالبیت یوم الجمعه؛ قائم ما اهل بیت در روز جمعه قیام میکند).[1]
و نیز در کمالالدین آمده است، امام باقر علیهالسلام فرمود: (یخرج القائم یوم السبت یوم عاشوراء الیوم الذی قتل فیه الحسین؛ قائم روز شنبه، روزی که حسین به شهادت رسید، قیام میکند).[2]
شیخ طوسی رحمهالله مینویسد: امام باقر علیهالسلام فرمود: (کأنّی بالقائم یوم عاشوراء یوم السبت قائماً بین الرکن و المقام بین یدیه جبرئیل و ینادی البیعة لله، فیملأها عدلاً کما ملئت ظلماً و جوراً؛ گویا قائم را میبینم که در روز عاشورا، در شنبه بین رکن و مقام ایستاده است، در حالی که جبرئیل در مقابلش قرار گرفته، ندا میکند: البیعة لله. او با قیام خود، زمین را پر از عدل و داد میکند، همانگونه که پر از ظلم و جورشده بود).[3]
این روایات را شیخ صدوق در کمالالدین، شیخ طوسی در کتاب الغیبة و شیخ مفید رحمهمالله در کتاب ارشاد نقل کردهاند.[4]
شاید در جمع بین این دو روایت، بتوان گفت: آن حضرت در روز جمعه ظهور میکند و در روز شنبه قیام مینماید؛ یعنی روز ظهور با روز قیام تفاوت دارد.
البته اگر ملاک را روز عاشورا قرار دهیم، نه روز شنبه، باید ببینیم امام حسین علیهالسلام در چه روزی به شهادت رسید تا بر اساس آن، روز ظهور امام مهدی علیهالسلام را مشخص کنیم. به نظرمیرسد که روز قیام، همان روز شنبه است؛ زیرا چه آنان که روز شنبه و چه آنان که روز عاشورا را مطرح کردهاند، روز خروج امام زمان را روز شنبه میدانند.
پینوشتها
1. خصال، صدوق، ج2، ص394؛ وسائلالشیعه، شیخ حر عاملی، ج7، ص381.
2. کمالالدین، شیخ صدوق، ج2، ص653.
3. الغیبة، طوسی، ص453.
4. ارشاد، مفید، ص341؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، ج52، ص290؛ اعلام الوری، طبرسی، ص431؛ به عنوان نمونه حدیث امام صادق علیه السلام که فرمود: (و یقوم یوم عاشوراء و هو الیوم الذی قتل فیه الحسین بن علی لکأنی فی یوم السبت، العاشرمن المحرم).
- [سایر] امام زمان در چه روزی ظهور میکند؟
- [سایر] امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) چه روزی ظهور خواهد کرد ؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه روزی ظهور خواهد کرد ؟
- [سایر] ظهور امام زمان (عج) در چه روزی است؟
- [سایر] اگر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ظهور کند ، چه حوادثی رخ می دهد ؟
- [سایر] حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)در موقع ظهور چگونه تایید می شوند ؟
- [سایر] چه چیزی موجب تاخیر ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می شود؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] ویژگیهای شخصی یمانی که قبل از ظهور امام زمان (عج) قیام میکند را بیان کنید.
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در روز جمعهای که 23 ماه مبارک رمضان خواهد بود ظهور میکند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله سیستانی] اگر نوشتهای به امضاء یا مهر میت ببینند، چنانچه قرائنی باشد که ظهور در وصیّت داشته باشد باید به آن عمل شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .