شرح پرسش: مدتی است که این سؤال برایم پیش آمده که آقا امام زمان (علیه السلام) روز جمعه ای ظهور می کند آیا آن روز جمعه حتما روز 23 ماه مبارک رمضان است یا جزء علامت های ظهور است؟ لطفا من راه رهنمایی کنید و کتابی در این باره معرفی فرماید. پاسخ: روز جمعه از چند جهت اختصاص به امام زمان(عج) دارد: یکی آنکه ولادت حضرت در آن روز بوده و دیگر آنکه بر اساس بعضی از روایات، ظهور ایشان در روز جمعه خواهد بود ولی ظهور در روز جمعه قطعی نیست زیرا احادیث گوناگونی درباره روز قیام حضرت مهدی(عج) وارد شده است. در برخی (نوروز) به عنوان روز آغاز قیام یاد شده است. برخی احادیث روز عاشورا را روز قیام ذکر کرده است و تعدادی از روایات روز شنبه و در تعدادی دیگر، جمعه روز قیام تعیین شده است. در هم زمانی نوروز با عاشورا اشکالی به نظر نمی رسد و یکی شدن این دو روز ممکن است و هم زمانی این دو روز با جمعه یا شنبه نیز ممکن است. اما اینکه روز جمعه حتما روز 23 ماه مبارک رمضان است، امری قطعی نیست و بر فرض صحت روایت آن، نشانگر مراحل مختلف ظهور است. امام صادق(ع) می فرماید: ( در شب بیست و سوم، به نام حضرت مهدی(عج) ندا داده می شود و در روز عاشورا، روز شهادت حسین بن علی(ع) قیام می کند).(الغیبه طوسی، ص274) برای مطالعه در این زمینه ر.ک: 1. چشم اندازی به حکومت مهدی(عج)، نجم الدین طبسی 2. نشریه موعود(عج)، شماره17، ص10 3. مهدویت(پرسش ها و پاسخ ها)، ص160 و 161 porseman.org
شرح پرسش:
مدتی است که این سؤال برایم پیش آمده که آقا امام زمان (علیه السلام) روز جمعه ای ظهور می کند آیا آن روز جمعه حتما روز 23 ماه مبارک رمضان است یا جزء علامت های ظهور است؟ لطفا من راه رهنمایی کنید و کتابی در این باره معرفی فرماید.
پاسخ:
روز جمعه از چند جهت اختصاص به امام زمان(عج) دارد:
یکی آنکه ولادت حضرت در آن روز بوده و دیگر آنکه بر اساس بعضی از روایات، ظهور ایشان در روز جمعه خواهد بود ولی ظهور در روز جمعه قطعی نیست زیرا احادیث گوناگونی درباره روز قیام حضرت مهدی(عج) وارد شده است. در برخی (نوروز) به عنوان روز آغاز قیام یاد شده است. برخی احادیث روز عاشورا را روز قیام ذکر کرده است و تعدادی از روایات روز شنبه و در تعدادی دیگر، جمعه روز قیام تعیین شده است. در هم زمانی نوروز با عاشورا اشکالی به نظر نمی رسد و یکی شدن این دو روز ممکن است و هم زمانی این دو روز با جمعه یا شنبه نیز ممکن است. اما اینکه روز جمعه حتما روز 23 ماه مبارک رمضان است، امری قطعی نیست و بر فرض صحت روایت آن، نشانگر مراحل مختلف ظهور است. امام صادق(ع) می فرماید: ( در شب بیست و سوم، به نام حضرت مهدی(عج) ندا داده می شود و در روز عاشورا، روز شهادت حسین بن علی(ع) قیام می کند).(الغیبه طوسی، ص274)
برای مطالعه در این زمینه ر.ک:
1. چشم اندازی به حکومت مهدی(عج)، نجم الدین طبسی
2. نشریه موعود(عج)، شماره17، ص10
3. مهدویت(پرسش ها و پاسخ ها)، ص160 و 161
porseman.org
- [سایر] ویژگیهای شخصی یمانی که قبل از ظهور امام زمان (عج) قیام میکند را بیان کنید.
- [سایر] آیا درست است که امام مهدی(عج) بعد از ظهور مساجد دو طبقه را خراب میکند؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در زمان ظهور از امدادهای غیبی جهت غلبه بر دشمنان استفاده میکند؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] عوامل ظهور امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] زمان ظهور حضرت ولی عصر(عج) کی میباشد؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) موقع ظهور چه سنی خواهند داشت؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) در کجا ظهور میکنند؟
- [سایر] چرا ظهور آقا امام زمان (عج) مشخص نیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، باید نیّت کند و روزه او صحیح است و اگر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد، یا بعد از ظهر ملتفت شود که رمضان است، روزه او باطل میباشد ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه را قضا نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد باید نیّت کند و روزه او صحیح است و اگر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد یا بعد از ظهر ملتفت شود که ماه رمضان است روزه او باطل میباشد، ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه را قضا نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، باید نیت کند و روزهی او صحیح است و اگر کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد، یا بعد از ظهر ملتفت شود که ماه رمضان است، روزهی او باطل میباشد؛ ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه را قضا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر ملتفت شود، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد، یا بعداز ظهر ملتفت شود که ماه رمضان است، روزه او باطل میباشد ولی باید تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان هم آن روزه را قضا نماید. و همچنین است حکم بنابر احتیاط واجب اگر پیش از ظهر ملتفت شود و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و پیش از ظهر متوجّه شود، چنانچه عملی که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، باید نیّت کند و روزه او صحیح است و اگر عملی که روزه را باطل میکند انجام داده باشد یا بعد از ظهر متوجّه شود که ماه رمضان است، روزه او باطل میباشد؛ ولی باید تا مغرب عملی که روزه را باطل میکند انجام ندهد و بعد از رمضان نیز آن روزه را قضا نماید.