انقلاب اسلامی و افزایش اقتدار علمی؟ انقلاب اسلامی ایران تنها به معنای سرنگونی یک نظام سیاسی و جایگزین شدن نظام سیاسی دیگر به جای آن نبود، بلکه بیش از هر چیز نوعی تحول روحی و فکری در ملت ایران بود که بهتدریج در طی سالهای پس از نهضت مشروطه شکل گرفت و با رهبری شجاعانه امام خمینی(ره) در 22 بهمن 1357، انوار معرفتی انباشته در سینه انقلابیون منفجر شد و انقلاب اسلامی به نتیجه رسید. پس از انقلاب اسلامی، با پشت سر گذاشتن بحرانهای اولیه انقلاب و جنگ تحمیلی هشت ساله، رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتاللهالظمی خامنهای، ابعاد دیگری از گرایش هویتی ملت ایران را بهخوبی در قالب سیاستها و راهبردهای کلان، نظریهپردازی کردند که به برنامه و سند تبدیل شد. در این میان، علمآموزی و طلب دانش که همواره جزء ویژگیهای هویتی ملت ایران در طول تاریخ بوده، از آغاز رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای و بهویژه در دهه 70، مورد تأکید و توجه مکرر ایشان قرار گرفت و معظمله با نظریهپردازی گسترده درباره اهمیت علمآموزی، جایگاه آن در تولید اقتدار ملی، وابستگی اقتدار سایر حوزهها به اقتدار علمی، اهمیت علمآموزی از نظر دین و...، توجه به علم و دانش را در فضای علمی و عمومی کشور تا آنجا برجسته کردند که امروز به یک گفتمان برجسته در فضای عمومی کشور تبدیل شده است. باور به تولید علم، حمایت از شکوفایی فکری و همت در جهت آن، خود بزرگترین دستاورد علمی است و یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران است که سبب نتایج مهمی شده است. پیشرفتهای جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف علمی، سبب ارتقای مقام علمی ایران در منطقه و جهان شده است. آخرین آماری که در مهرماه امسال منتشر شد نشان میدهد که محققان کشور با انجام پروژههای تحقیقاتی رتبه علمی کشور را در ردهبندیهای منطقهای و بینالمللی تغییر دادهاند، به گونهای که ایران در علومی چون هوافضا، سلولهای بنیادی و بیوتکنولوژی در منطقه به رتبههای اول و دوم دست یافته است و در رتبهبندیهای بینالمللی حائز رتبههای مناسبی شده و در حوزه نانو فناوری به رتبه هشتم دنیا ارتقا یافته است. در حوزه بیوتکنولوژی، ایران با تولید 470 مدرک در میان کشورهای اسلامی رتبه اول و در دنیا در بین تمام کشورهای جهان در رتبه 23 قرار گرفته است. همچنین پایگاه استنادی تامسون رویترز ایران را با تولید 4473 مقاله در سال 2012، رتبه 13 تولید علم رشته شیمی در جهان و رتبه اول در منطقه دانسته است. بر اساس رتبهبندی Nano Statistic (ستاد توسعه فناوری نانو) ایران در ردهبندی تعداد مقالات نانو تا سپتامبر 2013 با 2 هزار و 663 مقاله رتبه هشتم جهانی را از آن خود کرده است. مسلم است که افزایش اقتدار علمی نقش ویژهای در افزایش اقتدار سیاسی و موقعیت منطقهای و جهانی یک کشور دارد. از این منظر توجه و تأکید رهبر معظم انقلاب به مقوله علم که سبب دستاوردهای مذکور شده است، به معنای حمایت مبنایی از پیشرفت و ارتقای پایدار موقعیت ایران در منطقه و جهان است. بصیرت/ پنجشنبه 16 بهمن 1393
انقلاب اسلامی و افزایش اقتدار علمی؟
انقلاب اسلامی ایران تنها به معنای سرنگونی یک نظام سیاسی و جایگزین شدن نظام سیاسی دیگر به جای آن نبود، بلکه بیش از هر چیز نوعی تحول روحی و فکری در ملت ایران بود که بهتدریج در طی سالهای پس از نهضت مشروطه شکل گرفت و با رهبری شجاعانه امام خمینی(ره) در 22 بهمن 1357، انوار معرفتی انباشته در سینه انقلابیون منفجر شد و انقلاب اسلامی به نتیجه رسید.
پس از انقلاب اسلامی، با پشت سر گذاشتن بحرانهای اولیه انقلاب و جنگ تحمیلی هشت ساله، رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتاللهالظمی خامنهای، ابعاد دیگری از گرایش هویتی ملت ایران را بهخوبی در قالب سیاستها و راهبردهای کلان، نظریهپردازی کردند که به برنامه و سند تبدیل شد.
در این میان، علمآموزی و طلب دانش که همواره جزء ویژگیهای هویتی ملت ایران در طول تاریخ بوده، از آغاز رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای و بهویژه در دهه 70، مورد تأکید و توجه مکرر ایشان قرار گرفت و معظمله با نظریهپردازی گسترده درباره اهمیت علمآموزی، جایگاه آن در تولید اقتدار ملی، وابستگی اقتدار سایر حوزهها به اقتدار علمی، اهمیت علمآموزی از نظر دین و...، توجه به علم و دانش را در فضای علمی و عمومی کشور تا آنجا برجسته کردند که امروز به یک گفتمان برجسته در فضای عمومی کشور تبدیل شده است.
باور به تولید علم، حمایت از شکوفایی فکری و همت در جهت آن، خود بزرگترین دستاورد علمی است و یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران است که سبب نتایج مهمی شده است.
پیشرفتهای جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف علمی، سبب ارتقای مقام علمی ایران در منطقه و جهان شده است. آخرین آماری که در مهرماه امسال منتشر شد نشان میدهد که محققان کشور با انجام پروژههای تحقیقاتی رتبه علمی کشور را در ردهبندیهای منطقهای و بینالمللی تغییر دادهاند، به گونهای که ایران در علومی چون هوافضا، سلولهای بنیادی و بیوتکنولوژی در منطقه به رتبههای اول و دوم دست یافته است و در رتبهبندیهای بینالمللی حائز رتبههای مناسبی شده و در حوزه نانو فناوری به رتبه هشتم دنیا ارتقا یافته است.
در حوزه بیوتکنولوژی، ایران با تولید 470 مدرک در میان کشورهای اسلامی رتبه اول و در دنیا در بین تمام کشورهای جهان در رتبه 23 قرار گرفته است. همچنین پایگاه استنادی تامسون رویترز ایران را با تولید 4473 مقاله در سال 2012، رتبه 13 تولید علم رشته شیمی در جهان و رتبه اول در منطقه دانسته است.
بر اساس رتبهبندی Nano Statistic (ستاد توسعه فناوری نانو) ایران در ردهبندی تعداد مقالات نانو تا سپتامبر 2013 با 2 هزار و 663 مقاله رتبه هشتم جهانی را از آن خود کرده است. مسلم است که افزایش اقتدار علمی نقش ویژهای در افزایش اقتدار سیاسی و موقعیت منطقهای و جهانی یک کشور دارد. از این منظر توجه و تأکید رهبر معظم انقلاب به مقوله علم که سبب دستاوردهای مذکور شده است، به معنای حمایت مبنایی از پیشرفت و ارتقای پایدار موقعیت ایران در منطقه و جهان است.
بصیرت/ پنجشنبه 16 بهمن 1393
- [سایر] انقلاب اسلامی پس از 38 سال در حوزه علمی چه پیشرفت هایی داشته است؟
- [سایر] انقلاب اسلامی چه دستاوردهای در زمینه های مختلف سیاسی ، فرهنگی ، اقتصادی ، اجتماعی ، علمی و ... داشته؟
- [سایر] نقش رسانه در انقلاب اسلامی؟چه رسانههایی صدای انقلاب اسلامی را به گوش مردم رساندند؟
- [سایر] منظور از انقلاب و انقلاب اسلامی چیست؟ علت وقوع، ارکان و نقش انقلاب اسلامی در جهان چیست؟
- [سایر] آیا انقلاب اسلامی، انقلاب طبقهی متوسط جدید بود؟ چگونه می توان رویکرد طبقاتی در تحلیل انقلاب اسلامی را نقد کرد؟
- [سایر] نقطه اساسی نزاع انقلاب اسلامی ایران و ضدّ انقلاب چیست؟
- [سایر] فرق انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلاب ها چیست؟
- [سایر] انقلاب اسلامی ایران با انقلاب روسیه چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] عاشورا، خاستگاه انقلاب اسلامی ایران ؟
- [سایر] انقلاب اسلامی ایران چه تأثیراتی بیداری اسلامی جهان داشته است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قیمت کالا در وسط سال افزایش یافت و تا پایان سال خمسی افزایش داشت؛ ولی مالک عمداً آن را نفروخت و پس از سال خمسی کالا ارزان شد، در این صورت, باید خمس افزایش قیمت را بپردازد. خمس میوه درخت
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان می تواند از زکات، کتابهای دینی و علمی و قرآن و دعا و سایر کتبی که در پیشرفت هدفهای اسلامی مؤثر است بخرد و وقف نماید، خواه وقف عموم کند، یا وقف اشخاص خاص، حتی می تواند بر اولاد خود و کسانی که واجب النفقه او هستند وقف کند، ولی نمی تواند از زکات املاکی بخرد و بر اولاد خود وقف نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .ارائه طرح و برنامههای علمی و عملی, جهت اصلاح امور امت اسلامی، حفظ استقلال اقتصادی و مانند آن , در مسجد بدون رجحان نخواهد بود؛ چنان که تعلیم امور نظامی برای جهاد و دفاع دینی در غیر وقت نماز, هیچ کراهتی ندارد.
- [آیت الله بهجت] سرکه ای که از انگور و کشمش وخرمای نجس درست کنند نجس است. و در طهارت آن بعد از انقلاب به شراب و انقلاب شراب به سرکه ، تأمل است .
- [آیت الله مظاهری] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است. 5 - انقلاب:
- [آیت الله سیستانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه ، نجس است . 5 انقلاب :
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی کالایی را برای تجارت در اختیار داشت و در وسط سال, قیمت آن افزایش یافت و آن را نفروخت , در پایان سال , قیمت آن تنزّل کرد، خمسِ افزایش قیمت وسط سال، واجب نیست، اگرچه عدم فروش در وسط سال، برای گرانتر شدن و غیر آن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] هر جنس و مالی که یک بار خُمس آن داده شود، دیگر خُمس به آن تعلّق نمیگیرد، مگر این که رشد کرده یا قیمت آن افزایش یابد که مقدار رشد کرده یا افزایش یافته، متعلّق خمس است؛ ولی اگر رشد قیمت بر اثر کاهش ارزش پول باشد به گونهای که درآمد و غنیمت محسوب نشود خُمس آن لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پسر به کتابهای علمی دینی احتیاج داشته باشد، پدر میتواند برای خریدن آنها به او زکات بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پسر به کتابهای علمی دینی احتیاج داشته باشد پدر می تواند برای خریدن آنها به او زکات بدهد.