درفقه سیاسی شیعه با توجه به آیات وروایات چه تکالیف ونقشی برای نخبگان وخواص جامعه قرارداده شده است؟ جایگاه و نقش خواص در فقه سیاسی را میتوان در موارد ذیل نام برد: 1. پرکردن فاصله میان عوام (مردم عادی) و رهبر جامعه اسلامی 2. معرفی اهداف و ارمانها و دستورات رهبر جامعه اسلامی برای مردم 3. ترغیب مردم برای بالا بردن حس اطاعت پذیری آنها در برابر اوامر رهبری 4. بصیرت بخشی وروشن کردن فضا در نقاط عطف تاریخی خصوصاً در فتنه 5. مبارزه با افراد سودجو و فرصت طلب 6. حفظ وحدت میان مردم اعم از خواص و عوام 7. ترویج امر به معروف و نهی از منکر برای مطالعه بیشتر میتوانید به کتاب نگرشی بر بیانات رهبری تفصیلی بر عوام و خواص حق و باطل، سید مرتضی حسینی اصفهانی، انتشارات فرهنگ قرآن مراجعه فرمایید.
درفقه سیاسی شیعه با توجه به آیات وروایات چه تکالیف ونقشی برای نخبگان وخواص جامعه قرارداده شده است؟
درفقه سیاسی شیعه با توجه به آیات وروایات چه تکالیف ونقشی برای نخبگان وخواص جامعه قرارداده شده است؟
جایگاه و نقش خواص در فقه سیاسی را میتوان در موارد ذیل نام برد:
1. پرکردن فاصله میان عوام (مردم عادی) و رهبر جامعه اسلامی
2. معرفی اهداف و ارمانها و دستورات رهبر جامعه اسلامی برای مردم
3. ترغیب مردم برای بالا بردن حس اطاعت پذیری آنها در برابر اوامر رهبری
4. بصیرت بخشی وروشن کردن فضا در نقاط عطف تاریخی خصوصاً در فتنه
5. مبارزه با افراد سودجو و فرصت طلب
6. حفظ وحدت میان مردم اعم از خواص و عوام
7. ترویج امر به معروف و نهی از منکر
برای مطالعه بیشتر میتوانید به کتاب نگرشی بر بیانات رهبری تفصیلی بر عوام و خواص حق و باطل، سید مرتضی حسینی اصفهانی، انتشارات فرهنگ قرآن مراجعه فرمایید.
- [سایر] با توجه به اینکه ولی فقیه حرف آخر را در جامعه می زند جایگاه تشکل های سیاسی در جامعه کجاست ؟
- [سایر] بصیرت از نگاه آیات و روایات به چه معنا است؟ و جایگاه بصیرت در مسائل سیاسی جامعه چیست؟
- [سایر] آیا شیعیان و منتظران ظهور، علاوه بر وظایف فردی و دینی، تکالیف سیاسی و اجتماعی نیز دارند؟ یعنی، باید در اجتماع و صحنه سیاست نیز اقداماتی انجام دهند که شایسته عنوان (منتظر واقعی) باشند؟
- [سایر] با توجه به اینکه آیات قرآن مربوط به جو حاکم میان اعراب و زمان نزول آیات است... در مورد انطباق آن با جامعه مدرن امروز توضیح دهید؟
- [سایر] با توجه به اینکه امامان معصوم(ع) ما را می بینند و با توجه به زیارت جامعه و عقیده شیعه که امامان علم خدایی دارند و از آینده هر شخص خبر دارند پس چه دلیلی دارد که هر هفته اعمال ما به امام زمان(عج) عرضه شود و چه لزومی دارد که امام معصوم(ع) از اعمال ما ناراحت شود در حالی می داند ما نهایتا کافر می میریم یا مؤمن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تفسیر ما شیعیان در مورد صحت سخنانی که در مورد عایشه، همسر حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله) می گویند چیست؟ (با توجه به آیات 6 سوره احزاب و 11 سوره نور)
- [سایر] سؤال بنده این است که چرا در بسیاری از موارد اختلاف شیعه با اهلسنت در برخی آیات قرآن، ظاهر آیه و محل قرار گرفتن آیه به گونهای است که معمولاً اگر یک نفر عادی رجوع کند بیشتر دیدگاه اهلسنت را نزدیک میبیند، ولی شیعه برای اثبات دیدگاه خود نیاز به دلیل، حدیث و... دارد. با توجه به اینکه قرآن کتاب هدایت همه است، آیا نباید به گونهای باشد که هر کس مراجعه نمود بتواند برداشت درست از آیات داشته باشد؟ تمام مردم حدیثشناس نیستند و شأن نزول آیات را نمیدانند تا در این موارد بتوانند متوجه شوند و در این صورت آیا اینگونه نیست که نظر اهلسنت معمولاً با ظاهر آیات همخوانی بیشتری دارد؟ لطفاً ضمن پاسخ به سؤال بالا، اگر موردی هست که نظر اهل سنت با ظاهر آیه و یا نحوه قرارگیری آیه در میان آیات قبل و بعد سازگاری ندارد، بیان فرمائید. مثالها: آیه 3 سوره مائده: (الیوم اکملت لکم دینکم...)، با دیدگاه شیعه، در نظر اول و بدون مراجعه به حدیث و شأن نزول آیه و... چندان همخوانی ندارد. آیهای که در آن خمس ذکر شده، به گفته اهل سنت، غنیمت در آن فقط غنیمت جنگی است و این از نظر ظاهر و بدون مراجعه به منابع دیگر، با آیات قبل و بعد که در مورد جنگ است همخوانی بیشتری دارد. آیه تطهیر به نحوی آمده که هر فرد عادی ظاهر آیات را بخواند با توجه به آیات قبل و بعد، زنان رسول الله را در این زمره خواهد آورد، و حتی اگر با کمی دقت ضمیر مذکر را هم مدنظر قرار دهد که استدلال شیعیان است، با توجه به ظاهر میتواند در نظر بگیرد که حداقل زنان رسول الله هم در میان این گروه باشند. و احتمالاً موارد دیگری از این قبیل آیات.
- [سایر] جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ، از میان حدود 100 مجتهد و مرجع موجود در کشور، در حال حاضر این افراد را جایز التقلید معرفی کرده است :حضرات آیات عظام: خامنه ای، وحید خراسانی، مکارم شیرازی، سیستانی ، صافی گلپایگانی و شبیری زنجانی (کثر الله امثالهم و مد ظلهم اجمعین ) نظر جنابعالی درباره تقلید مقلدی که بدون تحقیق بیشتر و با اعتماد و توجه به نظر جامعه مدرسین یکی از آقایان نام برده را انتخاب و از وی تقلید کند چیست؟ و تقلید وی به این نحو چه حکمی دارد؟
- [سایر] ما در کیف پولمان، عکس نزدیکانمان را میگذاریم و کیف را در جیب پشت شلوار قرار میدهیم و در جامعه این امر توهین به صاحب عکس شمرده نمیشود. با توجه به این موضوع 1. آیا قرار دادن کارتهایی همچون گواهینامه (که در آن آرم پرچم جمهوری اسلامی وجود دارد)، در این کیف اشکال دارد؟ 2. اگر ادعیه و آیات قرآن را در آن قراردهیم چطور، آیا گذاشتن آن در جیب پشت شلوار حرام است؟
- [سایر] آیا آیات قرآن کریم برابر با سلایق صحابه گرد آوری شده است؟ یا کاملا منطبق با خواست پیامبر اعظم (ص) تدوین گردیده است؟ آیا عثمان در اقدامی سیاسی آیات خلافت را در لابلای آیات الاحکام فقهی قرار نداده است؟ آیا انتشار قرآن بر اساس ترتیب نزول بدعت است یا نه؟ اگر بدعت نیست؛ چرا جمهوری اسلامی اقدام به نشر قرآن کریم دقیقا براساس نزول آن نمی نماید؟ آیا وقت آن نرسیده است که با توجه به انفجار اطلاعات و به حداقل رسیدن امکان جهالت افراد در مسائل مذهبی نظام جمهوری اسلامی ملاحظات پیشینیان را کنار نهد و با اقدامی جسورانه عملکرد صحابه جائر را با استناد به تاریخ شأن نزول و قرائن و شواهد تحت الشعاع قرار داده قرآن و مصحفی جدید که با دوران پیامبر همخوانی دارد ارائه دهد؟