حاکم و زمامدار جامعه شدن، چه شرایطی دارد؟
شرایط حاکم و زمامدار را بیان کنید. شرط اول حکمران جامعه این است که احاطه علمیش به قانون و مبانی و روح آن بیش از دیگران باشد؛ پس در نظام حقوقی و سیاسی اسلام باید اعلم مردم به فقه و حقوق اسلامی‌حاکم باشد. شرط دوم حکمران این است که بیش از همه، مصالح مردم را در موارد خاص و جزیی بشناسد تا بتواند بر طبق قانون آن مصالح را تأمین کند. چرا که صرف دانستن قانون، برای تطبیق آن بر موارد خاص کافی نیست، بلکه تشخیص موضوع حکم و مصداق قانون نیز لازم است؛ حاکم باید از موضوعات هم آگاهی کافی و همه جانبه داشته باشد تا بداند که در هر زمان و در هر اوضاع و احوالی چگونه باید رفتار کند و قانون را چگونه اجرا کند تا هدف قانون و نظام حقوقی تأمین گردد. شرط سوم این است که صلاحیت اخلاقی بیش از دیگران باشد. برای آنکه از قانون و قدرت سیاسی و اجتماعی سوء استفاده نشود و حاکم حقیقتاً بر اساس قانون و به مقتضای مصالح مردم حکم راند, باید بیشترین صلاحیت اخلاقی را برای اجرای قانون داشته باشد و- به اصطلاح فقهی ما- اتقی, اورع, و اعدل مردم باشد. پس از تحصیل این سه شرط, شرط دیگری هم لازم است و آن این که شخص حاکم باید از طرف خدای متعال اجازه و اذن حکومت داشته باشد, در غیر این صورت حکومت او قانونی و مشروع نیست. معارف قرآن ج9،آیت الله مصباح یزدی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 10232/400002)
عنوان سوال:

حاکم و زمامدار جامعه شدن، چه شرایطی دارد؟


پاسخ:

شرایط حاکم و زمامدار را بیان کنید.

شرط اول حکمران جامعه این است که احاطه علمیش به قانون و مبانی و روح آن بیش از دیگران باشد؛ پس در نظام حقوقی و سیاسی اسلام باید اعلم مردم به فقه و حقوق اسلامی‌حاکم باشد.
شرط دوم حکمران این است که بیش از همه، مصالح مردم را در موارد خاص و جزیی بشناسد تا بتواند بر طبق قانون آن مصالح را تأمین کند. چرا که صرف دانستن قانون، برای تطبیق آن بر موارد خاص کافی نیست، بلکه تشخیص موضوع حکم و مصداق قانون نیز لازم است؛ حاکم باید از موضوعات هم آگاهی کافی و همه جانبه داشته باشد تا بداند که در هر زمان و در هر اوضاع و احوالی چگونه باید رفتار کند و قانون را چگونه اجرا کند تا هدف قانون و نظام حقوقی تأمین گردد.
شرط سوم این است که صلاحیت اخلاقی بیش از دیگران باشد.
برای آنکه از قانون و قدرت سیاسی و اجتماعی سوء استفاده نشود و حاکم حقیقتاً بر اساس قانون و به مقتضای مصالح مردم حکم راند, باید بیشترین صلاحیت اخلاقی را برای اجرای قانون داشته باشد و- به اصطلاح فقهی ما- اتقی, اورع, و اعدل مردم باشد.
پس از تحصیل این سه شرط, شرط دیگری هم لازم است و آن این که شخص حاکم باید از طرف خدای متعال اجازه و اذن حکومت داشته باشد, در غیر این صورت حکومت او قانونی و مشروع نیست.
معارف قرآن ج9،آیت الله مصباح یزدی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 10232/400002)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین