حاکم روز قیامت خداوند است که از هر گونه نقص و عیبی به دور است. و ظلم نیز یکی از همین صفات سلبیه است که در حریم کبریایی خداوند راه ندارد. نیاز، جهل، هواپرستی، ضعف، انتقام جویی، حسد و بخل دلایلی هستند که ممکن است سبب ظلم شوند. و این ها همه از نوعی نقصان و کمبود حکایت می کند. در حالی که خدا (عز و جل) وجودی دارای کمال مطلق است . پس هیچ گونه ظلمی توسط او ممکن نیست. و روز قیامت در قرآن توصیف شده است که دقت در احوال بیان شده، نشان می دهد که هیچ ظلمی در آن جا رخ نخواهد داد. یَوْمَئذٍ یَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتًا لِّیُرَوْاْ أَعْمَلَهُمْ فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ وَ مَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ [1]؛ در آن روز مردم پراکنده از قبرها بیرون می آیند تا اعمالشان را به آنها بنمایانند. پس هر کس به وزن ذره ای نیکی کرده باشد آن را می بیند. و هر کس به وزن ذره ای بدی کرده باشد آن را می بیند. اعمال هر کس ثبت و ضبط شده در اختیارش است. وَ کُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فی عُنُقِهِ وَ نُخْرِجُ لَهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ کِتاباً یَلْقاهُ مَنْشُوراً[2]؛ کردار نیک و بد هر انسانی را چون طوقی به گردنش آویخته ایم. و در روز قیامت برای او نامه ای گشاده بیرون آوریم تا در آن بنگرد. این کتاب به گونه ای دقیق است که گناهکاران می گویند: یَقُولُونَ یَاوَیْلَتَنَا مَالِ هَاذَا الْکِتَابِ لَا یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَ لَا کَبِیرَةً إِلَّا أَحْصَئهَا وَ وَجَدُواْ مَا عَمِلُواْ حَاضِرًا[3]؛ می گویند: وای بر ما، این چه دفتری است که هیچ گناه کوچک و بزرگی را حساب ناشده رها نکرده است. آن گاه اعمال خود را در مقابل خود بیابند حکمی که باید صادر شود، آن قدر واضح و روشن است که امور را می توان به خود مجرم نیز واگذار کرد. اقْرَأْ کِتابَکَ کَفی بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ عَلَیْکَ حَسیباً[4]؛ نامه اعمالت را بخوان کافی است خودت حسابگر اعمالت باشی . در آن روز انسان هیچ راهی برای انکار حقایق ندارد. یَوْمَ تَشْهَدُ عَلَیْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَ أَیْدیهِمْ وَ أَرْجُلُهُمْ بِما کانُوا یَعْمَلُونَ[5]؛ روزی که زبانشان و دستهایشان و پاهایشان به زیانشان بر کارهایی که می کرده اند شهادت دهند. دادگاه قیامت چنان عادلانه است که به اندازه شکاف وسط هسته خرما، یا دانه خردلی در حق کسی ظلم نخواهد شد. لا یُظْلَمُونَ فَتیلاً[6]؛ به اندازه رشته باریکی که درون هسته خرماست، به او ستم نشده است. وَ نَضَعُ الْمَوازینَ الْقِسْطَ لِیَوْمِ الْقِیامَةِ فَلا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَیْئاً وَ إِنْ کانَ مِثْقالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَیْنا بِها وَ کَفی بِنا حاسِبینَ[7]. روز قیامت ترازوهای عدل را تعبیه میکنیم، و به هیچ کس ستم نمی شود. اگر عملی به سنگینی یک خردل هم باشد به حسابش می آوریم، که ما حساب کردن را بسنده ایم. حضرت علی (ع) عادلانه بودن روز قیامت را این گونه بیان می کنند: قَالَ وَ قَالَ ع اتَّقُوا مَعَاصِیَ اللَّهِ فِی الْخَلَوَاتِ فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاکِمُ[8]؛ شاهد امروز، خود حاکم فرداست. پس عادل بودن حاکم، نداشتن هیچ نفع و نیازی به حکم در دادگاه قیامت از سوی حاکم، علم و اطلاع بی نقص حاکم، توانایی و قدرت حاکم، حاضر بودن اعمال انسان، غیر قابل انکار بودن حقایق، و ... همه عامل این هستند که در دادگاه قیامت کوچکترین ظلمی رخ ندهد. [1]. الزلزله/6-8. [2]. اسراء/13. [3]. کهف/49. [4]. اسراء/14. [5]. نور/24. [6]. اسراء/71. [7]. انبیاء/47. [8]. وسائل الشیعة ج 15، ص 239
حاکم روز قیامت خداوند است که از هر گونه نقص و عیبی به دور است. و ظلم نیز یکی از همین صفات سلبیه است که در حریم کبریایی خداوند راه ندارد. نیاز، جهل، هواپرستی، ضعف، انتقام جویی، حسد و بخل دلایلی هستند که ممکن است سبب ظلم شوند. و این ها همه از نوعی نقصان و کمبود حکایت می کند. در حالی که خدا (عز و جل) وجودی دارای کمال مطلق است . پس هیچ گونه ظلمی توسط او ممکن نیست.
و روز قیامت در قرآن توصیف شده است که دقت در احوال بیان شده، نشان می دهد که هیچ ظلمی در آن جا رخ نخواهد داد.
یَوْمَئذٍ یَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتًا لِّیُرَوْاْ أَعْمَلَهُمْ فَمَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ وَ مَن یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ [1]؛ در آن روز مردم پراکنده از قبرها بیرون می آیند تا اعمالشان را به آنها بنمایانند. پس هر کس به وزن ذره ای نیکی کرده باشد آن را می بیند. و هر کس به وزن ذره ای بدی کرده باشد آن را می بیند.
اعمال هر کس ثبت و ضبط شده در اختیارش است.
وَ کُلَّ إِنسانٍ أَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فی عُنُقِهِ وَ نُخْرِجُ لَهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ کِتاباً یَلْقاهُ مَنْشُوراً[2]؛ کردار نیک و بد هر انسانی را چون طوقی به گردنش آویخته ایم. و در روز قیامت برای او نامه ای گشاده بیرون آوریم تا در آن بنگرد.
این کتاب به گونه ای دقیق است که گناهکاران می گویند:
یَقُولُونَ یَاوَیْلَتَنَا مَالِ هَاذَا الْکِتَابِ لَا یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَ لَا کَبِیرَةً إِلَّا أَحْصَئهَا وَ وَجَدُواْ مَا عَمِلُواْ حَاضِرًا[3]؛ می گویند: وای بر ما، این چه دفتری است که هیچ گناه کوچک و بزرگی را حساب ناشده رها نکرده است. آن گاه اعمال خود را در مقابل خود بیابند
حکمی که باید صادر شود، آن قدر واضح و روشن است که امور را می توان به خود مجرم نیز واگذار کرد.
اقْرَأْ کِتابَکَ کَفی بِنَفْسِکَ الْیَوْمَ عَلَیْکَ حَسیباً[4]؛ نامه اعمالت را بخوان کافی است خودت حسابگر اعمالت باشی .
در آن روز انسان هیچ راهی برای انکار حقایق ندارد.
یَوْمَ تَشْهَدُ عَلَیْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَ أَیْدیهِمْ وَ أَرْجُلُهُمْ بِما کانُوا یَعْمَلُونَ[5]؛ روزی که زبانشان و دستهایشان و پاهایشان به زیانشان بر کارهایی که می کرده اند شهادت دهند.
دادگاه قیامت چنان عادلانه است که به اندازه شکاف وسط هسته خرما، یا دانه خردلی در حق کسی ظلم نخواهد شد.
لا یُظْلَمُونَ فَتیلاً[6]؛ به اندازه رشته باریکی که درون هسته خرماست، به او ستم نشده است.
وَ نَضَعُ الْمَوازینَ الْقِسْطَ لِیَوْمِ الْقِیامَةِ فَلا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَیْئاً وَ إِنْ کانَ مِثْقالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَیْنا بِها وَ کَفی بِنا حاسِبینَ[7]. روز قیامت ترازوهای عدل را تعبیه میکنیم، و به هیچ کس ستم نمی شود. اگر عملی به سنگینی یک خردل هم باشد به حسابش می آوریم، که ما حساب کردن را بسنده ایم.
حضرت علی (ع) عادلانه بودن روز قیامت را این گونه بیان می کنند:
قَالَ وَ قَالَ ع اتَّقُوا مَعَاصِیَ اللَّهِ فِی الْخَلَوَاتِ فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاکِمُ[8]؛ شاهد امروز، خود حاکم فرداست.
پس عادل بودن حاکم، نداشتن هیچ نفع و نیازی به حکم در دادگاه قیامت از سوی حاکم، علم و اطلاع بی نقص حاکم، توانایی و قدرت حاکم، حاضر بودن اعمال انسان، غیر قابل انکار بودن حقایق، و ... همه عامل این هستند که در دادگاه قیامت کوچکترین ظلمی رخ ندهد.
[1]. الزلزله/6-8.
[2]. اسراء/13.
[3]. کهف/49.
[4]. اسراء/14.
[5]. نور/24.
[6]. اسراء/71.
[7]. انبیاء/47.
[8]. وسائل الشیعة ج 15، ص 239
- [سایر] قاضی عادل در روز قیامت چه آرزویی می کند؟
- [سایر] تکلیف پیروان سایر ادیان در قیامت چیست؟ سرنوشتشان چه میشود؟
- [سایر] آیا در روز قیامت فقط به حساب انسان ها رسیدگی میشود؟
- [سایر] حاکم و زمامدار جامعه شدن، چه شرایطی دارد؟
- [سایر] آیا این که هم قیامت ناگهانی است، هم ظهور حضرت مهدی با هم منافات ندارد؟ یعنی باید ابتدا ظهور اتفاق بیفتد بعد قیامت. پس قیامت قبل از ظهور ناگهانی نخواهد بود.
- [سایر] اگر رحمت خداوند شامل همه میشود پس چه لزومی به شفاعت ائمه(ع)در روز قیامت داریم؟
- [سایر] از دیدگاه امام علی علیه السلام حاکم و کارگزاران حکومت اسلامی باید چه شرایطی داشته باشند؟
- [سایر] در اسلام به چه کسی شهید اطلاق میشود؟ شهید زنده کیست؟انواع و اقسام شرایطی که از دید اسلام کسی که آنها را داراست شهید محسوب میشود چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زانی قبل از علم قاضی توبه کند آیا حاکم شرع می تواند بر او حد جاری کند؟
- [آیت الله اردبیلی] مردی که به سبب بیماری به طور دائم از او منی خارج میشود، برای غسل و نماز چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در سفر، نمازهای چهار رکعتی با شرایطی که خواهد آمد , دو رکعت میشود. وقت نماز ظهر و عصر
- [آیت الله اردبیلی] قرابتی که بر اثر شیر دادن (رضاع) حاصل میشود، با شرایطی موجب حرمت نکاح میگردد که در احکام محرمیّت به سبب شیر دادن خواهد آمد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ کس حق ندارد در مقدار قضاوت به استناد قانونی، غیر از قانون اسلام خواه از امور جزایی باشد یا حقوقی، کسی را محکوم یا حاکم سازد.
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله سیستانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند ، اگر بگوید سرمایه تلف شده ، چنانچه نزد دیگر شریکها مأمون باشد باید حرف او را قبول کنند ، و اگر اینچنین نیست میتوانند نزد حاکم شرع بر علیه او شکایت کنند ، تا بر طبق موازین قضاوت نزاع را فیصله دهد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] 48 خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله نوری همدانی] زنی را که سه مرتبه طلاق داده اند بر شوهرش حرام میشود ، ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته می شود با مرد دیگری ازدواج کند ، شوهر اوّل می تواند دوباره اورا برای خود عقد نماید . اَحکامِ عقد دائم:
- [آیت الله اردبیلی] معادن جزء انفال است و اختیار آنها در دست امام معصوم علیهالسلام است و در زمان غیبت، برای استخراج آنها بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی اجازه گرفته شود و استخراج کننده با شرایطی که گفته خواهد شد، باید خمس آن را بپردازد.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد مکلف عاقل با مکلف عاقل دیگر لواط کند باید هر دوی آنان را بکشند. و حاکم شرع میتواند لواطکننده را با شمشیر بکشد یا زنده به آتش بسوزاند، یا دست و پای او را ببندد و از جای بلندی به زیر اندازد و با شرائطی که در مسألة (2795) گفته شد میتواند سنگسارش کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مرد مکلف عاقلی با مکلف عاقل دیگر لواط کند؛ باید هر دوی آنان را بکشند. و حاکم شرع می تواند لواط کننده را باشمشیر بکشد؛ یا زنده به آتش بسوزاند؛ یا دست و پای او را ببندد و از جای بلندی به زیر اندازد و با شرائطی که در مسأله (2795) گفته شد می تواند سنگسارش کند. ولی اگر لواط کننده غیر محصن باشد؛ کشتن او اشکال دارد و بعید نیست حدش جلد باشد.