تا چه حد سخنان نمایندگان ولی فقیه در دانشگاهها( در نهاد رهبری) و در استان ها( به عنوان امام جمعه) حکم خود سخنان ایشان را دارد و تمرد از آن در حکم تمرد از سخنان خود رهبری محسوب می شود؟ در مواردی که رهب
تا چه حد سخنان نمایندگان ولی فقیه در دانشگاهها( در نهاد رهبری) و در استان ها( به عنوان امام جمعه) حکم خود سخنان ایشان را دارد و تمرد از آن در حکم تمرد از سخنان خود رهبری محسوب می شود؟ در مواردی که رهب در بررسی دقیق موضوع فوق توجه به نکات ذیل حائز اهمیت است : یکم . در یک تقسیم بندی ، بیانات و نظرات ولی فقیه سه بخش است : 1. فتوا ؛ که فقط برای مقلدان او لازم‌الاجرا است . 2. توصیه‌ها و بیانات ارشادی ؛ که نقش عمده آن آگاهی بخشی، روشنگری و هدایت است. که نه تنها الزامی نمی‌آورد بلکه انتقاد، بحث و تحقیق درباره این امور جایز است و حتی اگر شخصی، نظری مخالف با رهبری داشت، اطاعت از این گونه توصیه‌های رهبری -تا جایی که با قانونی مخالفت نکند الزامی نیست. در این موارد او می‌تواند؛ بلکه بنا به اهمیت موضوع باید آرای خود را به رهبر برساند و وظیفه مشاوره را در این باب انجام دهد. البته آرای خود را در سطح جامعه، نباید به گونه‌ای تبلیغ کند که باعث بی‌حرمتی و تضعیف رهبر و حکومت اسلامی شود. 3. احکام حکومتی که یا مستقیماً خود ولی فقیه صادر می‌کند و یا از مجاری قانونی (مانند مجلس شورای اسلامی) صادر می‌شود ؛ در این بخش اطاعت از دستورات و احکام ولایی یا قوانین مدون جمهوری اسلامی -که به یک اعتبار احکام ولی فقیه‌اند برای همگان (حتی غیر مقلدان او) لازم و واجب است و تخلّف از آن به هیچ وجه جایز نیست (حتی اگر شخصی آن قانون را خلاف مصلحت بداند)؛ زیرا روشن است در هر قانون و کشوری، اگر رعایت قوانین و دستورات الزامی، تابع سلیقه‌های متنوع شود، آن کشور با هرج و مرج مواجه شده و قوانین آن ضمانت اجرایی نخواهد داشت.البته در همین موارد هم -به ویژه قبل از صدور حکم تحقیق و بحث علمی، می‌تواند به عنوان مشورت برای حکومت اسلامی ارائه شود. در نهایت مرجع تصمیم‌گیری، شخص ولی‌فقیه یا مجاری قانونی منصوب از ناحیه او است. دوم . سخنان نمایندگان ولی فقیه در دو صورت لازم الاتباع می باشد : 1. در مواردی که سخنان نماینده ولی فقیه بیانگر و ناظر به احکام ولی فقیه است . که در حقیقت در چنین مواردی اطاعت از شخص رهبری است نه نماینده ایشان ؛ 2 . در مواردی که سخنان نماینده ولی فقیه ، در چارچوب اختیارات و حوزه نمایندگی اوبوده که در چارچوب مصالح و مقررات کلی ، بیان می گردد . چنانکه حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ به این پرسش که : ( آیا اطاعت از دستورات نماینده ولی فقیه در مواردی که داخل در قلمرو نمایندگی اوست، واجب است؟ ) می فرمایند : ( اگر دستورات خود را بر اساس قلمرو صلاحیت و اختیاراتی که از طرف ولی فقیه به او واگذار شده است، صادر کرده باشد، مخالفت با آنها جایز نیست. )(ر.ک : اجوبة الاستفتائات ، س 69) 3. همانگونه که در سوال به درستی بیان نمودید در مواردی که ولی فقیه به قشر خاصی امری می کند و فردی جزء آن باشد ، و همچنین در مواردی که به صورت عمومی حکمی صادر نماید ، در هر دو صورت عمل کردن به حکم و امر رهبری واجب است. و بالآخره از آنجا که انجام وظایف و تکالیف اجتماعی از جمله در زمینه اطاعت از ولی فقیه نیازمند آگاهی است؛ از این رو هر فرد وظیفه دارد تا حد مقدور از آخرین نظرات و بیانات رهبری مطلع و نسبت به اجرای به موقع اوامر ایشان اهتمام داشته باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 40/100109533)
عنوان سوال:

تا چه حد سخنان نمایندگان ولی فقیه در دانشگاهها( در نهاد رهبری) و در استان ها( به عنوان امام جمعه) حکم خود سخنان ایشان را دارد و تمرد از آن در حکم تمرد از سخنان خود رهبری محسوب می شود؟ در مواردی که رهب


پاسخ:

تا چه حد سخنان نمایندگان ولی فقیه در دانشگاهها( در نهاد رهبری) و در استان ها( به عنوان امام جمعه) حکم خود سخنان ایشان را دارد و تمرد از آن در حکم تمرد از سخنان خود رهبری محسوب می شود؟ در مواردی که رهب

در بررسی دقیق موضوع فوق توجه به نکات ذیل حائز اهمیت است : یکم . در یک تقسیم بندی ، بیانات و نظرات ولی فقیه سه بخش است :
1. فتوا ؛ که فقط برای مقلدان او لازم‌الاجرا است .
2. توصیه‌ها و بیانات ارشادی ؛ که نقش عمده آن آگاهی بخشی، روشنگری و هدایت است. که نه تنها الزامی نمی‌آورد بلکه انتقاد، بحث و تحقیق درباره این امور جایز است و حتی اگر شخصی، نظری مخالف با رهبری داشت، اطاعت از این گونه توصیه‌های رهبری -تا جایی که با قانونی مخالفت نکند الزامی نیست. در این موارد او می‌تواند؛ بلکه بنا به اهمیت موضوع باید آرای خود را به رهبر برساند و وظیفه مشاوره را در این باب انجام دهد. البته آرای خود را در سطح جامعه، نباید به گونه‌ای تبلیغ کند که باعث بی‌حرمتی و تضعیف رهبر و حکومت اسلامی شود.
3. احکام حکومتی که یا مستقیماً خود ولی فقیه صادر می‌کند و یا از مجاری قانونی (مانند مجلس شورای اسلامی) صادر می‌شود ؛ در این بخش اطاعت از دستورات و احکام ولایی یا قوانین مدون جمهوری اسلامی -که به یک اعتبار احکام ولی فقیه‌اند برای همگان (حتی غیر مقلدان او) لازم و واجب است و تخلّف از آن به هیچ وجه جایز نیست (حتی اگر شخصی آن قانون را خلاف مصلحت بداند)؛ زیرا روشن است در هر قانون و کشوری، اگر رعایت قوانین و دستورات الزامی، تابع سلیقه‌های متنوع شود، آن کشور با هرج و مرج مواجه شده و قوانین آن ضمانت اجرایی نخواهد داشت.البته در همین موارد هم -به ویژه قبل از صدور حکم تحقیق و بحث علمی، می‌تواند به عنوان مشورت برای حکومت اسلامی ارائه شود. در نهایت مرجع تصمیم‌گیری، شخص ولی‌فقیه یا مجاری قانونی منصوب از ناحیه او است.
دوم . سخنان نمایندگان ولی فقیه در دو صورت لازم الاتباع می باشد :
1. در مواردی که سخنان نماینده ولی فقیه بیانگر و ناظر به احکام ولی فقیه است . که در حقیقت در چنین مواردی اطاعت از شخص رهبری است نه نماینده ایشان ؛
2 . در مواردی که سخنان نماینده ولی فقیه ، در چارچوب اختیارات و حوزه نمایندگی اوبوده که در چارچوب مصالح و مقررات کلی ، بیان می گردد . چنانکه حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ به این پرسش که : ( آیا اطاعت از دستورات نماینده ولی فقیه در مواردی که داخل در قلمرو نمایندگی اوست، واجب است؟ ) می فرمایند : ( اگر دستورات خود را بر اساس قلمرو صلاحیت و اختیاراتی که از طرف ولی فقیه به او واگذار شده است، صادر کرده باشد، مخالفت با آنها جایز نیست. )(ر.ک : اجوبة الاستفتائات ، س 69)
3. همانگونه که در سوال به درستی بیان نمودید در مواردی که ولی فقیه به قشر خاصی امری می کند و فردی جزء آن باشد ، و همچنین در مواردی که به صورت عمومی حکمی صادر نماید ، در هر دو صورت عمل کردن به حکم و امر رهبری واجب است.
و بالآخره از آنجا که انجام وظایف و تکالیف اجتماعی از جمله در زمینه اطاعت از ولی فقیه نیازمند آگاهی است؛ از این رو هر فرد وظیفه دارد تا حد مقدور از آخرین نظرات و بیانات رهبری مطلع و نسبت به اجرای به موقع اوامر ایشان اهتمام داشته باشد . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 40/100109533)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین