سلام اعراب ح در کلمه حسبیه چیست؟ امور حسبیه چه اموری هستند؟لطفا نام ببرید آقای سیستانی ولایت فقیه را در امور حسبیه نافذ می دانند. لطفا بفرمایید امور غیر حسبیه چه هستند که ایشان در ان موارد نیاز به مقبولیت عامه مومنین را لازم می دانند؟
سلام اعراب ح در کلمه حسبیه چیست؟ امور حسبیه چه اموری هستند؟لطفا نام ببرید آقای سیستانی ولایت فقیه را در امور حسبیه نافذ می دانند. لطفا بفرمایید امور غیر حسبیه چه هستند که ایشان در ان موارد نیاز به مقبولیت عامه مومنین را لازم می دانند؟ دانشجوی محترم ضمن تشکر از تماس مجدد شما با این مرکز ، در پاسخ به سوال شما لازم است بگوییم واژه حسبیه از کلمه (حسبه) به کسر (حاء) برگرفته شده است (رک : لسان العرب ، ج1،ص314 و سایر کتب لغت عرب) (حسبه) در لغت به معنای اجر و ثواب است و در اصطلاح فقهی، به کارهایی گفته می‌شود که شخص یا نهاد خاصی، متولّی آنها نیست و از دیگر سو می‌دانیم که خداوند راضی نیست این امور بر زمین بماند؛ مثل سرپرستی اطفال بی سرپرست و حفظ اموال آنان، دفن مسلمانی که خویشاوند ندارد، حفظ اموالِ اشخاص غایب و اجرای احکام اسلامی، حفظ نظام ، و...... . از نظر فقهی، مسؤولیت این گونه کارها، بر عهده فقیه عادل است و یا حقّ تصدی این مسؤولیت‌ها به طور متیقن با فقیه عادل است. اگر او در دسترس نبود، بر عهده مسلمانان عادل و در غیر این صورت بر عهده دیگر مسلمانان است. بنابراین با وجود فقیه عادل، دیگران حقّ تصرّف در امور حسبیّه را ندارند. اما در باره سوال آخر به نظر می رسد منظور شما ، پاسخی باشد که حضرت آیت الله العظمی سیستانی در باره ولایت فقیه به این صورت مطرح نموده اند : ( ولایت در آن چه - به اصطلاح فقها - امور حسبیه خوانده می شود برای هر فقیهی که جامع شرایط تقلید باشد ثابت است . و اما در امور عامه که نظم جامعه اسلامی بر آنها متوقف است هم در شخص فقیه و هم در شرایط به کار بستن ولایت امور دیگری معتبر است از جمله مقبول بودن نزد عامه مؤمنین.) (منبع : http://www.sistani.org/local.php?modules=nav&nid=5&cid=1104 )) بر این اساس به نظر می رسد آیت الله سیستانی آنچه را نزد عموم فقها امور حسبیه خوانده می شود به دو دسته تقسیم می کنند : امورحسبیه و امور عامه و بر این اساس امور حسبیه را صرفا منحصر در امور حسبیه ای می دانند که جنبه فردی دارد همچون سرپرستی و رسیدگی به اموال یتیمان که در چنین مواردی ، هر فقیه جامع الشرایطی بر چنین مواردی ولایت دارد ، اما دسته دوم از امور حسبیه به معنای کلی آن ، اموری هستند که ایشان آنها امور عامه می نامند ، یعنی اموری که در تعریف امور حسبیه می گنجند اما ویژگی شان این است که دارای جنبه عمومی نیز می باشند همچون اداره حکومت ، قضاوت بر مسلمانان و ... که برای تصدی چنین اموری علاوه بر فقاهت ، لازم است شرایطی همچون مقبولیت نزد عامه مومنین نیز وجود داشته باشد .
عنوان سوال:

سلام اعراب ح در کلمه حسبیه چیست؟ امور حسبیه چه اموری هستند؟لطفا نام ببرید آقای سیستانی ولایت فقیه را در امور حسبیه نافذ می دانند. لطفا بفرمایید امور غیر حسبیه چه هستند که ایشان در ان موارد نیاز به مقبولیت عامه مومنین را لازم می دانند؟


پاسخ:

سلام اعراب ح در کلمه حسبیه چیست؟ امور حسبیه چه اموری هستند؟لطفا نام ببرید آقای سیستانی ولایت فقیه را در امور حسبیه نافذ می دانند. لطفا بفرمایید امور غیر حسبیه چه هستند که ایشان در ان موارد نیاز به مقبولیت عامه مومنین را لازم می دانند؟

دانشجوی محترم ضمن تشکر از تماس مجدد شما با این مرکز ، در پاسخ به سوال شما لازم است بگوییم واژه حسبیه از کلمه (حسبه) به کسر (حاء) برگرفته شده است (رک : لسان العرب ، ج1،ص314 و سایر کتب لغت عرب) (حسبه) در لغت به معنای اجر و ثواب است و در اصطلاح فقهی، به کارهایی گفته می‌شود که شخص یا نهاد خاصی، متولّی آنها نیست و از دیگر سو می‌دانیم که خداوند راضی نیست این امور بر زمین بماند؛ مثل سرپرستی اطفال بی سرپرست و حفظ اموال آنان، دفن مسلمانی که خویشاوند ندارد، حفظ اموالِ اشخاص غایب و اجرای احکام اسلامی، حفظ نظام ، و...... . از نظر فقهی، مسؤولیت این گونه کارها، بر عهده فقیه عادل است و یا حقّ تصدی این مسؤولیت‌ها به طور متیقن با فقیه عادل است. اگر او در دسترس نبود، بر عهده مسلمانان عادل و در غیر این صورت بر عهده دیگر مسلمانان است. بنابراین با وجود فقیه عادل، دیگران حقّ تصرّف در امور حسبیّه را ندارند. اما در باره سوال آخر به نظر می رسد منظور شما ، پاسخی باشد که حضرت آیت الله العظمی سیستانی در باره ولایت فقیه به این صورت مطرح نموده اند : ( ولایت در آن چه - به اصطلاح فقها - امور حسبیه خوانده می شود برای هر فقیهی که جامع شرایط تقلید باشد ثابت است . و اما در امور عامه که نظم جامعه اسلامی بر آنها متوقف است هم در شخص فقیه و هم در شرایط به کار بستن ولایت امور دیگری معتبر است از جمله مقبول بودن نزد عامه مؤمنین.) (منبع : http://www.sistani.org/local.php?modules=nav&nid=5&cid=1104 )) بر این اساس به نظر می رسد آیت الله سیستانی آنچه را نزد عموم فقها امور حسبیه خوانده می شود به دو دسته تقسیم می کنند : امورحسبیه و امور عامه و بر این اساس امور حسبیه را صرفا منحصر در امور حسبیه ای می دانند که جنبه فردی دارد همچون سرپرستی و رسیدگی به اموال یتیمان که در چنین مواردی ، هر فقیه جامع الشرایطی بر چنین مواردی ولایت دارد ، اما دسته دوم از امور حسبیه به معنای کلی آن ، اموری هستند که ایشان آنها امور عامه می نامند ، یعنی اموری که در تعریف امور حسبیه می گنجند اما ویژگی شان این است که دارای جنبه عمومی نیز می باشند همچون اداره حکومت ، قضاوت بر مسلمانان و ... که برای تصدی چنین اموری علاوه بر فقاهت ، لازم است شرایطی همچون مقبولیت نزد عامه مومنین نیز وجود داشته باشد .





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین