چرا (بدر و خیبر)؟! آیت الله خامنهای در دیدار هزاران نفر از علما، فضلا، طلاب و قشرهای مختلف مردم قم به مناسبت سالروز حرکت تاریخساز 19 دی مردم قم در سال 1356 ، با توجه به دسیسههای جدید استکبار برای افزایش فشار بر نظام اسلامی و مرعوب ساختن مردم و مسئولان، به سه وضعیت تعیینکننده در تاریخ اسلام اشاره کردند تا با دادن پیامی دوسویه که یک سوی آن متوجه دشمنان و سوی دیگرش متوجه مردم و مسئولان بود، موضع قاطع نظام در قبال دسیسههای جدید استکبار را اعلام کنند. ایشان در این باره فرمودند: (مقامات غربی بارها تکرار کردهاند که هدف از تحریمها و فشارها برضدایران، خسته و از صحنه خارج کردن مردم و وادار کردن مسئولان به تجدیدنظر در محاسبات خود است، اما آنها اشتباه میکنند و به هدف خود نخواهند رسید؛ زیرا این روسیاههای بدمحاسبهگر تصور میکنند نظام اسلامی در شرایط (شعبابیطالب) است، در حالی که ملت ایران امروز در شرایط (بدر و خیبر) قرار دارد.) در تاریخ اسلام (شعب ابیطالب) نماد مظلومیت و غربت مسلمانانی است که حدود سه سال پس از بعثت به اسلام گرویده بودند و دسیسههای سران قریش سبب شد تا به درخواست حضرت ابوطالب(ع)، یگانه حامی دوران تنهایی و بیکسی پیامبر اعظم(ص)، عشیره پیامبر(ص) و تعداد اندک تازهمسلمانان برای مصون ماندن از گزندهای بیشتر قریش، به (شعبابیطالب) بروند و سه سال، رقتانگیزانه در آنجا در محاصره کامل به سر برند. در مقابل (شعب ابیطالب)، جنگهای (بدر و خیبر) دو فراز روشن و برجسته از تاریخ اسلام است که هر دو، نشانه قدرت گرفتن اسلام و حرکت مقتدرانه رو به جلو و در هم کوبیدن موانعی است که دشمنان بر سر راه مسلمانان قرار دادند. جنگ بدر که اولین جنگ مسلمانان با کفار بود، پاسخی کوبنده به تمام ایذا و آزارهایی بود که کفار در مکه بر مسلمانان روا داشتند و جنگ خیبر که پس از نامههای شگفتانگیز پیامبر اعظم(ص) به رهبران قدرتمند آن روز جهان و دعوت آنها به اسلام بود، بساط دشمنان و حامیان پنهان و توطئهگران پشتصحنه را که یهودیان بودند، برای همیشه جمع کرد. امروز چشمان نافذ و فریبناپذیر که حقایق پنهان شده در پشت پرده ضخیم تبلیغات دشمن را میبینند، متوجه میشوند که وضعیت حال ایران بسیار شبیه موقعیت مسلمانان صدر اسلام در نبرد (بدر و خیبر) است.
چرا (بدر و خیبر)؟!
چرا (بدر و خیبر)؟!
آیت الله خامنهای در دیدار هزاران نفر از علما، فضلا، طلاب و قشرهای مختلف مردم قم به مناسبت سالروز حرکت تاریخساز 19 دی مردم قم در سال 1356 ، با توجه به دسیسههای جدید استکبار برای افزایش فشار بر نظام اسلامی و مرعوب ساختن مردم و مسئولان، به سه وضعیت تعیینکننده در تاریخ اسلام اشاره کردند تا با دادن پیامی دوسویه که یک سوی آن متوجه دشمنان و سوی دیگرش متوجه مردم و مسئولان بود، موضع قاطع نظام در قبال دسیسههای جدید استکبار را اعلام کنند. ایشان در این باره فرمودند: (مقامات غربی بارها تکرار کردهاند که هدف از تحریمها و فشارها برضدایران، خسته و از صحنه خارج کردن مردم و وادار کردن مسئولان به تجدیدنظر در محاسبات خود است، اما آنها اشتباه میکنند و به هدف خود نخواهند رسید؛ زیرا این روسیاههای بدمحاسبهگر تصور میکنند نظام اسلامی در شرایط (شعبابیطالب) است، در حالی که ملت ایران امروز در شرایط (بدر و خیبر) قرار دارد.)
در تاریخ اسلام (شعب ابیطالب) نماد مظلومیت و غربت مسلمانانی است که حدود سه سال پس از بعثت به اسلام گرویده بودند و دسیسههای سران قریش سبب شد تا به درخواست حضرت ابوطالب(ع)، یگانه حامی دوران تنهایی و بیکسی پیامبر اعظم(ص)، عشیره پیامبر(ص) و تعداد اندک تازهمسلمانان برای مصون ماندن از گزندهای بیشتر قریش، به (شعبابیطالب) بروند و سه سال، رقتانگیزانه در آنجا در محاصره کامل به سر برند. در مقابل (شعب ابیطالب)، جنگهای (بدر و خیبر) دو فراز روشن و برجسته از تاریخ اسلام است که هر دو، نشانه قدرت گرفتن اسلام و حرکت مقتدرانه رو به جلو و در هم کوبیدن موانعی است که دشمنان بر سر راه مسلمانان قرار دادند. جنگ بدر که اولین جنگ مسلمانان با کفار بود، پاسخی کوبنده به تمام ایذا و آزارهایی بود که کفار در مکه بر مسلمانان روا داشتند و جنگ خیبر که پس از نامههای شگفتانگیز پیامبر اعظم(ص) به رهبران قدرتمند آن روز جهان و دعوت آنها به اسلام بود، بساط دشمنان و حامیان پنهان و توطئهگران پشتصحنه را که یهودیان بودند، برای همیشه جمع کرد.
امروز چشمان نافذ و فریبناپذیر که حقایق پنهان شده در پشت پرده ضخیم تبلیغات دشمن را میبینند، متوجه میشوند که وضعیت حال ایران بسیار شبیه موقعیت مسلمانان صدر اسلام در نبرد (بدر و خیبر) است.
- [آیت الله مظاهری] نظر معظّم له پیرامون مراسم سیزده بدر چیست؟
- [سایر] نقش عمر در جنگهای احد و بدر چه بوده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اجرای مراسم سیزده بدر از نظر شرعی مشکل دارد ؟
- [سایر] مهمترین جنگ صدر اسلام بدر است دلیل این جنگ چه بود؟
- [سایر] آیا تمام اسرای جنگی بدر، آزاد شدند یا کسی به عنوان برده در جامعه اسلامی باقی ماند؟
- [سایر] لطفا بفرمایید که چرا پیامبر اجساد کافران (دشمن) را یکجا در چاه بدر ریختند و چرا آنهار ا به صورت جداگانه مدفون نکردند؟
- [سایر] قلعه خیبر چگونه فتح شد؟
- [سایر] چه شد که حضرت علی (ع) را فاتح خیبر نامیدند؟
- [سایر] با بسری اشنا شدهام که در سن16 سالگی ازدواج کرده و به دلایلی از همسرش جدا شده ایشان الان 25ساله هستند و میخواهند به خواستگاری من بیایند چطور این مطلب را به بدر و مادرم بگویم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ما امسال سبزه عید نوروز را به شکل اسم های پنج تن مثلاً (یا حسین) درآوردیم و چون آن ها را روز سیزده بدر همان جا می گذاریم، آیا مشکلی ندارد؟ اگر مشکل دارد با سبزه ها چه کار کنیم؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که هنگام غروبِ شب عید فطر، بالغ، عاقل و هوشیار است و فقیر و بنده کس دیگر نیست، باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفر یک صاع که تقریبا سه کیلو گرم است، از غذایی که در شهر و منطقه او متعارف است، به مستحق بدهد و اگر پول آن را هم بدهد، کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سید بودن سادات از راههای زیر ثابت می شود: 1 دو نفر عادل سید بودن او را تصدیق کند (یک نفر نیز کافی است). 2 در شهر و منطقه خود مشهور باشد که سید است، خواه این شهرت سبب یقین شود یا گمان.
- [آیت الله اردبیلی] برای ثابت شدن اوّل ماه لازم نیست با چشم معمولی ماه دیده شود و دیدن ماه با وسایلی مثل دوربین، تلسکوپ و مانند آنها نیز کفایت میکند؛ بلکه از هر راهی یقین یا اطمینان پیدا کند که ماه پس از غروب آفتاب در افق منطقه وجود دارد، کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان در منطقه ای باشد که معمولاً جهیزیّة دختر را به تدریج تهیّه می کنند به این معنا هر سال مقداری از آن را تهیّه می کنند چنانچه در بین سال از منافع آن جهیزیّه ای بخرد و از شأنش زیاد نباشد لازم نیست خمس آن را بدهد ولی اگر از شأنش زیاد باشد یا از منافع آن سال در سال بعد جهیزیّه تهیّه کند ، لازم است خمس آن را بدهد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مالی پیدا کند که نشانه دارد و قیمت آن از 6 / 12 نخود نقره سکه دار کمتر است، چنانچه صاحب آن معلوم باشد و انسان نداند راضی است یا نه، نمی تواند بدون اجازه او آن را بردارد، و اگر صاحب آن معلوم نباشد، می تواند به قصد این که ملک خودش شود بردارد و احتیاط واجب آنستکه هر وقت صاحبش پیدا شد اگر تلف نشده خود مال را و در صورتیکه تلف شده عوض آنرا به او بدهد و احتیاط واجب آنستکه لقطه منطقه حرم مکّه معظّمه را برندارد.
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف در مسجد الحرام یا مسجد النّبی (صلّی الله علیه و آله) یا مسجد کوفه یا مسجد بصره صحیح است، همچنین اعتکاف در مسجد جامع هر شهر صحیح میباشد مگر در زمانی که امامت آن مسجد اختصاص به فرد غیر عادل داشته باشد که در این هنگام بنا بر احتیاط لازم اعتکاف صحیح نمیباشد، و مراد از مسجد جامع مسجدی است که اختصاص به محلّه یا منطقه خاص یا گروه خاصّی نداشته باشد و محلّ اجتماع و رفتوآمد مردم مناطق و محلههای مختلف شهر باشد، و مشروعیت اعتکاف در هیچ مسجدی غیر مسجد جامع ثابت نیست ولی آوردن آن به احتمال مطلوب بودنش اشکال ندارد، اما اعتکاف در جایی که مسجد نیست و مثلاً حسینیه است یا فقط نمازخانه است صحیح نیست و مشروعیت ندارد. هفتم: اعتکاف در یک مسجد انجام شود.
- [آیت الله نوری همدانی] شایسته است امام خطیب ، بلیغ باشد و به تناسب اوضاع و احوال سخن گوید و عبارات فصیح و روان به کار برد ، به حوادثی که در سراسر عالم بر مسلمین می گذرد بخصوص حوادث منطقه خود ، آشنا باشد . مصالح اسلام و مسلمین را تشخیص دهد . چنان شجاع باشد که در راه خدا از مَلامت و نکوهش احدی بیم به خود راه ندهد ، در اظهارحق و اِبْطال باطل بر حسب شرایط زمان ومکان صراحت داشته باشد ، اموری از قبیل مواظبت در اوقات نماز وعمل به روش صُلَحاو اولیاء خد ا را که موجب تأثیر کلام او در مردم است رعایت کند ، کارهای او با مَواعِظْ و وعد وعیدهایش تطبیق نماید ، از آنچه که موجب سَبُکی او و کلامش می شود حتّی از قبیل پر گوئی ، شوخی و بیهوده گوئی بپرهیزد وهمة امور را تنها برای خداوند رعایت کند وهدفش اِعْراض از دنیا پرستی و ریاست طلبی باشد که سرسلسة همة گناهان است تا کلامش در جان مردم ، مُؤَثِّرْ افتد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بر اثر بروز مشکلی مستأجر نتوانست - حتّی با اجاره دادن به دیگری - از مورد اجاره استفاده ببرد، چنانچه مشکل، مشکلی عمومی باشد معلوم میشود اجاره از اوّل باطل بوده است؛ مثلاً اگر ماشینی را برای حمل کالا در منطقهای اجاره کردند و در مدت اجاره جنگ یا سیل مانع تردّد در آن منطقه شد، این اجاره باطل است و اگر مشکل، مشکل خاص مستأجر باشد، پس چنانچه استفاده از مورد اجاره برای او - ولو با اجاره دادن - ممکن نبود یا در وضعیتی قرار گرفت که چنین استفادهای از نظر شرعی برای او حرام بود، در این دو صورت نیز اجاره باطل است و اگر این مشکل - عمومی یا خصوصی - تنها نسبت به قسمتی از زمان اجاره پیش آمد، اجاره نسبت به آن مقدار باطل بوده و نسبت به بقیه آن مستأجر اختیار فسخ دارد و در غیر این موارد بروز مشکل اجاره را باطل نمیکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب، بلیغ باشد و به تناسب اوضاع و احوال سخن گوید و عبارات فصیح و روان به کار برد، به حوادثی که در سراسر عالم بر مسلمین می گذرد به خصوص حوادث منطقه خود، آشنا باشد. مصالح اسلام و مسلمین را تشخیص دهد. چنان شجاع باشد که در راه خدا از ملامت و نکوهش احدی بیم به خود راه ندهد، در اظهار حق و ابطال باطل بر حسب شرائط زمان و مکان صراحت داشته باشد، اموری از قبیل مواظبت در اوقات نماز و عمل به روش صلحا و اولیاء خدا را که موجب تأثیر کلام او در مردم است رعایت کند، کارهای او با مواعظ و وعد و وعیدهایش تطبیق نماید، از آنچه که موجب سبکی او و کلامش می شود حتی از قبیل پرگوئی، شوخی و بیهوده گوئی بپرهیزد و همه این امور را تنها برای خداوند رعایت کند و هدفش اعراض از دنیاپرستی و ریاست طلبی باشد که سرسلسله همه گناهان است تا کلامش در جان مردم مؤثر افتد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ک: شایسته است خطیب ملبس به عمامه و عبا باشد و بر عصا یا مانند آن تکیه کند و قبل از شروع به خطبه، به مأمومین سلام کند و سزاوار است مسائل مهم سیاسی و اجتماعی و اخلاقی مسلمین و جهان اسلام و آن منطقه را برای مردم شرح دهد و آنها را به وظایفشان در برابر این مسائل آشنا سازد و در برابر توطئه های دشمنان به آنها هشدار دهد. پس خطیب باید حداکثر استفاده را از خطبه ها برای تهذیب نفوس مردم و آگاه ساختن آنها از مسائل مهم روز بنماید که یکی از اهداف اصلی خطبه ها همین است. خطبه ها را با عبارات فصیح و گویا و بلیغ و مؤثر و نافذ ایراد نماید تا خطبه ها تأثیر لازم را در نفوس مسلمین بگذارد و از این فریضه عبادی سیاسی بهره گیری کامل شود; هرگز به سراغ مسائل تفرقه انداز نرود و مسلمین را به وحدت در مقابل دشمنان دعوت نماید و احتیاط واجب آن است که نمازگزاران هنگام ایراد خطبه با طهارت باشند و رو به امام نشینند و سکوت را رعایت کنند و به خطبه ها گوش فرا دهند، ولی اگر عمداً سخن بگویند، نماز جمعه آنها باطل نمی شود، هر چند کار خلافی کرده اند.