آیات قرآن و حدیث در مورد اطاعت از امر فرمانده را می خواهم؟ آیه 247سوره بقره که در مورد فرماندهی طالوت و داوود –ع- است از جمله آیاتی است که بر لزوم اطاعت از فرمانده دلالت دارد . در این آیه برخی معیارها و ملاک های فرماندهی بیان شده است . در روایتی از امیرالمومنین- ع - آمده است :آفه الجند مخالفه القاده ;{تصنیف غررالحکم, ح 7674},یعنی آفت لشکر و سپاه مخالفت کردن با فرمانده و اطاعت نکردن از او است . در روایتی دیگر از آن حضرت آمده است : اطع من فوقک یطعک من دونک یعنی از ما فوقت اطاعت کن تا زیر دستت از تو اطاعت کند .{عیون الحکم و المواعظ، اللیثی الواسطی ، ص 86} پس از فتح مکه پیامبر اسلام –ص- با وجود مشایخ و بزرگان عرب عتاب بن اسید را که بیش از 21 سال نداشت به فرماند اری مکه انتخاب کرد و چون قدرت اداره را در این جوان می دید به اعتراض دیگران توجه ننمود . همچنین رسول خدا در واپسین روز های عمر خود لشکر عظیمی را برای جنگ با روم آماده کرد و با وجود شخصیت های با سابقه از مهاجر و انصار در میان لشکر ، آن حضرت اسامه بن زید را که هجده سال داشت به فرماندهی منصوب کرد و از همه افسران و سربازان خواست تا از فرمانده لایق و شایسته خود پیروی کنند . {ر.ک : نگرشی بر مدیریت اسلامی ، سید رضا تقوی دامغانی ، چاپ دوم ، ص 14 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 55/200943)
آیات قرآن و حدیث در مورد اطاعت از امر فرمانده را می خواهم؟
آیه 247سوره بقره که در مورد فرماندهی طالوت و داوود –ع- است از جمله آیاتی است که بر لزوم اطاعت از فرمانده دلالت دارد . در این آیه برخی معیارها و ملاک های فرماندهی بیان شده است .
در روایتی از امیرالمومنین- ع - آمده است :آفه الجند مخالفه القاده ;{تصنیف غررالحکم, ح 7674},یعنی آفت لشکر و سپاه مخالفت کردن با فرمانده و اطاعت نکردن از او است . در روایتی دیگر از آن حضرت آمده است : اطع من فوقک یطعک من دونک یعنی از ما فوقت اطاعت کن تا زیر دستت از تو اطاعت کند .{عیون الحکم و المواعظ، اللیثی الواسطی ، ص 86}
پس از فتح مکه پیامبر اسلام –ص- با وجود مشایخ و بزرگان عرب عتاب بن اسید را که بیش از 21 سال نداشت به فرماند اری مکه انتخاب کرد و چون قدرت اداره را در این جوان می دید به اعتراض دیگران توجه ننمود . همچنین رسول خدا در واپسین روز های عمر خود لشکر عظیمی را برای جنگ با روم آماده کرد و با وجود شخصیت های با سابقه از مهاجر و انصار در میان لشکر ، آن حضرت اسامه بن زید را که هجده سال داشت به فرماندهی منصوب کرد و از همه افسران و سربازان خواست تا از فرمانده لایق و شایسته خود پیروی کنند .
{ر.ک : نگرشی بر مدیریت اسلامی ، سید رضا تقوی دامغانی ، چاپ دوم ، ص 14 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 55/200943)
- [سایر] آنچه در روایات و احادیث و آیات قرآن آمده است، غالباً در قالب صیغه امر و نهی میباشد، حال چطور میشود از این اوامر و نواهی، کراهت و استحباب را اتخاذ نمود و حمل بر وجوب و حرمت نکرد؟
- [سایر] اهمیت و ضرورت مشورت در جامعه اسلامی بر اساس آیات قرآن یا روایات چیست؟
- [سایر] آیات قرآن کریم و روایات در مورد نهایت و محدوده علم انسان چه نظری دارند؟
- [سایر] در تفسیر آیات و روایات مربوط به شفاعت چه اختلافی میان مذاهب وجود دارد؟
- [سایر] اعلام منابع جهت بررسی موضوع حقیقت امر بین الامرین از منظر قرآن و روایات؟
- [سایر] با توجه به آیات و روایات لطفاً بفرمایید شأن و فضیلت ائمه بالاتر است یا قرآن؟
- [سایر] آیات قرآن کریم و روایات در مورد نهایت و محدوده علم انسان چه نظری دارند؟
- [سایر] چگونه می توان اطمینان داشت که احادیث و آیات قرآن تحریف نشده است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر امر شوهر در تقابل با امر ولی فقیه قرار بگیرد اطاعت از کدامیک لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر امر شوهر در تقابل با امر ولی فقیه قرار بگیرد اطاعت از کدامیک لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [امام خمینی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند چون اطاعت پدر و مادر واجب است، بنابر احتیاط واجب باید نماز را به جماعت بخواند و قصد استحباب نماید.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [امام خمینی] احکام قرض - قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و اخبار راجع به آن زیاد سفارش شده است، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که از شوهر اطاعت میکند و شوهر خرج او را نمیدهد، اگر ممکن است میتواند خرج خود را بدون اجازه از مال او بردارد، و اگر ممکن نیست، چنانچه ناچار باشد که معاش خود را تهیه کند، اگر نمیتواند با اطاعت شوهر تهیه معاش کند، در موقعی که مشغول تهیه معاش است، اطاعت از شوهر بر او واجب نیست، ولی احتیاط آن است که از حاکم شرع هم اذن بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفاع بر همه مسلمانان در برابر هجوم دشمنان به کشورهای اسلامی و مرزهای آن واجب است و منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند، بلکه همه مسلمین دنیا باید در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدّسات مسلمانان مدافع یکدیگر باشند، خواه از طریق بذل مال یا جان یا هر وسیله دیگر، و در این امر احتیاج به اذن حاکم شرع نیست، ولی برای نظم و هماهنگی برنامه های دفاعی باید در صورت امکان فرمانده یا فرماندهان آگاه و مورد اعتمادی را با نظر حاکم شرع تعیین کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در تنگی وقت نماز باید تیمم کند اگر به قصد ان که وضو مستحب است یا برای امر مستحبی که وضو برای ان تشریع شده مثل خواندن قران وضو بگیرد صحیح است و اگر قصد کند برای خواندن ان نماز به نحوی که اگر امر به نماز با وضو نباشد قصد وضو نداشته باشد ان وضو باطل است