چرا بعضی از مراجع به صراحت از انقلاب دفاع نمی کنند و در رسانه ها پیام برای دفاع نمی دهند؟ انقلاب اسلامی ایران که به رهبری روحانیت آگاه و در راس آن مراجع بزرگواری مانند امام (ره) به پیروزی رسید، بیانگر نقش بنیادی احکام اسلامی در جزء جزء ارکان آن بوده است. این نقش با حضور ولی فقیه عادل بر سکان رهبری نظام اسلامی، صورت واقعی تری به خود می گیرد. در کنار این امر، حمایت و دفاع علماء و مجتهدین طراز اول کشور از انقلاب و نظام اسلامی بیانگر این واقعیت است که انقلاب اسلامی به عنوان تنها حکومت مقتدر دنیا که بر اساس شرع مقدس و آموزه های علوی شکل گرفته، محسوب می گردد. این حمایت برجسته ناشی از یک حقیقت غیر قابل انکار است که علمای بزرگوار همواره بر اساس تعالیمی که در حوزه های علمیه کسب می نمایند، در اتخاذ مواضع سیاسی و اجتماعی خود، آموخته های دینی خود را دخیل می سازند. این تعالیم، همان مباحث فقهی است که مبانی و روش هایی را روشن می سازد که آنان مواضع خود را مبتنی و مطابق آنها قرار می دهند و جایی در این مباحث و مبانی ضدیت و تعارضی با انقلاب و تشکیل حکومت اسلامی دیده نمی شود، لذا همواره مراجع تقلید از انقلاب دفاع کرده اند و ما هنوز به موردی برنخوردیم که مرجعی را مخالف انقلاب ببینیم. هر چند که ممکن است برخی از علماء اختلاف نظرها و انتقاداتی داشته باشند. عدم ارسال پیام در رسانه ها نیز دلیلی بر دفاع نکردن آنها از انقلاب نیست زیرا بسیاری از مراجع هستند که از حضور در رسانه ها و مطبوعات و... اجتناب می کنند. ولی در عین حال مدافع انقلابند. برخی از مراجع هم ممکن است با توجه به پیچیدگی های امور سیاسی، آمادگی چنین اقداماتی را در خود نبینند و به طور مستقیم اظهار نظر جزیی نکنند، لذا کمتر در این گونه امور، دخالت مستقیم می نمایند. اما با همة این احوال هر گاه خطری متوجه اصل نظام شود همواره در صحنه حاضر شده و به یاری دین و حکومت اسلامی می شتابند. پس اکثریت قاطع مراجع تقلید با انقلاب موافقند و از آن دفاع می کنند. که این کار ممکن است با ارسال پیام از رسانه ها یا از راههای دیگر صورت پذیرد. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. منشور روحانیت، پیام امام (ره) به مراجع و روحانیون. 2. نقش روحانیت شیعه در پیروزی انقلاب اسلامی، دکتر احمد نقیب زاده و وحید امانی، مرکز اسناد انقلاب. 3. مجموعة مقالات انقلاب اسلامی و ریشه های آن، ج اول، ص 243، مقالة نهاد مرجعیت در دوران نهضت و نظام، معاونت امور اساتید. منبع: مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات http://www.andisheqom.com
چرا بعضی از مراجع به صراحت از انقلاب دفاع نمی کنند و در رسانه ها پیام برای دفاع نمی دهند؟
چرا بعضی از مراجع به صراحت از انقلاب دفاع نمی کنند و در رسانه ها پیام برای دفاع نمی دهند؟
انقلاب اسلامی ایران که به رهبری روحانیت آگاه و در راس آن مراجع بزرگواری مانند امام (ره) به پیروزی رسید، بیانگر نقش بنیادی احکام اسلامی در جزء جزء ارکان آن بوده است. این نقش با حضور ولی فقیه عادل بر سکان رهبری نظام اسلامی، صورت واقعی تری به خود می گیرد. در کنار این امر، حمایت و دفاع علماء و مجتهدین طراز اول کشور از انقلاب و نظام اسلامی بیانگر این واقعیت است که انقلاب اسلامی به عنوان تنها حکومت مقتدر دنیا که بر اساس شرع مقدس و آموزه های علوی شکل گرفته، محسوب می گردد. این حمایت برجسته ناشی از یک حقیقت غیر قابل انکار است که علمای بزرگوار همواره بر اساس تعالیمی که در حوزه های علمیه کسب می نمایند، در اتخاذ مواضع سیاسی و اجتماعی خود، آموخته های دینی خود را دخیل می سازند. این تعالیم، همان مباحث فقهی است که مبانی و روش هایی را روشن می سازد که آنان مواضع خود را مبتنی و مطابق آنها قرار می دهند و جایی در این مباحث و مبانی ضدیت و تعارضی با انقلاب و تشکیل حکومت اسلامی دیده نمی شود، لذا همواره مراجع تقلید از انقلاب دفاع کرده اند و ما هنوز به موردی برنخوردیم که مرجعی را مخالف انقلاب ببینیم. هر چند که ممکن است برخی از علماء اختلاف نظرها و انتقاداتی داشته باشند.
عدم ارسال پیام در رسانه ها نیز دلیلی بر دفاع نکردن آنها از انقلاب نیست زیرا بسیاری از مراجع هستند که از حضور در رسانه ها و مطبوعات و... اجتناب می کنند. ولی در عین حال مدافع انقلابند.
برخی از مراجع هم ممکن است با توجه به پیچیدگی های امور سیاسی، آمادگی چنین اقداماتی را در خود نبینند و به طور مستقیم اظهار نظر جزیی نکنند، لذا کمتر در این گونه امور، دخالت مستقیم می نمایند. اما با همة این احوال هر گاه خطری متوجه اصل نظام شود همواره در صحنه حاضر شده و به یاری دین و حکومت اسلامی می شتابند. پس اکثریت قاطع مراجع تقلید با انقلاب موافقند و از آن دفاع می کنند. که این کار ممکن است با ارسال پیام از رسانه ها یا از راههای دیگر صورت پذیرد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. منشور روحانیت، پیام امام (ره) به مراجع و روحانیون.
2. نقش روحانیت شیعه در پیروزی انقلاب اسلامی، دکتر احمد نقیب زاده و وحید امانی، مرکز اسناد انقلاب.
3. مجموعة مقالات انقلاب اسلامی و ریشه های آن، ج اول، ص 243، مقالة نهاد مرجعیت در دوران نهضت و نظام، معاونت امور اساتید.
منبع:
مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات
http://www.andisheqom.com
- [سایر] چرا بعضی از مراجع به صراحت از انقلاب دفاع نمی کنند و در رسانه ها پیام برای دفاع نمی دهند؟
- [سایر] نقش رسانه در انقلاب اسلامی؟چه رسانههایی صدای انقلاب اسلامی را به گوش مردم رساندند؟
- [سایر] نقش نسل انقلاب و رساندن پیام انقلاب به نسل بعد از انقلاب چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با عنایت به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تمامی نقاط ایران رسانه هایی مثل صدا و سیما وجود داشته و همچنین با توجه به حضور روحانیت در اقصی نقاط ایران و دسترسی به رساله احکام عملیه مراجع و امکان ارتباط تلفنی حتی با برخی مراجع عظام تقلید از نقاط مختلف ایران و همچنین وجود سایت های اینترنتی مراجع عظام تقلید وجود دارد، در شرایط کنونی تعریف جاهل قاصر و جاهل مقصر چیست؟
- [سایر] به نظر اسلام، یک مسلمان می تواند برای دفاع از حق مستقیماً اقدام نموده و یا باید به حکومت و مراجع صلاحیت دار مراجعه کند.
- [سایر] چه ضرورت های باعث پرداختن به مقوله دفاع مقدس به ویژه بحث شهدا و روایت در مقطع کنونی انقلاب می شود؟
- [سایر] حقیقت این است که رسانه های داخلی ما گاهی دروغ می گویند، رسانه های بیگانه هم همین طور. حالا ما باید به کدام رسانه اعتماد کنیم؟
- [آیت الله سبحانی] قبل از انقلاب شکوهمند جمهوری اسلامی، نظر مراجع عظام بر حرمت ورزش بُکس بود و اکنون این مسابقات کمی تلطیف شده است. آیا این ورزش جایز است؟
- [سایر] مرز و حدود صراحت لهجه چیست و امام علی(ع) تا چه اندازه صراحت لهجه و رُکگویی داشت؟
- [آیت الله مظاهری] آیا بهتر نبود مراجع عظام تقلید در خصوص رهنمودهای رهبر معظّم، کمی تأمل می نمودند و مصداق ها را واکاوی نموده و فرد اصلح را انتخاب می نمودند و حمایت خود را از اصلح اعلام می کردند؟ با انتخاب فرد نامناسب هر روز باید پیام و فتوایی در رد عملکردها بدهند. آیا وظیفه بالفطره مراجع کمک به شناسایی فرد اصلح نیست؟
- [آیت الله اردبیلی] دفاع از جان خود و بستگان جایز و بلکه گاهی واجب است، هرچند احتمال دهد یا یقین کند که در این راه کشته میشود؛ ولی در دفاع از مال اگر یقین به کشته شدن داشته باشد، دفاع واجب نیست، بلکه احتیاط در ترک آن است.
- [آیت الله اردبیلی] وکالت برای دفاع از متّهم در دادگاه اشکال ندارد، ولی چنانچه وکیل یقین به مُحِق نبودن شخص متّهم از نظر شرعی داشته باشد، وکالت برای دفاع از او جایز نیست، مگر این که به نحوی به حقوق او تجاوز شده باشد که در این صورت دفاع از حقوق مشروع او اشکال ندارد، بلکه در بعضی از موارد واجب میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر دشمن بر سرزمین مسلمانان و سرحدّات آن هجوم نماید، بر همه مسلمانان واجب است به هر وسیله ممکن و نثار جان و مال از آن دفاع کنند و در دفاع، به اجازه حاکم شرع نیازی نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر حیوان درندهای که متعلّق به شخص دیگری است، به انسان حمله کند، انسان حق دارد از خود دفاع نماید و اگر با رعایت مراتب دفاع به حیوان خسارتی وارد شود، ضامن نیست، مگر در موردی که انسان متجاوز باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان احتمال بدهد یا بداند که دفاع از اسلام و مسلمین یا از جان خود یا بستگان خود منجر به کشته شدن خودش خواهد شد دفاع جایز بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که برای دفاع در برابر هجوم دشمنان اسلام کشته میشوند، خواه مرد باشند یا زن، بزرگ باشند یا کودک، گرچه دفاع بدون اجازه حاکم شرع باشد، غسل و کفن و حنوط آنها لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای دفاع از جان یا عرض یا مالش کسی را بکشد یا او را مجروح سازد دیه ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر با رعایت مراتب دفاع، به طرف خسارت مالی یا نقص عضو وارد شود یا کشته شود، انسان ضامن نیست.
- [امام خمینی] اگر در موردی قرض، بدون قرار نفع باشد نه به طور صراحت و نه به غیر آن، قرض صحیح است، و اگر چیزی بدون قرار، به قرض دهنده بدهند حلال است.
- [آیت الله جوادی آملی] .شنیدن اختیاری آیه سجده, از کسی که قصد خواندن قرآن ندارد، سجده ندارد; نیز گوش فرا دادن به ضبط صوت، موجب سجده نمیشود؛ ولی گوش دادن به صدای قاری قرآن که مستقیم از رسانه پخش میشود، سجده دارد.