چرا اهل سنت در نمازشان (آمین) می‌گویند؟
تأمین به معنای گفتن آمین بعد از قرائت سوره‌ی حمد است. طبق نظر اهل‌بیت(علیهم‌السلام) نه تنها گفتن آن در نماز مستحب نیست، بلکه موجب بطلان نماز می‌گردد، زیرا دلیلی بر استحباب آن در نماز وجود ندارد. ولی مذاهب اهل سنت آن را از سنت‌های نماز دانسته یا مستحب می‌دانند. شکی نیست که نماز جزء عبادات است و اصل در عبادات، توقیفی بودن است، یعنی در مقدار و کیفیت آن باید اذن شارع باشد و خروج از این قاعده مصداق بدعت و تشریع محرم است. ابن قدامه حنبلی می‌گوید: (عبادات توقیفی است و هیچ جزءِ یا شرطی از آن با قیاس یا علت تراشی ثابت نمی‌گردد؛ خصوصاً نماز)؛ المغنی، ج 1، ص 506. . یکی از اجزایی که اهل سنت آن را در نماز مستحب دانسته‌اند (تأمین) بعد از قرائت سوره‌ی حمد است که باید بر این ادعا دلیل اقامه نمایند و گرنه منجر به تشریع و بدعتی می‌شود که به طور قطع در اسلام حرام است. لذا پیامبر اکرم(صلی‌الله‌علیه) می‌فرماید: (این نماز صلاحیت ندارد که در آن چیزی از کلام انسان‌ها افزوده شود)؛ صحیح مسلم، ج 1، ص 381.. با مراجعه به روایات اهل سنت که در آن‌ها کیفیت نماز پیامبر(صلی‌الله‌علیه) را بیان کرده پی می‌بریم که ذکری از تأمین در آنها نیامده است؛ از جمله روایت ابوحمید ساعدی است که در بیان کیفیت نماز پیامبر می‌گوید: (هرگاه که رسول خدا(صلی‌الله‌علیه) به نماز می‌ایستاد دست‌های خود را تا محاذی دو شانه خود بالا می‌برد، آن‌گاه تکبیر می‌گفت تا این‌که هر عضوی از اعضایش در موضع خود به صورت اعتدال قرار می‌گرفت. سپس قرائت خوانده و تکبیر می‌گفت و هنگام تکبیر دستان خود را محاذی دو کتف خود قرار می‌داد. سپس به رکوع می‌رفت...)؛ سنن بیهقی، ج 2، ص 105، ح 2517 و سنن ترمذی، ح 304.. در این حدیث ابوحمید ساعدی فرایض، سنن و مستحبات نماز را به طور مفصل نقل می‌کند، ولی در آن نامی از تأمین به عنوان یک جزء مستحب یا سنت به میان نمی‌آورد. با مراجعه به مصادر روایی اهل بیت(علیهم‌السلام) نیز پی می‌بریم که آنان به جهت حفظ سنت پیامبر از تحریف شدیداً با اضافه کردن (تأمین) در نماز مخالفت نموده شیعیان را از گفتن آن در آخر قرائت بازداشته‌اند: 1. کلینی به سند خود از امام صادق(علیه‌السلام) نقل می‌کند که فرمود: (هرگاه پشت سر امام جماعت مشغول نماز بودی، هنگامی که امام از قرائت حمد فارغ شد بگو: الحمدلله رب العالمین و آمین مگو)؛ وسائل الشیعه، ج 4، ص 752، کتاب الصلاة، باب عدم جواز التأمین فی آخر الحمد.. 2. نیز به سند خود از محمد حلبی نقل می‌کند که از امام صادق(علیه‌السلام) سؤال نمودم: هنگامی که از فاتحة الکتاب فارغ شوم آمین گویم؟ حضرت فرمود: هرگز. همان. 3. زراره از امام باقر(علیه‌السلام) نقل می‌کند که فرمود: (هرگز هنگامی که از قرائت فارغ شدی آمین مگو و اگر خواستی بگو:
عنوان سوال:

چرا اهل سنت در نمازشان (آمین) می‌گویند؟


پاسخ:

تأمین به معنای گفتن آمین بعد از قرائت سوره‌ی حمد است. طبق نظر اهل‌بیت(علیهم‌السلام) نه تنها گفتن آن در نماز مستحب نیست، بلکه موجب بطلان نماز می‌گردد، زیرا دلیلی بر استحباب آن در نماز وجود ندارد. ولی مذاهب اهل سنت آن را از سنت‌های نماز دانسته یا مستحب می‌دانند.
شکی نیست که نماز جزء عبادات است و اصل در عبادات، توقیفی بودن است، یعنی در مقدار و کیفیت آن باید اذن شارع باشد و خروج از این قاعده مصداق بدعت و تشریع محرم است.
ابن قدامه حنبلی می‌گوید: (عبادات توقیفی است و هیچ جزءِ یا شرطی از آن با قیاس یا علت تراشی ثابت نمی‌گردد؛ خصوصاً نماز)؛ المغنی، ج 1، ص 506.
.
یکی از اجزایی که اهل سنت آن را در نماز مستحب دانسته‌اند (تأمین) بعد از قرائت سوره‌ی حمد است که باید بر این ادعا دلیل اقامه نمایند و گرنه منجر به تشریع و بدعتی می‌شود که به طور قطع در اسلام حرام است.
لذا پیامبر اکرم(صلی‌الله‌علیه) می‌فرماید: (این نماز صلاحیت ندارد که در آن چیزی از کلام انسان‌ها افزوده شود)؛ صحیح مسلم، ج 1، ص 381..
با مراجعه به روایات اهل سنت که در آن‌ها کیفیت نماز پیامبر(صلی‌الله‌علیه) را بیان کرده پی می‌بریم که ذکری از تأمین در آنها نیامده است؛ از جمله روایت ابوحمید ساعدی است که در بیان کیفیت نماز پیامبر می‌گوید:
(هرگاه که رسول خدا(صلی‌الله‌علیه) به نماز می‌ایستاد دست‌های خود را تا محاذی دو شانه خود بالا می‌برد، آن‌گاه تکبیر می‌گفت تا این‌که هر عضوی از اعضایش در موضع خود به صورت اعتدال قرار می‌گرفت. سپس قرائت خوانده و تکبیر می‌گفت و هنگام تکبیر دستان خود را محاذی دو کتف خود قرار می‌داد. سپس به رکوع می‌رفت...)؛ سنن بیهقی، ج 2، ص 105، ح 2517 و سنن ترمذی، ح 304..
در این حدیث ابوحمید ساعدی فرایض، سنن و مستحبات نماز را به طور مفصل نقل می‌کند، ولی در آن نامی از تأمین به عنوان یک جزء مستحب یا سنت به میان نمی‌آورد.
با مراجعه به مصادر روایی اهل بیت(علیهم‌السلام) نیز پی می‌بریم که آنان به جهت حفظ سنت پیامبر از تحریف شدیداً با اضافه کردن (تأمین) در نماز مخالفت نموده شیعیان را از گفتن آن در آخر قرائت بازداشته‌اند:
1. کلینی به سند خود از امام صادق(علیه‌السلام) نقل می‌کند که فرمود: (هرگاه پشت سر امام جماعت مشغول نماز بودی، هنگامی که امام از قرائت حمد فارغ شد بگو: الحمدلله رب العالمین و آمین مگو)؛ وسائل الشیعه، ج 4، ص 752، کتاب الصلاة، باب عدم جواز التأمین فی آخر الحمد..
2. نیز به سند خود از محمد حلبی نقل می‌کند که از امام صادق(علیه‌السلام) سؤال نمودم: هنگامی که از فاتحة الکتاب فارغ شوم آمین گویم؟ حضرت فرمود: هرگز. همان.
3. زراره از امام باقر(علیه‌السلام) نقل می‌کند که فرمود: (هرگز هنگامی که از قرائت فارغ شدی آمین مگو و اگر خواستی بگو:





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین