چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟ پاسخ: چگونگی انتقاد از دیگران، بیشتر مربوط به بحث مخاطب شناسی و تأثیرگذاری است. اگر از اصول روان شناختی در تأثیرگذاری، آگاهی کافی داشته باشید و به آن پایبند بمانید، به هدف مورد نظر خواهید رسید. به همین دلیل نکاتی درباره نحوه تأثیرگذاری ارائه میگردد. مسئله تأثیرپذیری یا تأثیرگذاری در حدود کیفیت آن، بستگی به توانایی و قابلیتهای انسان در ابعاد مختلف دارد. مهمترین اموری که در تأثیرگذاری دخالت دارد، ویژگیهای روحی - از قبیل اراده استوار، اخلاق نیکو، حسن معاشرت و آگاهیها و تواناییهای علمی بالا - است. تأثیرپذیری مثبت نیز تا حدودی، به این امور و میزان انعطاف پذیری و حقیقتطلبی شخص ارتباط دارد؛ اما تأثیر پذیریهای منفی برخاسته از ضعف آگاهی و اراده است. بنابراین به هر اندازه در تقویت اراده خود، گسترش صفات حسنه و خلق و خوی پسندیده و افزونسازی آگاهی و دانش خود تلاش کنید، به تدریج توان تأثیرگذاری بیشتری خواهید داشت. با رعایت اصول و نکات فوق، میتوانید میزان تأثیرگذاری خویش را افزایش دهید: 1. کار خود را با تحسین و قدردانی صمیمانه از طرف مقابل شروع کنید. 2. برنامه خود را با برجسته کردن یک یا چند نکته مثبت و ارزشمند در طرف مقابل و تحسین صادقانه از وی، به خاطر وجود آن امر مثبت، ارتباط خود را با وی پیگیری کنید. 3. در صورتی که اشتباه و لغزشی در وی مشاهده کردید، مستقیماً از او گلایه نکنید و وی را مورد انتقاد مستقیم و سرزنش خود قرار ندهید. 4. قبل از انتقاد از دیگران، درباره اشتباهات خود حرف بزنید. 5. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خود برای شما حرف بزنند. 6. صمیمانه دیگران را دوست داشته باشید و به آنها این محبت باطنی خود را اعلام دارید. 7. به دیگران اعتبار بدهید و کاری کنید که احساس کنند مهم هستند. 8. در مخاطب خود، نسبت به کاری که میخواهید انجام دهد، میل شدیدی ایجاد کنید و فضای روانی لازم را برای انجام آن عمل فراهم سازید. 9. هر رفتاری را که از دیگران نسبت به خود انتظار دارید، همان را با ایشان در پیش گیرید. 10. نقطه نظرات و دیدگاههای خویش را بر دیگران تحمیل نکنید؛ زیرا مردم سخن کسی را که بخواهد عقیدهاش را بر آنان تحمیل کند، نمیپذیرند و با کسی که همچون یک سرپرست با ایشان رفتار میکند، دوستی نمیورزند و به او اعتماد نمیکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به کتب زیر مراجعه کنید: الف. محمد محمدی ری شهری، دوستی در قرآن، ترجمه سید حسن اسلامی، انتشارات مؤسسه فرهنگی دارالحدیث، چاپ اول، 1379. ب. دیل کارنگی، آئین دوستیابی، ترجمه ریحانه جعفری - پروین قائمی، انتشارات نشر پیمان، چاپ اول، 1378. ج. معراج السعاده، بحث غضب و حلم. نویسنده: ابوالقاسم بشیری
چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟
چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟
پاسخ:
چگونگی انتقاد از دیگران، بیشتر مربوط به بحث مخاطب شناسی و تأثیرگذاری است. اگر از اصول روان شناختی در تأثیرگذاری، آگاهی کافی داشته باشید و به آن پایبند بمانید، به هدف مورد نظر خواهید رسید. به همین دلیل نکاتی درباره نحوه تأثیرگذاری ارائه میگردد.
مسئله تأثیرپذیری یا تأثیرگذاری در حدود کیفیت آن، بستگی به توانایی و قابلیتهای انسان در ابعاد مختلف دارد. مهمترین اموری که در تأثیرگذاری دخالت دارد، ویژگیهای روحی - از قبیل اراده استوار، اخلاق نیکو، حسن معاشرت و آگاهیها و تواناییهای علمی بالا - است. تأثیرپذیری مثبت نیز تا حدودی، به این امور و میزان انعطاف پذیری و حقیقتطلبی شخص ارتباط دارد؛ اما تأثیر پذیریهای منفی برخاسته از ضعف آگاهی و اراده است. بنابراین به هر اندازه در تقویت اراده خود، گسترش صفات حسنه و خلق و خوی پسندیده و افزونسازی آگاهی و دانش خود تلاش کنید، به تدریج توان تأثیرگذاری بیشتری خواهید داشت.
با رعایت اصول و نکات فوق، میتوانید میزان تأثیرگذاری خویش را افزایش دهید:
1. کار خود را با تحسین و قدردانی صمیمانه از طرف مقابل شروع کنید.
2. برنامه خود را با برجسته کردن یک یا چند نکته مثبت و ارزشمند در طرف مقابل و تحسین صادقانه از وی، به خاطر وجود آن امر مثبت، ارتباط خود را با وی پیگیری کنید.
3. در صورتی که اشتباه و لغزشی در وی مشاهده کردید، مستقیماً از او گلایه نکنید و وی را مورد انتقاد مستقیم و سرزنش خود قرار ندهید.
4. قبل از انتقاد از دیگران، درباره اشتباهات خود حرف بزنید.
5. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خود برای شما حرف بزنند.
6. صمیمانه دیگران را دوست داشته باشید و به آنها این محبت باطنی خود را اعلام دارید.
7. به دیگران اعتبار بدهید و کاری کنید که احساس کنند مهم هستند.
8. در مخاطب خود، نسبت به کاری که میخواهید انجام دهد، میل شدیدی ایجاد کنید و فضای روانی لازم را برای انجام آن عمل فراهم سازید.
9. هر رفتاری را که از دیگران نسبت به خود انتظار دارید، همان را با ایشان در پیش گیرید.
10. نقطه نظرات و دیدگاههای خویش را بر دیگران تحمیل نکنید؛ زیرا مردم سخن کسی را که بخواهد عقیدهاش را بر آنان تحمیل کند، نمیپذیرند و با کسی که همچون یک سرپرست با ایشان رفتار میکند، دوستی نمیورزند و به او اعتماد نمیکنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به کتب زیر مراجعه کنید:
الف. محمد محمدی ری شهری، دوستی در قرآن، ترجمه سید حسن اسلامی، انتشارات مؤسسه فرهنگی دارالحدیث، چاپ اول، 1379.
ب. دیل کارنگی، آئین دوستیابی، ترجمه ریحانه جعفری - پروین قائمی، انتشارات نشر پیمان، چاپ اول، 1378.
ج. معراج السعاده، بحث غضب و حلم.
نویسنده: ابوالقاسم بشیری
- [سایر] ویژگی های انتقاد سازنده چیست؟
- [سایر] سلام چند وقته هر روز که به اینترنت وصل میشم یه سرم به سایت شما میزنم. ... راستی یه انتقاد، شرمنده از انتقادم خیلی شرمنده ام از این انتقاد. به کسایی که از شما تعریف میکنن به خیلی هاش جواب میدین. فکر نکم لازم باشه. بازم خودم رو در مورد این انتقاد دارای صلاهیت در مقابل شما نمیدونم بازم شرمنده!
- [سایر] اگر HIV مثبت باشم، روی جنینم تأثیر خواهد گذاشت؟
- [سایر] تأثیر مثبت یا منفی دین در خوشبختی را بیان کنید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] ایفای نقش سازنده و مثبت در جهت تنویر افکار نسبت به حدود و معارف و اخلاق اسلامی با حفظ حدود شرعی بدون لباس روحانی را اجازه میفرمائید؟
- [سایر] چرا باید عرفان محدود به دین شود؟ در صورتی که میتواند عرفان مورد نظر در زندگی شخص تاثیر مثبت داشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] آیا قطع عضو یا ایجاد جراحتی که لازمه ی طبابت باشد; مثل شکافتن سینه برای جراحی قلب یا پاره نمودن شکم برای عمل آپاندیس، موجب ضمان طبیب می شود؟ آیا اخذ برائت در رفع ضمان تأثیر دارد؟
- [سایر] آیا اگه به نامزدم همیشه خوبی کنم و هیچ وقت از کارای بدش خودمو ناراحت نشون ندم خوبه یا نه؟ این کار من حس زیاده خواهی واسش ایجاد نمیکنه؟
- [سایر] طبق گفتار اندیشمندان بزرگ در طول تاریخ، کمیت و کیفیت غذا تأثیر زیادی بر تحصیل طالبان علم دارد. بسیاری از آنها در کتب یا بیاناتشان به این نکته اشاره داشته اند که کم غذا خوردن هم از لحاظ علمی و هم از لحاظ معنوی بر انسان تأثیر می گذارد. بنده نیز مدتی پیش پیرو فرمایشات این بزرگان در رژیم غذایی خودم یک تجدیدنظر جدّی کرده و از غذای خودم کم نمودم و اثرات مثبت کم کردن غذا از جمله جولان پیداکردن ذهن، دقت و سرعت در مطالعه و... را درک نمودم، لکن این رژیم غذایی جدید باعث ضعف جسمی و در نتیجه بروز بیماری های مختلف از جمله سرماخوردگی و بیماری معده شد. فلذا از این رژیم جدید صرف نظر کردم و در نتیجه از اثرات مثبت آن نیز محروم ماندم. سؤال بنده از شما این است که اولاً: آیاتنها راه رسیدن به آن اثرات مثبت، کم کردن غذاست؟ و ثانیاً: در صورتی که تنها راه رسیدن به آن اثرات مثبت، کم کردن غذاست، چگونه این مسئله را اجرا کنم تا آن آثارمنفی بر این رژیم مترتب نشود؟ و ثالثاً: روش خود شما در تغذیه چیست که توانسته اید این مدارج علمی را به خوبی پشت سر بگذارید و به موفقیت های کنونی دست پیدا کنید؟رابعاً: اگر مرجع یا کتابی در این زمینه می شناسید به بنده معرفی نمائید.
- [سایر] من اخلاق خاصی دارم که با یک مسئله کوچک، زود برافروخته و عصبی می شوم. خیلی سعی کردهام با صبر و سکوت بر این حالت غلبه کنم و واکنش های نابجا نشان ندهم ؛ با این حال هنوز کاملاً بر این مشکل فائق نیامده ام. برای مثال وقتی از من انتقاد می شود، غالباً یا به توجیه عمل خود میپردازم یا اگر طرف مقابل پافشاری کند و به نظر من حرفش غیر منطقی باشد، عصبی می شوم البته خودم هم خیلی اهل انتقاد از دیگرانم، حال چگونه در خلق و خو و واکنش هایم ثبات عقلانی و منطقی ایجاد کنم و بی جهت عصبی نشوم؟