چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟
چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟ پاسخ: چگونگی انتقاد از دیگران، بیشتر مربوط به بحث مخاطب شناسی و تأثیرگذاری است. اگر از اصول روان شناختی در تأثیرگذاری، آگاهی کافی داشته باشید و به آن پایبند بمانید، به هدف مورد نظر خواهید رسید. به همین دلیل نکاتی درباره نحوه تأثیرگذاری ارائه می‌گردد. مسئله تأثیرپذیری یا تأثیرگذاری در حدود کیفیت آن، بستگی به توانایی و قابلیت‌های انسان در ابعاد مختلف دارد. مهم‌ترین اموری که در تأثیرگذاری دخالت دارد، ویژگی‌های روحی - از قبیل اراده استوار، اخلاق نیکو، حسن معاشرت و آگاهی‌ها و توانایی‌های علمی بالا - است. تأثیرپذیری مثبت نیز تا حدودی، به این امور و میزان انعطاف پذیری و حقیقت‌طلبی شخص ارتباط دارد؛ اما تأثیر پذیری‌های منفی برخاسته از ضعف آگاهی و اراده است. بنابراین به هر اندازه در تقویت اراده خود، گسترش صفات حسنه و خلق و خوی پسندیده و افزون‌سازی آگاهی و دانش خود تلاش کنید، به تدریج توان‌ تأثیرگذاری بیشتری خواهید داشت.‌ با رعایت اصول و نکات فوق، می‌توانید میزان تأثیرگذاری خویش را افزایش دهید: 1. کار خود را با تحسین و قدردانی صمیمانه از طرف مقابل شروع کنید. 2. برنامه خود را با برجسته کردن یک یا چند نکته مثبت و ارزشمند در طرف مقابل و تحسین صادقانه از وی، به خاطر وجود آن امر مثبت، ارتباط خود را با وی پی‌گیری کنید. 3. در صورتی که اشتباه و لغزشی در وی مشاهده کردید، مستقیماً از او گلایه نکنید و وی را مورد انتقاد مستقیم و سرزنش خود قرار ندهید. 4. قبل از انتقاد از دیگران، درباره اشتباهات خود حرف بزنید. 5. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خود برای شما حرف بزنند. 6. صمیمانه دیگران را دوست داشته باشید و به آنها این محبت باطنی خود را اعلام دارید. 7. به دیگران اعتبار بدهید و کاری کنید که احساس کنند مهم هستند. 8. در مخاطب خود، نسبت به کاری که می‌خواهید انجام دهد، میل شدیدی ایجاد کنید و فضای روانی لازم را برای انجام آن عمل فراهم سازید. 9. هر رفتاری را که از دیگران نسبت به خود انتظار دارید، همان را با ایشان در پیش گیرید. 10. نقطه نظرات و دیدگاه‌های خویش را بر دیگران تحمیل نکنید؛ زیرا مردم سخن کسی را که بخواهد عقیده‌اش را بر آنان تحمیل کند، نمی‌پذیرند و با کسی که همچون یک سرپرست با ایشان رفتار می‌کند، دوستی نمی‌ورزند و به او اعتماد نمی‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به کتب زیر مراجعه کنید: الف. محمد محمدی ری شهری، دوستی در قرآن، ترجمه سید حسن اسلامی، انتشارات مؤسسه فرهنگی دارالحدیث، چاپ اول، 1379. ب. دیل کارنگی، آئین دوستیابی، ترجمه ریحانه جعفری - پروین قائمی، انتشارات نشر پیمان، چاپ اول، 1378. ج. معراج السعاده، بحث غضب و حلم. نویسنده: ابوالقاسم بشیری
عنوان سوال:

چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟


پاسخ:

چگونه انتقادپذیر و انتقاد کننده خوبی باشیم؛ که هم انتقادم واقعاً سازنده باشد و هم در آنها تأثیر مثبت ایجاد کند؟

پاسخ:
چگونگی انتقاد از دیگران، بیشتر مربوط به بحث مخاطب شناسی و تأثیرگذاری است. اگر از اصول روان شناختی در تأثیرگذاری، آگاهی کافی داشته باشید و به آن پایبند بمانید، به هدف مورد نظر خواهید رسید. به همین دلیل نکاتی درباره نحوه تأثیرگذاری ارائه می‌گردد.
مسئله تأثیرپذیری یا تأثیرگذاری در حدود کیفیت آن، بستگی به توانایی و قابلیت‌های انسان در ابعاد مختلف دارد. مهم‌ترین اموری که در تأثیرگذاری دخالت دارد، ویژگی‌های روحی - از قبیل اراده استوار، اخلاق نیکو، حسن معاشرت و آگاهی‌ها و توانایی‌های علمی بالا - است. تأثیرپذیری مثبت نیز تا حدودی، به این امور و میزان انعطاف پذیری و حقیقت‌طلبی شخص ارتباط دارد؛ اما تأثیر پذیری‌های منفی برخاسته از ضعف آگاهی و اراده است. بنابراین به هر اندازه در تقویت اراده خود، گسترش صفات حسنه و خلق و خوی پسندیده و افزون‌سازی آگاهی و دانش خود تلاش کنید، به تدریج توان‌ تأثیرگذاری بیشتری خواهید داشت.‌
با رعایت اصول و نکات فوق، می‌توانید میزان تأثیرگذاری خویش را افزایش دهید:
1. کار خود را با تحسین و قدردانی صمیمانه از طرف مقابل شروع کنید.
2. برنامه خود را با برجسته کردن یک یا چند نکته مثبت و ارزشمند در طرف مقابل و تحسین صادقانه از وی، به خاطر وجود آن امر مثبت، ارتباط خود را با وی پی‌گیری کنید.
3. در صورتی که اشتباه و لغزشی در وی مشاهده کردید، مستقیماً از او گلایه نکنید و وی را مورد انتقاد مستقیم و سرزنش خود قرار ندهید.
4. قبل از انتقاد از دیگران، درباره اشتباهات خود حرف بزنید.
5. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خود برای شما حرف بزنند.
6. صمیمانه دیگران را دوست داشته باشید و به آنها این محبت باطنی خود را اعلام دارید.
7. به دیگران اعتبار بدهید و کاری کنید که احساس کنند مهم هستند.
8. در مخاطب خود، نسبت به کاری که می‌خواهید انجام دهد، میل شدیدی ایجاد کنید و فضای روانی لازم را برای انجام آن عمل فراهم سازید.
9. هر رفتاری را که از دیگران نسبت به خود انتظار دارید، همان را با ایشان در پیش گیرید.
10. نقطه نظرات و دیدگاه‌های خویش را بر دیگران تحمیل نکنید؛ زیرا مردم سخن کسی را که بخواهد عقیده‌اش را بر آنان تحمیل کند، نمی‌پذیرند و با کسی که همچون یک سرپرست با ایشان رفتار می‌کند، دوستی نمی‌ورزند و به او اعتماد نمی‌کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به کتب زیر مراجعه کنید:
الف. محمد محمدی ری شهری، دوستی در قرآن، ترجمه سید حسن اسلامی، انتشارات مؤسسه فرهنگی دارالحدیث، چاپ اول، 1379.
ب. دیل کارنگی، آئین دوستیابی، ترجمه ریحانه جعفری - پروین قائمی، انتشارات نشر پیمان، چاپ اول، 1378.
ج. معراج السعاده، بحث غضب و حلم.
نویسنده: ابوالقاسم بشیری





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین