منظور از جمله (زن برخلاف مرد از نظر طبیعت تعدد پذیر نیست) چه می باشد؟ شکی نیست که جواز چند همسری با رعایت شرایط آن، یکی از ضروریات فقه اسلام است و شیعه و سنی بر آن اتفاق نظر دارند. این امر، پیش از اسلام به طور نامحدود در میان قبایل مختلف، امر عادی بوده و حتی برخی از بت پرستان به هنگام مسلمان شدن، بیش از ده زن و یا کمتر داشته اند. اسلام در مواجه با آن، به هیچ وجه راه مخالفت و منع را پیش نگرفت، بلکه در صدد اصلاح و تعدیل آن برآمد. چه اینکه الزاماتی طبیعی و تکوینی در متن خلقت موجود است، که تشریع و قانون نمیتواند صد در صد آنها را به میل خود تغییر دهد. خداوند متعال می فرماید : (وَ إِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تُقْسِطُوا فِی الْیَتامی فَانْکِحُوا ما طابَ لَکُمْ مِنَ النِّساءِ مَثْنی وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُوا فَواحِدَةً أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ ذلِکَ أَدْنی أَلاَّ تَعُولُوا)؛ و اگر می ترسید که به هنگام ازدواج با دختران یتیم عدالت را رعایت نکنید [از ازدواج با آنان چشم پوشی کنید ] با زنان پاک [دیگر] ازدواج کنید؛ دو یا سه یا چهار همسر و اگر می ترسید عدالت را [در باره همسران متعدد] رعایت نکنید، تنها یک همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنهایید، استفاده کنید. این کار از ظلم و ستم، بهتر جلوگیری میکند) سوره مبارکه نساء، آیه شریفه 3. بنابراین اسلام نه تعدد را آغاز نمود و نه واجب کرد و نه مستحسن شمرد؛ ولی آن را با شرایط خاصی، مباح ساخت. این امر حکمت ها و عللی دارد؛ که با توجه به متون دینی و سیره معصومانعلیهم السلام و منطق عقل، میتوان به مهمترین آنها اشاره نمود: 1. فزونی تعداد زنان آماده ازدواج بر مردان؛ 2. طولانی تر بودن عمر زندگی جنسی مردان در مقایسه با زنان؛ یعنی مردان تا پایان عمر تمایلات جنسی دارند ولی زنان با فرارسیدن دوران یائسگی در مقاسه با مردان تمایلات جنسی کمتری دارند، از این رو دست آنها باز گذاشته شده تا با حفظ همسر قبلی بتوانند همسر دیگری انتخاب کنند. 3. طولانیتر بودن عمر تولید نسل در مردان در مقایسه با زنان؛ 4. تمایل شدید مردان به چند همسری در شرایطی مانند عقیم بودن زن اول، علاقه شدید به داشتن فرزند و تمایلات شدید جنسی؛ 5. سرپرستی و در پناه قرار دادن زنان بیوه و تأمین نیازهای عاطفی و جنسی زنان. باید دانست که گسترش چند همسری در مورد مردان هیچ گونه مشکل اجتماعی و حقوقی ایجاد نمی کند، در حالی که این امر درباره زنان مشکلات فراوانی را به وجود می آورد. نویسنده : ابوالقاسم بشیری
منظور از جمله (زن برخلاف مرد از نظر طبیعت تعدد پذیر نیست) چه می باشد؟
شکی نیست که جواز چند همسری با رعایت شرایط آن، یکی از ضروریات فقه اسلام است و شیعه و سنی بر آن اتفاق نظر دارند. این امر، پیش از اسلام به طور نامحدود در میان قبایل مختلف، امر عادی بوده و حتی برخی از بت پرستان به هنگام مسلمان شدن، بیش از ده زن و یا کمتر داشته اند. اسلام در مواجه با آن، به هیچ وجه راه مخالفت و منع را پیش نگرفت، بلکه در صدد اصلاح و تعدیل آن برآمد. چه اینکه الزاماتی طبیعی و تکوینی در متن خلقت موجود است، که تشریع و قانون نمیتواند صد در صد آنها را به میل خود تغییر دهد. خداوند متعال می فرماید : (وَ إِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تُقْسِطُوا فِی الْیَتامی فَانْکِحُوا ما طابَ لَکُمْ مِنَ النِّساءِ مَثْنی وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُوا فَواحِدَةً أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ ذلِکَ أَدْنی أَلاَّ تَعُولُوا)؛ و اگر می ترسید که به هنگام ازدواج با دختران یتیم عدالت را رعایت نکنید [از ازدواج با آنان چشم پوشی کنید ] با زنان پاک [دیگر] ازدواج کنید؛ دو یا سه یا چهار همسر و اگر می ترسید عدالت را [در باره همسران متعدد] رعایت نکنید، تنها یک همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنهایید، استفاده کنید. این کار از ظلم و ستم، بهتر جلوگیری میکند) سوره مبارکه نساء، آیه شریفه 3.
بنابراین اسلام نه تعدد را آغاز نمود و نه واجب کرد و نه مستحسن شمرد؛ ولی آن را با شرایط خاصی، مباح ساخت. این امر حکمت ها و عللی دارد؛ که با توجه به متون دینی و سیره معصومانعلیهم السلام و منطق عقل، میتوان به مهمترین آنها اشاره نمود:
1. فزونی تعداد زنان آماده ازدواج بر مردان؛
2. طولانی تر بودن عمر زندگی جنسی مردان در مقایسه با زنان؛ یعنی مردان تا پایان عمر تمایلات جنسی دارند ولی زنان با فرارسیدن دوران یائسگی در مقاسه با مردان تمایلات جنسی کمتری دارند، از این رو دست آنها باز گذاشته شده تا با حفظ همسر قبلی بتوانند همسر دیگری انتخاب کنند.
3. طولانیتر بودن عمر تولید نسل در مردان در مقایسه با زنان؛
4. تمایل شدید مردان به چند همسری در شرایطی مانند عقیم بودن زن اول، علاقه شدید به داشتن فرزند و تمایلات شدید جنسی؛
5. سرپرستی و در پناه قرار دادن زنان بیوه و تأمین نیازهای عاطفی و جنسی زنان.
باید دانست که گسترش چند همسری در مورد مردان هیچ گونه مشکل اجتماعی و حقوقی ایجاد نمی کند، در حالی که این امر درباره زنان مشکلات فراوانی را به وجود می آورد.
نویسنده : ابوالقاسم بشیری
- [سایر] چرا تعدد زوجات (چند همسری) برای مرد جایز، ولی برای زن جایز نیست؟
- [سایر] چرا چند شوهری موافق طبیعت هیچ یک از زن و مرد نیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تعدّد وکیل از سوی مرد و زن در اجرای عقد لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] زوجی بعد از 13 سال قادر به بچه داری نیستند و اشکال نیز از طرف مرد است. طبق نظر پزشک متخصص امکان بارداری زن به وسیله تزریق اسپرم مرد دیگری امکان پذیر است. البته ذکر این نکته ضروری است که زن مرد دوم را نمی بیند. با توجه به شرح فوق سوالات زیر را لطفاً پاسخ فرمائید.
- [سایر] به نظر شما تعدد زوجات سبب بی احترامی به زن و تضیع حقوق و شئون او نیست؟
- [سایر] به نظر شما تعدد زوجات سبب بی احترامی به زن و تضیع حقوق و شئون او نیست؟
- [سایر] منظور حدیث نبوی از سجده زن بر مرد چیست؟
- [سایر] منظور از دربهای بهشت چیست؟ و علت تعدد آن چه می باشد؟
- [سایر] نظر اسلام درباره تعدد زوجات را بیان کنید؟
- [سایر] علت تفاوت حقوق زن و مرد - از جمله در مسئله ارث و حق طلاق - چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] ظاهر کردن هر آنچه در نظر عرف زینت و آرایش برای زن محسوب میشود، در برابر مرد نامحرم جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق خون انسانی به انسان دیگر برای درمان بیماری یا جراحی یا نجات جان او جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] رقصیدن و کفزدن که شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام، و فرقی نیست که زن برای زن و یا مرد برای مرد و یا زن و مرد برای یکدیگر باشد، و اگر زن و مرد نامحرم باشند حرمت مضاعف میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وکالت مرد از طرف زن، یا زن از طرف مرد، برای خواندن صیغه مانعی ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مرد اگر دو زن داشته باشد و نزد یکی از آنها یک شب بماند؛ واجب است نزد دیگری نیز یک شب در ضمن چهار شب بماند مگر آنکه زن از حق خود صرف نظر کند و در غیر این صورت ماندن مرد واجب نیست؛ بلی لازم است او را به طور کلی متارکه ننماید و اولی و احوط این است که مرد در هر چهار شب یک شب نزد زن دائمی خود بماند.
- [آیت الله مظاهری] لباس زنانه برای مرد و لباس مردانه برای زن، وقتی حرام است که زن بخواهد شبیه مرد یا مرد شبیه زن شود، ولی اگر تشبّه نباشد، نظیر اینکه زن برای رفع سرما کت و شلوار مرد را بپوشد و یا مرد برای ستر عورت پیراهن زن را بپوشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] بنابر احتیاط واجب اگر مأموم یک مرد باشد، قدری عقبتر طرف راست امام بایستد و اگر یک یا چند زن باشد، پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند مرد طرف راست امام قدری عقبتر بایستد و یک زن یا چند زن پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و یک یا چند زن باشند، آنچه مرد است عقب امام و زنها پشت سر مردها بایستند.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن باید موی و بدن خودرا از مرد نامحرم بپوشاند و نیز صورت و دستهارا تا مچ در صورتی که قصد نشان دادن داشته باشد و مرد هم بقصد لذت نظر می کند و همچنین است بنابر احتیاط واجب در صورتی که می داند بیننده بقصد لذت نظر می کند هرچند زن قصد نشان دادن نداشته باشد و پوشاندن سر و موی از پسر نابالغ واجب نیست مگر در صورتی که موجب هیجان شهوت ان پسر باشد که بنا بر احتیاط واجب بپوشاند
- [آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد با زن خود نزد حاکم شرع (لِعان) کند، آن زن برای همیشه بر آن مرد حرام میشود.