منظور از دربهای بهشت چیست؟ و علت تعدد آن چه می باشد؟
از آیات قرآن و روایات معصومین علیهم السلام به خوبی استفاده می شود که بهشت دربهائی دارد، ولی این تعدد دربها، نه به خاطر آن است که عده وارد شوندگان به بهشت آن گونه اند که اگر بخواهند از یک درب وارد شوند، تولید زحمت می کند، و نه از جهت آن است که یک نوع تفاوت گروهی و طبقاتی وجود دارد، که هر گروهی موظفند از یک درب وارد شوند، و نه برای نزدیکی و دوری راه است، و نه به خاطر زیبائی و تنوع به خاطر کثرت دربها! اصولاً دربهای بهشت، همانند دربهای دنیا که در مدخل باغ ها و قصرها و خانه ها می گذارند، نیست. بلکه، این دربها اشاره به اعمال و کارهائی است که سبب ورود به بهشت می شوند، و لذا در پاره ای از اخبار می خوانیم (بهشت دربهائی به نام های مختلف دارد، از جمله: دربی دارد که به عنوان باب المجاهدین! (درب مجاهدان) نامیده می شود، و مجاهدان، مسلح به همان سلاحی که با آن جهاد کرده اند از آن درب وارد بهشت می شوند، و فرشتگان به آنها خوش آمد می گویند)!(1) امام باقر(علیه السلام) نیز می فرمایند: (بدانید: بهشت هشت درب دارد که عرض هر دربی از آنها به اندازه چهل سال راه است)!(2) این، خود نشان می دهد که (درب)، در این گونه موارد، مفهومی وسیع تر از آنچه در تعبیرات روزانه گفته می شود دارد. جالب این که در قرآن می خوانیم: جهنم هفت درب دارد (لَها سَبْعَةُ أَبواب)(3) و طبق روایات، بهشت دارای (هشت) درب است، اشاره به این که طرق وصول به سعادت و بهشت جاویدان، از طرق وصول به جهنم بیشتر است، و رحمت خدا، بر غضب او پیشی می گیرد.(4) پی نوشتها: 1. منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة، ج 3، ص 395. 2. خصال صدوق، ص 473 3. سوره حجر، آیه 44. 4. تفسیر نمونه، ج 10، ص 229. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

منظور از دربهای بهشت چیست؟ و علت تعدد آن چه می باشد؟


پاسخ:

از آیات قرآن و روایات معصومین علیهم السلام به خوبی استفاده می شود که بهشت دربهائی دارد، ولی این تعدد دربها، نه به خاطر آن است که عده وارد شوندگان به بهشت آن گونه اند که اگر بخواهند از یک درب وارد شوند، تولید زحمت می کند، و نه از جهت آن است که یک نوع تفاوت گروهی و طبقاتی وجود دارد، که هر گروهی موظفند از یک درب وارد شوند، و نه برای نزدیکی و دوری راه است، و نه به خاطر زیبائی و تنوع به خاطر کثرت دربها!
اصولاً دربهای بهشت، همانند دربهای دنیا که در مدخل باغ ها و قصرها و خانه ها می گذارند، نیست. بلکه، این دربها اشاره به اعمال و کارهائی است که سبب ورود به بهشت می شوند، و لذا در پاره ای از اخبار می خوانیم (بهشت دربهائی به نام های مختلف دارد، از جمله: دربی دارد که به عنوان باب المجاهدین! (درب مجاهدان) نامیده می شود، و مجاهدان، مسلح به همان سلاحی که با آن جهاد کرده اند از آن درب وارد بهشت می شوند، و فرشتگان به آنها خوش آمد می گویند)!(1)
امام باقر(علیه السلام) نیز می فرمایند: (بدانید: بهشت هشت درب دارد که عرض هر دربی از آنها به اندازه چهل سال راه است)!(2)
این، خود نشان می دهد که (درب)، در این گونه موارد، مفهومی وسیع تر از آنچه در تعبیرات روزانه گفته می شود دارد.
جالب این که در قرآن می خوانیم: جهنم هفت درب دارد (لَها سَبْعَةُ أَبواب)(3) و طبق روایات، بهشت دارای (هشت) درب است، اشاره به این که طرق وصول به سعادت و بهشت جاویدان، از طرق وصول به جهنم بیشتر است، و رحمت خدا، بر غضب او پیشی می گیرد.(4)

پی نوشتها:
1. منهاج البراعة فی شرح نهج البلاغة، ج 3، ص 395.
2. خصال صدوق، ص 473
3. سوره حجر، آیه 44.
4. تفسیر نمونه، ج 10، ص 229.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین